O le togalaau

EM-sauniuniga i fualaʻau fualaʻau ola

E iloa lelei o le totoina o togalaau aina ma fualaau faisua faatasi ai ma le aveeseina taʻitasi o meaʻai mai le palapala e ala ile seleselega e faʻaleagaina ai. O le atinaʻeina o tekinolosi malosi i galuega tau alamanuia e mafua ai le faʻaaogaina o vailaʻau eseese, lea na manatu i se tasi taimi o se panacea mo faʻafitauli uma tau faʻatoʻaga. O le faʻafitauli faʻapuupuʻu o faʻafitauli i le vave faʻafouina o le eleele na taʻitaʻia ai, i le mea mulimuli, i mea tetele e le lelei le faʻaogaina o le siosiomaga, e aofia ai le faʻateleina o faʻamaʻi o le faitau aofaʻi, aemaise lava tamaiti, o latou tino e sili atu ona lamatia i faʻamaʻi o le tele o isi etiologies.

O le toe foi mai o le tamaoaiga o le eleele e mafai ona maua i metotia eseese, vailaʻau faʻasaina (faʻaaogaina o sauniuniga o meaʻai o minerale i le ituaiga o fugalaʻau, micro ma elemene elemene), ma mea faʻalaʻau (vao, moa, humus, manua lanumeamata, ma isi). Ona o le paʻu o le tele o faʻatoaga faʻatoʻaga, o le manaʻomia mo le faʻaaogaina o kemisi i le gaosiga o mea taufaatoaga ua mou atu. O pisinisi laʻititi laiti ma laʻititi e faʻafeiloaʻi malie i isi tekonolosi e mautinoa ai le maualuga o fua e aunoa ma le faʻaaogaina o vailaʻau e faʻaleleia le faʻaleleia o le eleele ma puipuia ai laau mai faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi.

O suʻesuʻega i le tulaga o le gaosia o le eleele, o le faʻaaogaina o auala masani e maua ai ni tulaga mafanafana mo le atinaʻeina o fua o faatoaga, ua mafua ai le atinaʻeina o metotia faʻafaifaʻatasi, e aofia ai le faʻaaogaina o tekonolosi faʻavavelosi (tekonolosi e faʻaaogaina ai microorganisms).

EM faʻaleleia le alualu i luma ma le atinaʻeina o laau totō, faʻateleina a latou gaosiga ma le lelei o fua o fua. © Charles Roffey

EM Technology Feature

E ese le tekonolosi EM mai le faʻapitoa (faʻaaogaina o vailaʻau o le toe faʻaleleia o le fugalaau) i totonu o lena eleele ua faʻamamaina e faʻaleleia e aganuʻu o meaola ninii o loʻo i ai i le eleele i se tulaga masani. Faaaogaina o meaola ninii, faʻateleina i totonu o le palapala, faʻalavelave ma faʻaumatia le microflora tiga, faia ni meaʻai e maua i laau mai vailaʻau.

O le manatu o le tekonolosi a EM o le faʻalauteleina o meaola ninii aoga ma faʻalauiloa atu i totonu o le nofoaga masani. Iapani tagata suʻesuʻe i fualaau faʻasaienisi Teruo-Higa (1988), ma le 10 tausaga mulimuli ane, le saienitisi Rusia o Shablin P.A. atiina ae se faʻalavelave faʻalavelave o siama aoga, meaʻai ma isi meaola lelei. O le mafaufauga o meaola ninii lelei e taua o le sauniuniga a le EM, lea na avea ma faavae mo le igoa o se tekonolosi fou mo le totoina o laau totō - telefoni feaveaʻi.

O le tuufaatasiga o fualaau o le EM

EM tapenaga, i ai se natura masani, e le o aofia ai ni meaola faʻaauau ma meaola faʻaauau ma meaola. E aofia ai le microflora o le 5 aiga, e masani ona i ai ile eleele.

