Laʻau

Centenarian Clivia

O Clivia o se tagata tuai e fiafia i tagata fugalaau fugalaau, oe, ma le tausiga masani, o le a totogo lelei mai lea tausaga i lea tausaga. O se faʻalauiloa tele lea o le totoina o vaomatua mo faamalama o loʻo i sasae ma sisifo.

Kiliata © liz sisifo

E fuga lauusiusi i tausaga uma pe a lelei ona faasūsū ma e le o totoe mo le taumalulu i totonu o se potu mafanafana. E manaʻomia e ia le tele o avanoa, ma i le taumalulu e tatau ai ona tuʻuina atu se taimi malolo i totonu o se potu malulu e matua le lava le inu. Kiliata e le fiafia e popole - latou te toe paʻi atu ia te ia ma toe faatulaga mai lea nofoaga i lea nofoaga. O Clivia o se laau e leva ona ola, i lalo o tulaga talafeagai, olaga e oʻo atu i le 40 tausaga. O laau tuai e ola i totonu o ogalaau e le o le totoina, ae na o le faʻamaʻiina i fugalaʻau. O faʻataʻitaʻiga pito sili ona lelei mai laau tuai e oʻo atu i le 40-50 piluncles.

O laulaau o le laau, o le mea teuteu lea e mafai ona teuteu ai totonu o lou loto e tusa lava pe leai ni fuga, e aoina i totonu o se kaseta basal ma faatulaga i se ituaiga o tagata lele. O le susulu matagofie o lanu mumu o le gataifale, ua ufitia i lanu lanumeamata lanumoana, e ese le matagofie. Fuga o Kalapi i le taumalulu. I le taimi nei, o ituaiga eseese o le faʻalauiloa ua fafagaina mai: mai le malamalama ocher i le lanu uliuli lanumoana o fugalaau faatasi ai ma le ato atoa o lanu moli ma samasama.

Kiliata (Kiliata) o se genus of perennial evergreen herbaceous plants of the amaryllis family (Amaryllidaceae) Na tuʻuina e le nerd John Lindley le igoa i le aiga e faʻaaloalogia ai le Duchess o Northumberland Charlotte Clive, o le tamaʻitaʻi o le Tupu o Victoria Tele i le lumanaʻi. Rod Clivia (Kiliata) e aofia ai le lima ituaiga o laau o le aiga matua.

Faʻasalaga - o loʻo ola faʻamalosi lau laau vao, e leai ni mea, e tele-faʻaleleia. O laulaʻau e vavalalata, o loʻo pipiʻi le tasi i le isi, e fai ai se mea sese, laina poʻo se pipi. I lalo o le eleele, o le atinaʻe e atiina ae ai se rhizome lea o loʻo faʻapipiʻiina ai laʻau mafiafia ma tuʻuina i latou lava. O loʻo i ai Calaivia, e pei ona i ai, i le ogatotonu i le va o vaetogo ma laau rhizome. O fugalaau e foliga mai o le logo, lanu mumu po o le moli, e aoina i totonu o se faamalu.

O se tasi o mea taatele o le Clivia cinnabar (Kiliata miniata - lat. miniatus - valiina ma cinnabar, ufiufi i le vali mumu mai le lat. minium - cinnabar poʻo minium). I totonu o le greenhouse ma le aganuu i totonu, e faʻaaogaina e pei o fugalaau-ma ni mea totino e teuteuina. O le fanau mai o le laau o Aferika i Saute.

E maua i tusitusiga i lalo o igoa Rusia: moli lanu (paʻu mūmū, mumu-faʻafefete, mumu-faʻafefe), poʻo Kafra (Cape).

Kiliata © Maja Dumat

Vaega o le tuputupu ae o le atinaʻe i le fale

Lulu: Faʻatauvaʻa. I le taumalulu, o le taimi malolo i le vevela e leai se maualuga e sili atu nai lo le 15 ° C.

