Laʻau

Totonu o le Euphorbia

O se ituaiga e pei o le euphorbia (Euphorbia), o le aiga Euphorbia (Euphorbiaceae), o se tasi o mea sili ona tele i le lalolagi. O lenei ituaiga e fusia pe tusa ma le 2,000 ituaiga laau e mafai ona maua i toetoe lava o soo se tulimanu o le lalolagi. O lenei ituaiga o loʻo faʻatusalia e le au failaʻau, o laʻau taʻitasi, vao, ma le cacti. O le mea lea, i Rusia i le natura e mafai ona e feiloai i le 160 ituaiga eseese o tagata feoai. Ma e tele foi ituaiga meaola ua olaola ua ola manuia i luga o poloka o le tagata lava ia.

O le mea lea, o le euphorbia cyparissias, o le euphorbia cyparissias e masani ona lauiloa i le cypressisias. E tu i fafo ona o ona lau laʻau suamalie, e foliga tutusa ma lala o le larch. Griffith's Euphorbia poʻo le mumū (Euphorbia griffithii) ua faʻateleina ona lauiloa i totonu o faifaatoaga. O lenei vao vavalalata e totogo. E tele meaola eseese e tutupu i le fale. O nei laau totō uma e faʻatasi i se tasi foliga tutusa - o le i ai o le sua moli (lea na aʻafia ai le fatuina o le igoa). E masani lava, na o luga o lenei faavae o le tagata e le lelei ona iloa lelei togavao o le a mafai ona ia iloa le uila i ona luma pe leai foi.

O loʻo i ai se isi uiga taua o sui uma o lenei ituaiga. E faʻaoga lenei i le foliga o le faʻaogaina. O lenei mea e le maua ai se natura alofa o le tuputupu ae: o le vaega talavou, lea e talitutusa lava ma le fugalaau, tupu saʻo mai le mea tuai. O "fugalaau" taitasi i le taimi lava lea e foliga mai o se mea e le masani ai e fusi mai se fugalaau pistil e le o se petal, e pei foi o le 5 laau eseese (tuu ese mai fugalaau fugalaau). O lenei mea faʻapitoa e siosiomia e se afifi o maʻa, lea na tumau pea mai fugalaau fugalaau.

I le faaiuga o le fugalaau, o se fualaau aina ua fua ma ua tele, o se pusa e tolu-fatu, o totonu o ia mea e 3 nut-fatu.

O ituaiga autu

O meaola nei e pito sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga ma e masani ona tupu aʻe i le fale.

White-eared Euphorbia (Euphorbia leuconeura)

O ia mai Madagascar. O lenei laʻau olaola i tulaga masani e mafai ona ausia le maualuga o le 1.5 mita. O le aʻa autu e tanumia loloto ile eleele. O le tamaʻi laʻitiiti e toʻatasi, ma o le sili atu o le matua ua faʻalauteleina le faʻalauteleina. O le vaega pito i lalo o le uʻamea e faʻamaonia. I luga aʻe, e maua mai ai se foliga e lima o le riʻupuʻu, ae o vailaau mataʻutia o loʻo totoe mai laulaau paʻu ua manino ona iloa i luga o le fogaeleele. E iloga i latou i ni lanu enaena o se foliga o le foliga i luga o le lanu lanumeamata lanumeamata lanumoana. I luga o pito i tua o le ivi o loʻo i ai se mea e ufiufi e aofia ai se pupuʻu pupuu (e tusa ma le 0.4 centimita) fugalaʻu lanu moana. Laʻau petiole faʻasalaina e tupu olaola i luga o le ala. Latou te faasolosolo ina mate ma tumau ai na o le vaega o le vaega. Petioles e lanu mumu lanumeamata. O paʻu paʻu o le paʻu o loʻo i ai se fulufulu foliga ma oʻo atu i le umi o le 15-20 inisi senitimita, ma le lautele e 5-8 centimita. O le itu pito i luma o le laulau laulaau ua valiina le lanumeamata ma ua manino le vaaia o veins papaʻe, ma o le itu sese ei ai se lanu lanu meamata. I luga o ni mea laiti e le o ni mea papaʻe, o loʻo i ai le faʻavae ma le lautele, lautele lautele, o le lautele e 8 millimita.

O se faʻalapotopotoga faʻavavevave lea o loʻo i ai se uiga o le fatuina o le tagata lava ia. O fatu i le tele o mea e paʻu i le pito i luga o le meaʻai i totonu o se ulo ma e vave lava ona aliali mai le ola o laau laiti. I le tulaga e le o aveeseina nei laau, o le a vave ona faatumulia le eleele atoa o le eleele i totonu o le ulo.

