O le togalaau

Totoina ma le tausia o vao i luga o le eleele: ituaiga, ata

O Arapi e aofia ai le vaega o tagata faʻapitoa, e fai ma sui o le aiga pepelo. O lona natura masani o mauga ma mauga papaʻe. O le tele o taimi, o lenei kapeta matagofie e mafai ona maua i atumauga o Europa, Amerika i Matu ma atunuu Asia.

O le fiafia i lenei laau e maualuga tele, ae peitai, e le o tagata uma e amataina togalaau e masani i foliga o lona galueaina ma le tausiga, lea e masani ona taofia ai le laau mai le faatinoina o ana mea teuteu uma.

Arapi: faʻamatalaga ma ituaiga

O lenei laʻau o le groundcover, ua lauiloa o le kukama, o le vaega o le lautele-siʻitia ma oʻo atu i le maualuga o le 30 cm. O le mea lea, e masani ona faʻaaogaina i le mamanu o mea eseese e maua i luga o le togalaau - arboretum, rockery ma toga papa.

O lenei laau e foliga mai e le masani ai ona o le ofoofogia o le felafolafoaʻiina o lanu meamata o le ararald ma le piniki, kulimi, lilac ma le kiona inflorescences, o le teuteuga sili o le arabis.

O lenei mea totino o se mea e ofo ai ona e tumau pea le lanu i lalo o le vevela ma le tau. Afai ei ai se ufitia o le kiona, o le arabis e lagona lelei e tusa lava pe o timuga malulu malulu.

E le o se mea e tupu mai ai le tupuga o lenei laau ona o lona tulaga e le masani ai. I le natura, ei ai ituaiga eseese i laulaau o loʻo i ai lauulu malulumafai ona faigofie ona faamanualia lima.

O lenei mauga laau ua lauiloa i le toatele o "le la"O lenei igoa e foliga sili atu ona lelei ma i le taimi e tasi, sili mo le mimitiina o le manogi manaia o se kapeta fugalaau.

Eseese o laau arabis



I le taimi nei, o taumafaiga a le au faifaatoʻaga ua mafai ona fatuina pe tusa ma le 200 ituaiga o nei laau, e aofia ai ma le selau - ituaiga meaolao loʻo i ai faʻamatalaga teuteu o mea teuteu, o lea e matua manaʻomia ai i latou i totonu o faifaatoaga.

O le tele o le fiafia i ai latou e lua ituaiga o arabis:

  • Tagata lauiloa
  • alpine.

Caucasian arabis

O le mea autu o le tele o ituaiga o laau o le i ai lea o se tino malosi aʻa. O le faafetai ia te ia o le Caucasian arabis e tupu lelei i luga o mauga, lea e maua ai e aʻa ona maua se nofoaga mo le totoina i totonu o mea.

O le togavao e teuteuina i le greenery e sili atu nai lo le 15 cm ma e maualuga le sili atu i le 15 cm. O le tulafono, latou te faalauteleina i le 30-40 cm.

A o faagasolo lenei vaitau, e mafai ona e lagona le manogi sili ona manogi, faʻapea foʻi ma le fiafia tele lanu piniki ma le paʻepaʻe. O le Caucasian arabis o loʻo tuʻuina atu i se mea olaola, faʻapea foi ma se aganuʻu masani, lea e masani lava ona maua uma i poloka a le tagata lava ia ma greenhouses.

Arabis alpine

O lenei meaola e mafai foi ona aʻafia ai soʻo se togafiti atamai. Na te tosina atu le mafaufau ia te ia lava i se manogi e le masani ai, faapea foi le i ai i luga o le vao o se aofaiga tele papaʻe paʻepaʻe ma piniki.

E masani ona fuga i le ogatotonu o Aperila. E masani lava ona maua i lalo o papaʻe mauga ma i le va o maa, o mea e faigofie ona nonofo ai. Faataʻitaʻiga o tagata matutua e mafai ona ola e oʻo i le 18-20 cm.

