O le togalaau

Eseesega o tamaʻi vaʻaia ma sulu, ata o nei lanu

Hippeastrum, amaryllis ... E faigata tele mo se tagata le talitonu ona malamalama i le auala e mafai ona eseese ai nei laau toto, seivagana ua latou latalata ane. O fugalaau e lua e pei lava o masini elemene. Talu ai ona o le lauiloa o laau toto i totonu, e tatau ona e malamalama i lenei mataupu.

Faʻavasegaga

E tusa ai ma le faasaienisi faasaienisi, o nei fugalaau e aofia i le vasega o laau monocotyledonous ma fausia ai se aiga o aiga. Ae e aofia i latou i ituaiga eseese o lenei aiga mamalu. Amaryllis e na o le pau lava lea o meaola i le ituaiga Amaryllis, ae o le ituaiga o Hippeastrum e silia ma le 90 ituaiga, o le isi genus e na o le tasi le ituaiga o mea e fai. O loʻo i ai foi se vaega o le galala lanu.

O le tala

Amaryllis (matagofie pe beladonna) tagatanuu i Aferika i Saute. O fugalaau Hippeastrum na o mai i Europa mai Amerika Tutotonu ma Amerika i Saute (o le atasi Amazon o le nofoaga na tupu ai le tele o ituaiga).

I le 18 senituri, o fugalaau na pa'ū i totonu o le Lalolagi Tuai sa taʻua o lili; e mafai foi ona e mauaina igoa e pei o le failautusi. O eseesega i le va o fugalaau fugalaau mai Aferika i Saute ma Amerika i Saute sa muai matauina Seneturi 19 senituri Herbert.

I le 1954, i le International Botanical Congress, o le lalolagi faasaienitisi na iu lava ina aloaia le i ai o ni ituaiga se lua i totonu o le aiga matua. Na avea i latou ma ni tagata e sili atu i le vaʻaia ma le lalaga.

Faamatalaga faʻatau

Amaryllis

  1. Bulbous toto, maualuga le maualuga o le 60 cm.
  2. E fuga faalua i le tausaga pe a totoina ile laufanua ma tasi i le tausaga i totonu ole tulaga i totonu. O le mafuaʻaga o lenei vaitau o le vaitau o le Aferika i Saute o Aferika Aferika i Saute, talu mai le tautotogo ia Setema-Novema i totonu o le laufanua o matai o loʻo i le itu i saute.
  3. Faʻaiʻuina i le taufaʻaiuiuga o le tautotogo po o le tautotogo, e mate lau laʻau i le taimi mafanafana, o lea la o le fugalaau fugalaau e i ai le aʻa ma meaʻai, ae leai ni laulaau i le taimi o fugālaʻau. Ma o lona matagofie uiga ese lenei!
  4. O le taimi nei e uiga i mea leaga. I luga o le meaʻai, o loʻo i ai mai le 2 i le 12 fugalaau, o ia mea uma ua faʻaaogaina e avea ma se faʻalanoa pei o le faʻavalosolo o tafaoga tutusa e ono. E foliga mai na lafoina e le tufuga atamamai ia petals i se tasi foliga.
  5. O lanu o lanu o petals, mai le lanu piniki i le paʻu paepae loloto.

Hippeastrum

  1. O Hippeastrum o se laau fopuiu e oʻo i le 80 cm le maualuga. O loʻo i ai faʻataʻitaʻiga e oʻo ile 1 m le umi.
  2. Pipi e fa fa i le tausaga (a itiiti ifo ma le 2 taimi i le tausaga), o le numera o fugalaau e mafai ona fetuutuunai e ala ile filifilia o eleele ma le tausiga talafeagai. O le taimi vavalalata e tupu i le taumalulu ma le afa muamua o le tautotogo.
  3. O laulaau ua faʻatulagaina e pei ona taua i lalo: tolu laulaau o loʻo i le nofoaga, o le lona fa o loʻo avea o se mea e fai mo le faʻaogaina.
  4. I luga o le au e mai i le 2 i le 6 faʻaletonu. O fugalaau ua faʻaaogaina e avea ma se faʻavalosolo foliga o le 6 petals. E faalagolago i le ituaiga, o petals e mafai ona vaapiapi ma e le o se mea puupuu, puupuu ma umi.
  5. O le numera o leo ma ata o le lanu lanu e oʻo i le 2000.

