Laʻau

Davallia fern fale tausi ma toe gaosia

O le genus Davallia o se vaega o le aiga davallium, e tusa ma le 40 ituaiga laau, o nisi o nei ferns ua lautele pe a o ese i le fale. E maua i le vaomatua i vaega o le vaomatua, e masani lava i Polynesia ma luga o atumotu o le Pasefika ma Ausetalia moana, i Iapani ma Saina.

O Davallia o se mea faʻapipiptic perennial ma fetolofi, meaʻai, elongated, rhizome, lea e ufiufi i ituaiga eseese o fua, mai le thyroid i le viliary. O le ufiufi o le laulaʻa e vaʻavaʻagofie poʻo le tafatolu, paʻu, paʻu, ma faʻasalaga solo i ni petioles lamolemole ma umi. O loʻo i ai i luga o le ape o veins saoloto, e faʻapipii i foliga; o loʻo i luga o le pito o le laʻau se 'ie e pei o le afaina.

I totonu o le fale, e sili atu ona ola le davallia e avea o se mea faʻamaina, o ona lauulu lauulu lauulu e tautau mai ipu e foliga tele lava. O lenei laau e fetaui lelei mo le fatuina o se mea o le epiphytic.

Eseese ma ituaiga

Davallia canary maua i le vao i le Iberian Peninsula, Canary Islands, faapea foi i Aferika i Matu. O lenei mea totino o se mea faʻasalalau faʻatasi ma se fulufulu saʻo ma le mafiafia, lea e ufiufi i lanu lanu enaena ma lafoaʻi.

O le ufiufi o le laʻau e faʻafa ona faʻasolosolo malie, e oʻo i le 30-45 inisi le uumi ma 22-30 inisi le lautele. O laulaau e le o se mea e faʻaaoga, faʻamalosi, vevesi, oval-rhomboid i foliga. Petiole saʻo, e oʻo i le 10-20 inisi le umi. O le tele o meaʻai e tele lava ina vaʻaia ma faʻaputuina i le pito i luga ma se faʻalava e pei o le afaina. O le laau e fetaui lelei mo potu malulu ma e foliga matagofie.

Davallia o se mea eleelea e maua i le vao i Malacca Peninsula ma le motu o Malay, faapea foi i Ausetalia ma Polenisia. O le laau o loʻo faʻatalanoa ma se mea manifinifi, salu, rhizome ua ufiufi i sikuea felafolafoaʻi.

O le ufiufi laʻau e lautele-tafatolu, tolu-vava, e oʻo atu i le 30-50 centimita le umi ma 15-25 centimita le lautele. O laulaʻau o laina, serrated, small-lobed, o loʻo faʻasolosolo solo ma fufusi i luga o loka taʻitasi o loʻo i ai se tasi o vaeluaga. O le umi o le paʻu ma le umi o le petiole e oʻo atu i le 30 centimita. O le dv Davallia e talafeagai mo potu malulu ma mafanafana, ua tupu aʻe e pei o se mea e sili ona teuteu i le ampel.

Bubble Davallia tuputupu ae i Iapani, Saina, faapea foi ma le Asiatic tropical. O se laʻau faʻalauiloa ma le fusi uʻamea, lea e ufiufi i lauulu enaena lauulu.

O le laupepa e tolu taimi, e fa taimi e mumu ai, e oo atu i le 20-25 inisi le umi ma 15 inisi le lautele. O laulaau e matua loloto lava, laina laina, o pito i luga e faʻaulu i pito. I le pito i luga o lobes ua faʻapipiʻiina i se pusa matala. E sili ona fiafia i lenei foliga matagofie ma foliga mafanafana.

Fern levallia tausia fale

A o alu i le fale, e sili atu le fiafia o Davallia i le susulu o le malamalama, e tatau ona puipuia mai le susulu o le la. E sili le lagona o le laau pe a tupu i luga o le faamalama sisifo poʻo sasaʻe. Atonu o le a maua sina ata lafoia, ae i lenei tulaga, o le tuputupu ae lemu.

Aʻo tuputupu aʻe le davallia ma faʻafefe, e tatau ona faʻamautinoa le maualuga o le pulega o le vevela mai le 18 i le 22 tikeri i le tausaga atoa. O le faʻaitiitia o le vevela i lalo o le laʻititi, mafai ona mafua ai le oti o le laau. Ae o le Canary i le taumalulu e manaʻomia se vevela o le 16 i le 18 tikeri, ma e faigofie tele le taumalulu.

E manaʻomia tele e Davallia le faʻasusu, tausia lelei ma le vai mafanafana, e pei ona magoto le pito i lalo. I le taumalulu, o le suavai e fai si laʻititi ona faʻaititia, ma gaosia i le aso e sosoo ai pe a uma le faʻamamaina o le palapala papaʻe luga. E leai se tulaga e le tatau ona faʻatagaina ai le faʻaitiitia o le palapala, o le laau e matua nofouta i lenei mea.

E sili atu le faʻaaogaina o le suāsusu i se isu vaiti pe a faʻafeinu, ina ia le susu ai rhizomes ua tupu ma tafe mai ipu. E mafai foi ona e faʻaaogaina le loloto o le faasusu.

O le laau e matua nofouta lava i le ea, mo le mafuaaga lea e tatau ai ona faia ni fua e faʻaleleia ai le maualuga. E mafai ona faia lenei mea e ala i le faʻaleleia e le aunoa o le fale ma vai inu ma suamalie, poʻo le tuʻuina o ni meaʻai i luga o se paʻu ma le masima susu ma le peat.

Faʻaliliuga faʻasolosolo

Pe tusa o le 2 tausaga, e tatau ona toe suia le davallia, mai ia Aperila e oo i Mati. O le eleele e mafai ona aofia ai le tutusa o humus deciduous, oneone ma peat. Ia mautinoa o le tuʻuina atu o le fale ma le suavai lelei.

I le vaitau mai ia Aperila ia Setema, e manaʻomia le fafagaina o levastia i le masina faʻatasi ma le faʻaaogaina o fugalaau mo laau teuteu teuteu ¼ o le togafitiga fautuaina. I le vaitaimi o le taumalulu-taumalulu, e le fafagaina le laau, ona o le mea moni e mafai ona mafua ai le faʻaleagaina e faʻamaʻi tuga.

Davallia fausiaina

Pe a faʻaleleia le vailaʻau, faʻaaoga fasi fasi rhizome ma le 1-2 lau. E talafeagai le tuʻuina atu o se fasi rhizome ma se mea e faʻapipiʻi ai se mea e tuʻu i luga o le eleele. Ma a mavae le 2 masina o aʻa talavou e amata ona aliali mai.

E mafai foi ona faʻafefeteina paʻu i le vevela o le 20 i le 22 tikeri i se vaega o le oneone ma le paʻu.