O le togalaau

Apala i luga o fualaau aina ma laau afu

O le fale mafanafana e masani lava ona vaevaeina i ni vaega: o se nofoaga e nonofo ai ma fale o faatoaga, o togalaau aina e toto ai a latou togalaau e sili ona fiafia i ai, moega o fugalaau ma nofoaga e malolo ai, lea e aofia ai mafu, fugalaau, laau teuteu, e aofia ai conifers. O se vaega taua o le dacha o le togalaau ma le pusa, ma oi totonu o lau pele e sili ona e fiafia i ai, o laau apu, cherries, plums, cherries, quinces o vaitau eseese. O le tama o loʻo tumu i le tele o ituaiga o raspberries, currants, gooseberries, vineberries, sea buckthorn. Lauga matagofie ma togalaau i le taimi o le fugalaau. Ae o le vaitau e amata, ma o laʻau fugalaau e ufiufi i fasi lanu samasama-lanu enaena, lea e faasolosolo lava ina tupu aʻe i ni mea tetele. Laua samasama samasama ma mata susulu e ufiufi le itu pito i luga o lau o le apu, pi, pulu, kulisi, fuamoa. E manino lava e le o le faʻaaogaina o masini ma togafitiga o laau ma fualaau faasaina (mo se faataitaiga: o se vaovao nai lo se fualaau mo faʻamaʻi), ae o se maʻi moni. O laau ma laau toto e aafia i le "laau" po o le "biological" rust.

Faʻafefete i luga o laʻau lauʻau na mafua mai i le malie Fuga o le gaʻo. © Marek Argent

O le mafuaʻaga o le suauu ma lona faataamilosaga atinae

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le maʻi Rosa mushroome faʻataʻoto i luga o laau maualuga o le tele o aiga. O faʻamaʻi toto e amata ia Aperila i foliga o lanu uliuli-uliuli i le pito i luga o le lau lau o laau afaina. O faʻasologa taʻitasi o se faʻalavelave i le lotoifale e mafua mai ile fatuga o se tasi poʻo se lua o spores spores. O avega e ave e le matagi ma iniseti o meaola faalafua (muti, aphids), mafua ai le tele o mea leaga i laulaau o fualaau aina. O le salalau o tagata matutua ua afaina e le matagi e mafai ona mafua ai le tele o ituaiga o togalaau aina o meaola e tasi i mamao mamao.

E tasi le taimi i totonu o le fale talimalo, e afaina ai le pala, ma o le mycelium e salalau i totonu o masini i le gasologa o aganuu. O lanu mumu samasama i luga o lau o laau ma laau afu na afaina i le faamai o se faaaliga mai fafo o se maʻi afaina, lea e taua uma o le ele. I le vaitau o le taumafanafana, o mea e tutupu mai e foliga mai i filo i luga o aʻau o le apu poʻo ni paʻu i luga o peʻa i lalo ifo o lau o laau mamaʻi. Na ia faia ni feeseeseaiga, ua sauni e faatoilaloina le au.

O le kulupu o le suamalie o le gaogao e iloga i le mafai ona fausia ituaiga eseese o spores i le taamilosaga tau atinae. O nei meaʻai e mafai ona faʻataʻoto i le taamilosaga atoa o le atinae i luga o se tasi poo i luga o laau eseese. E tusa ai ma nei faailoga, ua vaevaeina i ni vaega se lua:

  • monoecious,
  • mea eseese.

Mousecious rust mushrooms o le tagata talimalo ma isi laau o le ituaiga lava e tasi ua toe faʻaleagaina: apple, isi ituaiga ma ituaiga o apu; pi, isi ituaiga o pears, ma isi.

Laʻau faʻafefete e masani lava ona atiae i luga o laau eseese e lua, ae faaiuina ai le faataamilosaga atinae, e masani lava i fualaau aina.

  • Mo laau o le apu e afaina i le manogi suamalie o le tele o lapoa, o le vaega autu o le valo o le vine,
  • mo pears - Cossack juniper,
  • mo pulu - vao vao.

Pine, moli ma isi conifers e matua afaina lava i le ele.

