O le togalaau

Blackberry, po o le manogi o le togavao

BlackBerry o se pamu sili ona manogi ma manogi. E iloga i lona tofo, faapea foi ma le maualuga o le gaosiga ma le maualuga o meaʻai o vitamini ma isi mea aoga. E tele ituaiga ma ituaiga o vine.


© Severus

O Blackberry o le igoa o le tele o laau toto mai le ituaiga Rubus o le aiga Pink. I nofoaga eseese i Rusia, e tele ituaiga o ituaiga o le Rubus e taua i lenei igoa, e lua lava: Rubus caesius L. ma Rubus fruticosus L. O nisi tusitala e taʻua le muamua o nei ituaiga o meaola o se blackberry, ma le lona lua - cumanica; o isi, i le isi itu, ia taʻua le muamua o nei ituaiga o mumu (nono mai le gagana Ukrainian).

I le faagasologa o le matua, o fua o le blackberry e maua muamua le lanumeamata, ona enaena, ona sosoo ai lea ma se lanu mumu-lanu enaena. O le suamalie o vine e paʻu..

O nei meaola uma e lua, o laʻau ma ona lala ua totoina i vao tuitui; e mafai ona fesuiaʻi a latou aʻa, o nisi taimi e tulaʻi mai, ona taʻoto ai lea; i totonu o le Rubus caesius, o laulaau e tolu, o le pito i lalo e oʻo lava i le 5 laulaau; i le Rubus fruticosus, o laulaau e 5 ma le 7 lau.

I totonu o Rubus caesius, o fua e lanu uliuli ma se lanu lanumoana, o le mea lea, i nisi nofoaga ua taʻua ai i latou o le turquoise; Rubus fruticosus e leai se faʻailoga. O le sua o le fua e lanu mumu; o le tofo o se mea oona, o sina mea itiiti; i le itu i saute, o fua nei e suamalie. E mafai ona faʻaaoga mo le faia o siamu. O nei meaola uma e masani ona taatele i atunuu mama ma mafanafana o Europa agai atu i Scandinavia ma sisifo o le vaega o Arkhangelsk, e aofia ai.

I le Caucasus, o nei meaola, aemaise lava Rubus fruticosus, e tupu ese mai, faatasi ai ma isi laau toto o loʻo iai ni vao vao.


© Severus

Blackberry o se tasi e vavalalata i fugalaau.. E masani ona maua i le vao i Rusia.
O le mea sili ona taatele o le blackberry gray (Rubus caesius). O ona lala laau e ufiufi i ni manulele laiti, ma o ia lea na te faia ni vao vaovao i luga o vaomatua, i vanu, latalata i vaitafe ma vaitafe. O le mea moni lava, ona o lenei mea, o le blackberry na maua ai se isi igoa lauiloa - lala o le tutuli.

I le aotelega, e sili atu ma le 200 ituaiga o blackberry e lauiloa i Eurasia ma Amerika i Matu. O le tele lava oi latou o ni foliga faʻapitoa masani; vao e ola mai le 50 cm i le 3-7 m.

E pei o fugalaau vine, e iai le taamilosaga e lua tausaga le tuputupu ae o le poroberryberry: i le tausaga muamua latou te ola ai, taoto, i le tausaga lona lua latou te fua mai ma feoti.

O le fugalaau fugalaau i le amataga o Iuni, o lona uiga e le afaina fugalaau i afu o le tautotogo ma o vine e matuia taʻitasi tausaga. Fua - faʻalavelave faʻalavelave (pei o fugalaau), lanu uliuli, uliuli po o le mumu, e masani lava i se fugalaau.

Ua vaevaeina le faʻatautaia togalaau i ni vaega se lua:

  • Hedgehog, poʻo Cumanica, faʻatasi ma laina saʻo
  • Rosyanika - faʻatasi ai ma fuga fetolofi

O loʻo i ai foi se faiga faʻapitoa - afa-salalau.

