Laʻau

Stapelia

O le faʻasalaga faʻapitoa (Stapelia) o se sui o le aiga Lastovne. O lenei ituaiga e tuufaatasia ai le tusa ma le 100 ituaiga eseese. I le natura, o lenei laau e tele lava ina maua i Southwest and Aferika i Saute, ae fiafia e ola i luga o mauga, latalata i vaituloto po o latalata laau. Na faaigoa Stapelia i le igoa o Van Stapel, o le sa avea ma fomaʻi lauiloa Dutch i le 17 senituri. O lenei laau ua avea ma tagata lauiloa i fugalaau fugalaau mo se taimi umi lava, aua e le afaina i le tausiga, ma o lenei foi e mafua mai i lona tulaga masani e le masani ai. O le fugalaau o lenei laau e lauiloa mo lona manogi sili ona manaia, lea e le tutusa ma ni mea manogi fugalaau masani. O lenei manogi e le manaia ma foliga e pei o le manogi o le pala. Goethe e fesootaʻi ma lenei tala e uiga i lenei fugalaau: "O sili ona lalelei - o fugalaau aupito sili ona matagofie." O fugalaau i totonu o laau faʻasao ua tosina mai i se faʻapotopotoga e le masani ai o le matagofie matagofie ma se manogi manogi.

Vaega o le sopo

O Stapelia o se pupuʻu, o lona maualuga e ese mai i le 0.1 i le 0.6 m. O loʻo i ai se tele tele o teterhedral e fetaui ma fuālaʻau i le faʻavae. E leai ni vevela tele o loʻo i luga o foliga, ona o nei fugalaau ua taʻua o le "cactus cactus". O le lanu o le upega o le lanu po o le lanumeamata, ma e maua i se lanu violē, lea e foliga mai i le susulu o le la. O le laʻau o le laau ua matua leai lava. I luga o luga o fugalaau e tasi pe fugalaau ua i ai le pubescence, o loʻo i luga o pedicels piʻo, e masani lava i le pito i lalo o pama ma faʻaitiitia ai i luga o tumutumu. O le tele o le fugalaau e 5-30 senitimita, o loʻo i ai sona tino foliga ma e foliga tutusa ma le fetu. E valiina i le lanu e tasi, ae o loʻo i ai foʻi mea e faʻaaogaina, o ituaiga taʻitasi taʻitasi e iloga ona o lona lava matagofie uiga ese, faapea foi ma se manogi faapitoa e le mafai ona afaina ai le la.

Fale puipui ile fale

Lulu

O le tuputupu aʻe o faʻamaumauga i totonu o le fale, muamua, e tatau ona manatua i le mafaufau o le tausia lelei e fesoʻotaʻi saʻo ma le taimi masani o lenei aganuʻu fugalaau. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi mafanafana, e sili lona lagona i le ea o le ea e 22 i le 26 tikeri, ao le taumafanafana e fautuaina e lafo i luga o se terrace poʻo se faletusi. I le tautotogo ma le autumn, o le stapelia ua i ai se taimi e moe ai. I le taumalulu, e tatau ona fufulu le laau i se nofoaga malulu (e le mafanafana nai lo le 15 tikeri).

Malamalama

E manaʻomia e le fugalaau le tele o le malamalama, ma o aso uma e manaʻomia ai le sunbathing, a leai o le a vevela ma faʻaloloa ia eletise, ona o le tupu aʻe e ono le tupu. Ae ui i lea, i aso vevela i le aoauli, e manaʻomia e le fale le puipuiga mai le susulu o le la, o le a aloese mai foliga o mumu i luga o le fogaeleele. Ua fautuaina e le aufaigaluega le tuʻuina o le alavai i luga o se faamalama o loʻo i le itu i sisifo poʻo sasaʻe o le fale.

Faʻasa

Talu ai ona o le paluga o se suamalie, e le manaʻomia ona sosolo ma faʻaleleia tele. Afai o le vai o loʻo i totonu o le meaʻai, e ono mafua ai le atinaʻeina o se maʻi afaina, lea e tau atu i le pala o le fugalaau. Ina ia puipuia lenei mea, i le taimi o le totoina, e tatau ona faataatia se alavai i le pito i lalo o le ulo, lea e mafai ona faia mai le omea poo le faalauteleina o le omea. I le masina o Mati-Setema, e le sili atu ma le 1 le taimi i le vai inu, i Oketopa-Tesema - 1 le taimi i le vaiaso, ma ia Tesema ma Ianuari e te le manaʻomia le vai i le auala.

