O le togalaau

Aisea e amata ai ona lanu samasama ia tōmato?

O laulaau samasama o tamato o loʻo matauina i totonu oa latou togalaauina e le au fai togalaau uma e aunoa ma se faʻasesega. E leai se mea ese iinei, aua o lanu lanu samasama o tamato e aliali mai ma fesoʻotaʻi ma se faʻalavelave taua o mafuaaga eseese. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le le lava o nisi elemene i le eleele, faʻamaʻi poʻo le gaioiga o meaola faalafua, tele le susulu o le la po o le vai i totonu o le eleele (poʻo lo latou le lava). Afai e lanu samasama laʻau, e le tatau ona faʻafefe ia tamato, e tatau ona e malamalama lelei i le tulaga, saili le mafuaaga o lenei mea matautia ma laveaʻi le laau i le taimi ao le i tuai.

Atonu e tele mafuaaga mo le samasama o laulaʻau tomato.

Le mamanu masani o le samasama o lau o tamato

Laʻau samasama o laulaʻau e mataʻituina i fuamato mo mafuaʻaga masani, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a faʻapipiʻi fualaau mai totino taʻitasi i le eleele i se nofoaga tumau. I le tulaga lea, o le samasama o lau o le tamato o loʻo i totonu o le vaega aupito maualalo o le laau e masani ona matauina.

O se mea uiga ese lenei, e taua o le fetuutuunaiga o laau totato i le siosiomaga i tulaga tau le siosiomaga e ese mai i latou na muamua. O le mea moni lava o le totoina o fualaau toto mo laau e leai se mea e sili atu nai lo le atuatuvale, lea e masani lava ona faʻaalia i le samasama o laulaau ma e masani lava o le pito i lalo. Aisea ua tupu ai lenei mea?

E masani lava o se faʻafitauli le tumau i le tuʻuina atu o meaʻai mai aʻa i le vegetative mass. E filifilia e se laau tomato le filifiliga aupito sili mo le tausisia o le gafatia ma teena moni ai laulaau maualalo mo le manuia o luga.

Afai e te matauina pe a uma ona suia le tele o laulaau maualalo i luga o laau toto, e tatau ona e lanu samasama, e le tatau ona e fefe, e tatau ona e faatali mo ni nai aso, ma afai e le pau le laʻau, e tatau ona e aveeseina ma le lima.

Le faʻaalia o faʻamaʻi ma faʻamaʻi

Laʻau samasama o laʻau tomato e tupu mai ona o le faʻaalia i laau o nisi faʻamaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, ua tuai, mosaic, fusarium ma isi. E masani lava, o laʻau samasama samasama e faʻaalia ai le i ai o se faʻamaʻi ma o se tasi lea o uluaʻi faailoga. Faʻatasi ma le tele o faʻamaʻi o tamato, faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻaaogaina: "Apikaila-Peak", "Ordan", "Thanos", "Revus", "Maliega".

I le faaopoopo atu i faʻamaʻi, o le mafuaʻaga o le samasamaina o laulaʻau i tamato e mafai ona faʻamaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, e pei o aphids, whiteflies, pupu tapaa, Colorado potato beetle. Faʻasaga ia i latou e manaʻomia ona e faʻaaogaina iniseti: "Spark M", "Confidor Extra", "Decis Profi".

Televave po o le le lava o vai i le eleele

Faatasi ai ma le leai o se vai i totonu o le palapala, o tamato e amata ona laveai, taumafai e faaitiitia le vevela o le susu, o lea latou te aveesea ai laulaau i le teenaina. I le le lava o le susu, o laulaau muamua e salu faatasi ma se faaitiitia o le vaega o le evaporation, ona amata lea ona liu samasama ma oti ai.

E tatau ona suamalie tamato, ae taua tele le mataʻituina o le tulaga o le palapala, pe afai e tele naua le susu, o le a afaina ai foi laau. Faatasi ai ma le tele o le susu, toto laau totogo amata amata ona avea ma se tele o laau vegetative, tele laulaau ma laau ua totoina, o le aʻa e ono le mafai ona tupu ma e le lelei le gaosia o meaʻai.

