Fugalaau

12 mealilo o le faamaoni mo se tulimanu i le agaga o le togalaau Iapani

Iapani Iapani e matagofie i le muai vaaiga. Faʻumu i le fealofani, faʻaaogaina o ata ma mea gaogao faʻatasi ai ma le faʻatinoga, latou te susulu atu le filemu ma le toafilemu, ae latou te le faʻanoanoa lava. E le o se mea e ofo ai, o le laufanua laufanua Iapani e faʻamalosia ai le toatele e fatufatu, pe a le o le togalaau atoa, ona avea lea ma se vaega ese ma le tulimanu o le faiga faa-Iapani o le ata. Ae afai e te toe faia faʻamaunauga, o lona uiga e le mafai ona e toe faʻaaogaina le atemosifia lava ma le tutusa o le malamalama o le atoatoa.

O le eseesega i tulaga tau fesuiaiga ma se seti faatapulaa o "mea moni" laau e mautinoa e aafia ai le mamanu. Ae i le faa-Iapani, o le mea autu e le saʻo, ae o uiga, ogatasi ma le filemu. Ma o le mea tonu lava lea e tatau ona taʻitaʻia e se tagata i le fausiaina o lo latou lava tulimanu mo mafaufauga ma mafaufauga poʻo le malologa i le tulaga Iapani. Ma o togafitiga faʻapolofesa o le a fesoasoani e ausia le sini e aunoa ma le tele o taumafaiga.

Iapani togalaau a Iapani. © boriskhol

E pei ona i ai i soo se auala vaapiapi o le mamanu o le laufanua, o le togalaau a Iapani o loʻo i ai lana lava tulafono maʻaleʻale mo le faʻatulagaina ma le mamanu, lea e le manaʻomia e aluese ai. O se atunuʻu faapitoa, tulaga ese o se togalaau na faia, muamua lava, i se tapulaa e tapulaa, vaapiapi vavalalata: o mea e faaaoga, o laau, o faʻatagaga faʻatagaina ma ata i totonu o le faa-Iapani ua matua faatulagaina. Ma o uiga masani, poʻo "poloka" mo le togalaau, mai mamanu faigofie liliu atu i tulafono faʻavae.

O le fatuina o se vaega itiiti o le mafaufau loloto ao tumau le siosiomaga moni o le Iapani e le faigofie. E le gata i lea, e le o se mea lea e mafai ai e se tasi ona faataitai: "faʻatau", faʻaaogaina ma uiga mataʻutia ua vave amanaʻia. E oo lava i nai mea laiti mai faavae o filosofia o le togalaau Iapani e mafai ona oo atu ai i le leai o se lagona faapitoa ma le lotogatasi.

E foliga mai e faigata tele le fatuina o se togalaau a Iapani lea e leaga ai le taumalulu ma o laau masani o Iapani lava ia e le tupu. Ae afai e le ola i luga o lau togalaau ia magnolia po o meaola vevela, e le o lona uiga e le mafai ona e toe faʻaaogaina se tulimanu o Iapani i lau 'upega tafaʻilagi. O le mea taua o le faʻataʻitaʻi saʻo i le filifilia o laau totō e tusa ai ma a latou ata, lanu vai, matagofie o ata ma ata lanu. Faʻatasi ai ma meafaitino, o mea uma e sili atu ona faigofie: e mafai ona e fatuina ni mea matagofie mai maʻa.

O lenei faiga ei ai ona lava pulou ma ona mealilo. Sei o tatou iloa lelei le 12 "mea faalilolilo" autu 12 o le togalaau a Iapani, lea o le a fesoasoani e aloese ai mai mea sese i le mamanu o se tulimanu o le faa-Iapani i luga o lou lava saite.

Iapani togalaau a Iapani.

Mealilo 1. Ia musuia e le natura

O le togalaau a Iapani e faʻamalosia le lotogatasi o le natura ma lona matagofie. Ma i le mamanu o le togalaau o fanua masani lava ia. I le sailia o musumusuga mo le faatulagaina o se tulimanu faa-Iapani mo lau togalaau, ia liliu atu i laufanua natura o lenei atunuu mamao ma matagofie. Itumalo Hilly, tuufaatasiga faanatura o laau, ma matagofie o laau ma laau e iai vai, maa ma moa - o "faavae" lea e tatau ona avea o se amataga i le sailiga o manatu.

