Fugalaau

Incarville - tauagafau ma mafai ona faateia

I totonu o togalaau togalaau o loʻo i ai le tele o laau e le taualoaina. E ui lava i lo latou tutumau, lelei le fetuunaʻi ma avanoa lautele mo le faʻaaogaina i le mamanu o le laufanua, ae latou te le o faatumuina pea lisi o taitai i faʻatoʻaga togalaau. O se tasi o nei laau "ita" o le Incarville. E toʻatele e manatu e le mausali ma e le faʻatuatuaina, ae o sea ituaiga igoa e matua le maua. O fugalaau manaia ma matagofie, faafetai i le mea e foliga mai o le aiga o le tapaa manogi, ona o le phlox, ua manumalo i lanu o pastel. Ma o lau laʻau e le masani ai e le pei o soʻo se togalaau totō. O lenei lalelei e tatau ona tuʻuina atu i ai se avanoa - ma e mautinoa lava o le a faateia oe. Ma le tausia o ia e le faigata tele.

Incarville Delaway (Incarvillea delavayi). © peganum

Le matagofie o Incarville - auiliiliga

Incarvilles e telē tele, e fai si faʻafefe, ae e sili ona manaia. O le ausia o se maualuga o le 30-40 cm, ma toeitiiti atoa le 1 m, latou te ofoina mai e aumai ai ni lanu e le masani ai e fuga ai moega ma rabatki ma fuga mai le meaʻai ma pastel, lanu mama. O le fuga o lenei matagofie e tusa ma se masina, ma e matua malosi lava ma ofoofogia o le Incarville o le a le leiloa i totonu o le kamupani a le paaga sili ona malamalama.

Incarvilles o laau laʻau faʻamaina ma faʻasaina, lala malaʻau ma laʻau lapopoa. Pogisa, o nisi taimi ma se lanu uliuli po o le lanu violē, e vaeluaina i latou, faatasi ai ma lobes o se mea faʻanoanoa fatu fatu po o se solo. O le pito i luga o le ie ua siosiomia, e foliga mai e le masani ai ma e le mautonu. O fugalaau fugalaau o Incarville faatasi ai ma se laumei-lima ma le lautele o le corolla-limo o loʻo faʻaputuina i pulumu poʻo paʻu o inflorescences i pito o peduncles. O le lanu lanu o le Incarville e aofia ai le paʻepaʻe, piniki, mumu, lanu samasama i eseese eseesega o pastel. O le paʻu o lona fuga e pei o le phlox i le paolo.

Incarvillea Mayra (Incarvillea mairei). © leita

O ituaiga lauiloa o le telefoni

E i ai uma togalaau taʻutaʻua ma faʻalapotopotoga taʻitasi i totonu o le aiga o Incarville. O taumafanafana tuputupu ae e le faigata tele, ae ui i lea, o le a latou maualalo ifo i le matagofie i ituaiga o le taumalulu. Le tele lauiloa:

  1. Incarvillea Delaway (Incarvillea delavayi) - faʻalauiloa e tusa ma le 1 mita le maualuga ma le lapisi o lapisi o le cirrus o loʻo aoina i totonu o le fatu basal e oo atu i le 30 cm le umi ma le ono futu fugalaau, e aoina ai le 3-4 fasi vaega i mea e tutupu. O lenei fugalaau i Iuni, e fiafia i le silia ma le 1 masina.
  2. O le Dense Incarvillea (Incarvillea compacta) o se mea e maualalo, ae sili ona manaia e oʻo atu i le 30 cm le maualuga ma lau paʻu o le papa e fai ai se laʻau vao. Laʻau Purple, lanu violē e oʻo i le 6 cm le lautele, e matua suamalie ma fuga i luga o le laau i totonu o le masina (tupu mai i le amataga o May). I le faʻaopoopoga i le fomu, o loʻo i ai se tele-faʻafefe, tolu taimi e maualuga, ae faʻatasi ma fugalaau tutusa.
  3. Saina Incarvillea (Incarvillea sinensis) - o se mea tauagafau, e oo atu i le 30 cm le umi ma le lau o le cirrus ma fugalaau e fuga mai mo se taimi umi lava faafetai i le faʻaauau pea o pupuu fou;
  4. E tutusa lava le maualuga, ae e sili atu le matagofie o Mayra incarvillea (Incarvillea mairei) ma lau paina e pei o le basal e fai ai se salu mafiafia ma fugalaau lanumumu lanumumu ma lanu paʻepaʻe i totonu o le corolla. O le lau o le lau o le lau e foliga mai i le cyclamen, o fugalaau e foliga mai o se mea muamua ma lapoa.
  5. O Olga Incarvillea (Incarvillea olgae) - sili atu i le mita ma le afa i le vaeluaina ma le seleseleina o luga o laulaau, o le laulauina o laumei ma le laʻau tele, o le fugalaau fulafula e oo i le 2 cm le lautele, e aoina i le vevela e oʻo i le 25 cm le umi. umi.