I ituaiga laau e ola saʻo, uumi (3-4 mita pe sili atu) o pi ua ufitia tele i vao tuitui. O mea e taalili ai lapoa o loʻo i ai fua tetele ma fuamalie, e le gata i lea, na latou totoina muamua ma sili atu ona fua. Ae o fetolofi fetolofi e aʻafia ai le tausiga o le laau, i se faaopoopoga, e le o le togafiti, ma o le mea lea e le masani ai.

I totonu o kumanik e tele naua le tau malulu-o le tele o ituaiga e talafeagai lelei mo le totoina i le totonugalemu o Rusia.

O Rosilniks e matua faigata tele i le vevela, i tulaga o le totonugalemu o Rusia, e tatau ona ufiufi mo le taumalulu.

Faʻamasinoga

E pei o fugalaau vine, e iai le taamilosaga e lua-tausaga o le tuputupu aʻe o le poroberryberry: i le tausaga muamua latou te ola ai, taoto le tumutumu, i le lona lua latou te tauaveina ma feoti. O le fuga o le blackberry ua maeʻa - i le masina o Iuni, o lona uiga, e pei ona uma ona maitauina, o fugalaau e le afaina i vaitau malulu ma o fua e fua i tausaga taʻitasi ma sili.

O fualaau ova e fua mai vave, i le tausaga lona lua, ma e masani lava. E le lelei tele - tupu i luga o le tele o eleele. E le fiafia o ia i le carbonate (e afaina i le chlorosis) ma le salini. Tali i le fafaga. E maua mai ai le maualuga o fua mai luga o le faʻaleleia, faʻapipiʻi vaʻaia. E le faʻafefeina le vai.

Talu ai e leai ni aʻafiaga o le malulu i Totonu o Rusia, o nofoaga e puipuia mai matagi malulu ma faʻamafanafana lelei e le la e tatau ona filifilia mo lea.

E sili atu ona talafeagai le totoina o se blackberry i le tautotogo. Mo laau taʻitasi, e saunia ai se toga toto ma le 40 x 40 x 40 cm. Aʻo le i totoina, 5-6 kilokalama (afa pakete) o le vao, 100-150 g o le superphosphate, 40-50 g o fugalaau faʻasamaʻi e faaopoopo i ai ma faʻafefiloi ma le palapala. E sili atu le faʻatumu o aʻa i le eleele masani (e aloese ai mai le mu), ma tuʻu le eleele faʻamafanafana i totonu o se lua i luga. O le poloka o le poloka o le blackberry ua tuu i se mamao e 0.8-1 mita le tasi mai le isi; o le mamao i le va o laina e 1.8-2 m.

Pe a totoina le milipovi ma le fugalaau-blackberry hybrids, e tatau i se tasi ona mafaufau po o le a le tele o se matua matua. O tapuni mo faʻaupuiti e tatau ona le itiiti ifo ma le 2 mita le maualuga. Pe a foliga mai, o le mamao i le va o laau e tatau ona le itiiti ifo i le 2.5-3.5 m.

O le tuueseeseina o le fualaau aina ma le totoina o laau e faafaigofie ai togafitiga ma le seleseleina. O le auala pito sili ona faigofie e vavae ese ai le mea e tuʻu ai, o le lafoina lea o pine i le tasi itu, ma fou i le isi itu. Faatasi ai ma le auala e foliga mai o le fausiaina, o le fua o fualaau aina e foliga mai o foliga, e taitasi i le taimi, i le itu taumatau ma le itu tauagavale, ma o mea fou e tuu i le ogatotonu. Pe a fai ni maea, o laʻau e fua mai fua e faʻasolo i luga o le uaea, ma o loʻo totoe i le ogatotonu. Pe a faia e galu, fualaau e fua mai ai fua e taʻitaʻia e galu i luga o laina pito i lalo, ma tamaiti i le pito i luga.

