O le togalaau

Gall aphid i luga o fua

Currant - o loʻo i le nofoaga lona lua i tulaga o tufatufa atu i fale gaosi oloa i le maea ai o fualaau suamalie. E mafua lenei mea i le tele o itu, o le teteʻe ma le malulu ma le faigofie o le faʻalauteleina (faʻapipiʻi se vaega o le fana i totonu o le palapala) ma le taugofie o le totoina o mea totino, faatasi ai ma se fua tele ma le tuputupu ae o ituaiga i tausaga taʻitasi. Ae ui i lea, o currants ei ai le tele o faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi ma e le mafai ona tupu e aunoa ma le tau ma i latou. O le asō o le a tatou talanoa e uiga i se tasi o nei mea faʻamaʻi, o le gapy aphid, lea e afua ai le faaleagaina o currants, e aʻafia ai le foliga mai o le laau ma fua o le gaosiga i se auala le lelei.

Faailoga o le afaina o le aphid i luga o fualaau aina.

O le a le afaina o currants mai le gall aphids?

E taua le amataina i le mea moni o le gahid aphid e osofaʻia ai le "lanu", o lona uiga, mumu, paʻepaʻe, paʻu ma isi mea faapena, ae o le fuamoa auro ma le uliuli (e aofia ai ma fualaau lanu meamata) e faʻaleagaina i se mea itiiti. E foliga mai o lenei mea e mafua mai i le fausaga o le laulaau, i le "lanu" currants, o laulaau laititi e sili atu ona agavaivai, o le mea lea e sili atu ai ona faigofie ona tuia ma suʻe ese le sua mai ia i latou.

O se taunuuga o le ola malosi o le aphids, o le a matua foliga mai o le fua o le fua o le fualaʻau e afaina i se ituaiga o siama, ae afai tatou te liliuina le lau, tatou te matauina iniseti - o le gapy aphid lenei.

Gall aphid, suʻeina o le sua mai le laʻau lau fualaʻau e mafua ai lo latou malosi. O lenei iniseti e masani lava ona filifili le tuputupu aʻe o le tausaga o loʻo iai nei ma lau laʻau sili ona laʻau, e tumu i le sua o le ola. O loʻo taʻu mai ai e le afaina ai le afaina i le tausaga lenei, ae e iai foʻi se aʻafiaga i le seleselega o le tausaga e sosoo ai, talu ai e le o toe totoina vine fou ma e le mafai ona tupu le togavao, o le mea lea, o le gasegase o le seleselega o le isi vaitau e faʻaititia.

Faʻamatalaga o gall aphids

Gall aphid, po o le leaf leaf gahid aphid, po o le redcurrant gall aphid (Cryptomyzus ribis) o se sui o se aiga toatele o aphids e sili atu ma le fa afe tagata na tufatufaina i le lalolagi atoa. Gall aphids ua maua nei i soo se mea e tupu ai currants. E leai ni fualaau aina, pe a leai ni fualaau aina, po o le laulaʻau o lenei laau e talafeagai mo meaai paleni, e mafai ona ola i luga o ia ituaiga faatoʻaga e pei o le mint, sage, oregano, lavender, thyme ma le nettle, e tatau ona manatua i lenei mea, ma afai e mafai, aua le tuufaatasia le totoina o nei togalaau.

I fafo atu, o le gahid aphid e le ese tele mai le "masani" ia i tatou, lea e le gata ina afaina ai laau afu ae faapea foi laau. O se iniseti laitiiti lea ei ai se foliga o se tino, e oʻo atu i le umi o le lua millimeters, mo le tele o vaega e leai ni apaau ma vali i totonu o se lanumeamata lanumeamata-samasama. Afai e te vaʻavaʻai vaʻaia, ona oʻo lea i luga o le tino o le gapy aphid e mafai ona e vaʻai i ni lauulu laʻititi.

I le tasi vaitau, e fa i le luasefulu lua tupulaga o gall aphids e mafai ona fausia, e masani lava o le maualuga o le vevela i le taumafanafana, o le sili atu o le gall aphids ma, mulimuli ane, sili atu ona afaina ai.

E na o le toʻatasi le aphid e mafai ona fanau mai le fiaselau, ma o nisi foi taimi e sili atu lona ituaiga.

Gall aphid i luga o se lau o fuamoa.

Aisea ua taʻua ai le apili o le gall "gall"?