Incarville i le faʻataʻitaʻiga faʻafanua e faʻaaoga mo:

  • fatuina o tuaoi i auala ma auala;
  • atunuʻu teuteuga fugalaau nuʻu;
  • e pei o se siʻosiʻomaga faʻapipiʻi i moega o fugalaau ma faʻaititia faʻatasi ma se taulaʻi i luga o le paʻu piniki;
  • i toga papa ma rockeries, moega fugalaau ma masi maʻa;
  • mo le teuteuina o nofoaga ma le malamalama, eleele mafiafia-o loʻo i luga o le eleele, o loʻo faʻasaina, puipui puipui;
  • e pei o se seleselega.

O paaga sili a le Incarville e taʻua o violets ma Iberis.

Dense Incarvillea (Incarvillea compacta)

Tulaga e talafeagai mo incarville

O le fiafia i totonu e mafai ona fetuunai lelei i soʻo se togalaau i totonu o le faʻavae o nofoaga susulu. Le susulu o le la po o le moli, o le paolo o le vaeluaga o le malamalama po o le mumulu o le malamalama e lelei mo ia. I le aluga o taimi, o le Incarville e sili atu ona malosi ma sili atu ona faʻafeiloaʻi suiga e leʻi fuafuaina, e aofia ai le malosi o le paolo.

O le palapala mo lenei laau e manaʻomia le filifilia ma le faaeteete. Incarvilles e fiafia i lau oneone oneone ma fugalaau lelei naʻo luga o le eleele lafulemu. Faʻalogo lelei i alavai: o le eleele e tatau ona mama, lelei le tuʻuina atu o vai ma le ea.

Lauluina ma le gaosia o le Incarville

E faigofie lava le totoina o laau. O taumafaiga autu o le a faʻaaluina i le faʻaleleia o le eleele: o le eleele i le nofoaga o loʻo galue ai e tatau ona eliina i le loloto pe tusa o le 40 cm, faʻapipiʻiina le palu. O lua eli e le tele o le rhizome, o loʻo faʻafefiloi palapala eleele ma se vaega masani o faʻatoʻaga faʻamaʻaina atoatoa. Ia mautinoa ia tuʻuina se mea faʻaleleia alavai faʻavaivai i le pito i lalo o lua e faʻalelei ai, e tusa lava pe sili atu le lelei o le eleele i le fua. O le aʻa o le Incarville e tatau ona tanu 3 cm i totonu o le palapala. A uma ona totōina, e tatau ona sili atu le malosi o le Incarville ma puipuia mai le susulu o le la ao lei fetuunai.

Saina Incarvillea (Incarvillea sinensis). © botanickateplice

E le mafai ona ola le Incarvillea i se nofoaga e tasi mo le tele o tausaga, ma ina ia mafai ona fiafia i ona fua, e tatau ona e tausia lelei le taimi e toe faʻaleleia ai laau. O le a fuga le matagofie o Incarville pe afai e totoina i le 4-5 tausaga. Suiga ma le valavala e sili ona faia i le amataga o le tautotogo poʻo le tuai o le taumafanafana.

Ua totoina Potted incarvilles e tusa ai ma tulafono lava ia - faatasi ai ma alavai ma i le loloto o le 3 cm mai le ua aʻa i le laina eleele.

Tausia o Incarville

O se vaega taua o le laau e fuafua ai mea patino o le tausiga o le sootaga lea i le va o le eleele ma le matagofie o le ola. Afai e te manao i lau incarville e tauva ma le phlox ma isi vevela-fugalaau matagofie, ia maua le fale ma e le masani ai, ae ia faʻamalosi vai. O le sini autū o le puipuia lea o le palapala mai le faʻamamaina atoa ma ia tumau pea le itiiti ifo o le vevela. Talu ai ona e le manaʻomia e le Incarvilles le faʻaleleia o le vevela, e faigofie lava i le taimi o le lāmala e taui ai le leai o se faʻafefe ma le suavai o le laau ia le itiiti ifo i le tasi i le vaiaso, poʻo le itiiti foi. O le vaʻaia mo le faʻaaogaina e tatau ona loloto, faʻapipiʻi le eleele i le loloto o aʻa, ae le o luga o le palapala.