Euphorbia e pipiʻi pe pipii (Euphorbia lophogona)

Maota o le aiga o lenei laau vao vaivai Mekisiko. O foliga uma ma le tele o vao, o lenei ituaiga e tutusa ma susu susu. Ae i totonu o sea laau, e ui lava o veins i luga o le apa laulaau e manino lava le manino, latou te lanu lanu meamata. Ma o tuputupu ae o loʻo i ai nei i luga o 'auʻusiʻu o le au e sili atu ona foliga tutusa ma se' apamemea mafolafola. O le lanu o le paʻu o le piniki mumu.

Euphorbia Mile (Euphorbia milii)

O lea foi e taua o le matagofie ma le manaia (Euphorbia splendens) - o le nofoaga na tupu mai ai lenei ogalaau, ma totogia le motu o Madagascar. I le natura, o sea euphorbia e mafai ona ola e oʻo i le 200 centimita le maualuga. O le pito i luga o le 'au o se mea faʻafefiloi ma o loʻo i ai le lanu paʻepaʻe manino. O loʻo i ai le tele o nila o vaʻaiga faʻamalosi mafiafia, lea e mafai ona oʻo atu i le 3 inisi le umi. O pupuu-leaflets ei ai le ata o le elliptic poo le obovate, ma le lautele o le 15 senitimita, ma le umi o le 3.5 simita. I le aluga o taimi, o le pito i lalo e mate ma tumau i luga o le pito i luga o le ala. O le foliga o le paʻu e talitutusa ma foliga o le pepa muamua, ae o loʻo i ai le lapopoʻa lapoa, e 12 millimita. O latou lanu e mafai ona ese, mo se faataitaiga, mūmū sesega, paʻepaʻe, moli, samasama poʻo le piniki.

Euphorbia triangular poʻo triladral (Euphorbia trigona)

I le natura, e mafai ona ausia i nofoaga laugatasi o South Saute Aferika. E mafai ona oʻo atu i le maualuga le 200 senitimita lenei laʻau faʻamafanafana. O ona totoa e matua mamafa lava i luga o le tasi ma o le tupu ae i luga i luga tonu. O fualaau faisua, e iai ni laupepa e tolu, ma o le lautele e 6 inisi. I le pito i luga o le ivi o le tele o lanu enaena lanumumu lanumumu, lea e mafai ona ausia le umi o le 5 millimita. I totonu o sinusina o vavaega o le pito i luga o pou, o laulaau laiti laititi, o loʻo i ai se foliga e pei o le ulu, lea e oʻo atu i le 3 i le 5 inisi le umi.

O nisi punaoa o loʻo i ai faʻamatalaga e le o auai atoa lenei ituaiga, ma o le toe gaosia e tupu i le talepe ese o mea.

O le sili ona lauiloa i le va o le fugalaau fugalaau o se ituaiga o loʻo i ai le fuʻa o lanu uliuli, ma lanu mumu.

Laulelei euphorbia poʻo poinsettia (Euphorbia pulcherrima)

O lona lauʻeleʻele o Amerika Tutotonu ma Mekisiko. O lenei ituaiga o meaola ua manatu o se tasi o sili ona lalelei o le aiga atoa ma ua taʻua foi o le "Christmas Star". E mafua mai lenei mea i le mea moni e faʻapea o le euphorbia e tupu ia Tesema. O le laau e umi (e oo i le 4 mita), ogalaau e sili ona faʻalaʻau ma mea vevela, e peiseai o gau, maʻau faʻaʻau. O pupuu-leaflets ei ai se foliga o le oval-po o le lautele-lapopoa ma se tala tele. O le pito i luga o laulaau o paʻu vevela ma veins e tu i fafo i le fesoasoani. O le umi o le laulau laulau e oʻo i le 16 inisi le lautele, ma le lautele e oʻo atu i le 7 centimita. O lea ituaiga o euphorbia e faafetai tele i lona foliga vaaia ona o ona lapoa lapoa tetele, lea e tele. I le telē ma foliga o latou foliga tutusa ma laʻau. I lenei itu, e toatele tagata e talitonu o lenei laau toto e matagofie lona laʻau matagofie. O le uluai ituaiga o meaola e lanu mumu. I le taimi lava lea e tasi, o loʻo i ai le tele o ituaiga, o laupega o loʻo valiina i le moli, lanumeamata lanumeamata, samasama, piniki poʻo le isi lanu.

