Fualaau aina

O le auala sili e ola ai le pepa i totonu o se fale lauʻeleʻele ma i fafo

Pepa suamalie ma le manogi e mafai ona faʻaaogaina e avea o se mea tutoʻatasi poʻo le faʻaaogaina i le sauniuni o salati fou, salu, tafaʻi.

O lenei fualaʻau fualaau aina e mafai ona maua fua maualuga pe afai o le faavae e malosi ma ola maloloina. Tuiina i lalo ole malosi o togalaau uma. E na o le tatau lava ona fuafua le nofoaga o le galueaina (i totonu o le kiona ma totonu o moega avanoa) ma ia onosai.

Faʻaleleia o le eleele mo le totoina o pepa

Ina ia ola i se pepa suamalie, e tatau ona e saunia se paluga faapitoa ile eleele i le tautoulu o le tautoulu. Mo lana tapenapenaga o le a e manaʻomia: tasi le pakete lita e sefulu lita o le fanua faʻatoʻaga ma le humus, faʻapea foʻi ma ni ipu tioata e lua. E mafai ona e faʻaogaina le filifiliga lona lua: lua pakete o le fanua o le togalaau, itiiti ifo i lo le tasi ma le afa pakete o laupapa laupapa lelei, tolu ipu tioata o le vao ma le valu punetini o le superphosphate.

Ina ia faʻaleagaina iniseti faʻamaʻi ma meaola matautia i totonu o le palapala, e fautuaina e teuina le faʻafefiloi o le eleele i luga ole pusa. I le maualalo o le vevela, e pala le eleele, ma faʻaleagaina meaola uma.

I le luasefulu o Ianuari, e tatau ona aumai le eleele i totonu o se potu mafanafana ma tumu i vai (poʻo se vaifofo vaivai) ma le vevela pe a ma le 70 tikeri. I le taimi lava e uma ai le suālaʻau, e tatau ona ufiufi le palapala palapala i soʻo se ata tifaga ma tuʻu ai e faʻamalo lelei. O le eleele malulu e tatau ona māgo lelei. E fautuaina e te vaʻaia maeʻaeʻa aʻo leʻi faʻaaogaina.

Saunia o fatu mo le totoina o fatu

Sauniuniga o fatu mo le totoina e tatau ona amata ile faiga o le faʻainisiina. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia se fofo tuʻufaʻatasi. E tatau ona toto fatu i totonu ma alu mo le luasefulu minute. A maeʻa, ona fufulu lelei lea o fatu i lalo o le vai tafe.

A maeʻa lenei mea, o le a manaʻomia e le fatu se vaifofo paleni o mea masani. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e salu i totonu o le pateta (mai fatu tioisa) mo le itiiti ifo ma le valu itula.

O le isi laasaga o le a faigata. A uma le sua pateta, ona fufuluina lea o fatu, sasaa i luga o se 'ie susū, gagau ma tuu i totonu o le fagu lita. O se pusa pipi e teuina i totonu o se potu vevela i le ao, ma i totonu o le pusaaisa i le po. E le tatau ona faʻamago le ie, e tatau ona susu i le taimi. O lenei faagasologa e faaauau mo le 6 aso. O fualaau ola maloloina ma malolosi o le a ola mai fatu ua saunia i lenei auala, ma i le lumanai - o se fua tele.

Lauina o fatu fatu mo laau

O le pi o se laʻau faʻapitoa, aemaise o laʻau laiti. Latou te faʻaalia le le lelei i le gafa. O le mea lea, e fautuaina e vave luluina fatu e le o totonu o se atigipusa masani, ae i totonu o pusa eseese o se laʻititi. I totonu o pusa, e mafai ona e faʻaaogaina e le gata o ipu faapitoa mo tipu, ae faʻapea foi fale e faʻaleleia fale (mo se faʻataʻitaʻiga, ipu ma pusa na faia mai meaʻai susu, suamalie, mea inu ma meaʻai). O le mea autu o pusa taʻitasi o loʻo i ai se pu faʻavaivai.

O le faʻafefiloi o le eleele e tatau ona faʻatumu ai tane pe a ma le 70 pasene. I latou taʻitasi e 2-3 fatu ua totoina. O le loloto o le tau e laʻititi - e sili atu i le 2 simita. O ipu laiti uma lava, ato poʻo fagu e mafai ona tuʻuina i totonu o se atigipusa tele mo le faigofie o femalagaiga, ona ufiufi lea i se ata mafiafia ma faʻafeiloaʻi i se potu mafanafana ma le maualuga o le susu.

Tulafono o tausiga o fualaau aina: fafaga ma luga o laʻei

A maeʻa pe a ma le vaiaso, ona amata lea ona amata ona tutupu muamua. O lona uiga ua oʻo i le taimi e aveese ai le ata tifaga. O fualaau laiti e manaʻomia le malamalama ma le vevela, o lea e manaʻomia ai ona e tuʻuina atu i se nofoaga mafanafana ma lelei.

I lenei laasaga o le atinaʻega, e manaʻomia e le 'eleʻele le faʻasaina. E aumaia i totonu i le taimi o le faususu. O le tele o fualaʻau e maua ai le fafie fafie. E fautuaina le faʻaaogaina o le apa e faʻafefiloi i vai inu. Ua saunia mai le tolu lita o le vai ma le tolu punetini o le apa. I le taimi foi lenei, e manaomia e laau le manganese. O se vaifofo vaivai o lenei fualaau faasaina e mafai ona faasūsūina i pepa uʻamea, e fesuisuiai ma se fusi o le efuefu.

E faʻatautaia faʻamautu i lalo o le laau ma laʻititi.

A o tuputupu aʻe le laau, o sui malosi o lenei fualaʻau fualaau aina o le a sili atu ona sili atu, o le vaivai o laau o le a aveesea mai le tane. A maeʻa lau laʻau lona ono i luga o laau toto, ona fautuaina lea e le au fai togalaau togafiti fautuaina le pito i luga. O lenei mea o le a fesoasoani i le faʻavaeina o laupepa tafaʻi, lea o le a fausia ai fua i le lumanaʻi.

Pe a tupu le totoina o pepa, e fautuaina e fafaga i se vaifofo o le superphosphate (2 sipuni tele o le fualaau faasaina i le 2 lita o le vai vevela). O le vaifofo ua saunia e faaopoopo i le vai i le taimi o le fausiaina. O lenei fuālaʻau e faʻamalosia ai le fausia o ovaries ma fua.

Suʻeina o pepa i totonu o le eleele ma tausia

E mafai ona totoina laau totō i totonu o le eleele vevela poʻo totonu o moega avanoa. A o le totoina ni fatu, e tatau ona saunia pu ma faatumu i se paluga faapitoa o le humus, o le fafie laupapa, tasi le sipuni o le superphosphate ma sina vaega o manulele o manulele. A maeʻa ona faʻafefiloi uma vaega, o le vaieli e tele ai le vai.

O le mamao i le va o fualaau aina e tusa ma le 30 senitimita, ma le laina o laina e tusa ma le 70 simita. Laʻau e tuʻuina mai i koniteina taʻitasi i moega faʻatasi ma se eleʻele eleʻele, e aunoa ma le vavaeina.

O tulafono autu mo le tausiga o laau totō: o le masani ma le faʻasusu vai, faʻaauau pea le faʻaleleia o le palapala ma le taimi e tatau ai luga.