O fugalaau laiti e fusifusia i le taumafanafana ao latou tuputupu ae. O fualaau tuai, lea o le a le toe fua mai ai vine, ua vavae latalata i le eleele ma aveese mai le saite.

I le ogatotonu o Rusia, o le blackberry e le o le malulu malosi, o lea e tatau ai ona e tausia lelei se taumalulu.

Mo le taumalulu, o loʻo taatia i luga o le eleele vao o vao mamago. Ina ia le faʻaleagaina laau, e mafai ona e faʻapipiʻi faʻatasi ma le suauʻu - ia toso malie mai le lagolago ma faʻaititia le faʻalelei atoa. O tumutumu o vao e lilo i le paʻu ma lau mai luga, mulimuli ane - ua ufitia i le kiona.

I le tautotogo, e tatau ona tatala le vao i luma o le fatu ma fesuisuiai. O lona uiga, ia faapuupuu pine tipi i luga o le tuputupu ae o le tausaga oi ai nei (tipi mai le tolu i le afa o le uumi o le fana), tui le pupu laau toto i se itu e le manaomia.


© Cillas

Tausiga

O le tausia o laau tipi e aofia ai le faʻamalosia, faʻamaʻaina, tausia o le eleele i laina i se tulaga mataga, faaleaga o vao ma isi fanau. Ae maise lava o le sili ona manaomia o le susu i le taimi o le fua o vine.

Ina ia faatumauina le susu o le eleele, aemaise lava i vaitau malogo, e tatau ona fuga vine i le taimi o le tuputupu ae o laau mama ma ovaries, a leai o le a le mafai ona e maua fua: o laau e laiti, mago ma paʻu ese aʻo lei matua. E aoga le faia i Oketopa ma taumalulu taumalulu taumalulu.

I le lumanaʻi, e taʻitasi 2-3 2-3 tausaga, 4-6 kilokalama o moa olo pe faʻapala i le 1 m2 e faʻaaogaina i lalo o vineberryberry, ma i tausaga i le va o le faʻaaogaina o fugalaʻau faʻasaina, minerale, mo se faʻataʻitaʻiga, 20-30 g o le nitrophosphate i le 1 m2. E talitonu tagata popoto e pei o fugalaau, e pei o fugalaau, e aoga tele mo le fafagaina ia Iuni faatasi ai ma le vai o mullein poo le moa moa, ua faaitiitia i le ratio 1: 4-6 ma le 1: 10-12.

Ua tuʻuina atu e tagata tomai faapitoa fautuaga eseese i luga o le fausiaina o vao vao.

I le faʻavaeina o ituaiga, e masani ona faapuupuuina ia upega i le autumn i le maualuga e tasi - 1.6-1.8 m. I le tautotogo, o pito i luga e faaleagaina e ala i le kiona ua aveesea. Faʻasalaga tele, o loʻo faʻapipiʻi puʻu i luga o se fatu fatu ua gaosia. I ituaiga eseese ma pito i lalo, ua faapuupuuina ia upega i le itu fesuiaʻi. Ia Me-Iuni, o le faʻamautuina o pupu fou fou ua tutupu. E masani lava ona latou tuua le 6-8 vaega i le 1 vao (pe 12-16 fasi vaega i le 1 mita le laina), aveese uma laina lalo ifo ma fafo atu o laina. Mulimuli ane, o le a selesele uma pine pe a oʻo i le maualuga o le 8-10 cm.

O se mea e sili ona taua e faʻapupulaina ai le seleselega i le tausaga a sau, o le tweezing, poʻo le aveeseina o le pito o le fana. O lenei faiga e fesoasoani i le fafaguina o fatugala, o le fausiaina o lala. O lenei mea e mafua ai le faateleina i le vaega o le fuaina. O le faʻaaogaina o se mea tatau pe a faʻatupulaia se masini telefoni. I le tausaga muamua o le ola o le fuʻa, pe a oʻo atu i le maualuga o le 90-120 cm, latou te faʻaaluina muamua le teuteu muamua o le ape i le 7-12 cm A uma ona tupu mai laulaʻau, e faʻapuupuuina ile 40-50 cm. compact.