Euphorbia "Ulu o Medusa" (Euphorbia caput-medusae)

O le mea na fanau mai ai se laau faʻapea Aferika i Saute, o le itulagi o Cape Town. O se ituaiga o laau toto e matua ola lelei i le faavae o se mea taua. E maua mai ai le tele o le taofiofia o le taamilosaga matala. I luga o la latou lauulu lanu-lauulu o loʻo i ai le tele o laʻau vavalalata vavalalata, e fesootaʻi ai ma ia ituaiga faʻamau e foliga tutusa ma le tele o gata o loʻo lalagaina i totonu o le polo. Faʻataʻititi-pusa pulu laulaau e iu lava ina naʻo luga o tumutumu. Fugalaau fugalaau fugalaau fugalaau iina, e leai se mea e teuteu ai.

O lenei masalosalo ua faia malie malie mai i se pusa matua tutotonu, ma o le tele o sikula i luga o le fogaeleele.

Euphorbia obese (Euphorbia obesa)

Muamua mai Aferika i Saute, mai le itumalo Caspian. O lenei solo, lea e taua, e foliga tutusa i foliga vaaia o se cactus. E leai se paʻu o le fatu feʻau. O le tamaʻi tamaʻitaʻi talavou ei ai lona foliga, ma o lona matua, o le a faʻalautele ma avea e pei o se pesipolo. I le maualuga, e oʻo mai i le 20 i le 30 senitimita, ma i le lautele o le lautele - mai le 9 i le 10 centimita. I luga o pito i lalo ole lapoʻa tele e iai le tele o gasegase ma lanu enaena o maʻila e tumau pea mai i le taimi na paʻu ai i lalo. O mea laiti laiti e foliga tutusa ma fuga o lau lauolaola po o vailaau lanu meamata, ma e ese mai na o le afaina o pestles.

Euphorbia enopla (Euphorbia enopla)

E faapena foʻi mai Aferika i Saute. E pei lava o le cactus. O lenei solo i le pito i lalo o loʻo faʻalauteleina, ma o lona maualuga e eseese mai le 30 i le 100 senitimita. O lapisi faataamilosaga o lanu lanumeamata lanumoana mai i le 6 i le 8 ia maʻilaʻai ma le lautele e tutusa ma le 3 senitimita. I luga o pito i lalo o le iʻuʻai o loʻo i ai le tele o mūmū mūmū mūmū-lanu enaena, o lona umi e eseese mai le 1 i le 6 senitimita. I luga o le pito i luga o le pana, ua faia ai le fausaga. O fugalaau fugalaau e foliga foliga tutusa lava ma vao tuitui lata ane, ae i le aluga o taimi, o latou ape apeʻa faʻaalia se ipu (5 mm o le diamita) ipu paʻu o le lanu moana mumu.

Tausiga i le faimalaga i le fale

Talu ai o loʻo iai le tele o ituaiga o ituaiga o feʻau ma o le toʻatele oi latou e ese mai i tulaga faʻapitoa o le tausiga, e leai ni tulafono lautele. I lalo ifo o le a tatou mafaufau i foliga o le totoina o fualaau oona, aua e masani ona tupu aʻe i le fale.

Malamalama

O lea ituaiga laau i le gasologa o le tausaga e manaomia ai le malamalama tele ma le susulu o le la. O fenuafe sili ona talafeagai o southwest, south, ma orientation oriental. Afai e utiuti le moli, ona tupu lea o le euphorb, o le a tupu tele le tuputupu ae, ma i nisi tulaga o le a taitai atu ai i le oti o le laau atoa. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona e faʻaogaina le filalaʻau mo le malamalama, aʻo manatuaina o le umi o le malamalama i le tausaga atoa e tatau ona tusa ma le 10 itula.

Tulaga o le vevela

I le taumafanafana, e sili atu le lagona o le fale i le vevela ile 20 i le 25 tikeri. O ituaiga uma lava o le vaomatua ua i ai se vaitaimi e malolo ai, lea e matauina i le taumalulu ma e manaʻomia ai se mea manaia. O le mea uma lava, aua o le faʻapipiʻiina o fugalaau amata i le vevela o le 14 tikeri.

O lea ituaiga osofaʻiga e faigata tele i suiga tetele i le vevela, ae e tatau ona manatuaina e le mafai ona taliaina faʻataʻitaʻiga. I lenei itu, e tatau ona e faʻaeteete faʻalelei le potu.

E faʻafefea vai

E tasi le tulafono - o le laʻititi o le laau e talitutusa lava ma le foliga mai o le cactus, o le tele o taimi e manaʻomia ai ona faʻafeinu. E tatau foi ona e vaai i le tulaga o le palapala. E tele le suasusu e faia pe a maeʻa le palapala ile loloto ile ¼ le vaega. E le tatau ona faatagaina le vai e faʻamaʻi i totonu o le mea faʻapipiʻi, faʻapea foʻi ma lona faʻamalolo. O lenei mea e faapitoa lava le moni mo i latou o loʻo i ai le tino o loʻo i ai le vavao o le tino e mafai ona pala vave. Ae aua nei galo o nisi ituaiga o meaola e matua le lelei lava i le magoina o se vaega eleele, mo se faataitaiga, Milk euphorbia. E mafai ona latou tali atu i le faʻaleleia o laʻau.

