Laʻau

Pachypodium - suamalie ma foliga mai o le pama

O le tuʻufaʻatasiga o meaʻai i aso nei e le faʻatapulaʻaina i cacti ma tupe. O ituaiga o meaola e ese mai le faatosina mai, ma o le foliga mai e le vave ona faaalia ai le mafai ona ola i tulaga matuia. O se tasi o ia ituaiga tuusao o le pachypodium. E leai se mea na maua ai e le laau le igoa o le paleni o Madagascar: o le tagata maoae maoae o fafo e foliga mai o se sui o le aiga pama. Ae e taua le vaʻavaʻai atu i le pachypodium, ma o uiga mataʻutia uma o le laau o le a faʻaalia i se malamalama fou.

Pachypodium rosette (pachypodium rosulatum).

Pachypodium (Pachypodium) - o se ituaiga o laau o le aiga o Kutrov (Apocyatasi), lea e aofia ai le tusa ma le 23 ituaiga. O le igoa o le ituaiga e mai le upu Eleni "okoa" - "gaʻo" ma le "ποδιυμ" - "vae".

Pachypodium - faʻapitoa i luga o se tulaga tele

E mautinoa lava e le mafai ona taʻua le pachypodium o se tulaga faʻapitoa, fualaau masani, faʻapea foi ma le faʻapenaina i le masani masani. O se mea ofoofogia ma se foliga masani e foliga mai o se paga o le cactus ma le pama, ma o lona telē e tutusa lelei lava ma le telefoni. O le faʻamalosi, faʻatasi ai ma se ogalaau totoa, mea matagofie o laulaau, o le pachypodium o se tasi lea o uluaʻi pito i fafo o fale, mea faʻalelei ma le manaia i le taimi e tasi.

Pachypodium, e lauiloa i le lalolagi atoa pei o le pama o Madagascar, o se potu malosi malosi tele. O le laau e pei o laau e oo i le mita le maualuga, i tulaga o le potu e mamao ese mai laau ola i le natura masani (o le maualuga i nisi taimi e sili atu i le 10 mita). O le pusa o le pama o Madagascar o le vaomatua, o le kiona, e matua mamana lava. Mai se mamao, e foliga mai o ni ogalaau masani o laau o le pama, ae o lou latalata atili atu i le laau, o le sili atu foi ona taua o le aiga tupito. A uma mea uma, o laʻau matagofie e mafai ona ufiufiina i uumi uumi, e tutusa ma le cacti.

Pachypodium greens e foliga matagofie, ae maise lava i le faatusatusa i le ogalaau. Lanceolate, umi, e oo atu i le 20-40 cm, o laʻau na faʻaputuina i laʻau faʻatasi ma se lauiloa iloga o lanu paʻepaʻe susulu matagofie. I lalo o laʻau taʻitasi o loʻo i ai le 3 vaʻa, ma o laʻau latou te nonofo i luga o petioles. O le lanu lanu o le lau lauʻeleʻele e pogisa, matagofie, ma faʻafetaia le faamanatuina o pama.

A o faagasolo le taimi umi, o nei laʻau lauolaola e masani ona lafoai, ona avea ai lea ma mea e sili ona lelei i le suavai. O lenei tulaga e na o le pau lea o le toe foi mai o pachypodiums, aua o foliga vaaia o le laau ua sui ma e le mafai ona faia le matafaioi tutusa i totonu e pei o le taimi galue.

Pachypodium Lamera (pachypodium lamerei).

O le mea aupito sili ona ofoofogia o le mea lea, faatasi ai ma lona matagofie uma, o le pachypodium foi e fuga mai, ma matua mataina lava. O ona fugalaau e matagofie, paʻepaʻe, poo le piniki-kulimi, i se mea lanu samasama, pulupulu, matagofie, e teuteuina i se piniki piniki ma oʻo atu i le lautele o le 10-11 cm. O fugalaau e aoina i faamalu o mea e le faʻaleagaina, e sili atu i le tasi.

Talu ai ona o le tumau ma le faʻatautaia o le rhizome, o le pachypodiums e mafai ai e le matagofie le tataina o le eleele i totonu o le ulo ma le fesoasoani o ufiufi o eleele, o laisi letuka ma isi kapeta totonu o fale. Latou te le fefefe i tauvaga, e foliga mai e le mafai ona suia i mamanu na faia.