O le vaovao, currants ma gooseberries, ua matua afaina lava le fugalaau i le gaogao. O o latou tagata o loʻo vaʻaia e vaʻavaʻa, Weymouth pine. Cedar pine - o se vaega tele o currant currant

Rusted fungus Kronarzium currant on Weymouth Pine. © Marek Argent

I le tautotogo, o tupuga (pustules) o loʻo i totonu o le 'au, o loʻo maua ai ulugalii matutua (basidiospores). Pe a latou gau, pefu lanu samasama po o le "'eleʻele eleelea" e sasaa atu. O nei mea o paʻu matutua e lele i lalo o gusts o le savili e oo atu i le 60-100 mita ma le lafoaʻi o laulaau, o aʻa laiti ma fua o fualaau aina. O fualaau fualaau aina o se auga o le gaʻo. O fualaʻau o fualaau suamalie ma fualaʻau faʻatoʻaga e faʻamago, pipiʻi luga. Amataga amata lau lau. O le tulaga o laau toto o le a atili ai ona leaga. Faʻaitiitia faʻaitiitia le gaosia ma le lelei o fua. Afai e le o ave ni puipuiga, o laau ma laau e afaina e oti.

Fua e puipuia ai laau mai le faaleagaina o le ele

Mo le puipuia o togavao ma togalaau mai le ele, e manaʻomia ai se seti o fuataga ma o latou faʻaauau pea ona faatino. Puipuiga o le a le aoga i se togafitiga e tasi, ae maise lava i siama gasegase fefiloi.

E mafai ona vaevaeina ni fua puipui i ni vaega:

  • puipuiga
  • agrotechnical
  • vailaau
  • meaola.

Fuafuaga puipuia e aʻafia ai le faaleagaina i le gaogao o le manogi

  • O se asiasiga faʻaleleia o togalaau faʻatoʻaga e mafai ona faʻamaonia ai faʻamaʻi.
  • Le tausia o le nofoaga i se tulaga e aunoa ma se vao vao, aemaise lava mai le gataifale, anemone, mimiti, o vaega o loʻo i ai le faʻamaʻi.
  • Fufulu le togalaau mai le lau lau. O lālā mamaʻi e sili ona susunuina le nofoaga.
  • O le seleseleina mai se nofoaga o laau totino o loʻo avea ma faʻauluuluga o togafiti faʻamaʻi, poʻo togafitiga faʻatasi o ituaiga uma o laau totō (junipers, conifers).
  • Mo le togalaau-garden, na o zoned ma ituaiga otaota ma faʻaogaina o fualaau aina ma fualaau e tatau ona faʻaaogaina.

Faʻatekonolosi faʻataʻitaʻiga e aʻafia ai le faaleagaina i le gaogao o le manogi

Mataʻituina manaoga o tekinolosi faʻatoʻaga ua fautuaina mo agaifanua, aemaise lava e uiga i le faʻaleleia. Aloese mai le faʻavaivaia o le vai faʻavaivai i lalo o laau ma laau toto. I se siosiomaga mūmū, o ituaiga faʻasologa e sili ona vave. Ia mautinoa e siaki le amataga o le maʻi i le umi (7-10 aso) susu le tau.

I tausaga taʻitasi, i le tautotogo ma le tautoulu, e tatau ona fufulu le lala ma lala skeletal o togalaau faʻatoʻaga ma se vaifofo o le lime faafouina fou faatasi ai ma le faaopoopoina o le omea ma le kelu (mo le sili atu ona lelei), sauniuniga apamemea (copper sulfate, vaimini, cuproxate).

A maeʻa ona paʻu lauʻau pe faʻapitoa i le tautotogo aʻo leʻi amataina, ona faia lea o le teuteuina lelei. Aveese uma lala ma paʻu ma faʻamaʻi o faʻamaʻi (faʻapipiʻi i le ogaumu poʻo le tuputupu ae o lanu moli), ma maua ai le 10-15 cm o se nofoaga maloloina. Paranesi, faʻasaʻoloto mai le paʻu maʻi, togafitia i le uʻamea po o le sulfate uʻamea, e aofia ai le togalaau.

