Laʻau

Laʻau o Paama, ituaiga o meaola

A aunoa ma ni togalaau, o se potu e foliga mai e pala ma leai se ola. Laʻau e aumai ai le ola, fatuina se siosiomaga ma e sili atu nai lo na o le teuteuina o se potu, aua latou te faia se eseʻesega, atoatoa ma le matagofie i se potu. O laau pama e le na o le pau ia o elemene o le teuteuga o fale, ae, i luga o mea uma, o mea ola ia e manaʻomia ai nisi tulaga mo le tausiga. Mo o latou soifuaga ma atinaʻe, e manaʻomia le malamalama, vai, vevela ma mea taumafa, faʻapea foʻi ma nei elemene i vaega patino. E uiga i ituaiga o pama ma foliga o le tausia oi latou - a tatou tusiga.

Poto i totonu.

Fautuaga lautele mo le totoina o pama i le fale

Toe gaosia ma le gafa

O laau pama e faʻaleleia e ala i le totoina o fatu fou na filifilia, ma nisi o meaola e nai ona tei. O fatu e tupu ile 25-35 ° C. E lūlūina i totonu o fagu i le faʻafefiloi o le oneone poʻo le moa ma le sawdust.

O loʻo faʻapipiʻiina se mea faʻafefe o le alavai i le pito i lalo o ipu, ma faʻaopopo i ai vaega o malala. O le taimi o le fatuina o fatu e faalagolago i ituaiga ma e mafai ona tumau mai ni nai aso i ni nai masina. Mo se faʻataʻitaʻiga, o fatu o le parachardia e ola mo le 9-12 aso, o le pama palm mo le 30-50 aso, o le kesi mo le 45-60, o le niu mo le 150-180 aso.

O laau pama e totoina i le tautotogo ae leʻi amataina lo latou tuputupu aʻe. E totoina e le tamaititi togafiti i tausaga taitasi, matua - i le mavae ai o le 3-4 tausaga. Pe a faʻavasegaina, e le mafai e se tasi ona faʻaleagaina aʻa (aʻafia aʻa e toetoe lava o taimi uma e mate ai i tulaga o potu), ae o aʻa leaga e tatau ona aveesea e ala i le tipiina o se naifi malosi i mea maloloina. Fanua pe a uma ona totōina e tatau ona faʻatulagaina.

I nisi alofilima (aso, kentii), o aʻa autu e maualuga maualuga mai le eleele, o le mea lea, mo lo latou totoina loloto, o ogalaau lapopoa ma vaapiapi po o pusa e faaaoga. Le puipuia o aʻa e afua mai i le eleele mai le faʻamamago, ua ufitia i le galu.

O laau laiti e toto i le eleele mama - o se paluga o le 2 vaega o laulaau ma le 1 le vaega humus faatasi ai ma le faaopoopoina o le oneone (pe tusa ma le 1/6 o le aofaiga atoa o le paluga). Mo nisi gasegase mulimuli ane, eleele eleʻele ma lapoa, ua faʻapipiʻi faʻasalaga i le paluga i le fua faatatau o le 3-4 kilokalama i le 1 m³ o le fanua.

Tulaga o le vevela

I le taumalulu, o pama faila e iai i le + 14 ... + 16 ° С, o le malologa - at + 8 ... + 10 ° С. Mo le faʻaleleia o le tuputupu aʻe i le vaitau o le tautotogo ma le taumafanafana, e faʻaaogaina le faʻamaʻiina o fugalaʻau.

Malamalama

O laau o Paama e sili ona faʻapitoa, ma o le mea lea ua tuʻuina i latou e latalata i faamalama pe a mafai (tusa lava pe a mafai e lau). I le taumafanafana, e paolo mai le susulu o le la (pupuni puipui), e susunuina ai foi i luga o laulaau.

Faʻameli

I le taimi e lele ai potu i le taumalulu, latou te faamautinoaina e le mafai ona tolotolo laau. E le tatau ona faatagaina faʻataʻitaʻiga. O le maualuga o le vevela mo le tuputupu aʻe o le + 16 ... + 18 ° С, i se maualuga maualuga o le ea o loʻo i totonu o le potu e faasolosolo malie, ma o le lau o lau o lau laau e mamago i pama.