O se taunuuga o lenei mea mataʻutia, i lenei palapala o le eleele o loʻo i ai le tele o meaʻai, e tele lava o le nitrogen, lea e tau atu i le samasamaina o laʻau i tamato. Ina ia faʻaumatia pe taofi nei faiga le lelei i totonu o le laau, e tatau ona e faʻamuta le faʻafefe ma faʻaopopo le nitrogen i le eleele i le ituaiga o urea, i le faʻapalapala, i le aofaiga o le sipuni i le 1 m2 palapala.

Afai o laasaga pito i lalo o tamato e lanu samasama pe a uma ona totoina laau, o le mea masani lenei.

Le lavava poʻo le susulu o le la

E mafai foi ona mafua ai le samasama o laulaʻau tomato. O le mea lea, pe a totoina laau toto i se nofoaga avanoa e tusa ai ma se togalaau e le masani ai ona totoina, e mafai ona gasegase laau mai le susulu o ave o le la i se vaitaimi e le i faamalosia atoatoa. Faatasi ai ma lenei totoga, i le tulaga o vevela vevela, e fautuaina le paolo mai ave o le la mo ni nai vaiaso talu ona totoina.

Afai o le totoina o togalaau e matua mafiafia pe a totoina laau totō i le paolo, e masani lava o laulaau pito i lalo po o lau o loʻo i le ogatotonu e amata ona liu samasama. E matautia tele le gasegase o laau toto, e sili atu le faʻaitiitia o le vegetative mass e ala i le aveeseina o laulaʻau e faʻamalamalamaina e le tasi le isi.

Faʻaleaga aʻa poʻo isi faʻafitauli aʻa

E masani lava o le mafuaaga o le samasamaina o laulaau i luga o laau totogo o se faafitauli i aʻa o laau toto. O le tele o taimi, o lau e lanu samasama i luga o laau totō ma aʻa vaivai, e le mafai ona tuʻuina atu le meaʻai i luga ma ni meaai lelei, o le a matelaina ma o lau e lanu samasama. O ia togalaau e mafai ona fesoasoani e ala i le togafitia oi latou i meaola e tutupu mai: Epin, Heteroauxin, Larixin, Novosil ma tutusa.

Faʻafitauli i aʻa aʻa o tamato e tulaʻi mai mo le tele o mafuaaga:

  • aʻa e mafai ona faaleagaina e faʻamaʻi;
  • e mafai ona faaleagaina aʻa ona o le suia o fualaau aina mai pusa taitasi i le palapala;
  • ma le loloto loloto o le tatalaina o le palapala (pe a pulea vao);
  • fua o le ola maualalo (o le isi mafuaaga mo aʻa vaivai), lea e mafai ona gaʻo, faʻaloloa, faʻapena foi ona tuputupu ae ma se vaega tele o teugatupe, lea e le mafai ai ona aʻafia le aʻa.

E mafai ona faigata le fesoasoani i le aʻafia o le aʻa o le tumama e toe faʻaleleia, e sili atu le na o le faatalitali, tuʻuina atu laau ma le tele o meaʻai ma le susu i le vaitau lenei.

O le le lelei o le totoina o tamato e masani ona maʻi i le maea ai o le gaʻoina mo se taimi uumi, ma o laulaau e mafai ona lanu samasama e le gata i le taimi lava e uma ai le gaʻo, e masani lava, ae faʻapea foi i se taimi umi. O nei fualaau e masani ona fesoasoani i le fualaau faasaina "Kornevin."

Aua nei galo e mafai ona e toe faʻafoʻi le paleni o elemene pito sili ona taua i totonu o le laau e ala ile laei pito i luga. E sili ona lelei le faʻaaoga o le nitroammophosk o loʻo i ai mea taua uma. O le aofaiga o le sipuniti e tatau ona solo i totonu o se pakete vai ma tasi i le 3-4 aso i le afiafi, ia togafitia laau seia oʻo ina le toe aliali mai lanu samasama fou. I lenei tulaga, ua mafai ona aveese laulaau lanu samasama.

