Laʻau

Tausiga tatau ma le faʻaleleia o fugalaau Brugmansia

O Brugmansia o se laau matagofie tele e pei o laau, i foliga vaaia e pei o se pope. O lea ituaiga laau e mafai ona teuteu ai se togalaau. Na o le itiiti lava o le fugalaau o le ai ai taugofie le taumalulu.

Faamatalaga faʻatau

O le gagana Brugmansia o se laʻau faʻapitoa o laau, o lona atunuʻu o Amerika i Saute, o le ituaiga o Solanaceae.

Laʻau o lona maualuga mafai ona oʻo i le 2 mita E fiafia i le i ai o lanumeamata lanumeamata, lau lapopoa, o le umi e eseese mai le 15 i le 50 senitimita, ma le lautele o le 25 i le 30 senitimita. O laupepa o loʻo i luga o laulaʻau lanu meamata.

O fugalaau a Brugmansia e faigofie ma e faaluaina, maua fulufulu puʻupuʻue mafua ai ona valaauina i latou i auala eseese o pu a se agelu. Fugalaau fuga, tupu mai logo. E ese le lanu ma e matua susulu lava, e mafai ona e maua ituaiga o lanu paʻepaʻe, samasama, pi, moli poo lanu piniki.

Fugalaau a Brugmansia
Fugalaau a Brugmansia
Fugalaau a Brugmansia
O Brugmansia o le e ona le mea manaia lelei, lea nai lo le fiafia e maua ai le tiga o le ulu ma e oo lava i le faʻailoga.

Mo lenei mafuaʻaga aua le totoina le laau i totonu ma latalata i nofoaga e nonofo ai togalaau.

O le fuga o lenei laau toto e amata mai ia Iulai ia Tesema. E sili atu i le selau fugalaau e mafai ona fuga i luga o se tasi laau, o ia mea taitasi e le sili atu i le 3 aso. O le manogi e faʻaolaina e nei fugalaau e faʻateleina i le afiafi ma le po.

Tulaga mo le tupuina o le Brugmansia i le togalaau

O Brugmansia o se togafusi i saute o lena e le faʻatagaina le malulu o le tau ma e fiafia i se vevela poʻo se vateatea.

O le faʻaauau pea o le galue i fanua tatala, e mafai ona maua i le itu i saute, i le ogatotonu ma matu o le atunuu, o le taumalulu o le laau e tatau ona faia i le fale.

E manaʻomia e Brugmansia le malamalama malamalama
O le maualuga o le taumafanafana mo le togavao ua manatu e le itiiti ifo i le +23 tikeri i le taumafanafana, ma e le laʻititi ifo i le +8 tikeri i le taumalulu.

I le faagasologa o le olaga o se laau, e manaʻomia ai le faʻaleleia pea, lea e mafai ona maua e ala i le pulupuluina o laʻau.

Malamalama e tatau ona susulu, paolo malulu faatagaina. Afai e te totoina Brugmansia i lalo o le paolo, ona amata lea ona maua le lapisi lanumeamata i le tau o le fuga. E le gata i lea, o lea ituaiga o laau e le mafai ona taliaina faʻataʻitaʻiga ma amata lemu lemu i lalo oa latou faatosinaga.

Totoina o se laau

Faatoaga eleele mo Brugmansia e tatau ona le faaituau, mataga ma le afaina. O le faʻaaogaina o vailaau nei e fautuaina:

  • 1 vaega o le loam;
  • 1 vaega humus;
  • 2 vaega o le peat.
Ina ia mafai ona fufulu le palapala aʻo le i totoina, e tatau ona lafoina i se vaivaiga vaivai o le potassium.

Folatila iloa le auala e tolu e totō ai ma i le taimi e tasi e faʻalauteleina ai le laau.