Ina ia puipuia lenei mea matautia, i le faaopoopo i le tausia o se vevela lelei, e masani lava ona mulumulu ma fufulu a latou laʻau i vai. O pito malogo o lau o le a vavae ese e aunoa ma le afaina o mea ola maloloina. Pe a faʻagogo pe matua, o le laʻau atoa e tipi ese pe a liliu le petiole i samasama.

Paʻu e mafai ona teuteuina totonu totonu.

Faʻasa

I aso vevela o le taumafanafana, e faʻamaluluina alofilima, ma o loʻo i ai pea le vai i totonu o le fagu, ae ao leʻi inu vai inu uma, ua faʻafefeina vai mai papa. E fautuaina e faʻaauau pea le vai i le vai mafanafana (pe tusa ma le 20 + 30 ... + 30 ° C).

Mo le tuputupu aʻe lelei, o laulaʻau e tele le vevela i le taumafanafana i le taeao po o le afiafi, i le taumalulu 2 taimi i le masina ua soloia i se omomi mālū ifo i totonu o le vai mafanafana, ma i le taimi muamua e sili atu le fufuluina i se fasimoli moli vaifofo. O aso o pama, kapelu ma le faataoto mo le taumafanafana e mafai ona ave i le faapaologa po o le togalaau, i fafo. Laʻau pupuu sili atu (Kentia ma patching) paolo.

O laau pama e masani ona faʻaaoga mo le faʻaogaina o fanua, o nisi taimi mo le totoina o fugalaau ma laʻau. I totonu o potu mafanafana, e sili atu ona lelei le tausia o laau laiti, ma o mea na tutupu mai fatu i totonu o potu o le a sili atu ona fetuunai.

Ituaiga o pama i totonu

Brahea (Brahea edulis)

O se pama laʻau tele o loʻo tupu vave. O lona ogalaau e malosi, e lanu enaena, lanu foliga, lanu lanumeamata, o loʻo i luga o le ogalaau, ma faia ai se pale.

I lona atunuu, o lenei ituaiga o pama ua toetoe lava a mou atu, ae i isi atunuu ua matua aʻafia, aʻafiaga i totonu ma fafo. O le mea pito i maualalo e mafai e le laau ona tu ai o le +8 tikeri, ae sili atu le aua nei faʻaitiitia. Filifili palapala oneone, e le o susu. E le manaʻomia le faʻamamaina o le faʻamafanafanaina. E le tele tele le faʻatau, ae masani lava.

Paʻu o Brahea (Brahea edulis).

Tausia Tulaga

I lo matou atunuu, o le brachea o se faʻaaloalogia masani - i fale ma fale. E tatau ona teuina ese mai nofoaga matutu ina ia le pa'ū le la i luga o laʻau lauusiusi. Ae o le nanaina i potu pogisa e le manaʻomia foi - o mea uma lava e tatau ona faia i le faʻalelei.

Brachea e fetaui lelei mo le fausiaina o se fale - e le lelei, ma o le a le oti pe afai e galo ia te oe le vai. E gafatia ai le maualalo o le vevela. Mo le toe gaosia o lenei laau pama, e tatau ona aoina fatu e aliali mai i ni mea leaga, ma totōina. Latou te ola umi - i ni nai masina.

Butia (Butia capitata)

O se lapoa lapoa, o le tuputupu ae lemu, o le pama tuulafoaia ma se poula malosi, lauulu ma se lanu lauulu lalelei ulu. O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e maua foi i le natura. E masani lava ona ola i Pasila ma Iurukuei, i eleele oneone.

E taofiofi le kiona mai -8 i -12 ° C. E manaomia ai le susulu o le la, o se vai inu lelei i le taumalulu, lava le taumafanafana, taumafa lelei. E mafai ona tupu i le fale.

Paʻu paʻu (Butia capitata).

Tausia Tulaga

O paʻu o se laau faʻasaina, o le mea lea, ina ia ola ai i le fale, e tatau ona tuʻuina atu i ai le vevela masani-aupito sili ona lelei e tusa ma +20 tikeri. I le taumafanafana, e manaʻomia foi le tele o le manava - o le pama e tatau ona faʻafeinu ma faʻasalaina. I le taumalulu, e tatau ona seasea ona fafaga. I le tasi taimi i le 3-4 tausaga, e tatau ona suia le pama, suia le eleele. E manaʻomia foi ona e seleseleina lala mago ma le mama.