  • Lactic acid bacteria. Maea tele le gataifale. E taofiofia ai meaola leaga leaga o loʻo i ai i le palapala, otaota ma feruses lignin ma cellulose, faʻaliliuina i latou i ni mea e mafai ona avanoa i laau totō.
  • Papatusi o le photosynthetic. Latou te fesoasoani i le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasolosolo mai meaola ma gaʻo, ma e aʻafia ai foi le faʻaleleia o le eleele o le saprophytic ma le mycorrhizal fungi, o ona faʻaliliuʻesega na liua ai oneone palapala minerale i ni auala faigofie.
  • Yever o vailaau faʻamaʻi masani. O se taunuuga o la latou gaioiga, o mea gaosi e pei o hormones ma enzymes lea e faaosofia ai le tuputupu ae o laau, e aofia ai aʻa, ua faia. Latou te faʻaleleia a latou gaioiga pe a faʻapipiʻiina ma gaioiga o gasegase ma le bacteria lactic acid.
  • Tulafonoinomycetes nofo i le tulaga ogatotonu i le va o siʻi ma siama. Latou te aʻafia i vailaau faʻamaʻi masani ma faʻamalosi malosi le faʻaaogaina o kulupu o patipatoic fungi ma siama i nofoaga e nonofo ai.
  • Faoʻamea mafiafia Faatasi ai ma isi sui o le microflora aoga, latou te saofagā ai i le vave faʻavaveina o vailaʻau faʻasaina i ava malosi, esters, antibiotic, ma faʻamalosia ai le microflora saprophytic i le lotoifale, lea e maua ai enzymes, vitamini, amino acids, ma isi vailaʻau e gaosia ai le tino. I le auala, o le alalafaga o meaola ninii aoga e faʻamamā le palapala o meaola faalafua ma o latou aʻa.
EM faʻamalositino le faʻaleleia o faiga o le humus formation, faʻateleina le aofaʻi o mea malie o loʻo manaʻomia e laau toto. © Mariah Bohanon

O faʻamatalaga o fuainumera aoga aoga lelei e matua faateleina ai le aoga aoga i luga o faiga e faia ile eleele, e aunoa ma le afaina. E i ai se masaniga masani o le "faamalologa" ma le "toe faaleleia" o le eleele.

Faʻaaogaina o meatotino a EM

  • Latou te faatelevaveina le faiga o le humus formation, faateleina le aofaʻi o mea malie o loʻo manaʻomia e laau.
  • Latou te faʻaleleia le vai ma le malulu o le eleele, lea e sili ona taua pe a tupu laau i luga ole palapala palapala.
  • E ala i le vevela o le okeni, latou te faateleina le vevela o le eleele i le + 3 ... + 5ºС, fatuina o tulaga mo le luluina muamua ma le totoina o fualaau aina.
  • Faʻasosoʻo masima o metale mamafa i se mea maualalo i le palapala.
  • Nitric ma isi suauu meli ua liua e faʻataʻitaʻiina pepa o loʻo avanoa mo laau e aunoa ma le faʻavaeina o mea e afaina i le tino e pei o le manogi, nitrites ma isi.
  • Saturate le eleele ma le microflora aoga, lea e taofia ai le tuputupu ae o phytopathogens ("togafitia" le eleele).
  • Faʻaleleia le fausaga o le palapala ma meaʻai o mea totino o laau toto, maua ai le tele o meaola o meaola, o meaolaola lelei e fesoasoani i le faateleina o le tetee o laau toto i faʻamaʻi ma faʻamaʻi.
  • O se aafiaga lelei atoatoa ile palapala e faʻaleleia ai le tuputupu ae ma le atinaʻeina o laau toto, faʻaleleia ai a latou gaosiga ma le lelei o fua o fua.
EM tapenaga sauniuni le palapala ile microflora aoga, lea e "faamaloloina" le eleele. © Jersey-Friendly Yard

EM oloa na gaosia e ala i alamanuia

I aso nei, i le tele o itulagi o Rusia, o loʻo galulue faʻatoʻaga faʻatoʻaga i le gaosiga ma le tuʻuina atu o sauniuniga faʻavaomalo e faʻavae i luga o meaola faʻapitoa masani. I totonu o falesuesue faasaienisi, o aganuu faʻasalalau faʻatasi ai ma mea faʻapipiʻi pe multifunctional ua iloga:

  • mo togalaau ma laau toto,
  • faʻatoʻa togafitia togafitiga, fatuga, fualaau aina matutua ma fualaau faʻatoʻaga.

