Laʻau

Orchid rhinostilis gigantea Tausia ile tausiga Suʻeina Faʻasologa Mea faʻaaoga ata

Rhinostilis gigantea i le faleina ma le tausiga o le fale

Rhinostilis (Rhynchostylis) - o se vailaʻau epiphytic o le aiga o Orchidaceae, o se tasi o laʻau sili ona manogi. O loʻo faʻamatalaina i le tuputupu ae faʻateleina, o lona uiga naʻo le pau le mea e maua mai i luga o le laina, o le aʻa e vevela ma mafiafia. Pepa o laupepa eletise, e oʻo atu i le umi o le 30-35 cm, e faʻafeagai, ia mulimuli le tasi i le isi.

O laʻau e faigata ma faigata i le paʻi, e pei o salu, ei ai uiga, e peiseai o se mea na vaʻaia pe o le pito i luga. A oʻo ina mate le laʻau laʻitiiti, o aʻa malolosi o loʻo i totonu o latou paʻu. O loʻo ufiufiina i latou i se pusa mafolafola ma le paluga o velamen.

Pe a fuga le rhinostilis orchid

I nisi o meaola, o le vaitaimi o le fausia o ponuncles e pau i le ogatotonu o le taumafanafana, i isi - i le faaiuga o le taumafanafana poo le amataga o le taumalulu.

Rinhostilis gigantea ata mumu

E le lava le fai atu o le fuga o le rhinostilis e manaia: e manaia i lona tele, manogi ma le umi. E sili atu le umi o le ponuncle e sili atu i le 40 cm, e silia ma le 60 fugalaau o loʻo i luga. Latou te o ifo i lalo pei o se fuifui vine. O fugalaau taʻitasi e oʻo i le 2-2.5 cm, o le lanu e paʻepaʻe le kiona, lanu piniki, lanu piniki, fugalaau. Fugalaau e sau faatasi ma se manogi vevela. O le taimi o le vavalalata e 2-3 poʻo le 5-6 vaiaso. O le matua o le laau, o le tele o fugalaau o le a maua.

O le laau na maua lona igoa ona o lona koluma (pei ona faaliliuina mai le upu Eleni "rhynchos" o lona uiga o le "pi").

Rhinostilis, ola i laau, e mafai ona maua i Saina, Burma, Vietnam, Thailand, Laos.

E tusa ai ma le tausiga, o le rhinostili e le lelei. E tatau ona maitauina o le alualu i luga o le tuai (o le rhinostilis o loʻo taʻua o le faaupuga o le lalolagi o le orchid), aua e te ofo ona o le tuputupu aʻe e laʻititi. O ponuncles e mafai ona atiaʻe i le 1-1.5 masina.

Rhinostilis tulaga faʻatoʻaga

Tulaga o le vevela

Rhinostilis orchid i le gasologa o le tausaga e manaʻomia se faigamalo mafanafana o le vevela, ae e tatau ona faʻamautinoa le fesuiaiga o aso uma. I le ao, ia faatumauina le malulu o le ea i le va o le 23-28 ° C, i le po i lalo i le maualuga o le 19 ° C. Afai e le pa'ū le vevela o le ea i le po, ona ono fuga mai lea o le togi.

Malamalama

Rinhostilis photophilous. Tuʻuina moli susulu, ae ia puipuia mai le la susulu. O le faʻagasologa o le faʻafefe o le susulu o le la e susunuina i luga o laupepa. O se nofoaga talafeagai mo le laau o ni pupuni o sasaʻe poʻo sisifo. Afai o le moli e susulu tele, o lau o le a maua se lanu mumu - seʻia oʻo ina toe faʻaleleia le lanu masani. Faatasi ai ma le leai o se malamalama, o le a paʻu le lanu lanumeamata.

Mo le tuputupu aʻe masani ma le atinaʻe, e le gata o le faʻamalamalamaina e taua, ae faʻapea foi le umi o le ao. I le gasologa o le tausaga, e tatau ona 10-12 itula. I le taumalulu-taumalulu, e le lava le moli faanatura, o le a tatau ai ona faʻalailalala i fugalatini poʻo moli susulu. Faʻamau i luga o le laau i le maualuga 20-25 cm.

