Laʻau

Leia - o se vavega i le ea

O le igoa o lenei laau ofoofogia o loo fesootai pea ma le alo tamaitai mai le ata tifaga ata tifaga saga. Ioe, ma le fiafia i le Leia - o se mea moni moni. O le manao, faigata, maaleale i tulaga leaga, na te faaalia lona matagofie i lima o lima. Ae o lona matagofie e tulaga ese. O lenei laʻau tetele ma se pale faʻafefeteina o laʻau ua vaneina e faʻaalia ai lanu eseese ma lanu. Ma e ui lava e leʻi mafai e Leeya ona auai i le lisi o aganuu sili ona lauiloa, o lana lalelei faʻalelei faʻaalia e tosina atu ai le toʻatele o tagata.

Leea mumu (Leea rubra)

Razlogaya ma le ea uila

Afai o loʻo e suʻeina se laau laʻau poʻo se laau laʻau e foliga mai e leai se mea e leai se mamafa, ma o le laya e mo oe. E le mafai ona faʻamatalaina i se isi itu. O le lauulu, mamanu, maofa matagofie o le pale o lenei sui o se mea e le masani ai i totonu o le fale e le mafaatusalia. Ioe, ma Leia lava ia e tusa ai ma lona teuteuga ma lona fausaga e le iloa e tagata tauva. Peitai, e ui i lenei vaalele tulaga ese, ae faatoa amata lava e Leia ona ala i le lauiloa. E te le maua le laau i tulimanu uma, ae e aoga lava le vaai.

Leeya (Leaa) - o se vaega laʻitiiti o laau teuteu ma le pala, i totonu o le nofoāfale potu e na o le fa ituaiga meaola. Lei o loʻo i le falefaʻatasi o le igoa e tasi - Lei (Leeaceae) Aiga vine (Vitaceae), lea e faaopoopo atu ia i latou e le aofia ai soʻo se ituaiga o laau toto. Ma talu ai o lenei faʻapitoa faʻapitoa o lenei ituaiga o loʻo faʻataʻoti faʻaalia le tulaga ese o le fale lava ia. Na faaigoa Leah ia James Lee, o se tagata lauiloa o le 18 senituri mai Sikotilani. I le natura, e maua laau i Malaysia, India ma Filipaina Filipaina.

A aunoa ma se faʻasesega, o sui uma o le ituaiga o Leia o ni mea teuteu teuteu teuteu ma se mea e foliga mai o le sulu, le lace crown. Lei oʻo atu i le maualuga ma le afa mita le maualuga, ae o le tele o totonu totonu e faʻatapulaʻa pe a ma le mita le maualuga. O le vaetogo e manifinifi, malosi, faʻasaina, faʻafefeteina mai le faavae, faia o se lapoʻa tele ma le lacy i lalo ifo. O le paʻu e manaia, e seasea ona faigata. Leia launiu e pupuʻu, ma o loʻo leʻo faʻamaonia. O nifo lapopoa i tafatafa o le mata e sili atu le vaneina o le laau. E le masani ona nofo i luga o paʻu, e mafua ai ona faia se lagona o lena laumei felafolafoaʻi. Ae o le aoga sili o le laʻau o lenei ogalaau i totonu o loʻo lanu pea. O se lanu pupula matagofie o loʻo faʻamalosia e le olive masani ma le lanu o lanu lanumeamata, i le tele o suiga i le lanu violē, apamemea ma le'apamemea. Soo se lanu o le laau e fesootaʻi ma metali taua. E toatele tagata e faatusatusa laulaau o le laya ma le holly, ma o loo i ai se foliga tutusa, e ui lava o le leeya, pe a vavalalata vavalalata, e faaalia atili ai ona uiga.

Pleasant Leia (Leea amabilis)

O le Blooming Leia e manatu e seasea, ae i lalo o tulaga lelei, o laau matutua e mafai ona faamalieina i latou. Ma e ui lava o lenei mea totino ua vaʻaia e pei o teuteu ma taʻutinoga, o le fuga o le leeya ma fua o fua na faʻasoa pe a maeʻa. O taliga mataʻutia, matagofie ma matagofie o fugalaau lanu piniki e foliga mai e toetoe lava o siliva i luga o le laau. Ae o le ata autu e amata i le taimi e amata ai ona suamalie fua i luga o le laisa: o lanu lanumumu lanumoana i fualaau aina-e pei o foliga matagofie o le efuefu mauga ma foliga matagofie.