Faaaogaina o fatu

Brugmansia fatu

O lenei metotia e le lauiloa i fugalaau fugalaau mo mafuaʻaga nei:

  • pe a totoina ituaiga o ituaiga uluaʻi amio e le faʻaolaina tina e toto;
  • fatu aua le o mai ma le naunautai e aunoa ma le faʻafiafia, o lona uiga, e tasi le fatu e mafai ona pipiʻi i totonu o le vaiaso, o le isi i le masina, ma le lona tolu o le a le ola lava;
  • ma, a faʻaaogaina lenei metotia, e mafai ona maua muamua le fugalaau na o le tausaga a sau.

Tui fatu o Brugmansia mai le amataga o Ianuari seia oo i le amataga o Mati:

  1. Muamua, e tatau ona saunia fatu, mo lea mea ua latou susu mo se aso i se vaifofo ma se mea e faatupuina ai le tuputupu ae;
  2. Ona latou i le 10 mililita tanumia i le palapala malulu ma ufiufi i se ata tifaga;
  3. E fautuaina le tausia o fualaau i le vevela o + 20- + 25 tikeri;
  4. O le taimi lava e aliaʻe mai ai pine muamua, e mafai ona aveese le ata, o le a sili atu le tausiga o le a aofia ai le taina e le aunoa;
  5. Faatasi ai ma le oo mai o le lima moni lona lima, laau toto nofo i ni pusa eseese po o le avanoa tatala.

Laʻau

Toso o o le auala pito sili ona faigofie ma sili ona malamalama, o lona faʻaaogaina e lauiloa e oʻo lava i se tagata e amataina vine. E mafai ona e faʻaaoga lenei metotia i le gasologa o le vaitau, ae o vaitau sili ona lelei e manatu o le amataga o le tautotogo po o le tautotogo.

E pei o le seleseleina, taʻitasi, lignified pana lapisi ma le umi o le 15-25 senitimita e masani ona faʻaaogaina, a itiiti ifo i le tasi le fatugafa e tatau ona i ai i luga.

Otioti le tipi i se auala e le maua ai le pito i lalo, ma o le pito i luga e saʻo.

Le amataina e tatau ona aveʻeseʻese laumei lanumeamata uma. Ona tuu ai lea o le pupu i totonu o se ipu vai vevela lea na faʻaaoga muamua ai le carbon. O le taimi lava e iloa ai aʻa muamua i luga o le au, e mafai ona totoina i le eleele.

Vaalele i le ea

Ina ia faʻaaoga lenei metotia, ia faia laasaga nei:

  1. O se ata faʻapipiʻiina, taʻamilosaga taʻitasi e faʻateleina i le ¼ o lona mafiafia;
  2. O le manuʻa e afaina ai o loʻo aʻafia ma se faʻalauiloa o le tuputupu ae e pei o Kornevin poʻo Heteroauxin;
  3. Ona afifiina lea o le tipi ma le sphagnum moss, susu, ma ufiufi i se ata tifaga;
  4. O le nofoaga o loʻo tipi e faʻafefeteina taimi.

A maeʻa le 6-8 vaiaso, e tatau ona aliali mai aʻa o le ea. I lenei tulaga, o le sola ese tipi, faamamaina laulaau ma mauaa i le eleele.

Afai e tuua Brugmansia i le taumalulu i le laufanua i nofoaga e malulu, o le a oʻo lava ina oti. E taua foi le manatuaina o le fugalaau susulu ma le tele e mafai ona maua i le susulu malamalama o le la.
Faʻasalaina papa mafolafola

Laʻau togavao

I le taumafanafana, Brugmansia Faʻalūlūina tele lava i le taimi lava e uma ai le faʻamamaina o le pito i luga le palapala. I le taumalulu, o le faʻafeinu o le malo o le a faʻalagolago i le auala filifilia o le taumalulu.

E manaʻomia pea e le mea o loʻo i lalo o le vao ona faʻaleleia pea, ae pe a faʻatinoina nei galuega, e leai se mea e tatau ona paʻu i le lau o le laau.