Tausia o le rhinostilis i le fale

Rhinostilis i le fale tuputupu ae ma tausia ata

E faʻafefea vai

Faʻasagaina o le rhinostilis e faʻatino e ala i le faʻauʻuina o le laau i le vai mafanafana mo le 20-30 minute. Faʻamama le vai, ona toe tuʻu lea o le laau i lona nofoaga. Suavai i le taeao ina ia mamae le fugalaau ile afiafi. O se mafanafana vevela e aoga mo le laau (vai vevela i le lautele o le 45-50 ° C). I le va o le fafagaina o le meaʻai e tatau ona faʻamago. I le autumn ma le taumalulu, e mafai ona e faʻatulagaina taimi malolo - tuʻu le meaʻai mago mo ni nai aso.

E totoina e le laau le suavai e le gata i aʻa, ae faapena foi i pusa o laupepa. Afai o le fesoʻotaʻiga ma le vai e umi tele, e pulapula laulau laʻau, faʻapipii i luga o laʻau moli suamalie, ona latou tosoina lea ma mama i le paʻepaʻe.

Faʻamamafana ma faʻaleleia

O le maualuga o le maualuga e tatau ona 45-70%. Faʻasalaga faʻapipiʻi a latou laau toto. I le taumalulu, tuʻu le rhinostilis mai faʻamafanafanaga, faʻaaoga faʻapitoa faʻamamafa.

E tatau ona faʻamamaina ma faʻaleleia le fale ile vai (timu, faʻafeusuavai, faʻapalaina pe nofo faʻatasi), o lona vevela e tatau ona lua tikeri maualuga nai lo le vevela o le potu.

Faʻafefea ona fafaga

Rhinostilis e fafagaina i le vaitaimi mai Mati ia Novema. Fafaga 1 taimi i 2-3 vaiaso uma, ao le doseta e tatau ona i ai le ½ vaega o le fautuaga i le pusa. Faʻaaoga fomaʻi faʻapitoa na fuafuaina mo laʻau. Vae i totonu o le vai mo le fausiaina poʻo le faʻaleleia.

Fautuaga faʻaopoopo tausiga

Rhinostilis gigantea ata paʻepaʻe

  • Ia manatua o le tulafono autu i le galueaina o le rhinostilis (ma le orchids i se tulaga lautele) o se faʻalelei lelei o le aʻa. E leai se mea e tatau ona faalavelave i le tuputupu ae o aʻa.
  • O le orchid e faʻafetaui malie i tulaga fou o le malamalama, o lea e le tatau ona e vaʻaia mai le tasi nofoaga i le isi e aunoa ma se manaʻoga e le manaʻomia.
  • A uma ona faʻamama poʻo faʻaleleia, ia vaʻaia ma le faaeteete agasala o laulaau. Afai e maua le susu, pati faʻamago ma se ie pe faʻagogo ma se ie vaivai.

Richnostilis totoina

Aua nei faʻalavelaveina le laau faʻatasi ma le faʻaaogaina masani, talu ai o le rhinostilis taualumaga e matua tiga lava. Suu pe a manaʻomia: a oʻo ina paʻu le meaʻai, o aʻa na totolo malosi i fafo o le atigi pusa po o le gaʻo ua pala.

Mo le rhinostilis, e sili ona lelei le ola i luga o poloka paʻu poʻo i luga o ato laupapa e leai se mea e fai. Pe a tupu aʻe i totonu o koneteina, o le a manaʻomia ni alavai lelei e le gata i le pito i lalo o le fagu, ae faʻapea foi i itu o le ulo. I le avea ai ma se meaʻai, faʻaaoga se mea faapitoa mo le tupu aʻe o le orchids. E mafai foi ona e kukaina oe lava e ala i le faʻafefiloi o fasi fasi pine pine, aʻa ma le malala.

Faʻafouina o le Rhinostilis

Faʻafouina o le Rhinostilis

O le tele o taimi, e faatauina ai le rhinostilis i se faleoloa fugalaau, talu ai e faigata ona faʻasalalau i le fale. E seasea lava, e oso mai se tama teine ​​i le itu o le aʻa. A oʻo mai le vaomago i le umi o le 5-6 cm ma o aʻa e maua i luga, vavae ese ma le faaeteete le "pepe". Ina ia mafai ona faʻamaʻi, faʻaaoga se sipuni; faʻaaogaina ni mea tipi i se sigicide. Ua tupu le fana o se tagata matua.

