Fugalaau

Edelweiss - fugalaau o le alofa i le fale

O se fugalaau ofoofogia, o loo sosolo i talatuu o le alofa e faavavau ma le tuuto, ua leva ona teuteuina fugalaau o fale o fale moni o tagata fiafia lanu. O lenei vavega ua taua - edelweiss. Aʻo alu mai luga o mauga, e le fefe o ia i matagi matagi, matagi malosi ma vevela vevela. O ona foliga maaleale i le silika o le siliki e onosaia faigata faalenatura, e le suia i lo latou matagofie. O le mea lea ua avea ai le fuga ma faailoga o uiga taua taua e pei o le faamaoni, alofa ma le tuuto.

I aso nei, e tele tala masani eseese e fesoʻotaʻi ma lenei fugalaau vao. Latou te atagia mai ai mea ofoofogia o lenei laau matagofie.

Edelweiss - fugalaau mauga tumau

O lenei laau matagofie o loo maua i luga o mauga ma mauga o Alps, Carpathians, Himalayas ma e oʻo lava i Sasae Mamao. E manuia le atiina ae i totonu o papa ma mea leaga. O le fugalaau e mafai ona maua i gutu vaiti, e le o le agi mai matagi ma o loʻo i ai le kiona ma le timu. O mea e masani ai ona olaola, e masani lava ona lava le malamalama, ona o loo latou taumafai malosi mo le la ma o latou gaʻo faapelepele.

I le tepa muamua, o le fugalaau atonu e le foliga manaia. Ae o le iloa o ia sili atu, e toatele na latou talisapaia ma amata ona ola i o latou togalaau muamua. O Edelweiss na maua lona igoa ona o foliga tutusa i fafo o tua o le leona a le leona. O lona igoa lea i le gagana latina e pei - "Leontopodium". O le mea moni, pe a matala mata ma ufiufi i le tele o vailaʻau mataʻutia, latou te foliga mai o le pusi o le pusi. O le fuga o le fugalaau i luga o le vao o se faamaoniga moni lea o lenei tutusa.

O tagata nonofo i Suitiselani o le fugalaau lenei o se faailoga o lo latou atunuu ma taʻua o le Masiofo o Alps. Afai e te manaʻo e fai se fasi laau Suitiselani i luga o se fugalaau, totō lenei fugalaau faapitoa.

Faamatalaga auiliili o le laau

O le tele o fai togalaau ua latou iloa lelei le fuga o le fugalaau i se natura natura. O le mea lea, aua e te fefe e tupu i totonu o la latou taulaga. Vaʻaiga i le laau, e mafai ona e vaʻaia e aofia ai elemene nei:

  1. Nofoaga nofofua e tusa ma le 25 cm le maualuga.
  2. O se fatu basal o le lafoaʻi o laʻau e taatia i luga o le eleele.
  3. Laʻau papaʻe o lanu paʻepaʻe poʻo le lanu samasama, o loʻo faʻasalalau solo i le siliva.

Edelweiss fuga i le ogatotonu o le taumafanafana, pe a oʻo i le taimi mulimuli o le vevela o le vevela. E teuteuina se fugalaau mo le tusa ma le 20 aso, e pei o mauga mauga o Alps i Suitiselani. O ona uiga e aofia ai ni nai ato na i ai i le ituaiga o lanu paʻepaʻe papaʻe ma samasama. O loʻo siomia ai i latou o laupepa laina, e ufiufi i le anoanoai o vailaʻau faʻamalosi. Faafetai i lenei tuufaatasiga, o se faʻamatalaga faʻapitoa e faʻapipiʻiina i le faʻalauteleina.

O le gaʻo o le pulupulu e tele foi ina pala, o lea e foliga mai ua sasaaina mai le pa'ū. O nei tamai mumu e foliga mai e oso mai fafo mai lalo o le kiona o loʻo taoto i luga o laupepa lau lapopoa. O lea ituaiga matagofie e leai se tasi e le amanaia, o le mea lea, e toatele tagata e pei o lenei fugalaau matagofie o le alofa.