O uiga masani o le faa-Iapani e fuafuaina e le va o laau totő, maa, vai ma puʻu. Ma e tatau ona e faʻaogaina nei elemene taʻitasi i se auala e faia ai se faʻaʻoleʻole o le matagofie o le natura ma le moni. O maa e tatau ona "tupu i totonu o le eleele," e tatau ona susulu i luga o le eleele, "pe a e manatuaina o latou faatusa ma taumafai e toe faia ia mafuaaga i le natura o Iapani, o le a le mafai lava ona e seseina le faia o ni laufanua matagofie, musuia e le matagofie o vaituloto po o laufanua mauga ma maitauina le vaeluaina o ata, foliga ma lapoa.

Faalilolilo 2. E leai se fugalaau faifaipea

Afai e te manaʻo e ausia le faʻamaoni i le mamanu o tulimanu o Iapani, muamua muamua, faʻagaloina le tele o mea taugofie ma toetoe lava o le totoina o togalaau - o le fugalaau, faafetai lea e leai se aso i totonu o togalaau pe a le fuga le tasi laau, o vaitau taitasi e tutusa matagofie ma lush. I totonu o le togalaau a Iapani, o le faafeagai e moni: e tatau ona e faamamafaina le matagofie o vaitau taʻitasi ma ona uiga, manino le vavaeina o laasaga o le fuga ma suia foliga o le laufanua e tusa ai ma le taimi o le tausaga.

O le vaitau autu o le fugalaau e tatau ona i ai i le tautotogo. Magnolias, azaleas, peonies - o fetu autu ia o se laufanua lanu e tumu i lanu lanu. I le tau mafanafana, na o fufulu vai ma mea e le masani ai e tatau ona fuga i totonu o le fomaʻi a Iapani: filemu, toʻafilemu o lanu lanumeamata, faʻaalia i lona eseesega uma, e sili atu ona malosi le malosi o lenei vevela nai lo soo se faʻataunuʻu tele. O le "lua" paʻu o le lanu, ma atonu o le a sili ona le mafaagaloina, e tatau ona fuafuaina mo le pau: pe a oʻo mai laulaʻau o laau totoa e le mafaatusalia o laau toto e liua i lanu paʻepaʻe, o le a totoina le togalaau ma susulu, o le matagofie o le a faʻapipiʻiina. Ae aua nei e mafaufau e oo lava i le taumalulu e mafai ona "leai se mea" i le togalaau a Iapani. O le mata i le taimi aupito sili ona malulu o le tausaga, o laau toto ma teuteuga matagofie ma foliga mataʻutia ua matua filifilia lava, o maa e faʻaaogaina lelei. Pe a lulu e le kiona muamua ia lala, o le togalaau a Iapani o le a faʻaalia ai lona tulaga lelei.

Iapani togalaau a Iapani. © Erika Colombo

Faalilolilo 3. Avea ma Laau Fan

O le tāua o le faʻaleleia o fanua i Iapani e le mafai ona sili atu ona maualuga. Ma o le manatu e le gata o le faamemelo o laau o se vaega o tapuaiga i le lotoifale. E iai la latou mafutaga faʻapitoa: o le faʻasologa masani o le faʻailogaina o faʻamaumauga autu e faʻapipiʻiina e le galuega a le nofoaga tutotonu o se tulimanu itiiti ma le tulaga o le mea maualuga o le faamaualuga o musika. I totonu o sea togalaau, e tatau ona foliga mai le natura o laau, e pei foi o latou natura (e ui lava o nisi taimi e tatau ai ona galue malosi mo lenei mea). Faʻasalalau ma faʻaleleia e le taimi ma matagi, matagofie ma tulaga ese i le ata, "paʻu" ma o gatasi, vaaiga i le laufanua o laau iinei e sili atu ona talafeagai nai lo le teuteuina ma le mamafa.