I luga ole laʻasaga o le gaosiga, o aʻafiaga e faʻaleleia e fatu ma auala faʻalosolomi (faʻaloilo).

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi o le rhinostilis

Aʻo tuputupu aʻe le rhinostilis i se meaʻai, e taua le faʻamago i le va o vai. I le faʻafeagai, o le pala o le aʻa e mafai. O le isi faafitauli o le fesuiaʻi i le axils o lau, lea e tupu pe a faaputuputu le vai iina. E tatau ona faʻapipiʻi nofoaga ua afaina ma togafitia nofoaga na tipi i le malie. O lenei mea o le a taofia ai le salalau o siama. I le lumanaʻi, aua le faia ni mea sese i le alu.

A faʻamalūina le meaʻai (e tupu pe a faʻafeinu i vai le lelei), o le a amata ona faʻapogisaina le lau o aʻa. Lui aʻa o le laau ma le meaʻai lelei i vai inu mafanafana, ia faʻamago.

E iai faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi e se apogaleveleve mite, aphids, ma iniseti e mafai. E faʻaleagaina foliga o le laau, e mafai ona e vaʻai i suiga i laulaʻau (o le i ai o meaola faalafua, o uiga o la latou galuega taua, pipiʻi i lau). Faʻamau se togitogi po o se fulufulu mamoe ma se fasimoli ma se vai ma solo lelei laʻau. I le tulaga o ni faʻamaʻi ogaoga, faʻapipiʻi faʻatasi ma se sauniuniga inisetiidal.

Ituaiga o le rhinostilis orchid

O le genus rhinostilis e tusa ma le 6 ituaiga. Mafaufau i le mea aupito sili oi latou.

Rhinostilis gigantea le isi Rhynchostylis gigantea

Rhinostilis gigantic gigantic Rhynchostylis gigantea ata

Le ituaiga pito sili ona lauiloa i totonu o le fugalaau fale. Epiphyte e maua i le natura natura o Filipaina, Kemupotia, Malaysia, Taialani, Vietnam, Borneo. Na maua le laau i le 1896. O le pulou e oo i le 40 cm le umi e maua ai 40-60 fugalaau. O le lanu e ese mai le kiona-papaʻe i le lanumumu mumu, o le mamanu e mafai ona motusia. O lenei meaola o le faailoga o le malo o Asaam i Initia. O iinei, o faʻaaogaina o le rhinostilis e faʻaaogaina i sauniga eseese e teuteu ai sauniga faʻamanatuga.

Rhinostilis lemu Rhynchostylis retusa

Rhinostilis faʻailoga Rhynchostylis retusa ata

Medium-sized epiphytic plant. O le peduncle e oʻo atu i le 60 cm ma e tusa ma le 100 inisi laʻititi (e oʻo i le 2 cm le lautele). E i ai o latou paʻu vevela, o le paolo o petals o le piniki enaena, e ono i ai se mamanu matala, o le laugutu e ulaula.

Rhinostylis celestial Rhynchostylis coelestis

Rhinostilis celestial Rhynchostylis coelestis ata

O le maualuga o le ogaumu e 20 cm; o loʻo faʻapipiʻi le ufiufi i pepa laʻau lua. E masani lava o le paolo o lau o le lanumeamata lanumeamata, ae i le malamalama susulu latou te maua ai se lapisi o se lanu mumu po o le lanu violē. O fugalaau e paʻepaʻe le kiona-pe i ai foi se tuaoi o le lanumoana, lanu uliuli, le lapoa o le fugalaau e 2 cm.

Rhinostilis Rifera Rhynchostylis rieferi

Vaʻaia Filipaina. O pepa laupepa e umi (pe tusa ma le 35 cm), laina. O le fugalaau e fuga mai i le tele o mea laiti (e oo atu i le 1 cm i le isi itu) fugalaau paʻepaʻe-e sinasina mai fafo o se manogi manogi.

Mea aoga

E le masalomia, o faaputuga tele-flowered o mea manogi manogi lelei o le tamaoaiga autu lea o le rhinostilis.

Ona o lona gafatia e maua ai aʻafiaga faʻapitoa ma aʻafiaga, e faʻaaogaina e fomaʻi masani. Aemaise lava, i le togafitiga o manua ma le vavae.