O le uluai meaola faʻasolosolo faʻasolosolo na faʻatuina i Rusia o le Baikal EM-1 o loʻo aofia ai se seti o microorganisms lelei i se tulaga malulu malo. O le oloa biological o le BakSib (siama o Siberia) e tutusa uma lava meatotino. O nei meaola faʻaleleia e faʻaleleia ai le eleele, faʻaleleia le tofo o fualaau aina ma fualaʻau. O se fofo taulimaina o meaola o meaola ua faaofiina i totonu o otaota eletise (tumutumu, vao, vao, laulaau, otaota, vaovao, fala o le ponaivi, meaʻai, etc.), mo le 3-4 vaiaso, nai lo le tele o tausaga, faia i latou i le biohumus, saunia mo le faaaogaina .

I le taimi nei, mo le faʻatoaga o faatoaga, o se lisi iloga o oloa gaosi faʻaleagaina ua tuʻuina mai: Stimulin, Zorka, Baikal EM-1-U, Extrasol, Palolon, Bizar, Rizoplan. O meaola o le gaosiga EM-2 (Radiance-2), EM-3 (Radiance-3) mo le faʻavaveina o le faʻatinoina o organics ua faʻasaʻolotoina.

O meaola mo le puipuiga mai faʻamaʻi

O meaola mo le puipuiga mai faʻamaʻi ua valaʻauina biofungicides. O meaola oona o loʻo faʻavae i le faavae o pulo ma luga o le siama.

Faʻaleleia meaola e ola ai le mushroom mo le puipuia mai faʻamaʻi

O meaola e ola ai le mushroom e fai ma tagata tetee ma pe a feiloai ma le fili e ulu atu i le mycelium, faʻaumatia, lea e oʻo atu ai i le oti o le gaʻo pathogenic ma taofi ai le atinaʻeina o le maʻi. O nei mea e aʻafia ai faʻataʻitaʻiga: Trichodermin, Ampelomycin, Koniotirin. Latou te puipuia lelei togalaau mai le aʻa, paʻepaʻe ma sinasina, paʻu palapala.

O meaola mo le puipuiga mai faʻamaʻi e taʻua o le biofungicides. © Michelle Lindsay

O aʻafiaga e maua mai siama o siama mo siama faʻamaʻi

E faʻaaogaina faʻamalositino faʻamalositino mo le faʻamaʻiina o le palapala ma mo le puipuia o laau mai le tele o faʻamaʻi. O siama lelei na faʻaofiina i totonu o le eleele e faʻasaina ai le gaioiga o gaʻo pathogenic, mafua ai ona oti. Pe a faʻavasegaina i se vaifofo o le fualaau faasaina, o le meaola o meaola e faaleagaina ai gaʻo pathogenic faʻalilolilo e vailaau faʻamaʻi i luga o le laau lanumeamata.

O meaola o le suamalie Fitosporin-M, Alirin-B, Gamair, Gaupsin, Planriz, Pseudobacterin, Binoram, Bactofit, Gliocladin ua faamoemoe mo le totoina o fatu, togafitiga o fatu mai maʻi faamai (lanu uliuli, fusarium, paʻu o le tino, vascular and mucous membranes and bacteria vascular) pala, ascochitosis). O nei fualaau e tasi e aoga tele mai faʻamaʻi pe a gaosia meaʻai i le vaitau o le tuputupu ae. E matua leai se afaina i tagata, manu, iniseti aoga. O nisi (Planriz) e mafai ona faʻaaogaina le aso ao leʻi oʻo i le seleselega. Glyocladin ma Binoram, i le faaopoopo atu i puipuiga mai faʻamaʻi, ei ai le tuputupu ae-faʻalauiloaina o aafiaga i fualaʻau ma pateta. E le gata i lea, i totonu o eleele malulu, o Glyocladins ma Binoram ma Bactofit e matua aoga tele mai aʻa ma aʻa o kukama. O Gamair foi e aoga tele mai le kanesa ma le siaki i fualaau aina suamalie.

Pe a faʻaaogaina meaola, ia faʻaeteete. E tatau ona faʻaaogaina e faʻamaʻi ai faʻamaʻi faʻaalia lelei i laau totino ma e pei ona fautuaina. Faatasi ai ma se faauigaga sese o le faamai, e le mafai ona galue le fualaau faasaina.