O se taunuuga o le palota manuia i luga o ponaivi, o loʻo faʻaaogaina ai masini paʻu e aofia ai fatu e tele. E mafai ona faʻaaogaina e faʻaleleia lenei fugalaau matagofie.

O ituaiga lauiloa o le faʻaleleia

Ae e te leʻi amata faʻatupulaʻia lenei laau talatala, e tatau ona e faamasani ma ona ituaiga lauiloa. I le taimi nei, o tagata suʻesuʻe o le biologists e tusa ma le 40 avanoa eseese. Sei o tatou mafaufau i nisi oi latou.

Alpine

I totonu o le natura natura, o lenei ituaiga o mimilo e maua i luga o maa matala, maa po o tumutumu mauga. Laʻau laʻitiiti (pe a ma le 25 cm le maualuga) e aofia ai pine e tele na oso mai mai le basal rosette. I le vaitau o le vavao, o pulupulu e aoina i ato e foliga mai e faia i laulaʻau foliga. Faafetai i le mafiafia o le villi, e foliga mai o loo taoto le kiona i luga o laulaau. E moni o se vaaiga ofoofogia!

Ina ia faʻamautu uiga autu o ituaiga, ia fautuaina le faʻalauteleina o le alpine edelweiss i le tautotogo po o le autumn e ala i se togalaau vegetative.

Faiva

I le natura, o lea faʻalauteleina e tupu i luga o mauga i luga o le maualuga o le 5000 mita. Ae ui i lea, ua ola manuia i luga o moega o fugalaau i le fale. O le a tupu e oʻo atu i le 10 cm. E leai ni laʻau e fai ai se rosette, i le ogatotonu o loʻo faʻaalia ai se faʻaogaina o le 5 buds.

O sea faʻalelei lanu paʻepaʻe e sili ona lelei i totonu o togalaau e faʻaaoga vai faʻafefe. E mafai ona faʻaleleia e ala i le faʻaaogaina o le tautotogo poʻo le totōina o fatu laau.

Siberia

O laau toto o lenei ituaiga e fai ai ni vao tetele ma ni fugālaʻau tetele ma se laulau lau. Paʻepaʻe papaʻe foliga muamua e faasaga i tua o lanu lanumeamata lanumeamata. O lenei ituaiga e masani i lalo o le igoa "Pilibina" ma e talitutusa lava ma le alpine edelweiss. O le eseesega ua na o le tele o inflorescences. E maua i le natura natura i itulagi mauga ma steppe o Eurasia, faapea foi ma le Peninsula o Korea.

O le tuputupu ae i luga o se fale vevela, e tatau ona manatuaina o le laau e fiafia i le eleele e mafai ona suavai ma maua ai le maualuga o meaʻai o le lime.

Kuril

O le fugalaau e tupu na o le 15 cm le maualuga. O ona mea ofoofogia, o le 5 cm le lautele, e faʻafefiloi ma le matagofie i laʻau lanumeamata lanumeamata. I luga o le taʻavale e tusa ma le sefulu ma le lua o ave, ia e ufiufi i le paʻepaʻe ma le lagona ua lafoaia. O le Kuril edelweiss e amata ona fuga i le vaeluagalemu o le taumafanafana ma e na o le pau lava e afaina ai foliga o se paʻu. O le fugalaau e faʻaaogaina e fausia ai ni mauga maupuʻepuʻe mauga, lea e nofo ai se nofoaga faapitoa i totonu o laau.

Bicolor

O le uluaʻi faʻataʻitaʻiga o le telefoni i le matagofie o lona matagofie. O ona laʻau maualalo e oʻo atu i le 35 cm e aofia ai laulaʻau lauʻau ma faʻasaina aʻa. A oo mai le taimi o le fugalaau, o ata o paʻepaʻei paʻepaʻe ma samasama e aliali mai i luga ia i latou. E taʻitasi i latou e fai i fuga laʻau o ituaiga uumi. O lenei tuufaatasiga e maua ai e le laau se foliga ofoofogia ma le matagofie.

Talu ai ona o le olaola o le natura e tupu i nofoaga tatala, e tatau ona tupu i nofoaga ma le tele o avanoa i le susulu o le la. I le paolo, e mafai ona mate le fale.