Malamalama: O se nofoaga susulu ma le malulu mai le susulu o le la i le taumafanafana. E lagona lelei e Calaivia le lelei i le taumafanafana i le ea fou i totonu o se potu malulu.

Faʻasalaina alalafaga: Matagofie mai le tautotogo e pau. Faʻalelei ma faʻaeteete mai le taufaʻaiʻuina o le autumn seia oʻo i le maualuga o le 10-15 cm le fua o le fugalaau. I le taumalulu, nai lo le faʻafeinu, e mafai ona e faʻaaogaina se suauu e saunia ai le susu talafeagai i le eleele ma faʻamamaina laʻau, peitaʻi pe afai e teu lelei i totonu o se potu malulu. Afai o le potu e tusa ma le 20 ° C, ona tele lea o le vai.

Fertilizer mo faʻalauiloa: A o faagasolo le vaitaimi o le alualu i luma tuputupu aʻe, e fafagaina i latou ile lua vaiaso faatasi ai ma se faʻapitoa faʻapitoa mo le totoina o laau i totonu.

Faʻamamaga o le ea: Mai lea taimi i lea taimi, ua soloia laulaʻau i se omomi, faʻavasegaina i lea taimi ma lea taimi.

Faʻasologa mea totino: Laʻau - 2 vaega o le turf, 1 le laʻau, 1 vaega o le humus, 1 le vaega o le peat land and 1 part of sand. Afai e tatau ai, pe a uma ona fuga, e na o le taimi lava e amata ai ona oso mai aʻa mai le ulo.

Faʻasalaina le fausiaina: E ala i le vaevaeina e ala i le totoina poʻo le fatu. O fatu e seleseleina 2-3 masina pe a uma ona totō ma totoina fou i le eleele. E ono tulaʻi mai i le masina, ae o le a fuga mai le faatoʻaga i le taimi faatoa uma le 4-5 tausaga.

Kiliata © Maja Dumat

Faʻasalalau Care

O le susulu o le malamalama e fetaui lelei mo le faʻalauiloaina, o se laau e paolo mai le la susulu. E talafeagai mo le tuʻuina atu i pupuni o le itu i sisifo ma sasaʻe. I pupuni o le itu i saute e tatau ona tuʻuina atu le vanu laau mai le la susulu. I le faamalama i matu, ma le leai o se malamalama, o le tupua e tupu tele lemu ma atonu e le totogo. E mafai e le laau ona faʻaalu le vevela i fafo i totonu o le paolo.

O le vevela sili ona lelei mo le faʻalauiloa i le tautotogo ma le taumafanafana o loʻo i le itulagi o + 20 ... + 25 ° C, mai Oketopa o le a faʻaitiitia le vevela i le 12 ... + 14 ° C, pe a amata ona faia e le laau se peduncle, ua faateleina le vevela i + 18 ... + 20 ° C. E mafai e Kalapi ona faʻafesoʻotaʻi le maualuga o le vevela i le vaitaimi o loʻo moe ai, ae e le afaina ai le ola lelei o le laau ma lona alualu i luma mulimuli ane.

E manaomia e le laau le fafagaina ile vai malulu, mautu. I le va o le suālaʻau, e sili atu mo se tasi ona faʻasaʻo le eleele. Aua nei faatagaina le vai e nofo ai i totonu o le apa. I le taimi o le taotoga, e le faʻafeinuina pe faʻafeinuina le laau pe afai ua amata ona paʻu lau laau. Pe a faʻapipiʻi ia tumutumu i luga o le puipui, e sili atu le suasami o alalafaga, ma naʻo le vai mafanafana.

Kiliata © Dallas Krentzel

E le o taua le taua o le suavai mo le faʻalauiloa. I le tau mafanafana, mai lea taimi i lea taimi, o laulaau o le faʻalauiloa e tatau ona faʻamamaina i se sipuni mumu po o se ie ma faʻapipiʻi.