O meaola oona mai faʻamaʻi e fautuaina ina ia faʻaaogaina mai aso muamua o le tuputupu ae o le taimi mo faamoemoega faʻasolosolo. E fesoʻotai ma vailaʻau faʻasaina i totonu o masini vai, lea e faʻaitiitia ai le avega i luga o numera o togafitiga faʻatoʻaga ma le taimi na faʻaaluina i le galuega. E leai se aafiaga o le biofungicides i le faʻamaʻi ma le faʻaaogaina. O lo latou faʻaaogaina ua mamanuina mo togafitiga faʻapitoa o laau ma eleele e tusa ai ma faatonuga ma fautuaga mo le faʻaaogaina.

Meaola oona mo le pulea o manu

O meaola oona mo puipuiga mai meaola faalafua ua taʻua o le bioinsecticides. E vaevaeina i ni vaega:

  • Inisetiidal bacteria-based biological products,
  • muso-based avermectins
  • bio-insecticides e faʻavae i luga o entomopathogenic nematodes (EPN).
EM sauniuniga EM e faʻaaogaina uma mo le faʻamaʻiina o le palapala ma mo le puipuia o laau mai le tele o meaola faalafua. © vulcantermite

Bio-insecticides e puipuia mai siama faʻamaʻi pipisi

  • O le mea e masani ona faʻaaogaina o Bitoxibacillin, Lepidocide, Basamil, Fitoverm. E faʻaaogaina i le taua i anufe laʻau i luga o fualaau faisua uma ma fualaau aina, fugalaau, teuteu-deciduous ma conifers. E tatau ona maitauina o le Bitoxibacillin e aoga i le tetee atu i ni anufe o le paluga o le potato Colorado, aphids ma le apogaleveleve, e oo lava i eleele puipuia. O a latou mea tutusa o le meaola lea o le Bicol.

O se mea fou faʻafouina o le biologist Bactoculicide (Bacticide) o loʻo faʻaaogaina e faʻaleagaina ai faʻamaʻi pepe. E fautuaina e faʻaaogaina e faasaga i mamu toto ma fuʻa, togafitiga o luga ma vailaʻau lata ane o vai vai, o potu ma potu mo le totō o maso (anufe anufe ma pulou) mai namu moa.

Musika e mafua ai le bioincticctic

I sauniuniga ua atiaʻe i luga o le faavae o musika (avermectins), o oloa o lona gaioiga taua e faia ai se matafaioi puipui, lea e mafua ai i le paʻu ma le oti o le tele o meaola faalafua, togi, larvae ma nematodes. O lenei kulupu o loʻo maua ai le tele o vailaau faʻasolosolo. O le Actofit sili ona lauiloa, Aversectin-S, Avertin-N, galue malosi i meaola faalafua i le amataga o atinae. Faʻatasi ma aphids ma whiteflies, e fautuaina Mycoafidin ma Verticillin. Faʻalelei i nematodes Metarizine ma Pecilomycin. O le lawofit e mafai ona faʻaaogaina e tusa lava pe o le taimi o le seleseleina (tamato, pepa, isalaʻelu, apu, ma isi).

Ia faaeteete! Faʻaaogā le sauniuniga i le taeao po o le afiafi (leai se vevela), i luga o se palapala susū (pe a uma le suāsusu, sili ona lelei e ala i le faʻafefeteina), i le vevela i totonu + 25º' ma le maualuga. O le mafaufau e teuina i le vevela o + 4 ... + 6ºС. O le susulu ma le susulu o le la i le taimi o le teuina e le faatagaina.

EPN-based bioincticctic

O se vaega sili ona olaola o bioinouscticides. O lo latou atinaʻe e faʻavae i luga o le mamati o le mamati (NPN) e matua fiafia lava. O sauniuniga Rusia o Nemabakt, Anthonem-F e faʻaaoga lelei i le taua i vaega o Colorado potato beetle, nutcracker, May maila, fuʻa, kapisi ma le sami buckthorn lago, fagaina o lago, thrips, sovils, mosqueng mosquets. Faʻalelei i le wireworm ma uʻu. I luga o pateta, e mafai ona faʻaaoga uma mo le faʻaaogaina i le palapala pe a totoina fatu ma fatu fatu o pateta, ma mo le gaosia o togi i le taimi o le vevela.

