Laʻau

Wolf aconite po o le tauleʻaleʻa

Wolf aconite o se laau e ufiufi i tala fatu ma tala masani. O le taʻua o lea mea e aofia ai i tala anamua a Eleni. O le elemene o le luko ua lilo i se mata o mea lilo ma togafiti. Faatasi ai ma fiction ma talatuu, e matua moni, faamaonia e saienisi, meatotino.

Faʻamatalaga ma uiga o le fugalaau o le fugalaau fugalaau

Aconite (faaliliu mai le Eleni o le "papa", "papa"). O le isi igoa o le fagatuaga lea. O se lauiloa lauiloa: wolf aʻa, aʻa uliuli, mutia tupu. O se laau mai le aiga o Ranunculaceae. Faʻateleina oona. Faʻasalaga, itiiti le afifiina o aʻa e oʻo i le maualuga o le 50-150cm. O le rhizome e vevela, malosi, e tupu ile eleele ile 5-25 cm.

Lea lanu lanumeamata lanumoana, tuu i le faasologa saʻo. O fugalaau e pei o se pulou. E masani lava o lanu lanumoana, poʻo lanu viole. E le masani ona paʻepaʻe, samasama, poʻo le tele-lanu. Fuga mai Iulai ia Oketopa. O nisi ituaiga laau toto o loʻo lisiina i totonu o le Tusi Ulaula.

Se vaega o talafaasolopito

Muamua mai le aai Eleni anamua o Akona. O tala faasolopito faa-Eleni e sili ona fiafia e faʻamatalaina le talafaasolopito o lona tupu. E tusa ai ma le tala, o le tupuaga o le aʻa uliuli na sau mai le oona o le dog dog dog Cerberus. O le fea Lauga na aumai i le lalolagi mai le lalo o le lalolagi.

Fai mai Scandinavian mythologists i se isi itu, o le fugalaau ua taua o se "fagatuaga." E tusa ai ma le tala, na tupu le fuga i le mea na tau ai Thor ma le rattlesnake ma faatoilaloina o ia. Ona maliu ai lea o ia mai se gata. I foliga, o fugalaau e pei o le pulou o se sulu.

Folau fua o le luko

O tala faasolopito Eleni ma Scandinavian e autasi i le manatu e tasi: o le wolf aconite e matua afaina lava.

Ua faamaonia e le faasaienisi aloaia lenei upumoni.

O le laau e lauiloa i Tibet. O iina na taua ai o ia o le "tupu o vailaau."

O le muaʻi "luko", o le fugalaau na maua, e ala i le faʻaaoga lautele, o se auala mo luko feʻai.

I le lalolagi faʻaonaponei, o loʻo maua i le mauga mauga le 'aconite o le luko. Tupu i luga o mauga o le Caucasus, Carpathians, Alps. Tufatufaina i Kazakhstan, Pakistan, India, Saina, Kyrgyzstan.

Mea leaga o le laau ma lona lamatiaga

O mea leaga o laau toto ua lauiloa mai aso anamua. E matautia tele le manogi o se fugalaau.

I Eleni anamua, o mea oona o le aconite na faʻaaogaina e avea o se mea oona mo alo. O lenei auala na salalau i Saina. I Nepal, latou te inuina le vaiinu, ma faʻaaogaina e fai ma pusi mo tagata faimalaga.

E tusa ai ma le saunoaga a le Plutarch, o fitafita a Mark Anthony, ina ua uma ona inuina, na maua uma le amnesia.

O le taʻutaʻua lauiloa o Timur Khan, na matua afaina i lenei mutia, e aunoa ma le aveina i totonu. O le ulu o Timur sa tumu i le sua o lenei fatu.

O le fausaga o le laau e aofia ai le tele o alkaloids. O aʻafiaga o loʻo aʻafia i le faʻalavelave faʻapitoa o le popole. A maeʻa ona fai le fugalaau i nai atopaʻu, e amata ona gaogao se tagata, i ni atopaʻu tetele, faʻapena atoa le maʻi o le tino.

Totogi vaovao fugalaau

O le maualuga o le oona o le laau e faʻalagolago i le nofoaga o le tuputupu ae ma le matua. O loʻo galue malosi i mea leaga i le itu i saute, i le vaomatua.

I se atunuu e pei o Nouei, o le aconite e le o se mea oona ma e masani ona faʻaaoga e pei o fafaga manu.

Afai e ola le fugalaau i laufanua lafulemu i togalaau aina, o le mea lea o mea leaga oona ua matua leiloloa pe a mavae le tele o augatupulaga.

Faʻaaoga fomaʻi

I lo tatou atunuu, o le aconite e le o faʻaaogaina i vailaau faʻaleaganuʻu, ona o le maualuga o le vevela.

I Tibet, ma o lenei ua faʻaaogaina lelei e togafitia ai anthrax, pneumonia.

I fomai Rusia masani, o lona faʻaaoga e matua eseese lava. O le tele o taimi, e faʻaaogaina e avea o se vailaʻau.

O vaega uma o le laau o loʻo aofia ai mea e tele mea e ola ai. Ae i totonu o tagata faʻapitoa na o laulaʻau ma tubers e faʻaaogaina. E le gata i lea, e aoina mai ia Setema, talu mai le taumafanafana, o le laau e matua afaina lava.

O pusa ma laulaau e aofia ai le 4% o le mea galue malosi, aconitine. O le laau e mauoa i le linoleic, pama, stearic, benzoic, acidic acid, sugars, flavonoids, tannins, elemene elemene.

Faatasi ai ma le faʻaaoga lelei ma le talafeagai, o le fugalaau ua i ai le faʻamaʻi-inflammatory, analgesic, aafiaga o le antimicrobial.

Tincture o le lino aconite, faʻaaogaina i le gaosia o le fualaau faasaina "Akofit", lea e masani ona faʻaaogaina mo le radiculitis.

Le faʻaaogaina o le elemene o le luko mo le gaosia o vailaau faʻaleaganuʻu

Tomai faʻapitoa e fautuaina le aveina o le fale i:

  • Migraines
  • Faʻasologa o meaola
  • Neuragia
  • Rheumatism
  • Toothache

E mafai ona toto le aconite i luga o le fanua i luga o se togalaau togalaau?

E taua tele le totoina o se fugalaau i luga o se togalaau i le eleele avanoa ma le tausiga faapitoa. Afai e faia le togalaau ina ia mafai ai ona faʻaaogaina mea tau vailaʻau, e tatau ona mataituina puipuiga uma ma le saogalemu lelei mo le fugalaau.

Mo mea teuteu, o le siakiina o le aconite ua tupu na o le "vavaeeseina" - e le o le uluai augatupulaga.

O lenei mea o se vailaʻau oona. E tatau ona faʻaaoga, matauina tulafono uma o le aoina ma le taliaina. Faʻailoaina uma le faʻasaʻo, ma le ono ono afaina, i le tino.