I le faʻaaogaina o mea teuteuina i luga o le fale, aua nei galo e uiga i laau totō o togalaau Iapani, o ituaiga eseese o ituaiga ma ituaiga o ituaiga o le a mafai ai ona e mauaina ituaiga eseese ma meaola talafeagai mo soʻo se tau. I se tulimanu faa-Iapani, e talafeagai mea nei:

  • o le tagata e sili ona lauiloa o le togalaau a Iapani o se pine, o se faailoga o le tuputupuaʻe ma le ola, e matagofie uma i ituaiga o meaola ma ituaiga matagofie tele;
  • Sakura, tulagaese i ona foliga matagofie, o se fugalaau teuteu a Iapani o lona tupuga ua avea ma faatusa o Iapani;
  • Tupu mamalu ma fesuisuiai o le autumn autumn.

Mealilo 4. Nofoaga eleelea o laau totogo

E le manaʻomia e le faʻataʻitaʻiga Iapani le totoina o le tele o laau vavalaʻau eseese. E sili atu le filifilia 1-2, ae o le tele o laau matala, o le matagofie ma le tele o le fugalaau lea o le a fai mai ai tagata uma mo i latou lava. O fualaau uma e ola i fualaau e mafai ona faʻaaogaina i le mamanu o tulimanu ma faʻailoga i le faa-Iapani, o mea manogi ia e masani ona manaʻomia. Ma filifili se laau faapitoa, e sili atu le taulai atu i le totogo o le tautotogo ma le lanu susulu: i le pito i luga o le fugalaau, e tatau ona avea le vao ma se lanu lanu po o se mea e ofo ai i fugalaau tetele, matagofie ma matagofie.

O mea e sili ona fiafia i ai Iapani:

  • rhododendrons o ituaiga uma ma ituaiga, o lona matagofie e le mafai ona ufiufi, ma o le tulaga lelei o le aoga i totonu o laau toto;
  • talo e pei o ni fugalaau tetele ma matagofie i fugalaau fugalaau, lea e oo lava i le tusitusi e faapitoa lava le matagofie;
  • Faʻaleleia i foliga faʻapipiʻi, tuʻuina atu o le alofa tunoa ma le natura, faʻatoʻilalo i le amataga o le tautotogo o le tautoulu o fugalaau lanu samasama;
  • fugalaau magolias, e tusa lava pe i totonu o foliga e pei o se ata o se lalelei uiga ese;
  • E le gata ina susulu matagofie, ae e maua ai foi le ata, e aunoa ma le vaaia o foliga e oo lava i le pito sili ona itiiti mo le malologa;
  • lauiloa Samoa, lea e mafai ona tauva ai le matagofie o le fugalaau ma laulaau lauiloa;
  • evergreen laurel cherry ma lona palealii lanumeamata matagofie, matagofie ma le aunoa ma le faatulagaina;
  • hydrangeas faʻatasi ai ma o latou tino e sili ona leaga-pulou.
Iapani togalaau a Iapani

Afai e le lava le avanoa, e mafai ona suia i lalo laau vevela e faigofie ona tumu i le pupu bamboo - e fai ma faʻataʻitaʻiga, honeysuckle poʻo le wisteria, o le fugalaau o le a avea ma se isi "pa" e le mafai ona galo.

Mealilo 5. Aua le fefe i le vai

O le vai o le faavae autu lea o le Iapani e pei o laau totő ma maa. E le mafai ona mafaufau i se togalaau a Iapani e leai se vaʻai matagofie e maua ai le faʻalauiloa faapitoa o le togalaau ma le matagofie, faʻatumu avanoa i le olaga ma faʻamalosia le siosiomaga o le filemu ma le toafilemu. Vaitafe, vaifefe, vaitafe e manavaina ai le fealofani ma le filemu, ma le matagofie o le vai i luga o laupepa o fuʻa vai e taatitia i luga, o maa maa na ufitia i laau ma laau talatala o loo fausiaina le vaituloto e le mafai ona faamemelo mo le tele o itula.