O ituaiga eseese o arabis o loo taʻua i luga e le na o latou, ae le gata ia i latou, e tele isi ituaiga e tatau ona gauai i ai.

O lenei lisi e mafai ona aofia ai ituaiga nei: bryophytes arabis e tafe mai (tuputupu aʻe i le Balkans), faʻapipiʻi ma isi laʻau e leai ni lanu felanulanuaʻi.

O fugalaau muamua e fuga mai ia Me, ma o le tele o ia mea e fai, ae o lenei ata e le umi-na o le 20-30 aso.

Faʻafeiloaʻi mea e le mafaagaloina, lea e aumaia ai le fiafia e le mafaagaloina, o loʻo faʻatusalia e se numera tele faigofie ma faalua fugalaaui ai le lemoni, lanu violē poʻo le lanu piniki. A oʻo le fuʻa, ua amata ona fua mai le arabis, ma fai ai ni pamu o loʻo iai fatu lanumoana.

Totoina o fatu arabisisi i le avanoa tatala

E masani lava, i le suʻeina o fatu o roga alpine, e tele fai togalaau e fai ma faigofie ma liliu atu i faleoloa puao. Ae ui i lea, ao le i faatauina le fatu, e tatau ona e iloa le taimi e sili ai ona toto.

  • O le taimi sili ona lelei mo lenei mea e tupu i le tautoulu ma i le ogatotonu o le tautotogo. O le mea lea, e tatau i le fai togalaau ona saunia ni pusa mo le totō i lenei taimi. I le taimi lenei, e tatau ona mafanafana le eleele i le 20 tikeri Celsius.
  • I le taimi o le lūlūina, e le fautuaina e eli ia fatu loloto. E mafai ona tuu 5 mm i luga aʻe o le palapala.
  • Ina ia faʻaititia le pasene o le fatuina o fatu, e fautuaina e faʻaaoga se mea e ufiufi ai e ufiufi ai le vaega o loʻo totoina.

E ui i le maua tele o lenei metotia, e mafai ai e oe ona maua taunuuga maualuga ma le tau itiiti. O se taunuuga, e tatau ona e faʻavaveina le tele o laau, e aunoa ma le mafaufau e uiga i le fausia o alavai.

I lalo o ia tulaga, o fatu e le gata na ola muamua, ae faapena foi fuga vave. Ina ia malamalama e mafai ona totoina laau toto i se nofoaga tumau, e mafai i foliga vaaia o la latou muamua muamua lua pe tolu lau.

O lea e mafai ai e laau arabis ona tutupu i lo latou pito sili ona maualuga, e tatau ona tuu pe a totoina leai se latalata atu i le 40 cm ese mai le tasi ma le isi. Atonu e manao se tasi e maua se kapeta fugalaau matagofie mai le arabis. I lenei tulaga, e tolu pe fa laau totō e tatau ona totō i le vaieli e tasi.

Ae ui i lea, e tatau ona e onosaʻi, aua o le a amata ona fuga le vao i le tausaga na sosoo ai. E ui lava, afai e te naunau e iloa po o le a foliga o fualaʻau na e totoina, e mafai ona e filifilia muamua ituaiga eseese e mafai ona fuga i le faaiuga o le taumafanafana.

A iai lau vao matutua o arabis, e mafai ona e faʻaaogaina mo le fausiaina. Mo lenei mea e te manaʻomia ni mea e teu ai. O le mea lea, afai e te teuteuina le vao, aua nei e lafoaʻiina lala tipi.

Tausiga o togalaau

Mo le atinaʻeina masani, e manaʻomia e le faʻalaʻo le faʻafefeteina talafeagai. E masani lava, o laau e manaʻomia le susu na o taimi o le lamala. E ui lava o le vao e mafai ona ola i eleele o soʻo se tuufaatasiga, o le a sili atu ona lelei pe ae alu tatala vave le eleele.