Laʻei pito sili

E taua le fafagaina o lenei vaitau i le taumafanafana 1 le taimi i le 2 vaiaso, mo le mea lea latou te faʻaogaina ai meaʻai faʻamaʻi mo cacti ma suauu. Ina ia faateleina le tetee o le laau i faʻamaʻi, e tatau ona fafagaina i le faʻamalositisi. I le taumalulu, e te le manaʻomia le fafagaina o faʻatau.

Faʻafeiloaʻi o le alavai

O faʻataʻitaʻiga talavou e manaʻomia se faʻaaogaina faifaipea, lea e faia i le 1 taimi i le tausaga i le tautotogo, aʻo latou ola lautele lautele. O se gaioiga o fugalaau matutua o loʻo faia i le 1 taimi i le 2-3 tausaga. O tagata fai togalaau fugalaau e fautuaina e faapea, i le taimi o le totoina o laau toto, toso mai fatu tuai mai le ogatotonu o le togavao, ona o le a le toe fuga mai. E le o fautuaina le toe totoina o meaʻai, e na o le pau lava le mea e tatau ona sui i le tausaga atoa mo le fou, ma e tatau ona toso mai i lalo o le togavao.

O le totoina o se suamalie, e tatau ona e ave se ipu e le o se mea loloto, ona o lona aʻa e le o toe totoina. I le pito i lalo o le ulo e tatau ona tuʻuina ai le alavai, lea e tatau ona i ai le 1/3 o le tane. Afai e manaʻomia, e mafai ona faia le meaʻai i ou lava lima, mo le mea lenei e te manaʻomia e faʻapotopotoina ai oneone oneone ma le eleele eleʻele (1: 2), pe mafai foʻi ona e faʻatau se paluga mo le gaʻo ma faʻafefiloi i le malala. Aʻo leʻi amataina le totoina, e tatau ona fufulu le masini. A maeʻa ona totoina, e le tatau ona faʻafefe le fugalaau mo ni nai aso.

Fuga totola

O le taimi lava e fuga ai le fala, o le a vave ona iloa e tagata uma i totonu o le potu, ma o le a tupu lenei mea ona o le manogi le lelei o le fugalaau. O lenei manogi sili ona le masani ai o fugalaau e ola i totonu o le vaomatua e manaʻomia ina ia mafai ona tosina mai ai lago o le aiga Calliphoridae, o ona iniseti pollinating. O le mea moni o lenei iniseti e fiafia i lenei iniseti. Lalelei elelelea se fugalaau, ma faatulaga le fuamoa e tuu ai i totonu. Ae ui i lea, e tatau i se tasi ona iloa o le ituaiga flavo-purpurea, o lona nusipepa o Namibia, ei ai sona manogi lelei o le suka. Ae o le manogi leaga e sau mai le fugalaau e le fefefe ai le au fai togalaau, faʻamalolo ma e oʻo mai lava i le asō e maualuga lona lauiloa. O lea e le manogi le pala i le taimi o le totoina o lenei laau, ua fautuaina e lafo i le faapaologa, ma o le a foia le faafitauli. Fugalaau e tusa ma le afa masina.

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi o siaki

O faʻafitauli uma e ono tulaʻi mai ma lenei fugalaau e fesoʻotaʻi ma le faʻaogaina o le vai i totonu o le mea e sui ai. I lenei itu, e taua tele le faʻafefe lelei o le alalaupapa. Ma i totonu o faʻamaʻi, aphids, spider mites, ma mealybugs foi e mafai ona nofo i ai. Ina ia faʻaumatia, e tatau ona togafitia le togavao ma se iniseti, lea e mafai ona faʻatau i se faleoloa faapitoa. O se mea taua e faapea o le siama, lea e tupu aʻe i le vaomatua, e maualuga lona tetee atu i faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