O le mea moni, a aʻafia e le aphid gall le sua mai lau o le fua, o le laau e taumafai ma lona malosi uma e faʻamalolo ai pu na faia mai ona inisiua ma fai ai se mea e pei o se tuputupu ae - gall, o le igoa lea. Afai e te le tau ma gall aphids, o le a le lava le malosi o le ola o le laau e faʻamalolo uma ai manuʻa, ma e ono oti foi i le faʻamamaina.

O nisi mea, pei o meaola uma e tafe ma le gall aphids e mafai ona lolomiina vailaau vailaau eseese ma, pe a afaina se lau o le fuamoa, afaina ai se laau ma le siama, e oo lava i le tulaga o le manuia o le faaleagaina o gapy aphid colonies, o le a feagai foi le tasi ma se faamaʻi viral, lea e sili atu ona faigata.

Gall aphid ola faataamilosaga

O vaega o aphids o gall e tufatufaina lelei, o se ituaiga o pulepulega poʻo, ae o le mea moni, polymorphism. Polymorphism o lona uiga o augatupulaga eseese o le gall aphids e mafai ona matua ese mai le tasi ma le isi e lua mea faʻapitoa ma gaosia ni mea eseese eseese i o latou olaga.

O se faʻataʻitaʻiga, o le aphid founder, na ia oso mai i se fuamoa na lafoaia ma o se ituaiga o tina o tupulaga o le lumanai o gall aphids, o le mea e sili ona manaia o le le toe lafoaʻi fuamoa, ae maua mai ai aphids ola, o lona uiga, latou te fananau mai i le taimi atoa mafanafana. E naʻo tamaitai taʻitoʻatasi o loʻo gaosia lea e maua ai le gaosiga mulimuli.

O le tele o aphids o loʻo faʻatusalia e se vaega o tamaʻitaʻi e le o faia ni feusuaʻiga, latou te fafagaina le sua o le fua o le fua, e leai ni apaau, ma, o le mea lea, e le mafai ona gaoioi (e masani lava i totonu o le laau lava e tasi), ma o vaega o le parthenogenetic e tutusa tagata .

O le isi vaega o le gall aphids, ua taʻua o tagata e nofoia, ua latou atiina ae apaau ma ua faʻaaogaina pe a tupu tele le pati aphid e manaʻomia se isi nofoaga e fafaga ai, talu ai ua le mafai e le fale o loʻo iai nei ona fafagaina uma tagata. I lenei tulaga, o aphids ma apaau e lele atu i le isi fualaau fua ma fua mai ai se tupulaga fou o aphids, o le fatuina moni o se kolone fou.

O le Gall aphids foi ei ai augatupulaga vavalalata, faataitaiga o fasi aphid, e mafai ona avea ma alii poʻo tamaitai e aunoa ma ni apaau, ae mafai ona faia ni feusuaiga ma le le fanauina o tagata taʻitoʻatasi, ae o le tuʻuina o fuamoa faʻamaʻi.

Ma le mea mulimuli, o loʻo i ai se augatupulaga o le bisexual aphids o latou tupuaga o le mautinoa lea o le ola o le ituaiga, e masani ona lafoaʻi fuamoa i ni nofoaga eseese, e aofia ai vao o loʻo i totonu o latalata ane o le fuamoa, i totonu o le paʻu o le fua o fua ma fua tutusa. Mai nei fuamoa, e masani ona maua aphids.

Manua gap aphid vao currants.

O le faagasologa o le atinaʻe o se aphid gall

A maeʻa ona tuʻuina fuamoa, e mafai ona oʻo atu i le 250 aso i lenei pepa, o nisi taimi e sili atu nai lo le masani, e masani lava ona lava lea i se lautele tele e ola ai i le vaitaimi malulu. O le taimi lava e oʻo mai ai le tautotogo ma vevela le ea, o le a amata ona osofaʻi e le au aphid ia fuamoa, lea e vave ona agai atu i le laau toto fua lata ane.

E masani lava, o le toe gaosia o le gall aphids e tupu i le vaitaimi o le vavalalata o le aganuu. Gall aphids e sili ona mataʻutia i le laʻau i le amataga o le taumafanafana (e masani lava o lenei amataga po o le ogatotonu o Iuni). I le faaiuga o Iulai, pe a oʻo ina faʻateleina le tele o laʻau o le fua o le fua, e vaevaeina tagata taitoatasi i laau na matou taʻua i luga, o se tupulaga e fananau mai o loʻo iai uma uiga tau feusuaʻiga ma tane ma fafine, ona toe foʻi atu ai lea i fualaau fuamoa mo le tuʻuina o fuamoa. E masani ona tupu lenei mea i le faaiuga o Aokuso, o nisi taimi i le ogatotonu o lenei masina.

