Laʻau

Chrysalidocarpus

Toto pei chrysalidocarpus (Chrysalidocarpus) e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le aiga isca (Arecaceae). O lenei pama e taatele ma i le natura e mafai ona maua i Madagascar ma Comoros. O le ituaiga e masani ona taua ona o le lanu lanu samasama o le fua. Mai le gagana Eleni anamua chryseus - "auro", karpos - "fua". E tupu mai nei ituaiga o pama (call name).

O lea alofilima e mafai ona avea o ni mea e tele-vaimalie po o se tasi foi. I le maualuga, e mafai ona oʻo atu i le 9 mita. O le faʻapipiʻiina o laʻau e leai se mea e maua mai i luga o le fale poʻo le lamolemole luga. E i ai ni fulafula i totonu o mama, ma e mafai foi ona i ai o latou laumua, lea e tuufaatasia ai se vaega. Cirrus leaflets e mai i le 40 i le 60 paipa o laʻau faʻamalosi, lea e faʻasese i le papa. O laulaau o loʻo i luga o le pito i luga o laʻau i luga o ni fasi mea afifi. E i ai ituaiga o meaola e ola ai laʻau o le basal i tafatafa o le alalaʻau ma latou fusia faatasi ma le paleʻau lautele o le laau. O lenei laau e lua ma e tasi.

Tausia o chrysalidocarpus i le fale

Malamalama

O lenei laau e fiafia i le susulu malamalama ma e filemu le faasino atu i ave saʻo o le la. Fautuaina ia tuu i le faamalama i saute. Ae ui i lea, i le taumafanafana, o le a manaʻomia le ufiufi o le pama mai le aoauli o le vevela o le la.

Tulaga o le vevela

I le taumafanafana, e manaʻomia e le chrysalidocarpus le vevela mai le 22 i le 25 tikeri. I isi taimi, e tatau ona siitia i se nofoaga ma le vevela o le 18 i le 23 tikeri (ae le itiiti ifo ma le 16 tikeri). I le gasologa o le tausaga, e manaʻomia e le fale le faʻaleleia masani o le potu, ae ia manatua o le laʻau e tatau ona puipuia mai i aʻafiaga o faʻataʻitaʻiga.

Totogi

Manaomia le maualalo maualuga. I lenei itu, i le vaitau o le tautotogo ma le taumafanafana e tatau lava ona felauai soo ma masani ai. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga le vai malulu puipuia i le vevela o le potu. E tatau foi ona e fufuluina laulaau o le laau i le tasi vaiaso i vaiaso uma. I le taumalulu-taumalulu, e le mafai ona susu le pama mai le pulumu.

E faʻafefea vai

I le tautotogo ma le taumafanafana, e tatau ona tele le suavai ma e faia e pei o le pito i luga o le eleele e mamae. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga le vai malulu puipuia. Faatasi ai ma le amataga o le vaitaimi o le taumalulu, o le suavai e faasolosolo malie lava ona faaitiitia, ma aumaia ai i le tulaga lelei. I le taimi lava lea, ia mautinoa o le eleele i totonu o le ulo e le faʻamago atoa. I le taumalulu-taumalulu, e le taliaina le lolovaia, aua e mafai ona afaina ai le setete o chrysalidocarpus. I le taimi lea, e fautuaina le suāsusu pe a uma le 2 poʻo le 3 aso talu ona uma le masini.

Laʻei pito sili

Faʻamalo le laau i le gasologa o le tausaga. I le vaitaimi o le tautotogo-taumafanafana, o le laei pito i luga e faia i le 1 taimi i le 2 vaiaso. Mo le faia o lenei mea, faʻaaoga fugalaau mo laʻau pama poʻo mea faʻaleleia o minerale mo mea teuteu ma faʻamaina. I le tau malulu, e tatau ona faʻaaogaina fugalaʻau i le palapala i le 4 vaiaso uma.

Faʻafefiloi o le lalolagi

Ina ia saunia se paluga lelei o le eleele, e tatau ona faʻafefiloi le humus-sheet, le malamalama-soddy ma le peaty earth, faʻapea foi ma le manua ma le oneone, lea e tatau ona faia i se fua faatatau o le 2: 2: 1: 1: 1. E tatau foi ona e faaopoopo i ai sina vaega o malala i le paluga. Afai e manaʻo ai, e mafai ona e faʻatau se faʻapena o loʻo fai i le eleele mo pama.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

E matua le lelei lava le tali atu i se gaioiga. I lenei tulaga, e fautuaina e le au atamamai le felafolafoaiga, ae e tatau ona sui le alavai ma faaopoopo ni mea fou fou. O togalaau laiti e tuʻuina atu i lenei faiga faʻatasi i le tausaga, sili atu tagata matutua - faʻavaʻa i le 3 poʻo le 4 tausaga. O faʻataʻitaʻiga tetele e le tatau ona taulimaina, nai lo lena, e tatau ona latou suia le pito i luga o le vaega 1 taimi i le tausaga. Aua nei galo e uiga i le alavai lelei i le pito i lalo o le tane.