Pe a faʻaaogaina, e tatau ona faʻapipiʻi muamua, e faia le galuega i le afiafi. Mo le lelei o le faʻaaogaina o meaʻai i le faʻalauiloaina o le animation, e tatau ona teuina le vaifofo mo 3-4 aso i totonu o se potu pogisa i se vevela e le laʻititi ifo nai lo le 25ºС. O le mafaufauga e teuina i se nofoaga malulu i se vevela i le lautele + 2 ... + 8ºС.

Ua faʻaaogaina faʻamalosia le faʻaogaina o tekonolosi faʻaogaina i totonu o le faʻatoʻaga faʻalautele. © Anne Baley

Faʻaleleia e le tagata lava ia meaola o meaola

I le taimi nei, e toʻatele tagata fai togalaau ma faʻatoʻaga o loʻo faʻalauteleina le faʻaaogaina o togafitiga faʻatoʻaga i le tau faasaga i faʻamaʻi ma faʻamaʻi o fualaau faisua ma togalaau. I totonu o le fale, o meaola o meaola ile fale ua saunia i latou lava i foliga o aganuu amataina, o meaola, teuteuga o vao ma nisi togalaau togalaau ma ua faaaogaina lelei e foia ai faamaʻi ma meaola faalafua.

Fualaau oona o fualaau toto

Ole tele o vao ma fualaau aina e maua ai le faʻalavelave ma le iniseti. E mafai ona latou faʻaleleia le puipuiga o laau totino ma latou manumalo ai i le faatoilaloina o faʻamaʻi ma meaola faalafua. Ae o loʻo i ai togalaau o loʻo i ai ni aʻafiaga leaga i microflora ma mea faʻamaʻi leaga. E tele naua meaʻai faapena. E le oi latou uma e aoga ma i le taimi e tasi, pe a faʻaaogaina, e le afaina i le soifua maloloina e pei ona foliga mai muamua. Afai e saunia le vaifofo mai laau oona, o le a avea ma mea inu i tagata. O le mea lea, pe a galulue ma ia fofo, e tatau ona mataituina puipuiga uma a le tagata lava ia, o fualaau aina ma fualaau faisua e tatau ona mulumulu lelei, ma le faamutaina o le gaosiga ao le i seleseleina e tatau ona tausia.

Ina ia togafitia togalaau mai meaola faalafua, e mafai ona e faaaogaina deco deco o laau nei: laulaʻau paina, pateta (tumama), vao, burdock, aniani ma lapisi sisi, garlic, marigolds, elder elder, tar birch, peppercorns, high larkspur, calendula ma isi. E faʻamanuiaina e Broths aphids, scoops, ituaiga ituaiga o moth, vaega o Colorado potato beetle, caterpillars eating vegetarian, whites, fuʻa, siaki, ma iʻa auro. O laau leaga e le aofia ai mai le lisi, e ui o loʻo faʻaaogaina e nisi o faifaatoaga. Ae, afai ei ai tamaiti i totonu o le aiga, e sili atu le le faʻaaogaina o teuteuga o laau oona.

Mo le sauniuniga o le susu e faʻaaoga vaega fou o laau totō pe faʻagogo mo le faʻaaogaina i le lumanai. 2-4 kilokalama o le lanu meamata poʻo le 1.5-2.0 o le mutia mago o vao vaovao ua sasaa i le 5 l o le vai inu ma faʻaauau pea mo le 1-2 aso, tapuni ma se tapuni. O vaega siliva o laau (ala, lala, pulu, ma isi mea) e sasaa mai i vai inu ma kuka mo le 1-2 itula. Faʻamalosia aʻo leʻi faʻamafanafana.Ona faʻavaivai ai lea i le vai malulu, aumai le voluma i le 8-10 l, faamama ma fufulu laau pe a aliali mai meaola faalafua. E toe faʻaleleia le totoina pe a uma le 3-7 aso. A maeʻa timuga, e tatau ona toe faʻaleleia. O teuteuga o calendula ma le marigold e puipuia lelei mai aʻa ma pala.