Kiliata tali lelei i le faʻaaogaina o le faʻala. Mai le tausaga muamua o le aganuu, e amata mai i le muamua o le suavai, tausaga mai le tautotogo ia Aokuso, e faʻaaogaina le faʻaaogaina o le vai ma le faʻaaogaina o minerale (2 g i le 1 lita o le vai) i vaiaso uma, 2 vaiaso.

E faʻapefea ona ausia faʻalauteleina o fugalaau?

Ina ia ausia fugalaau e masani ai, e tatau ona tuʻuina atu i le lalolagi se taimi umi. Mo laau laiti, e tatau ona lua masina e amata mai ia Oketopa-Novema. O le tele o le laau, o le umi o le mea e totoe. Talu mai Setema, o le vai inu ua uma ona taofia. Ae ui i lea, ia mautinoa e le amata amata e laʻau ona tuʻuina laʻau. Ona tatau ai lea ona faasusuina le suavai.

I le oʻo mai o le fuga fuga, ua faʻafeiloaʻi atu i le nofoaga mafanafana, o le suāsusu e masani ona faʻafefeteina. Ae i le taimi lava e tasi, e tatau i se tagata ona manatua e mafai ona faʻafefeina le fagalaʻau i le vevela ma faʻamalosia tele pe a oʻo le uʻamea i le 10-15 cm.

Kiliata e le taliaina le popole: aua nei toe fetuunai le fagu i le taimi o le taamilosaga poo le tupu aʻe. A maeʻa soʻo se gaioiga, e tatau ona tuu le fagu i le laau i le itu muamua o le tuputupu ae, e mafai ona taofia le palau. I le taimi o le tuputupu aʻe o le vaitau, e mafai e le laau ona fausiaina ni laʻau fou e 5-10.

O le faʻaolaina o le fugalaau e masani ona amata ia Fepuari. I lalo o tulaga masani, o le vaitau o le vavalalata o se tagata taʻitoʻatasi taʻitasi e mafai ona oʻo atu i le 3-4 vaiaso, talu ai o fugalaau i totonu o le fuga o le fua o le ulu e faasolosolo malie. I luga o le tasi piluncle e mafai ona oʻo i le 30 fugalaau. Afai e te faʻaaogaina le faʻafefiloi, e mafai ona e maua ni fua tetele ma fatu: muamua lanu meamata, ona toeitiiti atoa lea o le tausaga, moli lanumumu. Latou te teuteuina foi le laau. Ae ui i lea, o le fua tele o le suamalie ua faʻanatura ma e aunoa ma le manaomia e teuina le fua i luga o le laau e le talafeagai, e sili atu le tipiina o le ovary. Ae afai e te manaʻo e aoina fatu, ona tatau ai lea ona suamalie ma fua le fua.

Faʻasologa mea totino

Afai e avanoa le avanoa, e mafai ona tupu se suʻega lapoa tele. Ina ia faia lenei mea, e te le manaʻomia le vaevaeina o le laau, aveese tamaiti, ona amata lea ona avea ma se laʻau tele.

Kiliata e manaʻomia ai se gaioiga. Maja faanatinati O Kalaivia ua totoina i se faaputuga eleele. © Maja Dumat I le gaioiga, e mafai ona vavae se laau. © Maja Dumat

O le gaosiga o le gataifale e fai e seasea mafai ona mafai: aua nei toe suia le laau seʻia amata ona tafe mai aʻa mai le ulo. E masani lava, o tagata matutua e totoina le toto pe a uma le fufulua i soo se 2-3 tausaga, laau talavou i tausaga taʻitasi. Lusi aʻa e le talia toleniga. O ni mea suamalie, tino, e avea o se vai vai ma meaʻai. E mafai ona vave afaina aʻa, aemaise lava i le tele o le suavai - pe a suia, togafitia aʻa ua faaleagaina faatasi ai ma le koale po o le palapala. I na tausaga pe a le toe totoina le eleele, i le faaiuga o le taumalulu, e tatau ona aveese ma le faaeteete le pito i luga (pe tusa ma le 5 cm) i totonu o le ulo, ma suia i se paluga fou.