Faʻatauga auala

E mafai ona e aʻafia e aʻa po o fatu. A o leʻi lūlūina i totonu o se kulimi o le peat substrate, e tatau ona faʻafefete fatu i vai inu (30 tikeri) mo 2-4 aso. O le gafatia e tuʻuina i totonu o se nofoaga malulu, mafanafana (20-25 tikeri) le maualuga ma le maualuga. O fua muamua o le a aliali mai 3-4 masina talu ona toto. A maeʻa le faʻaalia o le lautusi muamua, e tatau ona totoina le laau i totonu o se ipu e tasi e tutusa ma le 10-12 centimita.

O fatu tupu e tupu mai i le pito i lalo. I le faavae o le fatu e atiina ae a latou lava aʻa. O ia ituaiga fanau e mafai ona faigofie ona vavae ese mai le tina ma totoina i le eleele malamalama. O le faʻapena i lenei auala e fautuaina i le tautotogo ma le taumafanafana.

Pests ma faʻamaʻi

E mafai ona pisia i se maʻi pipisi. O le iʻuga, e foliga mai e foliga mai i luga o le laʻau, lea e tupu malie. E foliga mai o se oval po o se liʻo, ma ua valiina i lanu mumu lanu mumu ma se paʻu paʻu. Mo le togafitia o le pama, e tatau ona togafitia i se malie ma taofi le tumau le susu o le laʻau.

E masani ona maua i lalo o laupepa anufe. O le iʻuga, o le laʻau e amata ona lanu samasama ma ua faʻaleagaina. E fautuaina e fufuluina laulaʻau ma fulufulu mamoe ua gaosia i le ava malosi, ma togafitia le fale i se sauniuniga inisetiidal.

Talu ai ona o le mea e gata ai, o le a foliga mai o lanu samasama lanumeamata ma o laʻau o le a malogo. O togafitiga faʻataʻitaʻiga e tatau ona faʻatinoina, faʻapena foi ma le faʻaleleia pea o le laʻau mai le sprayer.

O aʻafiaga ono tutupu

  1. O le lagolagosua o laulaau e enaena. - maualalo le maualalo o le suavai, le faʻavaleaina o le vai, maualalo le vevela o le ea, faʻaleagaina le laʻau ona o le paʻi atu i luga.
  2. Brownish avanoa i luga o laʻau - masuasua, o se paʻu mataʻutia i le vevela poʻo le vai malosi e faʻaaogaina mo le faʻasusu.
  3. O le faʻaogaina o laulaʻau e liu lauulu - maualalo maualalo, malulu tele, faʻafefe.
  4. Lea lanu samasama - Malamalama malosi tele, le lelei le faasusu.
  5. Laʻau lanu enaena - i le aluga o taimi, faʻapouliuligia ma paʻu o lau pito i lalo. E le mafai ona vavaeeseina, ae na o le vavaeeseina. O le pogisa o le pama atoa ma le i ai o faailoga o le pala e taʻu mai ai se vevela.

O ituaiga autu

Chrysalidocarpus yellowish (Chrysalidocarpus lutescens)

O lenei laau toto, o le lala o le paʻu, ma o lala e matua malosi lava i le pito i lalo ma ua aʻafia itu taua. O paʻu o laupepa ma'oti laiti o loʻo valiina i le lanu samasama ma laʻititi uliuli uliuli. O latou foliga o se mea faigofie. O laʻau umi e mafai ona oʻo atu ile 200 senitimita, ma o le lautele e ono tutusa ma le 80-90 senetimita. O lau taʻitasi e aofia ai le 40-60 paʻu, e le o le faʻaleleia o laupepa malosi, e oʻo atu i le lautele o le 15 milimita. O le petiole e mafai ona oʻo i le 50-60 senitimita. E valivali lanu samasama ma i luga o lona fogaeleele o se vaega o lanu uliuli laʻitiiti. O le eletise axillary e maualuga lona faʻalauteleina. O lenei pama eleelea e fiafia e ola i totonu o se potu mafanafana.

Chrysalidocarpus madagascar (Chrysalidocarpus madagascariensis)

O lea ituaiga o laau e tasi-e afaina ma maualuga e mafai ona oʻo atu i le 9 mita, ae o le lautele o le ogalaau e 20-25 senitimita. O le lamolemole lamolemole e faʻapouliuli faʻapouliuli i lalo ma o mama o loʻo manino manino. Cirrus o lau o loʻo i ai ni laupepa susulu ua faʻatulagaina i ogaoga ma oʻo atu i le 45 inisi le umi. O le faʻailoga e sili ona faʻafesoʻotaʻi e maualuga le 50 i le 60 senitimita. O le pama e tupu i se potu mafanafana.