E le fuga o Stapelia

O le mea e tupu e le fuga mai le lau, ma e mafai ona tupu lenei mea mo ni mafuaaga eseese, mo se faataitaiga: leai se malamalama, mafanafana mafanafana, soona tele ma fafaga soo, le faʻaaogaina o le fugalaʻau, tele poʻo le leai o meaʻai i totonu o le masini. Ina ia mafai e le laau ona fuga i taimi uma, e tatau ona e tausisi i ni tulafono:

  1. Ia faʻamautinoa o le fugalaau e maua ai le faʻamamaina lelei: i le tautotogo ma le mafanafana, e tatau ona faʻataʻitaʻiina le vai i le afa i le afa masina, ao le va o le mea e tatau ona faʻamamaina, e amata mai ia Oketopa, e tatau ona faaitiitia le numera o vai i le tasi i le 4 vaiaso, ma ia Tesema-Ianuari Aua le inu vai.
  2. I le vaitaimi atoa, e tatau ona i totonu o le potu malulu le laau.
  3. E le mafai ona faʻaopopoina le tele o le fuʻa i le mea e fai, aemaise lava o loʻo aofia ai le suka.
  4. O le eleele mo le totoina e tatau ona faʻaaogaina oneone oneone.
  5. E manaomia e le laau se malamalama lelei.

Afai e le lava le malamalama o le fugalaau, ona sui lea o le lanu samasama i le pito i lalo o le aʻa. I lenei tulaga, e fautuaina le tipiina o laʻau ma faʻaaogaina e pei o le tipi.

Faʻamanatuga o Stapelia

Faʻaleleia o le Stapelia e ala i le vavae

Ina ia tipi ese le vavae ese mai le alavai, ia faʻaaoga se naifi malosi, lea e tatau ona muamua faʻapipiʻiina. O fasi laau i luga o le vao vavala ma i luga o le au e tatau ona fufuluina i le malala. A o le totoina le fasi laau, e tatau ona mago mo ni nai itula. A maeʻa lenei mea, e tatau ona totō i totonu o se mea e aofia ai le oneone paʻu, lea e tatau ona faʻaopopo i ai se fasi kesi e sili ona lelei. A maeʻa ona totoina, e tatau ona totoina le laau i totonu o se ulo, e oʻo atu i le 70 mm, e tatau ona tumu i le palapala, lea e aofia ai le oneone, oneone, ma le palapala (1: 1: 1), e manaʻomia pea le sasaʻaina o le malala. .

Faʻapaʻuina o le siaki i fatu

E naʻo le maeʻa atoatoa o le fualaau o se fugalaau ua mafai ona mafai ona maua mai ni fatu mai ia mea, ma o le a tupu lenei mea i le taimi e sili atu nai lo le 12 masina. A maeʻa le fatu, e tatau ona lūlūina i papatusi ua tumu i le oneone, meaʻai malamalama. O fua muamua e tatau ona tupu i le 20-30 aso talu ona lulu. A maeʻa ona toto le laititi, e tatau ona faʻafefete i totonu o ipu, i le lautele e oʻo atu i le 60 mm ma tumu i le faʻafefiloi oneone lea e faʻaaogaina e totoina ai aʻa. A maeʻa le 12 masina, e manaʻomia ona totoina ia laau laiti i totonu o ipu, i le oʻo atu i le 90-100 mm, mo lenei mea, e faʻaaoga ai le auala faʻafefe. Afai e te filifilia lenei metotia o le galueaina, e tatau ona manatuaina o laau totō e tutupu e le mafai ona taofiofia uiga eseese o laina o matua.

Ituaiga ituaiga alalaupapa ma ata ma igoa

Faʻailoga o le Star (shaped Stastelia)

O lenei laau toto e oʻo atu i se maualuga e na o le 20 sene le maualuga. O laʻau e masani ona valivali lanu meamata, ae e mafai foi ona mumu mumu, o loʻo i luga o laʻau lalata. I luga o lanu lanumumu lanumumu-lanumeamata ei ai ni lavelave samasama vaivai, faapea foʻi ma lauulu sinasina uliuli. O fugalaau o loʻo i luga o ni uʻamea uumi i le pito i lalo o vine. O lenei ituaiga o meaola e iai le eseesega - faʻamaʻaloga moli: e leai ni lanu samasama i luga o fugalaau.