Gall aphid control measures

Muamua, e tatau ona e vaʻavaʻai atili i laau ma iloa lelei le biology na matou faamatalaina ma le faaeteete, masani ona gauai atu i soʻo se suiga i le laulaʻau o currants. Afai e te vaʻaia sina mea leaga o le laʻau, e tatau ona e faia vave, ia mautinoa o le liliuina o le laulaau i luga o le mea moni o se aphid gall - o le a e vaʻaia ni fasi lanu mumu, o galls nei.

O le auala muamua lava o le faʻaalia lea o le vine i le maualuga o le vai vevela. Ina ia faia lenei mea, aumai le vai i se mea e vevela ma i se taimi vave e mafai ai, seʻia oʻo ina malulu le vai e sasaa ai luga o le vao. E tele taimi e faia ai lenei mea ao le i oʻo mai foliga o le laulaʻau, ina ia faʻaumatia le ovipositor o le pest, a faʻapea o laulaʻau ma sili atu ina ia mafai ona faaleagaina ia mea.

Fono aphid Manual

Afai ei ai nai fua o fuamoa o loʻo fuaina (saʻo 4-5 i luga o laau taʻitasi), ona mafai lea ona vavaeeseina pe vavae ese ma susunuina i tala atu o le teritori o le 'upega tafaʻilagi. Afai e aʻafia se lala se tasi ma afaina i luga o le tele o laulaau, ona mafai lea ona vavae le lala atoa, ae o le tipi e tatau ona vavae ese ma le vali poʻo le togalaau.

Faailoga o le afaina o le aphid i luga o fualaau aina.

Fofo faʻapitoa e faʻafetaui ai le aphid aphid

O togafitiga sili ona masani a tagata o se teuteuga o le pefu o le tapaa. E masani lava latou te aveina lita e sefulu (sua tele pe a timu) ma sasaa 250-350 g o le peʻa tau tapaa, ona latou aumaia lea o le vaifofo i se vevela, aveese mai le vevela, tapuni i se tapuni ufiufi ma tuu i totonu o se potu pogisa mo aso e tolu. A maeʻa le taimi lenei, e tatau ona e faʻafefeteina lelei le susu, faʻaopopo se fasi fasimoli antibacterial, faʻafefiloi lelei mea uma, vaitau le fagu moli ma togafitia laau, taumafai e tuʻu i le pito i lalo ole laʻau lau. Afai e tatau ai, o ia togafitiga e mafai ona faia e oo lava i le taimi atoa o le mafanafana, faatasi ai ma le suia o le 5-6 aso, ae le o le gaioiga o laau i le taimi o le fugalaau, ina ia le afaina ai le faaleagaina ma ni nai aso ao leʻi seleseleina.

O le faʻafefeteina o marigolds o le auala lona lua e sili ona lauiloa e faʻafefe ai le gall aphids i currants. Ina ia maua, e te manaʻomia ni nai fugalaau - e tusa ma le 500 g. O fugalaau laʻau e mafai ona taina i soʻo se auala talafeagai mo oe, sasaa le sefulu lita o le timu ma aumai i se vevela, ona aveese lea mai le vevela, ufiufi ma se puipui puipui ma tuʻu i totonu o se potu pogisa mo aso e lua. A maeʻa lenei vaitau, e tatau ona e faʻaopopo se fasi fasimoli antibacterial i le mea e afaina (e pei ona i ai i le mataupu muamua, o le a avea ma se mea faʻapipiʻi), faʻamalosi mea uma, faʻatumu le pamu moli ma togafitia ia laau aʻafia, ma taumafai foi e alu i le pito i lalo o le pepa. O togafitiga e faia i le taimi e tasi e pei o le togafitia i se teuteuga o le pefu o le tapaa. E mafai ona eseese meaʻai, e fuafua i le numera o laupepa e aʻafia, o le mea autu o loʻo faʻamalulu uma.

Sa masani ona faʻaaogaina le fualaau oona i luma atu, ae o le mea na foliga mai o le malosi lea o le allergen, na filifili ai e lafoai lona faʻaaogaina.

Vailaʻau faʻasaina i le gall aphids

Afai e le fesoasoani isi togafitiga, e mafai ona e amata faʻaaoga vailaʻau, ae e le fautuaina e vave faʻaaogaina vailaau faʻaleagaina o le siosiomaga, faʻalogo lelei i sauniuniga o meaola faʻapitoa, atonu latou te fesoasoani. Aʻo faʻaaogā sauniuniga o meaola, ia manatua o lenei ituaiga o "kemisi", o le mea lea e le tatau ai ona e musu e faʻaoga totigilima puipuia ma se manava ma e tatau ona faia i le la, malulu, ae tumau pea le tau.