O ipu falalaina e laiti ina ia le mafai ona fetaui laau, ona fuga tele ma umi. Kiliata e tatau ona vaʻavaʻa, sina pulu (pH e tusa ma le 6) palapala mai eleele eleʻele (2 vaega), humus (1 vaega) ma le peat (1 vaega). O le a le faʻaaogaina le faʻaaogaina o le palapala. E aoga le faaopoopo i ai o le supphosphate laitiiti poʻo isi mea faʻamalolo fugalatini fugalaʻau i le faʻafefiloi (i le maualuga o le 2 sipuni pasene mo le 3 l o le faʻafefiloi). I le pito i lalo o le fagu e maua ai le suavai lelei. O Kalaivia o se aganuʻu matagofie hydroponic.

Faʻasalaina le fausiaina

O Kalalaina e faʻalauteleina e fatu ma fua tele.

Faʻatoʻateleina o faʻatoʻaga

O le vaitaimi mai le palotaina o fugalaau e fua i fua o fualaau suamalie e 9-10 masina; o fualaau taʻitasi e tele fatu. E lūlū fatu i le taimi lava e matua ai (masani lava ia Novema-Aperila). O le tuufaatasiga o le paluga o le eletise e faapenei: turf - 1 itula, peat - 0.5 itula, oneone - 1 itula. pe a uma ona fausia le lau muamua, e totō laau i le 7-centimeter pots. Mo le 5-6 masina, o laau e fai ma 4-5 laʻau.

Fatu o le Ulaʻi.

Faʻasusu fatu e faʻasusu mo le faʻamaʻi. © Maja Dumat Germinated fatu o Clivia. © Maja Dumat

I le tausaga lona lua, o laau laiti e sosolo i le 9-10 centimeter pot, i le lona tolu - i le 12-13 centimita. Fautuaga fautuaina: laumei - 2 itula, humus, peʻa ma le oneone - 1 itula ia taʻitasi.

O laau toto e tupu lemu - i le tausaga lona lua latou te fausia ai le 3-4 ituaiga o laulaau ma i le lumanaʻi e tuʻuina atu i le lua paipa fou. I le tausaga lona tolu, e amata mai ia Setema, e teuina le fagaloa i se malo malolo (malologa) mo le tusa ma le 2 masina. A maeʻa lea malaga, e tusa ma le 30% o fualaʻau e olaola: e tumau pea ona tausia lelei laau toto i lalo ole lava tulaga pei o le tausaga talu ai, e maua ai se vaitaimi tumau mo le 2 masina mai Setema. I le lona fa o tausaga o le aganuu i le taumalulu, e teu ai laau i le vevela o le 10-12 ° C seia oʻo ina aliali mai le ape o le puipui. Mai lea taimi, latou te amataina le tele o le suāvai, totoina o laau toto, ua faateleina le vevela i le 18-20 ° C.

Faʻaauau le faʻaleleia o faʻalauiloa

I totonu o potu, e sili atu le faʻalauteleina o le alalafaga i fanau e vavae ese mai laau matutua i taimi o le gafa. E tatau ona manatuaina o le atunuʻu e matua aʻafia aʻa, o le mea lea, i le taimi o le totoina ma le totoina, e le mafai ona faaleagaina, e faigofie lava ona pala. I luga o le pepe e tatau ona itiiti ifo ma le 4 laulaau. E vavaeese i latou pe a uma ona totō ma totoina mo le aʻa i totonu o le 7-centimeter pots, i le oneone, i le vevela o le 16-18 ° C. E tatau ona faʻaleleia le faʻaleleia, e pei ona mafai ona faigofie ona pala mai laau laiti mai le susu.

Tuagane o Clivia i vaega eseese. © Maja Dumat

O fatu o loʻo faʻataʻavaleina o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le paluga o laʻau, greenhouse, turf land (1: 1: 1).

Lapataiga: o laʻau faʻamaua o mea inu, e mafai ona mafua ai le vomiting, manava manava, pa'ū.