Giant Stapelia (Stapelia gigantea)

O lenei mea suamalie o se laufanua lauiloa ma le malosi o atinaʻe malolosi, e oʻo atu i le maualuga 20 centimita, ma le 3 inisi le lautele. I luga o le pupuʻu o loʻo i ai ni itu mataʻutia ma se numera laʻitiiti o tamai puʻu. O fugalaau e telē lava, e mafai ona oʻo i le 35 inisi le lautele. O loʻo i luga o ni uʻamea uumi ma e faʻafefeteina e pei o ni lanu samasama o se foliga tafatolu, o lanu mumu mumu o loʻo i luga o latou fogafale, ma o le paʻepaʻe paʻepaʻe umi i le pito. O le manogi o ia fugalaau e le o se mea lelei e pei o isi ituaiga o siaki.

Faʻafeiloaʻi ia Stapelia, poʻo le fesuiaiga (Stapelia variegata)

O le maualuga o sea laau tuʻu ua na o le 10 simita. O laʻau e masani ona lanu meamata, ae o lanu mumu foi, ma ni vailaʻau o loʻo i luga o latou pito mataʻutia. E tasi pe sili atu i le 5 fugalaau e mafai ona i ai i le pito i lalo ole taʻavale. O pamu samasama ei ai se foliga o le solo e faasino atu i le fautuaga. O latou pito i fafo e lamolemole, ma mai totonu o lo oi totonu o latou foliga fefiloi e pei o ni mea e tutusa lelei poʻo ni lanu uliuli enaena. O le fugalaau e matauina i le taumafanafana.

Stapelia faʻamalosi (Stapelia glanduliflora)

O le maualuga o lenei manava e tusa ma le 15 simita. O le mafiafia o le upega saʻo e tusa ma le 30 mm; o latou foliga o foliga foliga, lea o loʻo ufiufi i mea laiti lapoʻa. I luga o le vaomatua, 1-3 fugalaau fugalaau i luga o ni laau uumi, lanu samasama-lanumeamata o loo i ai se tafatolu tafatafa foliga, o lanu piniki ma fasi manu o loo i luga oo latou luga. I tafatafa o le pito, o le paluga e pisi ma le umi o le paʻepaʻe papaʻe, ma o latou foliga ua lalagaina i se fuainumera tele o lauulu lanu enaena.

Aupega violē auro (Stapelia flavo-purpurea)

O le maualuga o le vao e tusa ma le 10 simita. O le lanu o le upega, e pei o le tulafono, e lanu meamata, ae e mafai foi ona lanu viole; o loo i ai o latou pito i luga o le mea o loo i ai fomaʻi. I luga o tumutumu laiti, 1-3 fugalaau fugalaau, oa latou gaʻo e ese, tusitusi ma tafatolu i foliga, oo latou itu e matua punou. I fafo, o le fugalaau e lanu samasama ma le lamolemole, ma mai totonu - samasama-auro (o nisi taimi o le paʻu) ma maanuminumi. O lenei fugalaau ei ai se manogi manaia manaia.

Laʻau faʻasaina tele (Stapelia grandiflora)

I lenei tulaga masani, o 'au o le tetrahedral, ma i luga o foliga o le vevela o fomaʻi. I fugalaau lapopoa, o le foliga o petals e le faʻatauvaʻa, o fafo o loʻo latou vali lanumeamata-lanumoana, ma i totonu o latou o loo paʻu, o loʻo i luga o latou luga ni lauulu sinasina. O talotala e tafe i luga o le pito, ma oi luga ia i latou o le pubugaga i le foliga o le au. Fuga e tupu i le taumafanafana. O le manogi o fugalaau e tutusa ma le manogi o manu fasi.

Faʻamatalaga faʻapitoa (Stapelia mutabilis)

O nei laau toto e malolosi malosi, e oʻo atu i le maualuga pe tusa ma le 15 senitimita, e iai o latou vailaʻau e tusi i luga. Fugalaau e tuʻuina i luga o pine uumi. O le foliga o lanu samasama-lanu samasama o tafatafa-ovateva, o le pito o latou o le vili. Latou te tusi foi lima pito i lalo o lanu uliuli, e ufiufi i fasi uila ma togitogi.