Eseesega i le va o le fanau mai

O le mea lea, mai faʻamatalaga o laau totō e mafai ona e tusia eseesega tele i le va oi latou. E tumau pea e faʻaopopo i ai ni nai faʻamatalaga ma faia se lisi sili atu pe le atoatoa:

  1. O fugalaau e fesiligia o loʻo i ai i le aiga e tasi, ae i ituaiga eseese. Amaryllis o loʻo faʻatusalia e se tasi ituaiga meaola. I le eseesega, o le lappeastrum o loʻo faʻatusalia e sili atu i le iva iva ituaiga meaola.
  2. O Amaryllis na o mai i Europa mai Aferika i Saute, aʻo sulu mai i Amerika mai Amerika (Central ma Saute).
  3. Amadsllbs bulbs are smooth, pear-shaped. O faʻasalalaʻau afu e afaina ai le laʻau ma e iai foliga lapopoa, e laʻititi faʻaloloa.
  4. E masani lava ona fatuina e laau o le Amaryllis ia afu tama teine;
  5. Amaryllis ma hippeastrum e eseese fatu laau - 8 vaiaso ma le 2 vaiaso, mulimuli ane.
  6. O Amaryllis e leai ni laulaau i le taimi o fugālaʻau, e masani lava ona tuʻuina atu i le laulaau laʻau. E moni, o loʻo i ai ni faʻataʻitaʻiga o le sulufaʻi o le ulu e aunoa ma ni laulaau.
  7. E tele taimi e fetogi ai Hippeastrum i le tausaga, e tasi le taimi. O vaitaimi vavave o nei laau toto e le fetaui lelei.
  8. O le numera o fugalaau i inflorescences e eseese: 6-12 i le amaryllis ma le 2-6 i totonu o le gafa. Ae ui i lea, o loʻo i ai ituaiga o laʻau, e sili atu ma le ono fugalaau i luga o le meaʻai (e oʻo i le 15).
  9. O foliga ma lapopoa o petals i totonu o laufanua e masani ona lanu, o laulaau i ituaiga o ituaiga eseese e eseese. O lanu o le ogaoga e mafai ona oʻo i le tele o lapoa, i le tele o fugalaau e le mafai ona oʻo i ia ituaiga.
  10. E tumu le tino o le moa ma le tino, o le auga o le sulufaʻi e mumu i totonu.
  11. O le lanu lanu o suauʻu o le lalaga o le lappeastrum e sili atu ona eseese. E lua ni leo ma e tele ituaiga lanu o le lappeastrum.
  12. O fugalaau Amaryllis, e le pei o fugalaau fugalaau, ei ai se manogi matagofie.
  13. O se tasi o auala sili ona faigofie e iloa ai se tasi o fugalaau mai le isi, o le vavae ese lea o le ipu mai le pulou. O le a matauina e Amaryllis se upega tafaoga, e le o le lapupastrum.

E tele isi eseesega. (mo se faʻataʻitaʻiga, lanu o le au, le fausaga o le pulufana pe a aveese le fua, lanu o totonu o papatusi o le fua, ma isi mea), ae o faʻailoga o loʻo lisi atu iinei ua lava tele mo faamoemoega aoga.

Faaiuga

Afai o lē e ona fugalaau i luga o le windowsill e le o ia te ia le manao e totoina laau ma tuʻuina atu i latou i poloaiga, i le maketi ma faleoloa, ona oʻo lea i le lautele, e le afaina pe faʻapefea ona ese le lua genera o lenei aiga o fugalaau i totonu o le tasi. E taua le mafaufau na o le matagofie o le paʻu o ata ma le fuainumera o fugalaau i laau taʻitasi e mo le faʻatoʻaga faifaatoaga. Ma le tau e mafai ona faʻatau ai.

Atonu o isi tagata e tatau mafaufau i taimi o fugalaau a latou uarota. Ae e oʻo lava i lenei tulaga, o le malamalama i le eseesega i le va o laau pulu ma le saʻo o le igoa o la latou fugalaau o le a le mafai ona paʻu. Ma o le a faʻamalosi ai le pule a le tagata fugalaau faʻatoʻaga i ana paaga, fesoasoani e aloese mai mea sese pe a faʻatau faʻatau mo le totoina. Aua o nei laau e lua e fenumiai e le gata i tagata tafafao, ae o nisi taimi e fugalaau i latou lava.

Ma o le tala mulimuli: o le tele o totoga o aiga o le aiga matua e fai ma sui o le lafu, amaryllis beladonna i le aoina o fale e seasea.

Hippeastrum ma eseesega vavalalata