O le pama o Madagascar o se mea e le masani ai. Ma i nisi ituaiga o laau toto, o le manaia o le matagofie ua faamamafaina atoa e ala i isi vaega. O ituaiga sili ona lauiloa o pachypodiums ma se foliga masani o laau:

  • pachypodium Jaya (pachypodium geayi) faʻatasi ai ma se susulu pupula i luga o lanu ario;
  • Pachypodium Lamera (pachypodium lamerei) faʻatasi ma laulaʻau lanu moana mafiafia, ma lona foliga: faʻala ramosumfaʻasalalau i luga ifo o lau e masani.

I le faʻaopopo atu ia i latou, e tele isi ituaiga o pachypodiums:

  • faʻatau ma e seasea ae matagofie tele pachypodium short-stemmed (pachypodium brevicaule) faʻatasi ai ma faʻamaʻi vavao, faʻateleina e oʻo i le 60 cm lautele (pei o lanu uliuli) ma fugalaau samasama lanu samasama lanu, faapuupuu laulaau o le lau, faʻalauteleina ni afifi;
  • faʻamaʻaina o le aʻa ma le lau laʻau i luga o laʻau mimiti talofa pachypodium (pachypodium succulentum) ma fugalaau lanu piniki-teuteu teuteu i se foliga pupula;
  • pachypodium sanders, po o le fetu o Lundi (pachypodium saundersii) faʻatasi ai ma se vaʻaiga o le grayish e toetoe lava o le lauolaola, o laulaau e le masani ai ma laulaʻau lapopoa, o fugalaau sili ona manaia ma fuga paʻu paʻepaʻe.
  • lanu lauulu, faatasi ai ma laina uʻamea ma fuga samasama pachypodium densely flowered (pachypodium densiflorum);
  • grayish ma faapei o ia pachypodium hororbense (pachypodium horombense);
  • e pei o se tamai prickly palms ma pine paʻu, curex ma fugalaau samasama pachypodium outlet (pachypodium rosulatum) ma lona laititi ma sili atu ona faʻaogaina gracilius.

Pachypodium short-stemmed (pachypodium brevicaule).

Pachypodium densely flowered (pachypodium densiflorum).

Pachypodium Jayy (pachypodium geayi).

O le mea moni, na o le pau lava le toe faafoi o pachypodiums uma o lo latou leaga. O le laau e le gata e malosi, e faigofie ona faamanualia ai mea manogi, ae na te aumaia foi le sua oona (e le afaina ai le paʻu, ae matua matautia lava pe itiiti foi). Galulue ma le pachypodium, e tusa lava pe na o le fufuluina o laulaau mai le efuefu, e tatau ona e faʻaeteete ma totigilima.

E ui lava i le matagofie o le fuga, o foliga vaaia le mafaamatalaina ma le ofoofogia, o pachypodiums e mafai ona mafaufauina ma le saogalemu o se tasi o mea e sili ona leaga. Latou te le tali lelei i le lamala, o le paʻu o laʻau, e manaʻomia le tausia lelei. Ae faʻatusatusa i soʻo se fale ile fale, o le tausia lelei o le a foliga faigofie. Ma o le mea pito sili ona taua - e le manaʻomia e le pachypodium se taumalulu mālūlū, poʻo se mea faʻapitoa faapitoa. O le vevela vevela, e fiafia i le ea mālūlū ma lagona lelei le itu i autafa ma mea uila afi.

Pachypodium Lighting

Le susulu o le nofoaga mo le pachypodium, o le sili atu lea. O lenei solo e talitutusa lava ma le cacti: e fiafia e tupu i le la susulu po o nofoaga matagofie. O le laau o Madagascar o le a le mafai ona faapalepale, ae o le a le fefe i soo se malamalama o le la. Pachypodiums e mafai ona faʻapipiʻi i laufanua pito i luga o le la e le mafai ai ona e faia ni aganuu sili ona faigata. E matua fetaui lava le fetaui o le Madagascar i itu i saute, sautesisifo ma itu i sautesasae.

I le taumalulu, o le pachypodiums o le a sili foi ona fiafia i le moli susulu. Ae a faʻapea e le faʻaleagaina e le natura le tau ma e leʻi lava aso susulu, ona sili atu lea ona faʻafetaui lelei le pachypodium, lemu i le malamalama masani i le tautotogo. Taumafai foi e faatulaga vaitau vavalalata mo le pachypodium, tuʻu le taimi o le laau e faʻafetaui ai mo soʻo se suiga o le nofoaga, faʻatauina, faʻanofo, tuʻuina i se nofoaga vavalalata mo ni nai aso.