Kili laina o laau i le tautoulu po o le tautotogo ma togafitia le eleele ile 5-7% o vaifofo ole urea poo le ammonium nitrate, sosoo ai ma le 4-5% vaifofo o le sulfate copper.

Ia mautinoa e togafitia paleʻau o laau i vailaʻau faʻamalo. I le tautotogo, e faʻaopoopoina le faʻafefe o elemene i mea e fesoasoani e faʻamalosia ai le puipuiga o faʻamaʻi.

Faʻatoʻilaloina vine, isi fualaau faʻasoa ma fualaau aina e le o fua mai, o laʻau e eleelea i le eria. Faʻasologa o latou nofoaga i le tele o taimi i le vai inu poʻo le sulfate paʻu, Bordeaux vai poʻo isi tapenaga o le apalai.

E i luga o laulaau le mea e gaogao ai. © Jose Maria Escolano

Tulafono mo le togafitia o laau faʻasaina sauniuniga faʻasolosolo e aʻafia ai otaota

I nofoaga tumaoti, e le fautuaina le faʻaaoga o vailaau e puipuia ai faʻamaʻi fua. Afai e tuʻuina atu i tapenaga o vailaʻau, ona tatau loa lea ona saunia lelei le fofo taulima mo le faʻaleleia e tusa ai ma fautuaga. I fualaau faasaina, tuu atu le fiafia i vailaau e tineia ai vailaau e tineia ai le tino, faafesootai-faafesootai ma le faafesootai.

Faʻaaoga mea uma e puipuia ai le saogalemu (seevae maualuga, laʻei ufiufi, pulou, foe, respirator, totigilima). I le faaiuga o togafitiga togafitiga e suia ai lavalava ma faʻafefe.

Tui laau i le taeao pe a uma le sau i le 11 itula poʻo le 16-17 itula i le afiafi i le timu ma le toʻa.

Liligi le toega o le vailaʻau i totonu o se lua faapitoa poʻo se nofoaga e le mafai ona maua e tamaiti, manu, manufelelei.

Faʻamāeʻa le gaosiga faʻasaʻi vailaau faʻasaina 30-35 aso ao leʻi seleseleina (seivagana ua manaʻomia i le isi itu fautuaga) ma aua nei faʻagasolo togavao i le taimi o fugālaʻau.

Ina ia faʻaitiitia le avega i luga o laau, e sili ona lelei le faʻaleleia o mea faʻapitoa, faʻatasi ai ma le tele o vailaʻau e faʻamaʻi ai faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi i se tasi fofo. Aʻo leʻi fefiloi, muamua siaki sauniuniga mo le faʻatasia.

Faʻafofoina togafitiga faʻapitoa e aʻafia ai le ele

E mafai e se tasi ona faʻatumu (pei o ni faʻataʻitaʻiga) ni togafitiga faʻapitoa mo laau toto e aʻafia i le ele. E faigofie ona saunia, ae manaʻomia le faʻatinoina o le faʻatinoga o fautuaga. O le au togafiti poto (e leai se masalosalo) e i ai isi masini e faʻafefiloi i totonu o latou fale, ae i soo se tulaga lava, o le faʻaaogaina o vailaʻau e manaʻomia ai le gauai ma togafitiga i nisi vaitaimi (vaega) o le atinaʻeina o faʻatoʻaga. E masani lava, o togafitiga uma e faia muamua ma pe a uma ona fuga, ina ia le faaleagaina ai iniseti aoga (bees, bumblebees, iniseti carnivorous - paluga eleele, ladybugs).

1. A o lei amataina, togafiti laau i le 2 - 3% vaifofo o le vai o Bordeaux. Toe faia togafitiga i le 1% faʻafofo i le taimi o le vevela ma le maeʻa. O togafitiga mulimuli e faia i le amataga o le tuputupu ae o fua.

2. I vaega tutusa, togafitia le taimi muamua ma le 1% copper sulphate (pulupulu lanumoana), o le lona lua i le chloride kelide, poo le ordan, oxychome. E mafai ona e faʻaaogaina le vailaʻau o Abigail-Peak. O le togafitiga lona tolu e tatau ona faia i le koko poʻo le 1% Bordeaux vai. O nisi o fai togalaau e toe fautuaina le toe faʻaleleia ma le 1% Bordeaux toe faʻafouina ile 10-12 aso.