I le taumalulu, pe a mālūlū, e manaʻomia ona e faʻaitiitia vai itiiti, aua i lenei vaitau o loʻo i ai se tulaga e sili atu le lamatia o le aʻa i le aʻa ma le aʻa.

Totogi

O le maualalo o le manogi o fale i le taulaga e talafeagai.

Faʻafefiloi o le lalolagi

O eleele talafeagai e tatau ona vaʻavaʻa, e le faʻafefe ma le ea. Mo le totoina, e mafai ona e faʻatau se mea e faʻapena ona fai mo le cacti pe fai foi e oe lava ia. Mo le faia o lenei mea, faʻafefiloi pepa, eleele suauu ma peat, piliki piliki ma oneone lapoʻa, e tatau ona faia i le tutusa tutusa.

I le pito i lalo o le ulo, aua nei galo e fai se alavai lelei o le ele.

Fertilizer

O sea laau, e pei o se tulafono, e tupu i luga o eleele leaga, o lea e le tatau ai ona fafaga soo. O lenei faʻatinoga e faʻatinoina ile tasi i le vaiaso. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga le faʻamaʻi mo le cacti ma ave le fualaau o loʻo faʻaalia ile pusa. Afai i le taumalulu o loʻo i ai se taimi e malolo ai, o lona uiga e le manaʻomia le faʻaaogaina i le palapala.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

O le Euphorbia e naʻo le totoina pe afai e le toe aʻafia le aʻa i totonu o le ulo.

Teuteu

O mea e fai i le cactus, e faʻapea foi i le paʻepaʻe paʻepaʻe ma le uʻamea e le manaʻomia ona tuiina ma teuteuina. O na ituaiga o lala e malosi tele i le natura (mo se faʻataʻitaʻiga, Milk Euphorbia) e tatau ona togi luga o pito. E fesoasoani lea i le matagofie o le pale, ma fesoasoani ai foi e puipuia le tuputupu ae malosi o le vao.

Faʻatauga auala

Euphorbia - "cacti" i le fale, o se tulafono, faʻasalalau e tamaiti. I lenei tulaga, o ituaiga laumei e mafai ona faʻaleleia e ala i le tipi ma fatu.

A o lei totoina se fasi tipi i totonu o se meaʻai, e tatau ona fufulu mai le sua susu, ona tuu ai lea i fafo mo le faamamaina. Ina ia mafai ai ona tupu vave aʻa, e fautuaina e gaoioi le pito i luga o le aʻa ma Kornevin. E tatau ona totō ni laʻau i le oneone malulu poʻo se mea faʻapipiʻi. Ina ia aʻafia, o le ae manaʻomia se moli lanu moli, lea e te manaʻomia e teu ai se tulaga o le susu. Malosiaga masani e manaomia.

Pests ma faʻamaʻi

E sili atu ona teteʻe i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ae mafai ona latou maʻi ona o le le lelei o tausiga.

  1. O le samasama o se fuainumera tele o laulaau i le pale atoa i le taumafanafana o se vailaau poʻo se faʻavaivai o vai i le palapala.
  2. O le samasama e le o se tele tele o laulaau pito i lalo i le taumafanafana o se gaioiga masani.
  3. I le tautoulu, o le samasama o se fuainumera tele o laʻau o se ituaiga o meaola i ituaiga o meaola e masani ona sauniuni mo le taumalulu.
  4. Manua lanu enaena lanu i luga o le pupufana - mumu e tuua e le la.
  5. E tele lanu enaena i luga o le au ma e eseese a latou lapoa - o le fetoʻaiga lea e mafua mai i le faʻasaina o le vai i le palapala.

Faʻalogo! O lenei vailaau oona. O le mea lea, afai o le sua o le suamalie e oso i luga o le paʻu, o le a tupu ai se faʻafitauli o le maʻi, ma pe afai o le manava - oona.

Euphorbia poʻo cactus?

O se tagata e leai se poto masani e mafai ona faʻafememeaʻi se uila ma se cactus. Ae e faigofie lava ona iloagofie. O le mea lea, masusu, e le pei o le cactus, o le sua suamalie. O laau Cactus e tutupu mai i vaʻalele, ae o loʻo ola laulaʻau i luga o se lamolemole. E ese foi i fugalaau.