O le togalaau

O le a le lelei o le pateta? Auala e faʻaaogaina ai i vailaʻau masani, meaʻai ma le cosmetology

Potato - o se uo, o se tagata ese. Aisea, o sea faauigaga? Ioe, talu ai e masani ona matou faʻaaogaina lenei fualaau faisua matou te le mafaufau ai pe aoga pe atonu, i se isi itu, e afaina ai le soifua maloloina. E na o le pau lava le mea tatou te iloa - o loʻo i ai le tele o fualaʻau eseese mo pateta, o loʻo i ai se tau maualalo ma le mautu e maua ai faʻamatalaga lelei. O lenei fualaau 'eseʻese e mafai ona faʻatupulaia i le toetoe o itu uma o le atunuʻu, e laveaʻi ai le paketi a le aiga. O iinei, masalo, o le poto sili ona taatele i totonu oi tatou, tagata masani.

O lea, i le faasologa.

  • Le tuufaatasiga o pateta, calories, le i ai o vitamini.
  • O a tulaga e mafai ai e pateta ona afaina?
  • O le a le lelei o le pateta?
  • Le faʻaaogaina o pateta i le dietetics, cosmetology ma vailaʻau faʻaleaganuʻu.

Faamama pe faʻaleagaina?

O le salalau lautele o talitonuga o pateta e solia ma e oʻo lava ina afaina ai i latou e foliga mai e sili atu le mamafa, o se tala masani e le lagolagoina e le faʻatuatuaina. Afai e leai se faʻasalaga a le tagata lava ia, lea e seasea lava, o lenei aʻa e mafai ona 'aina e tagata uma, o le mea autu o le iloa lea o le fuataga ma filifili se auala e kuka ai le sili ona maualalo o le gaʻo.

O faʻataunuʻuga o le kalori o le tau aogā. O lenei mea e sili ona fiafia i tagata o loʻo mataʻituina lo latou mamafa, faʻapea foʻi ma i latou o loʻo muamua ona naunau e mamafa. O le kalotila o le pateta e 74 kcal mo le 100 kalama. oloa. Faʻafiafiaga kalori, e pei ona e iloa, aofia ai le i ai o nisi elemene i le tuufaatasiga o le oloa, i lenei tulaga:

  • carbohydrates - 64 kcal;
  • proteins (tuberine) - 7 kcal;
  • gaʻo - 3 kcal.

Vitamini ma minerale - o mea e aofia ai mea eseese i totonu o fatu. O vaʻaiga e 24% solids ma 76% vai.

Vailaʻau mataʻituina mataʻutia:

  1. Fats - 0.2%.
  2. Carbohydrates: fiva meaʻai - 1.9%, sikeri - 17.5%.
  3. Suga (sucrose ma le fructose) - 0.5%;
  4. Puipuia - 2%.

Ina ia faʻateleina le faasaoina o vitamini i fua o aʻa ma ia puipuia i latou mai le faʻamafunaina ao faagasolo togafitiga vevela, e tatau ona mulimulitai tulafono nei:

  1. Aʻo kuka, faʻalautele fualaʻau naʻo le kuka, e le malulu, vai. Faamama e leʻi muamua atu i le 5 minute aʻo lei kukaina.
  2. Vitamini e lelei atoatoa pe a tao le pateta i le pepa ma kuka i se "toniga".

Vitamini: toetoe lava o le kulupu atoa B, faʻapea foi C, K. Microelements: fulufulu, iron, calcium, magnesium; sodium, potassium, zeaxanthin, choline, seleni.

I le faaopoopo atu i mea o loʻo taʻua i luga, o loʻo i ai mea taua o le amino i le pateta, pei o: lysine, arginine, leucine, tryptophan, tyrosine, histidine, acetylcholine, etc.

O le faaiuga e taʻu mai ia te ia lava - o se fualaau faisua e mauoa i meaʻai e le mafai ona afaina ai tagata. Ae leai, i nisi o tulaga patino e mafai ona avea ma paluga pateta.

Faamamaina o le toto ma pe faapefea ona avea le pateta ma mea oona

O aʻafiaga o le poma e mafai ona tupu i se tasi o mataupu - o le tubers e taoto mo se taimi umi i le la po o le la ma maua ai se gaʻo lanumeamata e le faʻamaonia. O lenei lanu o aʻa o le aʻa e tupu pe a fausia le solanine i totonu, lea e mafai ona mafua ai se mea oona i totonu o se tagata.