3. O le fomaʻi o le topaz kemikolo e aoga i le ele. O le tolu gasegase e lava e puipuia mai le ele. O togafitiga e amata i le laasaga o le fuga mai o fatu, vave pe a uma ona tupu aʻe ma i le vaega o le tuputupu ae o fua.

4. O togafitiga muamua ma le lua e tatau ona faia i se vaifofo o le 1% o le vai o Bordeaux. E mafai ona suia i fualaau faasaina, taʻavale. O le togafitiga lona tolu e tatau ona faia i le colfidal sulfur poʻo le thiovitis. Mo le togafitiga lona fa, e mafai ona e faʻaaoga le tumutumu e sili atu i fualaau faasaina, soʻo se isi vailaʻau e galue i luga o ituaiga ituaiga o faʻamaʻi.

Lulu i luga o laulaau o le ulu o le muti. © dejayM

Lulu i luga o laulaau o le ulu o le muti.

Vaaiga lautele o se vao vao.

Afai e le manaomia le aveesea o le puna o faʻamaʻi (vine, isi conifers), ona togafitia lea o ituaiga uma o laau. Mo le faʻaumatia o faʻavae i faʻapogai autu o le faʻamaʻi, o togafitiga nei e mafai ona fautuaina. Manatua: pe a faʻapipiʻi vine, conifers, weeds, i le taimi lava e tasi o loʻo faʻaauau pea le gaosia o fualaau 'aina ma le totoina o togalaau ma sauniuniga fautuaina.

Afai e maloloina le vao, ona avea lea o se faʻasolosolo 2-3 taimi ile taimi mafanafana ma fualaau oona: scor, bayleton, cineb, fluide Bordeaux. E fautuaina e togafitia togalaau i le amataga o le tautotogo ma le taatia o le autumn ma le kokokeke.

E mafai ona e faʻaaogaina isi sauniuni apamemea, ma faʻapipiʻi laau i le 6 taimi i le vaitau o le tuputupu ae (e le o faʻaaogaina mo meaai), ma togafiti togafitiga i le maeʻa o le tautotogo ma le amataga o le tautotogo. O sauniuniga faʻapitoa a le saprol ma le faila ua faʻasaʻolotoina. O le fufuluina o nei fualaau faasaina e faia faʻatasi ma se vaitaimi o le 7-8 aso.

Mo le faʻaleleia atili o le tetee o le vaomatua ma isi conifers i le suamalie ma isi faʻamaʻi faʻaleagaina, e fautuaina e togafitia togalaau ma micronutrient fertilizers ma faʻamalositino.

Mo le togafitiga o le vaomatua, ua faʻatulagaina se sauniuniga faapitoa saproll (triforin). E amataina le pulupulu i le amataga o le tautotogo ma faʻaauau pea le vaitaimi mafanafana atoa ma le va o le 7-10 aso.

E faʻapitoa ona manaʻomia le asiasia ma faʻamalosea moli faamaʻi. Afai e leaga le faaleagaina o le togavao, e mafai ona vavae ese atoa, ma tuʻu le 1-2 ulu ola ile faavae. Fufulu le palapala ile vao. Fai le eliina o le nitroammofosku faʻatoʻa atoatoa lelei kemirisi. I le maeʻa o le tautotogo po o le tautotogo, togafitia le palapala ma le alumini po o le ammonium nitrate (5-7% solution), mulch. E sili atu ona talafeagai le vaʻaiga o le vao i se isi nofoaga, i se mamao mamao mai fualaau aina ma fualaau.