Palo e tupu i fatu. Ina ia mafai ona totoina se pama matutua mai fatu, e tatau ona e totoina fatu i totonu o ipu i le eleele, ma tausia pea le eleele susu. A o lei totoina fatu, e tatau ona tafe i totonu o le vai mafanafana mo le 24 itula, ma tipi le atigi. Ona totoina lea o alofilima i totoa eseese.

Uosigitone

O ituaiga autu o lenei pama e lua: Washingtonia filifera (Washingtonia filifera) ma Washingtonia Robustra (Washingtonia robusta).

O le muamua o se pusa tele mai le itu i saute sisifo o le Iunaite Setete. Laʻau lanu meamata-lanu meamata ma le lauulu malulu malosi ua manatu o ona uiga iloga. O le pama e mafai ona faapaleni le malulu ile -8 ° C. O le ogalaau e mafai ona oʻo i le 1 mita le lautele. O le maualuga maualuga o lenei alofilima e 15 m, ae i le fale o le a sili atu le maualalo.

O le pama lona lua e sili atu ona manifinifi. O le maualuga o le maualuga o le laau e 22 m; e tupu tele i Mekisiko. O le pama e foliga mai, o laumei paʻepaʻe e alu i laulaau, atonu o le a iai ni moli moli. O lanu ei ai se lanu violē.

Paʻu laau filippia Washingtonia (Washingtonia filifera).

Tausia Tulaga

Ina ia mafai ona tupu lenei pama, e tatau ona faatumauina le vevela i totonu o le potu. Le tele o vai e le manaomia; vai le laau pe a manaʻomia. I le taumalulu, e tatau ona faaitiitia le vai.

O le totōina e tatau ona faia i totonu o se mea umi. E fautuaina le tuu o le pama i se mea e susulu ai, ae ia mautinoa o le a le pa'ū i luga o laulava ia mata tuusao. O laʻau tipi e tatau ona faʻaalu i le taimi. I le fale, o le pama e tupu lelei, ma le tausiga e le faigata tele.

Gioforba (Hyophorbe verschaffeltii)

O lenei pama e tupu i motu i le Vasa Initia. E i ai ona laʻititi - o lona tuputupu ae e le sili atu ma le 7 mita. O le ogalaau o le pama e lamolemole, ma le faʻamafanafana i le ogatotonu. O laʻau e pei o le fuga e aofia ai vaega fulufulu e tuʻuina atu ai i le fale se foliga matagofie. I le fale, o lenei pama e toetoe lava a le maua, ae masani ona tupu i le fale. O le fale o le gioforba o se teuteuga ma faafouina le potu. O le maualuga maualuga o le manava e manaʻomia mo ia.

Gioforba pama (Hyophorbe verschaffeltii).

Tausia Tulaga

O le paʻu laau e manaʻomia ai le faʻamafanafana. E ola lelei i nofoaga susulu, ae tatau ona puipuia laulaau mai le susulu o le la. O le pama e matua faigata lava - e manaʻomia le suʻeina i aso taʻitasi i le vai ma mea e maualalo le lime, faʻamautinoa le vevela ma moli.

I le le lava o le tausiga, e ono maʻi pe oti le gioforb. O le faailoga muamua o le faʻamaʻi o le laau o le a faʻagogo lau. O le mea sese autu e masani lava ona maualalo le maualalo ile potu. E mafai ona e tuʻu se pusa tioata i autafa o le laau.

Talu ai O le pama e faasolosolo lemu, ona toe faasolosolo malie lea. Ae afai e te feagai ma vala uma o le tausiga, o le ae mauaina se fale matagofie ma le le masani ai fale.

Hamedorea (Chamaedorea)

Paʻu laau, o le mea na fanau mai ai Amerika Amerika Tutotonu. E ola i vaomatua mauga, e oʻo atu i le maualuga e oo atu i le 5 m, o loʻo i ai se ogaumu lanu meamata. O le panicles ua faʻapipiʻiina i le tele o laulaau lanumeamata lanumeamata lanumeamata lea e vaʻaia faʻafefe. Hamedorea fuga i le popofou o le olaga ona fai ai lea o panicles i fugalaau fugalaau, mai le kulimi i le samasama.

I se tulaga lautele, faafetai i lona faafaileleina faigofie ma le leai o se faafitauli, e sili ona lauiloa i totonu o pama. E mafai ona gaoioi lona nofoaga i le paolo, ea malulu ma e faigofie lava ona tatalia ni mea e le masani ai pe mamafa. Soo se tasi na te faʻaaogaina lenei pama e le faʻalavelave i le oti, e tatau ona faʻatau na o laau vao i le lumanaʻi.

