Laʻau

Orchid Primer

O ē e ana lava fanua e tele lava ina le mafai ona latou filifilia le eleele aupito sili ona lelei aʻo leʻi totoina se fale teuteu e pei o se orchid. E le mafai i taimi uma ona maua se paluga lelei mo le totoina o se ituaiga eseese, o lea e tatau ai i faifaatoaga ma fai togalaau ona faataitai ma o nisi taimi e faia ai mea sese ma mea sese.

O ituaiga uma o kulisi e vaevaeina i ni vaega, e taua o le epiphytic ma le terrestrial. O le muamua oi latou e mafai ona faʻapipiʻi i luga o maa poʻo isi laau. O latou aʻa e le o iai i le eleele, ae i luga o le ea, lea e maua mai ai le susu talafeagai. O le iʻuga, o le faʻaaogaina o se mea e le manaʻomia mo le tuputupu aʻe o epiphytes. E iai ni eseʻesega eseese o le eleele ma ola i tulaga eseese. Latou te tutupu aʻe i totonu o le gaogao i le eleele vevela ma laulelei.

Afai e te filifili e auai i le togavao o orchids - o lenei fugalaau malosi, ona avea lea o le fefiloi lelei lelei o le eleele lelei, lea e faamoemoe faapitoa mo nei laau toto. Ae peitai, e sili atu ona lelei le faatauina mai i faleoloa faapitoa o togalaau, lea e faatauina atu ai eleele mo ituaiga eseese. O loʻo maua foi i luga o le faʻatau atu ni vailaʻau faʻapitoa mo ituaiga meaola, mo se faʻataʻitaʻiga, phalaenopsis. E ui e na o le tasi le fugalaau e faʻailoaina i luga o le afifi, e mafai ona faʻaaogaina e tupu ai ituaiga eseese uma o le epiphytic.

Vaega o le eleele o le aschid

O le faʻafefiloi palapala e tatau ona filifilia e faalagolago i le maualuga o le mea laʻau ma le voluma o le koneteina o le a tupu ai le fugalaau. I le avea ai o se tulafono, o le vaega taua i totonu e tatau ona avea ma vaega o le suavai pe a fai e ola le laau i totonu o se ato po o se isi poloka. Ae ui i lea, o vao matutua ua totoina i totonu o ipu e le o manaʻomia moni nei mea.

O nisi taimi o loʻo i ai ituaiga eseese o laʻau, lea e manaʻomia ai le i ai o le eleele mamafa mo le atinaʻe atoa. O mea faʻalenuʻu ma mea faʻapitoa e iai o latou lava uiga e mafai ona i ai i se eseesega i totonu. O nei ituaiga o kulimi e aofia ai, mo se faataitaiga, cymbidium.

Mea e masani ai

  • afu laau
  • moa galu
  • fern roots
  • peat
  • popo
  • malala
  • pine pine
  • fanua lau

O le aoina o paʻu o le laau e faia i totonu o vaomatua mai laau o pine pe paʻu. O nisi taimi e faʻaaogaina ai se paʻu ogo e faʻamago, lea e faʻaeteete ma le faʻaeteete mai laau ola pea. E le faatagaina le aoina o paʻu pala, ona o loʻo i ai le tele o faʻamaʻi e mafai ona afaina ai le fale.

O le pulou Sphagnum, lea ua tumu ai le ipu, ua avea o se antiseptic ma se vaega e tumau ai le susu. E faʻaaogaina e puipuia ai le lamatia o le faʻamamaina o le eleele, mo se faʻataʻitaʻiga, i upega, poloka poʻo isi koneteina o loʻo i ai le ea. E masani ona faʻaputu i luga o vaomatua poʻo vaomatua. Aʻo leʻi faʻaaogaina lenei vaega mo le tuputupu aʻe o le orchids, e tatau ona faʻamalosi ma faʻagogo. I totonu o fagu fugalaau masani poʻo ni koneteina o loʻo i ai pea puipui ma avanoa mo le faʻafefe vai, e le faatagaina le moa. O le faʻaopopoina o meaʻai i le pito i luga ole palapala o le a lava.

O loʻo i ai ituaiga o kulisi e ola lelei na o le sphagnum, aua o loʻo i ai uma ni meaʻai. Ae ui i lea, e tatau lava ona e mulimuli i tulafono o le tausiga o togalaau ina ia aloese mai le le lava po o le tele o susu.

O aʻa o le fern eliina i totonu o le vaomatua, ona faamamaina lea mai le palapala ma fufulu fufulu lelei i le vai. O mama mama ma mamago ua seleseleina i ni vaega e le sili atu ma le 2 cm le umi.

O le kalama e faʻaaogaina e faʻamautu ai le maualuga o le eleʻele i le palapala ma le vai. E tatau ona aofia i totonu o le tuufaatasiga o le paluga palapala, ona o loo i ai le meatotino o le faaputuina o masima ma, o lona uiga, e aafia ai le paleni masima atoa. Mo fualaau e manaʻomia ai lavalava masani luga, o le faʻaaogaina o malala i le eleele e manaʻomia i ni atigi pusa. E leʻi fufuluina foi ma faʻamamago, ona nutililiina lea i ni fasi vaega laiti. O loʻo faʻapipiʻi le koala i le eleele pe faʻasasa i luga o le eleele i totonu o se atigipusa mo le tuputupu aʻe o nila.