Incarville Delaway (Incarvillea delavayi). © Epibase

O faʻaopoopoga i Inkarville o le a manaʻomia foi e faʻaleleia ai le fugalaau. Afai, i le taimi o le totoina, na e faʻaaogaina ai le mineral fertilizers i le palapala, ona fafaga faʻamaʻiina lea i totonu o le polokalama tausiga mai le lua tausaga. Mo le incarville, ua lava le faia o se tasi o laʻei pito i luga i le amataga o le tuputupu aʻe ola o gusi i le tautotogo, ae afai e maua le avanoa e faʻaaoga ai fugalaau mo fua o laau totō i luga o le fuga, faʻaaogaina ma faʻamaʻi le lua taimi. E le gata i lea, mo le laei lona lua pito i luga, e mafai foi ona e faʻaogaina mea faʻafefiloi-phosphorus, ma soʻo se faʻamaʻiina mo incarville e mafai ona sui i le totoga, mo se faʻataʻitaʻiga, mullein poʻo le meaʻai, pe afai o iai oe i le faleoloa. E leai se mea e sili atu i le lua ofu pito i luga i le vaitau. E faʻasaina foi le faʻamafanafana pe a maeʻa le ogatotonu o Iulai. O faʻatoʻaga ma le tele o minerale e mafai ona leiloloa ai le vaivai o le taumalulu.

E tatau ona puipuia le Incarville mo le taumalulu, ae le mai le malulu, ae mai taimi e leai ni kiona ma le vevela o le vevela. Mo incarville, ua lava le mulumulu ma soʻo se mea e maua mo oe - sisi, peʻa, compost. O le mafiafia o le mulch layer, o le lelei (laʻititi aupito maualuga - 6 cm). E naʻo le faʻapitoa o se maʻila, e seasea lava ma e mamao ese mai foliga sili ona lalelei o le a manaʻomia ai se fale sili atu ona saogalemu. Mo incarvillas, e taua le aveeseina o le mulch i le tautotogo i le vave e mafai ai, ona o le vevela tele, o le laau e faigofie lava ona matua ma pala.

Potted incarvilles e siakiina e tusa ai ma le faʻafanua masani. Faʻasalaga e faia i aso uma, ae o le pulea o le eleele, ma le fafagaina e faia i vaiaso uma.

Pests ma faʻamaʻi

E le taliaina e le incarvillia le faʻaleleia o le palapala ma le mamafa o le suavai e mafai ona oti mai le pala. I nofoaga o loʻo aʻafia ai laau toto, o le incarville e faigofie ona maua i le mealybug, aphids ma spider mites.

Faʻapenaina o le incarville

O lenei tulaga masani e mafai ona faʻaleleia i auala e tolu:

Splitting the bush

Ona o le tele o taimi o le gaosiga, faʻamafanafana mo incarville, o le auala sili lea ona faigofie ma sili ona aoga. E mafai ona faia le vavaeesega o vao mo Incarville i le tautotogo ma Aokuso. A vaʻaia le tautotogo, ia mautinoa e faʻatinoina le faʻataʻitaʻiga aʻo leʻi amataina le tuputupu ae o le vao.

Incarvillea Olga (Incarvillea olgae). © Marie Fárová

Fatu

Latou te ola ae na o le amataga muamua. E sili ona lelei le totoina o Incarville e ala i fatu laau, totoina fatu ia Mati i se mea e malolo ai, e loloto le 1 cm. I le vevela ma lalo o le ata, o le a vave ona ola. A oe tuputupu ae, e tatau ona eli i ni ipu eseese, ma lafo i le eleele pe a mavae le afaina o pogisa o le aoauli (i le ogatotonu o Mei pe mulimuli ane). O loʻo faʻapalaina foi le gasegase i eleele tatala i le masina o Aperila, ae o le fugalaau o le a amata ona tuai pe a tupu aʻe i luga o fatu laau i le lua poʻo le tolu tausaga. Ae o le a sili atu le faigata o le ola, aua o le a totogo ma o le a sili atu ona maaleale i le ogatotonu o le taumafanafana, e tatau ona fafagaina toetoe o aso uma.

Laʻau

I totonu o le faʻalavelave, e mafai foi ona mauaʻa aʻa ma lau laau. E manaʻomia ona faʻafefeteina i se fofo o mea e faʻaleleia ai le tuputupu ae ma aʻa i le oneone ma lalo o le pulou.