Brugmansia e matua tali lelei i le faʻamalolo, o le mea lea, o lenei taualumaga e tatau ona faia i le tele o taimi:

  1. I le tautotogo, i le taimi lava e uma ai le kiona, e tatau ona faʻaaogaina fomaʻi faʻamalosi -ona;
  2. Mai le ogatotonu o Mei e tupu i le tasi taimi i le vaiaso, o le fugalaau e masani ona fafagaina i ni mea faʻapitoa faʻamalolo ma mea faʻapitoa;
  3. Faatasi ai ma le amataga o le fuga, e tasi i le 10 aso, e faʻaaogaina ai le phosphorus-potassium;
  4. A oʻo i le taumalulu i totonu o se potu mafanafana, o le laei e faʻaitiitia i le 1 taimi i le masina, afai e malolo le fugalaau i le malulu, o le laei e maeʻa uma.
Lanu samasama i luga o laupepa e taʻu mai ai le leai o se meaʻai
Afai o lanu samasama, stains, faʻafiafiaga e amata ona aliali i luga o laʻau o le laau - o lona uiga e leai sona gaosiga.

Fai teuteuina Ua fautuaina le gagana Brugmansia i le ogatotonu o Fepuari ma le amataga o Mati. O nisi tulafono e tatau ona mulimulitaia:

  • e le tatau ona teuteuina le mea autu;
  • ma Aua e te paʻi i paʻu U-foliga ma lala laiti i luga o le palealii, aua o luga o latou ua fugalaau;
  • isi pulou e mafai ona faapuupuuina pe aveese atoa.

Brugmansia taumalulu

O ia laau e pei o se laau e le mafai ona taumalulu i le laufanua, o le mea lea faatasi ai ma le amataina o muamua fulufulu ua siitia atu i totonu o le potu ma ua filifilia le tulaga sili ona lelei:

  1. Fuga o le fugalaau - teu le laau i totonu o se potu mafanafana ma susulu, ae o le polokalame o le fausiaina ma le faapipiiina o meaai e tuua tutusa ma le taumafanafana;
  2. Taimi o le afa-malologa - i lenei tulaga, o le fugalaau e tuu i totonu o se potu susulu, ae sili atu ona malulu. Fertilizing ua faaitiitia i le tasi i le masina, fafaga le fugalaau 1 taimi i le vaiaso;
  3. Filemu - tuʻuina le vao i totonu o se potu pogisa ma le malulu o le ea + 5- + 8 tikeri, i le taimi e tatau ona lafo ai e le fugalaau le lau. A o faagasolo lenei vaitau, e faʻafefe le vai i le 1 le taimi i le 15-20 aso. I le faaiuga o le taumalulu, o le laau e lafo atu i se potu susulu ma mafanafana, e tatau lea ina ia aua nei taofia le laau mai le amataina o ni mailei.
I le taumalulu, i le malolo, o fugalaau e faʻateʻa uma lau

E tatau ona totoina le laau mai le palapala i le ulo ma le tua. faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o eleele.

Ina ia faafaigofieina le faagasologa o le gaioiga, e tele fai togalaau e tatanu manua i totonu o le pusa.

I lenei tulaga, o le a sili atu le faigofie ona aveese ma toe foi i tua. I lenei tulaga, e tatau ona i ai i totonu o pusa le alavai.

Maʻi ma meaʻai

Brugmansia masani ona feagai ma maʻi eseese, o le mea lea, o se vaega sili ona taua o le totoina o laau o le a avea ma faʻatinoga o fuataga puipuia:

  1. E le mafai ona e totō laau lata ane e mafai ona avea ma avega o le faamai;
  2. I le taumalulu, e tatau ona faʻamalosi i taimi uma le potu o loʻo i ai le fugalaau;
  3. I le gasologa o le tausaga, faʻa-tasi i le masina, ona faʻafeinuina le togavao ma se vaifofo o le lime lili, saunia i se vaega o le 1 gram o mea i le lita o le vai.
Aphids i luga o lau o Brugmansia
Whitefly
O paʻu e afaina i se apogaleveleve
Caterpillars

Mai faʻamaʻi uma lava, o lea ituaiga o laau e masani ona aʻafia. lanu enaena. O le faʻataʻitaʻiga o le a le tumau le faʻamutaina, mo le pe tusa ma le 7-10 aso, le aveeseina o laʻau ma fugalaau. O togafitiga ma Topa o le a lelei foi.