O sauniuniga o meaola mai meaola o siama, faapea foi ma vaega eseese o le sigi ma e oo lava i elemene o siama. O le taimi lava latou te ulu atu ai i le tino o le apili gahid e ala mai i le tui, lea e tosoina ai le sua, e paʻu, ma o nisi taimi e faʻaumatia atoa lona manava, oti ai le aphids. Mo se faʻataʻitaʻiga, matou te tuʻuina atu fualaau faʻatau e tali lelei ai le au fai togalaau, i lenei Bitoxibacillin, Tulafonoofit ma Avertine. Ae peitai, ia manatua, pe a faʻaaogaina ia mea, e tatau foi ona e faitauina ma le faaeteete faatonuga i luga o le pusa, i se tulaga e le sili atu i le fualaau, ae le faasaoina foi, a leai o le a le o se aafiaga lelei lea o le faaaogaina.

Afai o le gall i luga o le fua o le fualaau e tele naua e le mafai ai ona latou taulimaina sauniuniga faigofie, ona mafai lea ona e faʻaaogaina iniseti, e masani lava o se kemisi ogaoga, o lea e tatau ona e faʻaogaina mea puipui, saili pe o le a le umi e tatau ona i ai ile faatoʻaga o pusi lata ane ma le vaituloto o le vaitafe ma i le toafilemu o le tau, e sili atu ona amata le vave faia o le taeao po o le leva o le afiafi.

Manatua i lenei tulaga e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina ua faʻatagaina mo le faʻaaogaina, ae le o le faʻaaogaina o mea tuai o loo "taoto" i luga o le fata. E fautuaina e faia le togafitiga muamua e tusa lava pe i le taimi o le tatala o le pua (pe afai o le fua o le fualaau aina na matua aʻafia i le aphids i le tau ua tuanai), e fautuaina e fai le togafitiga lona lua pe a uma le seleseleina (pe a faʻafefeteina le gapy aphid i lenei tausaga). Ae o le mea moni lava e faʻalagolago lava i fualaau faasaina - faitau i faatonuga, masalo o le vailaʻau e faʻatagaina ai oe e faia le gaosiga i isi taimi.

Faatoa tali atu le Faatoaga i fualaau faasaina: Actelik, Faamautu Maxi, Wofatox, Calypso ma Proteus.

Laʻau o le fua o le fua o le fuamoa i le maea ai o le faʻatoʻilaloina o fualaau o le fuamalie.

Gall aphid prophylaxis

Ia, i le faaiuga, o le a matou talanoa e uiga i le puipuia mai le gall aphids, aua o soʻo se faʻamaʻi, e aofia ai se meaola, e sili atu le aua le tuʻuina atu i lau 'upega tafaʻilagi nai lo le faʻaumatia o lou malosi ina ia mafai ona faʻaumatia se tagata e leʻi valaʻauina.

E sili atu le amataina o togafitiga i le amataga o le tautotogo, aʻo lei amataina, ma e sili atu foi ao leʻi oʻo ile manava, ma e mafai ona e faʻaauau i le maeʻa o le autumn (Novema) pe a maeʻa uma lau lau laau. E taua tele togafitiga i lenei taimi o laau uma ma vaega o fualaau faasaina Nitrafen. Nitrafen o loʻo tau le lelei e faasagatau i le ovipositor, ae mafai ona afaina ai le laulaʻau tele ma sili atu foi i fugalaau. E masani lava ona faʻaaogaina le 4% o le vailaʻau, faʻafefe 4 ml i se pakete vai. O lenei aofaiga e lava mo le 20 tagata matutua poʻo le 40 vao vao vao, pe afai e te faʻaaoga se fagu vali.

Aua nei galo e uiga i togafitiga a tagata - o le laau e ola i le nofoaga o le fanua, lulu le chamomile poʻo le calendula.

Ia mautinoa e faia le puleaina o otaota i vaiaso taʻitasi, e amata mai ia Me ma faaiuina i le ogatotonu o Setema. Manatua o le uila o le pest, o se ituaiga o "fale malolo" poʻo "falemaʻi falemaʻi" mo le gall aphids e mama, e le tatau ona i luga o le teritori o lau 'upega tafaʻilagi.