Televave po o le leai o ni meaʻai taua

Toeitiiti lava o le mafuaaga autu o le faʻaalia o lanu samasama i luga o tamato o se faʻaletonu poʻo le sili atu o le numera o elemene taua mo laau totō. Ina ia malamalama po o le a le elemene faapitoa o loʻo misi pe sili atu foi, e taua le mafaufau, e faaopoopo i le moni o le samasama o laulaau, ma le vaega o le laau latou te i ai: i lalo o le laau poʻo luga. O lenei mea e masani ona matauina i fuamato ona o le leai o se malosi.

Auiliiliga e uiga i faailoga o le le lava poʻo le sili atu o nisi elemene i le eleele mo le atinaʻe o tamato, matou te tusia i le tusiga "O a mea o loʻo misi mo tamato?".

Nitrogen deficiency

O laʻau Tomato e mafai ona lanu samasama pe e le iloa foi, ma o laulaau laiti e fai ma laititi, o le laau lava ia e foliga vaivai. O le leitio o le Nitrogen e matua lamatia lava ma le tuputupu ae malosi o le malae vaalele, faapea foi i le taimi o le fausiaina o fua.

Faatasi ai ma le le lava o le eletise i totonu o le palapala, e tatau ona faia le folasaga. O le tele o taimi, e faʻaaogaina urea mo nei faʻamoemoega. O le aofaʻi o lenei faluga e tatau ona tutusa ma se sipuni sipuni i le pakete vai, o le masani lea i mita taʻitasi o palapala o loʻo nofoia i lalo o tamato e le maua i le gaʻo.

E mafai ona e faʻaaoga mullein i le aofaiga o lita i le pakete vai, o le tulaga masani lea i le sikuea mita o palapala. E mafai ona faʻaaogaina le faʻaaogaina o manulele manu pe a faʻapipiʻi faʻatasi ma le pefu o le laupapa poʻo le vevela. O le aofai o manulele e paʻu - 500 kalama i le pakete vai, fafie poo le sootisi - 250 grams i le pakete vai, o le masani lea mo le 1m2 laufanua.

E mafai ona fai ni laei pito i luga o le lautusi folia o tamato, o lona uiga, na o le pamu ia i latou ile urosia ile vai. I lenei tulaga, e tatau ona faaitiitia le faʻapitoa i le sipuniti i le pakete vai. O totogo e tatau ona faʻaleleia ina ia faʻamaʻaʻaina uma le vaega pito i luga, ona agaʻi atu ai lea i se isi laau.

E le mafai ona sili atu le tele o nei faʻasalaga, peitaʻi, e le mafai ona sili atu, aua o lenei mea e mafua ai le sili atu o nei meaʻai, ma o lenei mea o le a mafua ai le amataina o le tele o masini vegetative i le laau, 'ai le gaʻo, i le faʻaleagaina o le aʻa o le tamato, lea e mafua ai ona samasama lau. E sili atu le faigata nai lo le leai o se mea e sili atu ona faigata nai lo lona le lava: e tatau ona e aʻafia, e masani ona faʻaleleia le eleele e fufuluina ai le sola mai le palapala.

Lanu samasama o lālā tomato e mafai ona mafua ai faʻamaʻi ma meaola faalafua.

Faʻasalaga faʻapitoa

O le le lava o fuakopo e atagia i laau totogo e ala i le samasama o laulaau, o lo latou vaivai, faatasi ai ma le punou o le pito. E tele taimi e mafai ona sui ai lanu i le lanu po o le lanu uliuli. O lau i le pito i lalo o le laau e masani ona lanu samasama.

Ina ia faʻaumatia faʻamalosi o le phosphorus, o fualaʻau e fafagaina superphosphate i se aofaiga o le 15 g i le sikuea mita. E mafai ona e taumafai e faʻasese le superphosphate i le vai mafanafana i se aofaiga e 10 g i le pakete. E tatau ona e iloa o le superphosphate i totonu o le vai e solo i vai. O nisi taimi e tanuina e fai togalaau ia ulu o iʻa i le eleele e sosoo ma laau toto. E talia lenei mea, ae ui i lea, e le mafai ona vave tuʻuina atu faʻatoʻaga i fuamosa.