O le laʻau sili ona lauiloa o le ituaiga o Lei o Lee lanu mumu (Leaa rubra, matou te fiafia e valaʻau ia te ia Lei susulu mumu - Leea coccinea, e ui lava o lenei igoa e tutusa ma le laie eseese - Guinini). O se laʻau vao e le o se mea e sili ona manaia, e afaina i lau laulaau faigofie, ma e aofia ai le lapopoa o lobes mai le 5 i le 10 cm le umi. O nifo laititi i le pito e fesootaʻi ma galu uila, e na ona faʻaleleia ai mafaufauga o le lanu. O le pito o le lobes e le na o le togiina, ae o le nila-foliga poʻo le siʻosiʻoti e faʻaloloa. O loʻo i ai i lalo o laʻau ma laʻau - vaʻa faʻapitoa poʻo vai e mafai ona faʻamalolo ai le lanu piniki po o le paʻepaʻe paʻepaʻe o le susu. O mea leaga o le eletise mumu o le gaogao, lalelei, oso aʻe i luga o pupu; i le vaʻavaʻalata vavalalata, e mafai e le tasi ona talisapaia ia lanu piniki o lanu piniki ma le matagofie o lanu samasama.

E tolu isi ituaiga o uila e sili atu ona taatele, e ui lava e tatau foi ona latou gauai.

Leeya o Guinea (Leea guineensis) e na o le pau lea o ituaiga meaola e le o lau launiu. Evergreen ma matagofie tele, o lenei lalelei e mafai ona mitamitavale i mea faigata e oo atu i le 50 cm le umi, e aofia ai le lapisi lapopoa ma le manino o le "lipine" ma le vevela veins. O laulaau laititi o lenei leuya o le apamemea, ae na faasolosolo ina sili atu ona lanu meamata ma toe teuteuina i le olive vao, ae o loo tumau pea le matagofie. O le mea e sili ona mataʻina ma faʻamalamalamaina e pei o se asoa e faʻasaga i tua o lau lapopoa.

Lea le taua (Leea guineensis) © Ladislav Bodnar

Leia e manaia (Leaa amabilis) - o se laau e iai laulaʻau lapopoa. E foliga mai e pei o ia faʻasaʻoina pepa lautele, ae o le mea moni lava o ni vaega ninii o laʻau lapopoa. O nifo laiti i le pito faʻatasi ma le mamanu o vela pito i luga o le pepa. O le viia e le o faʻaalia e pei o isi ituaiga, ae o laulaau e sili atu le manaia o fua. O le lanu lanumeamata lanumoana, susulu i luga o laulaau laiti, e faʻapipiʻiina i se fasi ie paʻepaʻe i le veto tutotonu ma togitogi paʻepaʻe i itu taʻitasi taʻitasi, ma faia ai se ituaiga o tuaoi o togitogi i le pito o lau. O le laau e foliga mai e matua le mautonu lava. O le lanu violē o laʻau laʻau e faʻaopoopo i le matagofie o le laau.

E le mafai e saienitisi i le lalolagi atoa ona filifili i le tulaga o le tasi laau. Leeya Burgundy (Leea sambucina Burgundi, pe na o le Leea Burgundi) e taʻua o se tasi o ituaiga o laau, ona avea lea o se isi ituaiga, pe o se ituaiga eseese, e ui o le tulaga o Leea sambucina lava ia e tumau pea ona le faʻamaonia. I fafo atu, o le laau na toetoe lava a toe faʻafeiloaʻi foliga uma o le uila ulaula, na o le lanu eseese. Afai e mafai e le ula lanu ona mitamitavale i le "lanu" lauulu, ona maua ai lea o le sili atu ona lelei. O le Bronze-talotalo Burgundy o se fualaau faʻamalosi, ma se lanu matagofie o lanu lauusiusi, faʻasaʻo le alofa tunoa uma o loʻo i totonu o le lanu mumu. O laʻau o le laau e mumu, susulu, o mea e faʻaleagaina e mumu foʻi.

Vaʻaia Leey i le fale

Maʻeu se faʻaogaina o se laau tulaga ese e le o avea ma se fetu ma se mea e fiafia i ai le lautele, e faigofie, e faigofie ona malamalama: ole mamao e le o se "faigofie" i le natura. Ae o lona matagofie e matua totogi atoa ai lona alofa i le maualuga o le suavai. E le gata i lea, e le manaomia e le woya ni mea e le masani ai e tusa lava pe o le taumalulu. O le tele o laʻau e sili atu ona lauiloa ma le manaia ua i ai le tele o mea e manaʻomia ile tausia. Ma o mea uma e manaʻomia e Leee o se tausiga tumau ma tumau o le siosiomaga.