I le lona lua o tausaga talu ona totoina, o lala fou o le tausaga nei, ao latou tuputupu aʻe, o loʻo faʻatutu i luga o le auala i le isi itu mai le fua o fualaau aina. O le mea lea, faatasi ai ma lenei faatulagaga, ua vave ona vaeluaina vao i ni afa se lua, tuu i itu eseese.

I le tautoulu, a maeʻa le seleselega, ona vavae ese lea o le meaʻai i le pito i lalo, ma o le tausaga fou o le a sui ai ni paʻi foulea e tatau ona nonoa i tulaga e tutusa lelei.


© Sten Porse

Tofiga

Laʻau faʻamaʻi saʻo, Cumanica, faʻasalalau faʻapitoa e ala i le lignified ma lau lanu lanumeamata ma aʻa aʻa. O le aʻa o se blackberry ua faia sina mea laitiiti. O ona aʻa faataamilosaga e sili atu ona loloto nai lo fugalaau, o lea la ua i ai se punavai vaivai o le fanau. E fautuaina e le au fai togafitiga le amanaia o lenei vaega pe a eliina i luga aʻa.

Le auala aupito sili ona aoga o le faʻalauteleina o le tuputupu aʻe tuusaʻo e ala i aʻafiaga o aʻa: i le popofou o le tautotogo, latou teliina ai ni aʻa ma le lautele o le 6-8 mm ma le umi o le 10-15 cm ma totoina i se nofoaga tumau, tuu i luga o le eleele ile loloto ile 7-10 cm.

Ole telefoni feaveaʻi, poʻo le palapala, ma le faʻapipiʻiina o le fugalaau ma le blackberry fomaʻi laiti lava fanau pe leai foi. Lueina o pito i luga ma lanu meamata e faʻaaogaina e faʻaleleia ai nei laau toto.. O le pito i luga o le laʻau e faʻapipiʻi i le eleele, faʻapipiʻi i se auala faʻapitoa, tuʻu i totonu o le lua 10 cm le loloto, aumai le pito i luga 10 cm le umi, faʻapipiʻi i luga o le eleele i maʻa uʻamea, ma ufiufi ile eleele susu.

O loʻo i ai se isi filifiliga mo le aʻafia o papaʻi apical. Pe a oʻo i le va o vine o le sui e oʻo atu i le maualuga o le 60-90 cm, e fusi i latou, o se taunuuga lea e faʻapipiʻi ai aʻapala i luga i latou i le ogatotonu o le taumafanafana. I luga o le saite, o le eleele ua eliina i le loloto o le 15 cm, ua faia le humus i lalo o le eliina, ona eliina ai lea o se ogalaau i le loloto e le sili atu i le 10 cm ma le pito i luga o le pana ua faataatia i le pito i lalo, ua faapipii i le eleele i puipui uʻamea, ua ufitia i le eleele lelei ma ua faasusuina.

I fafo atu, o le totoina o mea e maua mai ai le telefoni i le tele o mea e maua mai i le auala o le faʻaogaina o le microlonpagation i luga o media media. I le taimi lava e tasi ma le toe gaosia, ua faaleleia le laau mai le tele o togafitiga. O le mea lea, i Italia, mo le tasi laau o raspberries (vine) ua maua e faaaoga ai aganuu, o loo i ai le 3 laau toto e ola i le auala masani. I Amerika ma Kanata, o le vaevaega lenei e 1: 6 ma le 1: 100, faasologa.