Tulaga le lelei o le potassium

Faatasi ai ma le le lava o le potassium, e togi samasama, ma o lau o loʻo i le vaega pito i lalo o le aʻa e faʻamago. O le magoina o lau mai le pito amata, e foliga mai o necrosis tissues. Laʻau samasama ma le faʻagogoina o laʻau faʻatasi ai ma le fausiaina o laulaau fou, ia e masani lava e le masani ai mafiafia ma laiti. O faʻamau i le taimi e tasi e pei o laupapa. Ae e te leʻi oti, o laʻau laʻau i totonu.

Ina ia faia mo le le lelei o le potassium, e sili ona lelei le togafitia muamua o laau totő ma le kalamati ua solo i totonu o le vai. Ina ia faia lenei mea, faaaoga le sulfate sulfate i se aofaiga o le 8-10 g i le pakete vai. A maeʻa le 2 i le 3 togafitiga ma se vaitaimi o le 4-5 aso, e tatau ona faaopoopo le sulfate sulfate i le aofaiga o le 15 g i le sikuea mita i le palapala, e sili ona lelei i le pepa ua liu i le vai.

Teseva o le Zinc

Faʻatasi ai ma le sosolo o le zinc i fuamato, e amata foi ona lanu samasama lau. E le gata i lea, i le le atoatoa o le zinc, o lanu enaena ma enaena e aliali i luga o lau. O nei mea uma e taʻitaʻia ai i latou i le maeʻa.

Le lelei le magnesium

Faʻatasi ai ma le le lelei o le magnesium, o laʻau tomato e sui ai le lanu i le samasama i nofoaga i le va o veins, e faaopoopo atu i ai, e mafai ona latou ulu i totonu, ma o laulaau tuai foi e ufiufi i lanu enaena-enaena. O ia laʻau e pauu.

E faʻatagaina e totogi le gau o le magnesium e ala ile laei foliar ma le magnesium nitrate (5 g / 10 l).

Pau le kesi

E masani lava o le samasama lea o lau pito i luga o se tamato. Laʻau maualalo i le paʻu o le calcium, i se eseesega, e mafai ona avea ma lanu lanumeamata.

O laʻau tomato e lanu samasama ona o le leai o meaʻai.

Poron deficiency

Faatasi ai ma le le atoatoa o le pulu, o le tumutumu tumato aupito maualuga e masani lava ona lanu samasama, ae o le laau e le masani ai laau ma vavae ese ai fugalaau. Faatasi ai ma le le atoatoa o le pulu, e tatau ona sosolo laau i le vai o le 1% o le apocide i le afiafi.

Sulfur le toilalo

Faʻatasi ai ma le gaʻo, o laulaʻau tomati o loʻo i le tumutumu o le laau o le a lanu samasama, ma mulimuli ane e mafai ona lanu samasama pito i lalo. E tuʻuina atu lenei faʻatasi ma le faʻaogaina o laulaʻau matutuʻu ma le pala.

O le leai o ni elemene e tatau ona totogiina mo le faʻaaogaina o fomaʻi talafeagai i totonu o faʻasalalauga o loʻo faʻaalia ile pusa. Faatasi ai ma sina le lelei o elemene, lea e mafai ona maua e faaaoga ai le iloiloga o le eleele atoa o lau 'upega tafaʻilagi i totonu o le fale suesue, e faʻatagaina e faʻapipiʻi le pefu o le laupapa, soot pe fuga i le palapala, o vao vao.

Faaiuga O lea la, ua matou lisiina autu ma sili ona taatele o le samasama o laulaʻau i tamato. E mafai i luga o la latou saite, sa matauina e le au faitau le samasama o laulaʻau i tamato mo isi mafuaaga. Afai o le mataupu lenei, ona e tusi mai lea ia i matou e uiga i ai i le faʻamatalaga.