E fiafia foi iniseti i lenei fugalaau, e masani ona faʻaauau vaʻavaʻaleʻa, aphids, whiteflies, slugs ma caterpillars. Ina ia faʻaumatia latou faʻaalu faʻalua pe faatolu le togafitiga ma Fiofarm, Agravertin poʻo isi iniseti.

Faʻafitauli e mafai ona e fetaiaʻi pe a tupu ae se fugalaau

Le faafitauliMafuaʻagaAuala e foia ai le faafitauli
O le siʻosiʻomaga o le fuālaʻau e faʻaitiitia pe leai foiLe lava le moliE mafai ona e iloa le le lava o le tausiga e ala i pine uamea, o laʻau mama ma le leai o se faʻala. Ina ia faʻamaonia le tulaga, e manaʻomia ona faʻafeiloaʻi i luga o se nofoaga e sili atu le la, ma totonu o fale e tatau ona tuʻuina atu se umi o le ao.
O le fugalaau na susuluO se suiga tele i le vevela, faʻamalamalamaina poʻo le solia o le faʻainu vaiE masani lava, e mafai ona tupu lenei faafitauli pe a fesiitai le laau i le tautoulu mai le avanoa avanoa ile potu. Fugalaau e mafai ona amata ona malepelepe pe afai e te liliuina le laau mai le la. Ina ia taofia se uiga le lelei, e tatau ona teuina le laau i lalo o le malamalama lava e tasi ma matau le puleaina o vaiinu.

Fiafia ituaiga

Le manogi pe manogi

I le vaomatua, o le maualuga o ia laau mafai ona oʻo i le 5 mita. I le averesi, o le umi o fugalaau e 30 senitimita, ma o le diamita e 15. O le lanu o fugalaau e paʻepaʻe pe lanu lanumeamata.

O lenei meaola e sili ona fiafia i se vevela vevela ma e mafai ona gaosia le taʻi taʻitasi tausaga pe a faia nei tulaga.
Le manogi

Auro

O lea ituaiga laau e maua lona igoa faafetai loloto lanu samasama. O laulaau o palasisi auro e ola e oo i le 50 inisi le umi.

Auro

Snow paʻepaʻe

O lenei manatu o le tuaa o le tele o lala ituaiga eseese. I totonu o le natura masani o le maualuga o sea laau ausia le 3 mita.

O fugalaau e tele, e oo atu i le 25 inisi le umi, maua se lanu sinasina-sinasina.

Snow paʻepaʻe

Toto

O lenei manatu e ese mai i le maualuga o le aisa faʻatusatusa atu io latou aiga. O fugalaau o ia ituaiga laau e valiina i le lapisi, moli pe samasama.

Toto

Tele-lanu

O le maualuga o sea ituaiga vao o le fua faatatau lea e 3-4 mita. O fugalaau e tele, e oʻo atu i le 50 inisi le umi.

Tele-lanu

O se mea manaia o le ituaiga o le mea lea i le talavou, o fugalaau e papaʻe, ae o le matua ua avea ma lanu piniki po o moli.

O le gagana Brugmansia o se laau toto, ae o le mea e faanoanoa ai, e matua faigata lava ona ola i ni vaitau lelei. Ae afai e le fefefe le tagata fugalaau i nisi o faigata, ona fesoasoani lea i se lalelei matagofie e mafai ona e fatuina se mamanu matagofie o le laufanua.