Solanine o se vailaʻau oona, glycoalkaloid, i le vailaʻau siama e matua latalata lava i vailaʻau. I nisi o aofaiga, o le solanine o loo maua i totonu o le laau atoa: i laʻau, lau, ma, ioe, tubers. O le masaniga aloaia o lenei vailaau i fatu e le sili atu nai lo le 0.05%, faatasi ai ma le faateleina o le faailoilo, o le ono mafai ona i ai le mea oona. I le puipuia o le vevela o fatu, e totogo le vao pateta pe ufiufi i se mafiafia papa o vaovao.

Ina ia faʻaesea le avanoa e faʻaogaina ai le tino o le solanine, e sili atu le togi ese o fua uma na gaosia ae le 'ai. I tulaga ogaoga, e tatau ona matua tipiina le pulu matua, seia oo ina foliga mai o se vaega maloloina, e le o atoatoa o le tui.

Mea aoga o pateta - meaʻai, faʻalapotopotoga faʻapitoa ma faʻalapotopotoga faʻapitoa, fale o le cosmetology

Dietology

O aoga aoga o pateta ua fuafuaina e lona tamaoaiga ma tumu. O oloa na maua mai i lenei aʻa (vine, broth, paluga pateta, ma isi mea) ua i ai se aafiaga faalauiloa ma le tetee, na latou faamaonia lelei ai i latou i le togafitiga o faamaʻi eseese, e aofia ai le gastrointestinal. O le pati, e pei ona foliga mai, e sili ona taua i meaʻai, e masani lava ona faʻaaogaina e fai ma punavai o le pāma.

E le gata i lea, o taumafa eseese ma le faʻapipiʻi o pateta ma e faʻaaogaina:

  • kefir;
  • kapisi;
  • fuamoa
  • sami kale.

Fai mai tagata popoto o meaʻai taitasi o loʻo i luga e mafai ai ona e faʻaumatia e oʻo i le 7-8 kilokalama o le mamafa mamafa i totonu o le afa masina, e aunoa ma le faʻavevesi ma le faʻalavelave faʻaleaga.

Fesoasoani! 0.5 kilokalama o le kuka i le "toniga" po o le pateta ua taoina atoa le manaoga i aso taitasi mo le manava i totonu o le tino.

Fomaʻi

O maʻi e maua mai i fatugao ma fatu o gasegase o loʻo tuʻuina atu i ai pateta - o le tele o le potassium o loʻo i totonu o fualaʻau aʻa, ma o lea e sili atu ona lelei mea tau meaola ma, o le mea lea, e taofia ai le tupu o le edema. E fesoasoani le patate juice e faʻaitiitia ai le eletise i totonu o le manava, faʻavaveina ai le lavea ma le faʻamālōlōina o membranes mucous gastrointestinal, ma faʻamafiesea ai le fatu ma le nausea. E le gata i lea, o loʻo i ai sona aʻafiaga tele, lea e matua taua tele mo tagata o loʻo mafatia mai le faʻamalosia ma faʻamaʻi o le manava (gastritis, ulcer).

E masani ona faʻaaogaina le malo e avea o se faavae mo paʻulaʻau, faʻapea foi le gaosia o mea e faʻaaoga mo papa ma pulu. O fualaau aina suamalie ua faʻaaogaina i le togafitiga o le eczema, dermatitis ma isi maʻi paʻu.

Cosmetology

Faamama pe faʻaleagaina? - O sea fesili i le cosmetology e le aoga tele. Ioe, o le manuia! Ma o le faʻamaoniga o lenei mea o se aofaiga tele o ituaiga uma o pateta mo le toe faʻafouina, faʻamamaina ma togafitia le paʻu.

E aofia ai mea masima e faia mai le vevela ma le kukaina o pateta, i le mama ma le faʻaopoopoga o mea eseese (meli, sua o le lemoni, otaota, ma isi). O teuteuga ma le sua ua saunia e faamaluluina le paʻu o le paʻu ma aveesea ai le vaitau o tausaga. O le pamu patato o se auala sili lea e faʻafetaia ai tuugamau, o saito ma sana.

E mafai ona e talanoa e uiga i pateta i le tikeri sili ona maualuga mo se taimi umi, o se fualaau masani tulaga ese, e tutusa lelei i le saunia o ituaiga uma o ipu, ma le togafitiga o faʻamaʻi eseese. Ina ia mafai ai ona aoga mai ai, pe a faʻaaogaina, e tatau ona mataʻituina naʻo se fua. Ma e mafai ona e mauaina ni faʻamalositino maloloina lelei e mulimuli i le tekinolosi o le totoina o pateta i le avanoa avanoa mo lau togalaau