Malamalama mo le uila

O lenei lalelei Initia e oʻo lava i le aganuu tuʻufaʻatasi o loʻo tumau pea se laau telefoni. O ave avega o le la e alu ese le mumu i luga o laulaau, afaina ai le lanu, ma sili atu le toʻa o le laau i le faasalalauina o moli. Ae e oʻo lava i le malamalama, o le tuputupu ae e faʻalavelaveina ma o le lanu lanu o lanu meamata. O le mea moni, o na ituaiga o telefoni feaveai e na o ituaiga eseese ma le mumu, le mumu, ma le mamafa. Afai o le Leia e "lanu" laulaau lanu meamata ma e le oi ai ia i latou na taua taua, o le taimi lena e mafai ona tuu i lalo o le malulu o soo se malosi.

I le taumalulu, o le faaitiitia o le malamalama faalenatura e tatau ona totogi mo le toe siitia atu i nofoaga susulu po o le malamalama.

Leia e mafai ona tupu uma i potu mafanafana ma i totonu o le faletaele, lea o lona lanu vaalele e faasaga i tua o le teuteu o le fale e masani lava ona foliga matagofie ma teuteuga. E moni, o le tuʻu i totonu o le faletaele e mafai ona mafai pe afai ei ai se faamalama tele lava.

Lea uila mumu (Leea guineensis)

Faʻamafanafana mafanafana

E le pei o le tele o meaʻai, e le manaʻomia e Leia se taumalulu malulu, faʻamautinoa le vevela o le vevela, e le mafatia mai le vevela, pe a fai e tumau pea le maualuga o le vevela. Pau lava le mea e te manaʻomia e te tausia e faʻaitiitia ai le maualalo o le vevela i se "tapulaa" o le 16 tikeri. I lalo ifo o lenei faailo, e le tatau ona paʻu le vevela i le taumalulu. I le gasologa o le tausaga, e lagona lelei Leia i tulaga masani o le potu. Laʻau aupito sili ona lelei - mai le 20 i le 25 tikeri.

Leia e fiafia ile siosiomaga mautu. O le laau e tatau ona puipuia mai faʻataʻitaʻiga, e le tatau ona ave i totonu o le ea, faʻaalia i soʻo se suiga matuia i le faiga o le vevela.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

E pei o le toatele o Tropicans, e fiafia Leeya i le malosi o le eleele. O le sili atu o le faʻatulagaina o le pulega o le suavai ma le sili atu ona tumau o faailoga o le susu o le eleele, o le lelei. O le suavai ma le lamala e tutusa lava le lamatia. O le faʻaleleia o lenei laau e masani lava ona faia, ae le sili atu, pe a uma le magoina o le eleele palapala luga, lea e mafai ai ona e tumau pea le susu o le susu. I le taumalulu, aemaise lava pe a pa'ū ifo le vevela i lalo ifo o le 20 tikeri Celsius, e faʻaitiitia ai le faʻamalositino ma faʻatino nei auala 1-2 aso pe a uma ona faʻamago le pito i luga.

Mo le atinaʻe masani ma le puipuia o le teuteuina o laʻau, o le a manaomia e le Leeer le maualuga o le maualuga. Ae ia manatu e talafeagai le tuʻuina atu o Leia i se faʻasagaga poʻo se faamalama fugalaau o se mea sese tele. O lenei laau e lagona le lelei i potu nofo masani masani, tau lava ina e manaʻomia le faʻalauiloaina o isi fuataga e faʻafefe ai le ea. E le gata i lea, e le manaʻomia ona e suʻeina ni metotia tuʻufaʻatasia, e lava le tuʻuina o le laau i luga o se paʻu ma le susu susu, laʻau, maʻila (ina ia le paʻi le vai i le pito i lalo o le ulo), pe na o le faia o faʻamalosi masani.

E lagona le lagona lelei o Leia pe a galue i luga o masini e faʻaleleia ai le faʻaleleia o le vai ma le hydroponics.

Indian Lea (Leea indica).

Fafaga mo Leia

Fertilizers mo lenei laau toto ua filifilia mai i mea faigata, o loʻo i ai vaega uma o minerale ma mea faʻapitoa o sauniuniga faʻapitoa mo le teuteuina ma le totoina o laau toto. I le lautele o faʻamaʻaloga e leai se paleni o le elemene talafeagai.