© JoJan

Eseesega

'Agavam' - O se mea tuai Amerika, o se tasi o mea sili ona faigata. E taofiofia le malulu ile -42 ° C, na o fualaau aina e faaleagaina ile -27-30 ° C. O laau toto e mamana. O lanu, e maualuga, foliga faʻalelei, faceted, malosi malosi. Berries e tusa ma le 3 g, uliuli, suamalie, manogi. E amata ona vevela i le amataga - ogatotonu o Aukuso. Gaosia o le 3-4 kilokalama mai se togavao. O le vailaʻau e faʻasaga i le anthracnose, lapisi ma mafua ai le kanesa.

'Darrow' - O se vaitau taumalulu malosi-Amerika, faʻafesoʻotaʻi le malulu ile -30-35 ° C. O le vaomatua e malosi tele, ma faʻamalosi pula. Berries e oo atu i le 3.5 g, foliga o le tino, lanu uliuli, manaia, suamalie. Ua faʻateleina le taimi matua. E fua tele le ituaiga.

'Wilsons Earley'. O le lanu e lamolemole pe a paʻu i lalo, pe a ma le 1.5-2 mita le maualuga. O vine e lanu-uliuli, ovoid, e tusa ma le 2 g. E foliga mai o le taumalulu-e faigata foi, o se tasi lea o ituaiga muamua. O le fugalaau e amata i le afa lona lua o Me, le fua o vine - mai le ogatotonu o Iulai seia oo i le faaiuga o Aukuso. E teteʻe i le anthracnose ma le ele.

'Lucretia ' - O se American American creeping variety. O le vao e malosi tele, ma le tele o fugālaau e ufiufi i vao talatala. Tutoʻatasi, e aʻafia i le anthracnosis. O vine e lapopoʻa, uliuli, ma vave ona vave.

'Aotelega'. O le ituaiga na gaosia e Ivan Michurin. O le vao e malosi tele, e iai ni ufiufi e ufiufi e ufiufi i le malosi malosi. O le gaosiga e maualuga. O fua e lapoa, e mamafa le 6-10 g, suamalie ma suamalie, ma taʻai i le leva. I le totonugalemu o Rusia, o le 'Aotelega' e manaomia ona malupuipuia mo le taumalulu.

E le masani le tele o ituaiga o vine - 'Thornfrey', 'Lohness', 'Hull Tornless', 'Chester Tornless', 'Smutsem', 'Black Satin' ua amata ona lauiloa.. O i latou uma e maualalo le taumalulu malulu ma i le ogatotonu o loʻo manaʻomia le malutaga.


© Kenraiz

Maʻi ma meaʻai

Roto e aʻafia ai laulaʻau ma lālā laiti, e alu atu i le 60% o le seleselega. O le faʻamaʻi e aliali mai i le i ai o spores, lea i le amataga o le taumafanafana e foliga mai o se fasi laau lanu mumu-lanu enaena (faʻasalalauina ao latou vevela) e ufiufi ai le aʻa, laulaʻau, ma isi. E le o toe umi ae maeʻa uma nei fasi laau, ma fai se ata, ma muamua mea moni o le galo. O loʻo aʻafia le vaega o loʻo aʻafia, ma o loʻo maua i luga o le fatu. O le tausaga e sosoo ai, o loʻo tumau pea le ola o le mycelium, ua tupu ma tupu ai le oti o le au.
Le auala autu o tauiviga ma le gaogao - totoina lau paʻu ua susunuina. E aʻafia foi le manogi i laumei pe a le lava le susu i totonu o le eleele pe a faʻavaivaia laau. I le tulaga o le tau vevela, e manaʻomia le suāsusu. I le tautotogo, e tatau ona e siakiina laau ma aveese lau vao, lala vaivai. I le faailoga muamua o le manogi, e mafai ona sosogiina le paʻulaʻau i le faʻafefete. Ave le 300 g o le kālati, tilo i se mea e fai ai meaʻai, sasaa le 3 lita o le vai mafanafana. Faʻamalosi se aso, faamama ma faʻaitiitia i le 10 lita o le vai, faʻamalolo laau i le aoauli. O lenei vailaʻau e puipuia mai faʻamaʻi pipisi ma isi faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma aphids ma siaki. O le paluga o Bordeaux e lelei (400 g o le copper sulfate + 40 g o le lime mo le 10 l o le vai), faʻagasologa seʻia oʻo ina tatala faʻamalosi.