Ituaiga o le Faʻasalalau

Clivia cinnabar (Kiliata miniata) Synonym: Vallota cinnabar (Vallota miniata lindl) O loʻo nofo i nofoaga malulu, e tulaʻi mai le talafatai i mauga i le maualuga o le 600-800 mita i luga aʻe o le sami, i Natal (South Africa). Toto e oo atu ile 50 cm le maualuga. O laulaau lapopoa, faʻalauteleina i le faavae, faʻasolo i le apex, 45-60 cm le umi ma le 3.5-6 cm lautele. Pipi 40-50 cm le maualuga, ma le 10-20 fugalaau. O fugalaau e tele, i luga o pedailels 2.5-3 cm le umi, mūmū mūmū mūmū, foliga faʻafoe, ma se lanu samasama; petals 4-5 cm le umi. E fuga mai ia Fepuari ma Me, e le tele lava - i isi taimi o le tausaga.

E i ai le tele o ituaiga o cinnabar faʻasalalau, eseese i le lanu o fugalaau, o le tele o lau ma le maualuga o laau.

Clivia Gardena (Clivia gardenii). Tupu i nofoaga malulu i le pito i lalo o le Transvaal, Natal (Aferika i Saute). Toto e oo atu ile 50 cm le maualuga. O laulaau e xiphoid, 2.5-4 cm le lautele, faʻasaga i le apex. Pipi seʻia oo i le 45 cm le umi, e 10-16 fugalaau. O fugalaau e vaapiapi, foliga le lelei; O le toe foi mai o le petals, 3-3.2 cm le umi. E fuga i le taumalulu.

O Kalaivia e matagofie (Clivia nobilis). O le mea na fanau ai le ituaiga o ituaiga o Cape Province (Aferika i Saute). Laʻau 30 cm le maualuga ma luga. Pepa Xiphoid, faʻafefe i le apex, 4-6 cm le lautele, faʻasaga mata. Peduncle 30-50 cm le maualuga, ma le 40-60 fugalaau; fusi e oo atu i le 3 cm le umi. Perianth faanatinati; fugalaau fugalaau, lanu mumu; petals ma se mataitusi lanumeamata, e tusa ma le 2 cm le umi.

Kiliata © Maja Dumat

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻaleagaina o le faʻalauiloaina

Shields - O meaola faalafua e sili ona taatele o le faʻalauiloa o laʻau enaena i luga o laʻau ma 'ie, suʻe le sua suamalie. Lafoaʻi le lanu, lago ma pauu.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu. Mo le faamamaina masini o meaola faalafua, ua soloia laʻau i se omomi fasimoli. Ona tatau loa lea ona toto le laau i le 0.15% vaifofo o Actellik (1-2 ml i le lita o vai).

Mealybugs: O lau, pulupulu, pe afai ei ai, o fugalaau e aʻafia. Laʻau e punou, matutu ma pau, e mate le laau.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu. Fufulu le laau faʻatasi ma se sipuni fasimoli ma fufulu i lalo o se faʻavevela mafanafana. Faʻasolosolo le toilalo, e mafai ona sosolo le laau i le vai 0.15% (1-2 ml i le lita o vai).

Ona o le suavai vai o laau e mafai ona tupu lanu enaena lanu enaena ma e oʻo lava i le pala o le faavae o aʻa ma aʻa.

Ona o le maualalo o le vevela poʻo le leai o le susu aʻo tuputupu ae siaki e ono puupuu.

Laʻau e mafai ona maua mai le la mai le la susulu. lanu paepae i laulaau.

Le i ai le fugalaau fuga ma fufulu rau e mafai e laau ona talanoa e uiga i le le lava o meaʻai.

Kiliata © Maja Dumat

Faʻamataʻu le umi o le vavao, maualuga le vevela i totonu o le potu poʻo le maualalo o le malamalama i luga o le laau fugalaau e le mafai ona aliali.

Matou te tulimatai atu i lau fautuaga ma au faʻamatalaga e uiga i le tuputupu ae o le lalolagi!