Puipuiga o soda ma berry plant from the rust with products biological

Ina ia mafai ona maua se togalaau faʻaleleia i le siosiomaga i le dachas, e tatau ona faʻaaoga meaola faʻapitoa e puipui ai. Ua atiaeina i luga o le faavae o meaola eleelea lelei ma e le afaina ai le soifua maloloina o tagata, manu ma iniseti aoga. O meaola o meaola e le o se mea oona, aua le faaputuputu i fua ma isi vaega o laau. O le puipuiga o aafiaga o meaola oona e tusa ma le 3 vaiaso. E mafai ona latou gaosia laau seia oʻo i le seleselega. E faigofie lava ona fefiloi ma isi meaola o meaola i totonu o masini vai, lea e faaitiitia ai le numera o togafitiga mo meaola faalafua ma faamai. Ae ui i lea, o la latou gaioiga lelei e faʻaalia i na o tulaga lelei o le malulu (mai le 12 + i le 18 * C) ma le maitauina o le sao i le gaosiga o fofo tali. Afai e le o mulimulitaʻia manaʻoga pe na o le 1-2-3 togafitiga e faia, o le a le faʻaalia le aafiaga.

I le pusa fesoasoani muamua a le fai togalaau, e tatau ona i ai se seti o fualaau oona mo le togafitiga o fualaau faisua, togalaau ma teu ai togalaau. O le puipuia o laau toto mai le ele, trichodermin, planriz, phytosporin-M, gamair (bactericide), phyto-fomai, ma le haupsin o loo faaaogaina. O le vailaʻau faʻasolo nei o loʻo i fafo mo lana galuega lua. E le na o le faʻamaʻiina o faʻamaʻi pipisi, ae faʻapea foi le tele o faʻamaʻi pipisi.

Laʻau o le juniper (Gymnosporangium juniperinum). © SB_Johnny

Sauniuniga o fofo taulima o meaola

Trichodermin

Ina ia faʻamamatia le palapala ma isi faʻamaʻi pipisi, o se fofo galue e saunia i le fua faatatau o le 100ml o le meaola faʻapitoa i le 10 lita o le vai. E amata le pulupulu i le vaega o le susuga o le tumutumu ma faaauau pea le vaitau tuputupu aʻe (sei vagana ai le vaitau o le fugalaau) 2-3 taimi i le masina.

Fuafuariz

Puipuia lelei togalaau mai le tele o faʻamaʻi faʻaleagaina, e aofia ai le eleʻele enaena. O loʻo i ai se malosi tuputupu aʻe-faʻaleleia lagona i laau. Mo le tuiina, o se fofo o le 50ml o fuafuaga mo le 10 l o le vai e faʻaaoga.

PhytoDoctor

E tusa ai ma le lisi o le taofiofia lelei o togafiti faʻamaʻi, e tutusa ma le planris. O le fua faatatau o le faʻaaogaina o se meaola i le 10 lita o le suavai e 30 g. O le faʻaleleia o loʻo faia i le taimi atoa o le tuputupu ae 2 taimi i le masina. O le fomaʻi-fomaʻi e faʻateleina le puipuiga i faʻamaʻi ma faʻalauteleina le atinaʻe malosi o fualaau 'aina ma le totoina o fua.

Fitosporin-M

Mo le totoina o laau i le vaitau o le tuputupu ae, ia faʻaaoga se vaifofo galue e aofia ai le 15ml o le meaola faʻapitoa i le 10 lita o le vai. O le tali lava e tasi e mafai ona taulimaina fua i le taimi o teuina.

Mo le gaosia o laau toto faatasi ai ma fofo taulimaina o meaola o meaola taitasi, e mafai ona faʻaaogaina mea faʻapipiʻi i le mea o loʻo taua i lalo: faʻamafola le 100ml o sauniuniga o meaola o le trichodermin ma le suavai i le 10 l o le vai, 50 ml o planis ma le écocoinin, faaopoopo le 30 g o le phyto-fomaʻi. Aʻo leʻi faʻafefiloi, siaki sauniuniga mo le faʻatasia. Lafoaia laau ma vao (uma) i le 10 aso i le taimi atoa o le tuputupu ae.

O le tusiga na o na o ni meaola faʻapitoa. I le suʻesuʻeina o le aafiaga o isi meaola faʻapitoa, e mafai ona e filifiliina oe lava ia mea e faʻafefiloi ma faʻaogaina ai le ola maloloina, faʻaleagaina o mea tau le siosiomaga mo le siosiomaga ma tagata o le aiga.