Palamai Hamedorea (Chamaedorea).

Tausia Tulaga

O le suavai lelei tele o le chamedorea e manaʻomia i le tausaga atoa - o lona lapisi o le eleele e tatau ona fai sina paluga susu, e le tatau ona faʻamamaina atoatoa le eleele i le va o vai. E taua le manatuaina o le faʻavaveina o le suālaʻau e faalagolago i le malūlū, vevela i le ea i totonu o le potu o loʻo i ai le laau, ma le tele o isi mea. O le mea lea, matou te fautuaina oe siakiina le susu o le eleele aʻo leʻi faʻafeinu i le loloto pe tusa ma le lua phalanxes o lou tamatamailima, aemaise lava i le taimi muamua, seʻia oʻo ina e faʻataʻitaʻiina le tele o taimi e manaʻomia ai e le chamedorrhea le fausiaina o lou fale. Mo le faʻaleleia ma le faʻaleleia e faʻaaogaina naʻo vai faʻaputu (e tatau ona puipui mo le itiiti ifo i le 12 itula).

Malamalama - agavaʻa, ae o se punavai malamalama masani poʻo le manava e manaʻomia. Chamedorea e tatau ona puipuia mai le susulu o le la, aemaise lava i le taumafanafana. O le susulu o le la e tau atu i le susunuina o laulaau, e avea ma pale.

Fafagaina i le taimi o le tautotogo ma le taumafanafana i le tasi taimi i vaiaso uma e manaʻomia. I le taimi ole malolo mai ia Novema ia Fepuari - faʻa-tasi i le masina ma le afa afa o le faʻamalosi. E mafai ona e faʻaaoga faʻaaoga faʻale-malo poʻo faʻapitoa faʻapitoa mo pama. E faʻaaogaina le fugalaau i le susu i le eleele i le taimi lava e uma ai le suāsusu.

E fautuaina se faʻafeiloaʻiga i le tautotogo.

Karyota (Caryota)

Laʻu laʻititi ma se fagu lanu enaena. O laulaau o lona foliga le masani ai e faalua, lea e tautau i lalo. O lenei pama e fuga mai i le tasi tausaga i le tausaga, e aliali mai i luga o le ogalaau, mai luga i lalo.

Ua tufatufa atu Kariota i Asia i Saute ma, sili atu i mea uma, i totonu o vaomatua. O se laufanua lauiloa tele ma se paka. I le avea ai o se faʻatoʻaga fale, e masani lava ona tutusa Cariota. O le a ia teuteuina soʻo se potu poʻo se ofisa. I le fale, o le pama e le o se mea faigata tele, ae e tatau ona e iloa vaega masani o le tausiga.

Pama o Karyota (Caryota).

Tausia Tulaga

O Kariota o se fale e sili ona lelei ma faigata. E tumau lelei le maualalo o le vevela ma le maualalo o le suamalie. I lalo o tulaga lelei, o laau ola ola vave vave. Mo lelei laʻau o pama, e manaʻomia le vai, faʻaleleia poʻo le maualuga o le susu.

Mo le tausiga lelei o togalaau e tatau ai ona faʻaaoga meaʻai faapitoa ma fugalaʻau, e tatau ona e totoina se pama i le palapala ma se maualuga maualuga o humus. E fiafia Kariota i le malamalama ma potu mafanafana, ae o le tuusao o ave i luga o laulaau e mafai ona taitai atu ai i latou i le faamai ma le oti.

Livistona

E le o televave le tuputupu ae i le vevela lelei, o le pama, o lona atumauga o le motu o Java. Ae afai e te tuʻuina atu le pama i le maualuga o le vevela, malamalama lelei i totonu o le potu ma le susu, o le a tupu tele le pama. E oʻo atu i le maualuga e oʻo atu i le 15 m ma e iai sona lauulu sinasina.

Pama e pei o le pama ma lau lanu lanumeamata. O le asō o se tasi o fale sili ona lauiloa i totonu o fale, pei e le o se mea faigata tele. O le pama e matuā malulu lava, e le manaʻomia ona faʻafesoʻotaʻi soo.

Paʻu o le Livistona.