I le fale, o meaola faʻapitoa i le fale i le tulaga o aganuʻu amataina ua saunia tutoatasi. © 김 fesoasoani

Faʻafiafiaga EM faʻafiafiaga mai infusions ma aganuʻu amata.

O nei ituaiga o sauniuniga EM e fuafua lelei mo le togafitia o le palapala, ma faʻatumu ai le lago o loʻo i luga ma ni meaola lelei.

Totoina le vaomatua

Muamua, ia saunia le fusi o vao vao (subtilin). Ina ia sauniuni, e te manaʻomia ni vaomago lelei, ae le faʻafefe. Matou te kukaina mo le 15-20 minute i le 1 lita o le vai e leai se vai e faʻafefiloi ai le 150 g o vao vaovao fou e 1 teaspoon o le penisina (e faʻaitiitia ai le eletise). A o faagasolo le faʻapala, o le tele o siama faʻamaʻi ma sigi e mate. E tumau pea le ola o vao vao. O le vaifofo toʻa o loʻo tuʻuina i se nofoaga pogisa ma mafanafana. A maeʻa aso e 3, o se ata felanulanuaʻi e aofia ai vao vaovao ola i luga o le fofo o le fofo. O le ava lenei o le ava lea na saunia ai le tagata faigaluega. Ina ia saunia le fofo galue, e 1 kilokalama o vaovao fou ua tuʻuina i luga o le suʻe lita 10-12, e 10 leotele puno o penisina poʻo le lime fefiloi e faaopoopo ma 10 lita o le vai vevela ua sasaa. Ua tapunia le koneteina mai le la ma ua tuu i se nofoaga pogisa mo le 3 aso. Vili lelei ma faʻaaoga mo le faʻaleleia poʻo le faʻaaoga i le palapala.

Vaovao Vaovao

Muamua tatou te saunia le fefete, lefete, suka ma le vai mafanafana. I totonu o se fagu 3 lita tatou te sasaa atu ai se fasi fefete, 5 sipuni faʻatasi ai ma luga o le suka, sasaa vai mafanafana ma faʻafefiloi mea uma. I totonu o le 3 aso, o le a fofo le fofo. Ua sauni le Sourdough. Ina ia saunia le laʻei pito i luga, tatou te ave le 200 lita le gafatia (e mafai ona e maua se palasitika po o se falaoa gaosia). Liligi i totonu o se pusa 1-1.5 kilokalama o fafie po o mutia vao, 0.5 pakete o le manulele, 6-8 kg o laʻau palamole po o vaomago, hay, faaopoopo 2-3 kilokalama o le faapalaga poo le pito i luga o le eleele togalaau (e aunoa ma le faʻaaogaina o vaovao), oneone . Faatumu le mea faafefete. Afai ei ai, faaopoopo le 1-2 l o le tino. Faʻafefiloi uma mea uma ma alu e faʻaoso se vaiaso. Faʻafefiloi meaʻai i aso uma. A o faagasolo lenei vaitaimi, faʻapupulaina ai siama ma galu aoga. I luga o eleele palapala, matou te faʻafefe le vaifofo i le vai i se fua faatatau o le 1: 2, ma luga o le sili atu le manuia (chernozems) 1: 8-10. Matou te faaopoopo i luga o laʻei i totonu o le vavae i lalo o le faʻavaivai e ala i le faʻavaivai. Mulch ma peat, leaf leaf or other, sili atu le matua-matua.

E mafai ona e saunia infusions mo le laeiina ma le faʻaleleia o laau totō o isi faʻatasi. Ae o taimi uma lava i le gaosia o le mafaufau, o le faavae o le fefete, o laʻau, e aofia ai togafitiga (calendula, St. John's wort, chamomile plantain ma isi), faapalaʻau po o meaʻai, palu. O le faʻafefiloi e tatau ona "toe ola," tumau. Aʻo leʻi faʻaaogaina, kuka le kuka saunia 4-10 taimi ma faʻaopopo i le laei. O ia fofo e tele taimi e sili atu ona aoga i luga o laei nai lo fofo o vailaau o vailaau faʻasaina po o sauniuniga faʻatemika.