O le tele ole laei pito i luga o tulaga masani. Latou te faia le 1 taimi i le 14-20 aso.

O le fafagaina o lenei laau i le taimi malulu e le talafeagai. Ua naʻo le faʻaaogaina o le fugalaʻau i le vaitau o le tautotogo-taumafanafana, mai le taimi o le amataga o le ola tuputupu ae i lona taofi.

Suiga ma sui

O totogo e totoina i tausaga taʻitasi i le laʻitiiti lava, pe a galue malosi Leeya i le palealii ma le uʻamea. O togavao matutua e taulimaina le afa i taimi uma (afai e leai ni faʻailoga o le atinaʻeina atoatoa o le soʻo, ona mafai loa lea ona e faia le faʻataʻitaʻiga muamua i le 3 tausaga). I le leai o se gaioiga, e sili atu le sui o le kulimi i le fou, ae aunoa ma le afaina o aʻa o le laau. E faʻatagaina e le laau faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi i totonu o pusa lapoa: o le taimi lava e te matauina ai faailoilo o le paʻu pe tafe mai fafo o le alavai, e tusa lava po o le a le tau, lagona le saoloto e faʻafetaui lenei lalelei. O loʻo faʻatulagaina totoga faʻapipiʻiina i le tautotogo.

O le sui mo le Leia e tatau ona matua faʻamaonia - tatala, susulu, malamalama. O le laau e lagona le lelei i faʻalautele mea uma e faʻaaogaina. Afai e te faʻafefiloi le eleele ia oe lava, ona faʻapotopoto lea o le oneone ma le laupepa palapala i vaega tutusa ma faʻaopopo faalua pe sili atu le tele o eleele palapala.

Mo lenei mea, o laau e le suia, ae o le vaʻaia, aloese mai le faʻafesoʻotaʻi ma aʻa. I le pito i lalo o le tane e tuʻuina ai le ogatotonu ole alavai.

Pleasant Leia (Leea amabilis)

Maʻi ma faʻamaʻi

E le mafai e Leia ona mitamita i le malosi o le malosi. Mealy mealybugs ma aphids e fiafia tele ia te ia, e aunoa ma le tuueseeseina mai laau mamaʻi i le leuya collection, o le a mafatia o ia. E tupu i le suavai ma le pala. E sili atu le feagai ma faʻafitauli faʻafuaseʻi i togafitiga ma iniseti ma fomai.

Tetee masani ona tuputupu ae:

  • le lava o le fugalaau, lemu le tuputupu ae, lanu papa ma le samasama faasolosolo o laulaau pito i lalo ma le malulu po o le laei o luga;
  • pa'ū pau i le malulu po o le taimi o le vevela;
  • mamae ma le oti o laulaau i le malulu, ma le le faʻavalea;
  • pi ma le samasama o lau pe a fausua i vai malulu po o le lamala;
  • samasama o lau i le ea malulu.

Leia togafiti e faʻaleleia ai

Totoga (tipi i le vaitau o le taumafanafana i ni fasi pepa ma le tasi laulaau ma le tasi internode, o vaega uma e le mautonu, i le maualuga o le 45 tikeri). A maeʻa togafitiga, ona totoina lea o seleselega pe a uma togafitiga ma tagata faʻateleina meaola i se mea masani mo lei, ma ufiufi ai se pulou luga. O le taina o loʻo faia i le vevela mai le 20 i le 25 tikeri ma le faʻaleleia masani ma le faʻaleleia.

Lafoaʻiina o le ea (o le faʻavaeina e faia i totonu o le vasega, ua afifiina i le puʻu poʻo le mea e sui ai faʻataʻitaʻiga).

O fatu. E matua faigata lava ona maua, ae afai e mafai ona e aoina oe lava pe faʻatau mai, ona totoina lea o fatu i totonu o se mea susu, faʻafefete faʻafefete i le pito i luga ma se oneone lamolemole pe leai foi. O fualaau e masani ona liliuina, teu i lalo o se pulou po o se ata tifaga e masani ona i ai le ea, i se nofoaga susulu. O le fatu fatu e totoina i le vevela o le 22 tikeri Celsius. Laʻau e le faʻafefe, ua faʻatagaina e faʻatuina se lautusi lona lua pe tolu, ona totoina lea i le 2-3 i totonu o pusa paʻu taitasi ma tupu aʻe e pei o ni tagata matutua.