Tausia Tulaga

O le palapala e tatau ona tatalaina e le aunoa. E tatau ona faʻaleleia le vai i taimi uma, ae le tele, e sili atu i le vai inu. O le maualuga o le suasami e mafai ona faaleagaina ai lau laau toto. E lelei le faatumauina o le maualuga o le suamalie i totonu o le potu, faʻamalo laulaʻau i vai.

O le potu e tatau ona i ai le malamalama lelei, ae le tele le la e le taliaina. Faatasi ai ma se lavelave tele o le la, o le a magumago laulaau o le laau ma e mama. Mo le tausiga masani, e tatau ona tausia le vevela, e le laʻititi ifo i le 20 ° C. I le maualalo o le vevela, o le a amata ona afaina le pama ma e ono mate.

Rapis (Rhapis)

O se tamai laʻau, e pei o le pama, ma le tuputupu aʻe e le sili atu i le 3 m. O loʻo i ai se ogalaau manifinifi ma vaelua felafolafoaʻi, laʻau malo. O fugalaau e samasama, o fua e seasea ona aliali mai. O le fanau mai o le faʻaipoipoina o Saina. E faasolosolo lemu, ae o se fale e le o tutusa.

O le laau o le pama na te le lava le malamalama ma le malulu. Mo le taumalulu, e tatau ona e tuʻuina le pama i se potu malulu pe malulu. O ituaiga eseese o lenei pama e tutusa lava, o lea e masani ai ona fenumiai. Eseesega e aofia ai le Rhapis sili atu, Rhapis humilis ma Rhapis subtilis.

Palma Rapis (Rhapis).

Tausia Tulaga

O le pama e manaʻomia ona totōina i le eleele faʻamalolo, matala. E le o faigata tele i le vai, ae tatau ona faʻafeinu i vai inu pe faʻafefe. E talia le suavai ae le manaʻomia. Pama e le fiafia i potu mama, aua ma faʻamaʻi saʻo ile malamalama o le la, e amata ona afaina.

O lapisi e matua puipuia i le maualalo o le vevela - e mafai ona tumau e oʻo i - 8 ° C, ae o le vevela mai le 15 ° C i le 20 ° C o le a sili ona lelei. I le taumafanafana, e mafai ona ave lapisi i fafo, ae filifili se nofoaga ina ia i ai le pama i totonu o le paolo. E masani lava, o ona anotusi e le mafua ai ni faafitauli faʻapitoa e oʻo lava i le amataga.

Chameerops

O le agavaʻa malie lea, o le pama malosi, o lona atunuʻu o le itulagi o le Metitirani. E oʻo i le maualuga maualuga o le 5 m. O le pusa e ufiufi i filo lanu moana. O laulaau e lanu uliuli, e matua faigata ma pala. O laʻau o laʻau o loʻo i ai ni pine. I le tele o tulaga, o le pama ua i ai ni nai ogalaau e latalata tele. O le pama e masani ona faʻaaoga i tulaga o fale, faigofie, pe a e mulimuli i fautuaga mo le tausiga.

Palm Chameerops (Chamaerops).

Tausia Tulaga

O le eleele e tatau ona matua mataga. E tatau ona masani le faʻatau, ae le tele. O le faateleina o le eleele e mafai ona fesoasoani i aʻafiaga o le pala. O le potu, lea ei ai le pama, e tatau ona susulu. Chameroops e faigata tele, e faʻasaʻo maualuga ma maualalo le vevela (e oʻo i le -10 ° C). Afai e maualalo le vevela, e tatau ona e tausia aʻa o le laau, afifiina i le pepa.

Mo le taumalulu, e tatau ona tuu le laʻau i totonu o se potu; o le vevela aupito sili ona lelei e tusa ma le 5 ° C. E mafai ona tuʻu le fale mo le taumalulu i se nofoaga pogisa. I le faaiuga o le malulu, e tatau ona toe tuʻuina i totonu o le malamalama. E manaʻomia le suʻega masani.

E na o se numera itiiti o pama e mafai ona e tupu i le fale ona e fiafia ai lea i le matagofie o nei laau e le masani ai. Mai le laʻititi i le tele, mai le lanu i le lanu meamata, i se tulaga lautele, e mafai ona e filifilia se pama i lou tofo.

Ou te fia iloa foi ou aafiaga i le tuputupu ae o nei mea matagofie. Tusi e uiga i lenei mea i faʻamatalaga i le tusiga.