Faʻamafanafana mafanafana

Ina ia mafai e le pachypodium ona teuteu lou totonu, o mea uma e manaʻomia o le tuʻuina atu lea i se nofoaga mafanafana. O lenei laau e le taliaina le malulu ma le maualalo o le vevela i lalo o le 15 tikeri (sei vagana ai Lachar pachypodium, lea e mafai ona faapalepale i se malulu malulu mai le 8 tikeri le vevela). O le maualuga o le vevela pe a faʻatusatusa i le vaitau galue o loʻo i ai se aoga aoga i le matagofie o laʻau ma le fuga, ae o lea faʻaitiitiga e tatau ona tumau i totonu o nofoaga masani o faʻataʻitaʻiga i totonu. Pachypodium o se agavaʻa vevela e puipuia ai le vevela. E le gata i le taumafanafana, ae mai ia Mati e oo atu i le masina o Setema, e mafai e le laau ona faʻafetaia le malulu o le ea i luga atu o le 30 tikeri Celsius.

O le pama Madagascar e le fefe i le taumafanafana "malologa" i le avanoa. Pachypodium e mafai ona ave i totonu o le ea fou ia Iuni ma teuina i totonu o le togalaau pe i le faapaologa seia oo i le taumalulu malulu. Ae o le filifilia o se nofoaga fou mo le laau, taumafai e puipui malu le pama pama ma timu. O le malamalama i le taimi e faʻaalia ai le ea fou e le manaʻomia ona faaitiitia: o le a lagona le pachypodium e sili lava i le nofoaga sili ona susulu. E moni, e sili atu le faʻafefeina o le fesuiaiga e ala i fetuunaiga faifai malie i le taimi o le paʻu ma pe a toe foi mai.

Pachypodium hororbense (pachypodium horombense).

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

Mo le atinaʻe lelei, e tatau ona puipuia le pachypodium mai le suavai. E pei lava o soʻo, o le laʻau o Madagascar e le faʻafefeteina tulaga faʻamamaina ma faʻafeinu mo le mea e tatau ona taofiofia. O le tele o taimi e filifili ai taualumaga ina ia vavao i le va oi latou le pito i luga ma le afa ogatotonu o le meaʻai. O le eleele i totonu o le ulo e tatau ona tumau sina susu laitiiti. Ma o le tele o le susu i le taumalulu e faʻaititia i se mea maualalo. O le lanu samasama o laulaʻau e avea o se faailoga mo le suiga i se laasaga fou o le atinaʻe, o le amataga o le taimi o loʻo moe. Mai le taimi o le faʻaalia o faailoga muamua, o le suavai e faʻaitiitia le faʻaitiitia, tau lava o le tausia o le mea aupito sili ona taua o le susu ma le masani masani o le susu e le faʻafouina seia oʻo i le tautotogo.

O le paluga Madagascar o se laʻau o le toleniina o le lamala lea e mafai ona faʻamagaloina sina lamala. Ae talu ai ona e le vave tali vave le laau i le magoina o le eleele, naʻo le maeʻa o le tele o vaiaso, e sili atu le le mafai ona faʻataunuʻu atoa le pa'ū seia oʻo lava i le taumalulu e faʻamaua ai se laʻau maualuga. Pau lava le faʻasesega i le tulafono o le pachypodium pupuu, lea e tatau ona tupu i le tausaga atoa i le toetoe lava o se masini malogo.

E pei lava o tagata uma o loʻo totoe, o le pachypodium sili ona manaia o le a faʻaolaina ai oe mai le afaina o le faʻafefeina o le ea. O lenei laau e manaomia ai se tau vevela, e sili atu le mafanafana e oo lava i potu mafanafana ma se galuega galue o masini faʻavevela. E le gata i lea: o le laʻau o Madagascar o le a le fefe e tusa lava pe o le a le mea e lata ane i maa.

O le mama aʻiaʻi o pepa laupepa e taua tele mo le pama lima o Madagascar. E le aoga le faʻatagaina o le pefu e faʻaputu i luga o laulaau o le laau, faʻapipiʻi faʻapipii le greens ma se omomi pamu.

Fugalaau pachypodium rosette.

Sanders Pachypodium Fugalaau.