Ma a uma ona lūlūina laau i se taimi vave lava e mafai ai ona fesuiaʻi i le tuputupu ae, ma avea ai ni lau fou, i le taimi o le totoina e tatau ona e faʻaaogaina paluga o palapala ma oneone. Ma i totonu o le lua pe tolu masina o le a taia oe i le televave o le fugalaau ma le manogi le mafaagaloina.

Arapi otaota le lelei ma i le uiga e le fefe o ia i le tele o faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ma e le o se mea e ofo ai, ona o lona lagona lelei e le gata i totonu o le togalaau, ae i luga foi o mauga.

I le masani ai i le ola i luga o mauga, o Alpine arabis ua faaalia ai le le mautonu i totonu o le togalaau, e aunoa ma le manaomia tele o le mafaufau ia te ia lava.

Ae peitaʻi, afai e te manaʻo e maua le tele o faʻamatalaga ma le tamaoaiga, ona fautuaina lea i le vaitau o le mafanafana e fafagafaʻaaogaina faʻatoʻaga faʻamalosi faapitoa. Ma mo le taimi muamua e mafai ona faʻaaogaina i le palapala pe a uma ona toto.

Arabis breeding

Faatasi ai ma le tele o fai togalaau, o le togalaau e masani ona faia e ala i le luluina o fatu. Ae ui i lea, mo ona ituaiga tele e mafai ona faʻaogaina auala faʻapitoa - faʻalauteleina e ala i vavae poʻo vaeluaina o se vao.

  1. Pe a faʻaleleia e ala i le lūlūina o fatu, e muamua lava le tatau ona fuafua le taimi tatau mo le luluina. E ui lava mo le totoina o fatu laau Arapi o le auala sili ona lauiloa, e sili ona lelei le faia o lenei mea i le tautotogo po o le tautotogo.
  2. O se auala aoga o le fafagaina o arabis o le vaevaeina o le togavao. Tuputupu i luga o lau 'upega tafaʻilagi 3-4 vao Arabis e mafai ona tuʻuina atu ia te oe 20 vaʻaiga matua. E sili ona lelei le tauaveina o la latou gaioiga i le eleele i le faaiuga o Aokuso, matauina le faatulagaina o laau totō 30 × 30 cm.
  3. O Arapi alpine e mafai ona faʻasaoina e ala i le toso i soo se aso mai ia Me ia Iuni. O le fuʻaina latou lava e fautuaina ina ia seleseleina mai luga o le vao. O nei lautusi e lua i le 7-8 cm le umi. E tatau ona aveese laupepa e lua o loʻo i le pito i lalo o le ogaumu, ma e tatau ona tuʻuina le aʻa i le pu ua saunia.

O le taina o le nofoaga e vave ona vave, e masani lava e le sili atu i le 3 vaiaso. I le taimi o le taumafanafana, na ia fausia ai se aʻa o loʻo faʻaleleia, ma o le taimi o le autumn e mafai ai ona e sailia se nofoaga tumau mo ia.

O Arabis e lauiloa i tagata fai togalaau e le gata ona o fugalaau matagofie. O se tasi lea o laau e sili ona taua i le totoina, lea e masani ona faʻaaoga e teuteu ai elemene eseese o le togalaau togalaau.

Mafaufau i lalo o tulaga masani, o le arabis e tupu i luga o mauga, e oʻo lava i se tagata e amataina le fale o le a le maua ni faʻafitauli pe a tupu aʻe le rezuki i le togalaau.

E tatau ona totogia lelei le totoina o laau, aua o le taimi nei o loʻo ola ai laau totō i le lumanaʻi. Ae i le lumanaʻi o le a le manaʻomia tele le vaʻaia, aua o le arabis e faʻaalia ma le toʻa le masani ai o laei ma le faʻafeinu.