Anthracnose - O se faʻamaʻi masani o fugalaau ma fugalaau.
O le faʻamaʻi e aʻafia ai gaʻau uma o le laau, aemaise lava vaʻai ma lau. O le faʻamaʻi e aliali mai i le amataga o le tau vevela i luga o vine mama ma fatu aʻa na faatoa oʻo mai mai le eleele, ma o loʻo iai luga o lanu violē. Mulimuli ane, latou te faateleina, faʻaloloto i totonu o le tino o le tino, liliu atu i le maʻi papala ma le lanu violē ma gaugau meaʻai ile ogatotonu. O le paʻu i luga o le palapala o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o patches. I luga o laulaau, o laulaau e laiti, lapotopoto, lea e faateleina, e oʻo atu i le 3 mm le lautele. I luga o le fuaina o pulumu, e maua ai se mama ma o le a mafua ai ona latou vevela faatasi ai ma fua. I luga o fua o fualaau aina, lanu o le lanu enaena, o fualaau suamalie e mamago, o laulaau mama e liu enaena, pala, mago. O le suauu o le anthracnose na mafua ai ona afaina fugalaau ma vine. Texas, Izobilnaya ituaiga e puipuia i anthracnose.
Faiga tau. O vine ma fugalaau e faʻaumatia faʻatasi ma aʻa, susunuina, ma na o fualaau faisua e mafai ona totoina i lenei nofoaga.

Purple Spotting (Didella)) e aʻafia ai pulu, puʻu, petioles ma, i se mea maualalo, lau. I faʻamaʻi fualaau totō, afu pepe, lauʻau ma mago. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e mafua ai le televave o le totoina o laau, masini maualuga. Vaʻaia faʻamaʻi faapitoa e faʻamaʻiina e le fugalaau o loʻo i luga o le va.
Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonupei o le lapisi ma le anthracnose.

Septoria (lanu paepae). O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e mafua ai le susu o le tau. I luga o laulaau e foliga mai e lanu enaena, ma o se lanu paʻepaʻe paepae. I se taimi mulimuli ane, o mea e afaina e fusia, o manu ua afaina e fesuisuiaʻi, e paʻu ma pau i fafo.Laʻau ma mimiti mūmū mūmū, o vine e pala.
Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonupei o le anthracnose.

Malosiaga malosi - faʻamaʻi maʻi. O le mea na mafua ai le Sferotek mushroom, lea e afaina ai fua, aemaise i le susu o le tau. O se paʻu paʻepaʻe e aliali mai i luga o vine, latou te le fiafia ma le leai ni mea.
Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonupei o le lapisi ma le lanu violē.

O le vaeluaga o le fana e afaina ai aʻa laiti ma mafua ai ona mago. O laau uma e tatau ona tipi ma susunuina..

Fugalaau fasia aphids, sovils, fusi tipisi. O vailaʻau i mea e ola ai meaola faalafua, faʻamago ma mago. E tatau ona fufulu ma le Fitoverm (2 ml i le 10 lita o le vai), poo Kinmiks (2.5 ml i le 10 lita o le vai), e tatau ona faia togafitiga i le taimi o le tuputupu ae.


© Simonjoan

I le faaopoopo atu i le tele o le tofo ma le lalelei i fafo, o fualaʻau e aoga ma faʻamalolo (faʻamalolo) meatotino.

Ole televave e mauoa i le kulukose, fuafasi, vitamini C, carotene, meaola faʻasaina ma tocopherols. O se taunuuga o meatotino aoga, o fualaʻau e faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi o fatugaʻo, vevela, maʻisuka ma le sooga faʻatasi.