Fuga o le pachypodium fugalaau.

Fertilizers mo le pama o Madagascar

E ui lava i le mea moni o le pachypodium o se laau tele tele, e fiafia e tupu aʻe i se mea e sili atu ona vaivai nai lo le eleele lafulemu. Mai le taimi o le samasama o laulaa e amata ona tautotogo, o le laei pito i luga e le faataunuuina, ma i le vaitau o le alualu i luma ola, faaaoga le afa afa o fugalaupapa mo cacti ma le puluvaga ile 2-3 vaiaso pe fafaga le laau i le atoa 1 taimi i le masina.

Suiga ma sui

O le togafiti o Pachypodium e sili ona lelei na faia muamua nai lo le tele o faleplants, i le amataga o le tulaga o le alualu i luma tuputupu ae. E sili atu le tuʻuina atu o lenei laau totino i se koneteina fou ma se mea i le faaiuga o Fepuari poʻo le amataga o Mati. O tamaiti pachypodiums e totoina i tausaga taʻitasi. O le malosi tele ma le tele o faʻataʻitaʻiga tupu olaola lelei pe a faʻafesoʻotaʻi i se taimi o le 1 taimi i le 3 tausaga. I le pito i lalo o le tane, e tatau ona tafe le suavai maualuga, lea e aofia ai le 1/3 o le tele o le ulo. O le laau lava ia e tatau ona taulimaina ma le faaeteete, ona o le rhizomes o lenei pupuʻu e matua faʻaletonu lava. E sili atu le aua nei faʻaumatia le palapala, e na o le aveeseina o le eleele palapala palapala ma eleele mama i luga o itu.

O le sui mo le pachypodium e manaʻomia foi ona filifilia faapitoa. O lenei suamalie o le a lagona tele i se eleele faapitoa mo le cacti poʻo soʻo se soʻo malosi, suamalie ma manava ma le tele o oneone. Mo i latou, e mafai ona e faia faʻatasi se mea e faigofie ona faʻapalaina i le eleele mai i le tutusa o oneone, oneone ma palapala masima ma le faʻaopopoina o le malala.

Sanders Pachypodium, po o le Star Star (pachypodium saundersii).

Maʻi ma faʻamaʻi

Pachypodium o se tasi o togalaau e sili ona puipuia ile totonu. Ae ona o le faapalepale i tulaga matutu, o le laau o le Madagascar o le pine e masani ona filifilia e le apogaleveleve. E manaʻomia ona tauivi ma iniseti, e le gata na o vailaau faʻasaina e le o iai ni suauu ma mea e maua. E tatau ona e faʻaeteete faʻapitoa i ni vailaʻau eseese e aofia ai gaosiga gaosia.

O faafitauli masani i le tuputupu aʻe o laau o Madagascar:

  • uliuli o laulaau e matua malosi lavalava;
  • faasalalauina o le pala ma le uliuli o laʻau ma le tele o le suavai;
  • ogaoga matutu, lamala e mafua ai le pa'ū o laulaau;
  • fofolaina o le meaʻai, lona vevela ma le faʻaleagaina i le inu tele;
  • faʻaleagaina ma le vevelaina o le ala i lalo ifo o le malamalama.

Suchyulent pachypodium (pachypodium succulentum).

Faʻapenaina o pachypodium

O le pama Madagascar o se laau e faigata tele ona toe gaosia. E faigata tele ona maua ni aganuu fou, ona o vaega o le au o lenei solo toetoe a leai se aʻa. Na o le pau lava le tuusaunoaga o le salalau o le pala, e manaʻomia ai se tipi faʻafuaseʻi o le pito i luga o le laau. A maeʻa ma faʻamago ma faʻasusu i le malala, e mafai ona tofotofoina pito o pachypodiums e aʻa i totonu o se oneone oneone. Ae o le taunuuga e le mafai ona faatali.

Na pau le auala sili atu ona faatuatuaina o le faʻaleleia e fatu. Latou te ola i soʻo se mea e talafeagai mo suauu, i le noatia ma le faʻavasegaina o le suamalie ma le tumau o le suamalie i totonu o se siosiomaga ma le vevela i luga atu o le 20 tikeri Celsius. E tatau ona taulimaina ma le faʻaeteeteina lauulu laiti, o le taimi lava e sili atu le malosi o le malosi, e tatau ona totoina i totonu o koneteina taʻitasi.