O le isi vaega e faʻapupulaina ai le susu o le peat, lea e faʻaalia i le malosi o le fiber base ma le maualalo o le masima. E le mafai ona gaosia i le ulaina.

O pine pine e faʻamamaina fatu ma isi meaʻai ma fufulu i le vai, pe a maeʻa ona faʻaesea sikuea mai le tasi. Ona faʻafefiloi lea i le vai inu mo ni nai minute e faʻamaʻi ai, ona faʻamago ai lea. E mafai ona faʻaaogaina pine o pine pine nai lo le paʻu. O fua faʻasalaga o le tele o paipa e le talafeagai mo ia faamoemoega.

A maeʻa ona aveese laulaʻau ma laʻau laiti, e faʻaaogaina le lau laʻau e fai ma faʻaoga masani o togalaau, lea e faʻapipiʻi i paluga ua saunia mo le tuputupu aʻe o le cymbidium.

Faʻatino mea

  • perlite
  • faalautele le ele
  • vermiculite

Perlite ma le vermiculite ei ai le meatotino o le tuʻuina atu o friability i le faʻafefiloi palapala. Afai latou te ulu i totonu o le vai, e vevela, ona maua ai lea o latou foliga muamua, faʻasaʻo meaʻai ua galala.

Faʻalautele le pala e ufiufi ai le pito i lalo o le tane. O se mea faʻafefe e mafai ona faʻafefe ai le susu.

Laʻau mo le tuputupu aʻe o le au epiphytes

O le meaʻai e faʻaaogaina mo le tuputupu aʻe o momo o le orchid epiphytic, e le gata o loʻo faia ai se meaʻai. O lana matafaioi autu o le faatumauina o le vao i se tulaga saʻo ma ia mautinoa o le ea e ulu atu i aʻa. Mo lea mafuaʻaga, e le mafai ona aofia ai se vaega o soʻo se vaega poʻo le eleele, peitaʻi e naʻo le paʻu, koala poʻo le oneone paʻu e mafai ona aofia ai.

E le talafeagai le faʻaopoopoina o vaega uma o lisi ile taimi tutusa. O le tele o le epiphytic orchids e tupu atoatoa pe a tupu aʻe i se paluga o le manala, paʻu, sphagnum ma aʻa, lea e ave i le fua tutusa. Ae ui i lea, o ia tuutuuga e talafeagai lelei mo na vaega faataitai o le a tupu i upega po o poloka e leai se saolotoga o le lele. O le faʻaaogaina o gaʻau i totonu o ia mea faʻafefiloi e faʻamalosia ina ia faʻasao le aofaiga talafeagai o le susu ma puipuia le toso mai le faʻamamago. E fesoasoani le Sphagnum e fuafua pe manaʻomia le fausiaina.

O le faʻafefiloi mo lago, o loʻo ola i totonu o ipu, e tatau ona aofia ai se tasi vaega o le malala ma lima vaega o le paʻu paina. O lenei tuufaatasiga e faʻaalia i se tulaga maualalo o le gaosiga o le susu ma le mafai ona pasi le ea. Mo vailaʻau i fafo e ola i ato poʻo poloka, e manaʻomia ona faʻaaoga se mea e tumau ai le susu mo se taimi umi, lea e tatau ona aofia ai le koala, moa, paʻu pine. Ua faaopoopo i le fua faatatau o le 1: 2: 5.

Laʻau mo le faʻatupulaia o laufanua

E manaʻomia ona fafagaina i taimi uma e le eleele. Ina ia totoina, ia e manaʻomia se paluga o malala, peʻa, paʻu pine ma lau lau.

E tele taimi e faʻaaogaina ai le sui o le epiphytic, lea e tumau ai le sphagnum matutu, lea e tumau ai le malulu, ma eleele o togalaau e faʻaopopoina faaopoopo.

I le le i ai o se supasiga maeʻa, paʻu, koala, moa ma peat e sasaa i se faasologa saʻo i totonu o se ulo e faʻaleleia ai le fausiaina. Ae peitai, e tatau ona faaopoopo faʻamalosi ina ia le mamafa le palapala, a leai o le aʻa e faigofie ona pala. E faʻafefiloi ma le faʻaeteete vaega, o le a faʻalautele le masima i le pito i lalo o le ulo.

Ona o le mea moni, o aʻafiaga faʻasalalau eseese e tupu malie lava i totonu o se laau i luga o le vaitaimi atoa o lona soifuaga, o le sui e paʻu i le taimi ma liliu atu ai i otaota le talafeagai. E afaina foi i le i ai o siama ma sigi, lea e faatelevave ai le faʻaleagaina o vaega faʻalaʻau i le paluga. I lenei itu, o le sui e le talafeagai mo le tuputupu aʻe o le togi. O le ea i totonu o le ulo e faʻalavelaveina foi, lea ei ai sona aafiaga le lelei i le atinaʻeina o aʻa o le laau. Afai e te matauina soʻo se lapataiga lapatai, e sili atu le lelei o le fesuiaiga o le fugalaau i se mea fou poʻo le suia o le eleele i totonu o lenei fagu mo le ola.