Ioe, afai e te mamanuina le fanua atoa i le agaga o se togalaau a Iapani, e mafai ona e faatagaina oe e faʻataʻitaʻi i vaituloto o soo se ituaiga ma le tele. Ae afai e te faʻaogaina na o le tasi le tulimanu Iapani, aemaise lava pe afai e te toe faʻaaogaina se togalaau poʻo se terrace, ona foliga mai lea e le mafai ona faʻaaogaina vai. Ae o le vai e le gata ina mafai, ae e tatau foi ona faʻaaoga e tusa lava pe iai ni tulaga faʻapitoa. O vaituloto, vaʻai laiti, totonu ma totonu o vaipuna o le a aumai ai le vai i soo se mea. E le gata i lea, o le faia o se vaituloto telefoni e sili atu nai lo le faigofie, e le manaʻomia ai le tausiga ma le taumafaiga e pei o se vaʻa atoa. Ma i totonu o lea mea e mafai ona e ola i taimi uma, e le mafai ona maua ni laau i lau eria - mo se faʻataʻitaʻiga, o se fetu o togalaau faʻapani Iapani - o se lotus. Ma afai e leai se manaʻoga e totō laau - naʻo le tuʻuina o ni vai poʻo ni ipu ma faʻatumu i le vai (o le uluai tsukubai e sili ona lelei - tane maʻa mo le fufuluina o lima). E mafai foi ona faʻaaʻoaʻoina le vai e ala ile fiafia e ufiufi i le iliili poʻo le oneone: o se togafitiga e faʻafefe ai galu i luga e faʻataʻitaʻiina se laufanua lamolemole i totonu o se toga papa.

Iapani togalaau a Iapani. © Tony Shertila

Faalilolilo 6. Moss ma le puipuiga eleele i le kamupani a le au filifilia filifilia

I totonu o le togalaau Iapani, o lanu lanumeamata e matua taua tele. Ae o vao vao masani e leai se nofoaga iinei. E tatau ona suia i le ogatotonu, poʻo le puipuia o puipui e sili atu ona fetaui mo o tatou tulaga - waldstein, acene, lea e le o se mea e sili ona manaia. I totonu o togalaau Iapani, latou te fiafia foi e faʻaaogaina le laʻau ma lau lau-lau-lanumeamata. O le laupepa ma le pachisander ua avea ai se kapeta moni maoaʻe e fesoʻotaʻi ai ma maa faʻamalosi maliega.

Faʻamatalaga, o le togalaau Iapani e le faigofie tele. E mafai ona faʻaaogaina vai o irises ma cereals i lau lava faitalia i le mamanu o meafaitino vai, pe afai latou te le solia le amio saʻo o le ata ma paleni. Ae pei o se faʻaopoopoga i maa, olo, vao ma laau toto e faʻaaoga moni "faʻaogaina," faʻalagolago i le natura matagofie, "aʻafia", pe i luga o laʻau lauolaola. Manatua-e le o le, pulu lipano, faletalimalo, fesesa, primrose, Iapani e fetaui lelei i le tulimanu o le faa-Iapani.

Iapani togalaau a Iapani. © doyouknowjapan

Faalilolilo 7. Mea taufaasese maʻa

O le faʻaleleia o le natura, amata mai vaituloto ma vaitafe i le faʻafanua, o le togalaau a Iapani e ofoina atu maʻa e avea o se vaega taua o le mamanu ma le laufanua. O le mea autu mo le au Iapani o le faigofie, natura o foliga ma laina. Mo se tulimanu o le agaga o le Land of the Rising Sun ua faʻaaogaina naʻo le natura ma le le puipuia. Ese ese, e le masani ai, e eseese lanu ma lanu vali e tatau ona faʻaaogaina faatasi ai ma le matagofie o maʻa palapala, oneone lanu ma le iliili. O maʻa mafolafola mo laasaga taʻitasi, laʻau o le vaitafe, maʻa lapoa ma se maʻa laʻititi o maa e tatau ona fausia ai le faavae o le tuufaatasiga ma faʻatumu avanoa uma e totoe mai laau. E tatau ona le itiiti ifo ma le faalua ni maa i soo se mea teuteu i le faa-Iapani e pei ona i ai laau.

Ma manatua le faʻatusa o le faʻatumu o mea e faʻaaogaina e liliu ai elemene maʻa uma i se mea sili atu. Laʻau tetele - o se faailoga o maa, maʻa ogatotonu na tanumia i totonu o le palapala - faʻamamaina e le vai o le motu. Ma o se faʻafanua e ufiufi i le iliili poʻo le meaʻai laupepa e faataitai ai le vai.

Faalilolilo 8. Mamanu ma eseesega

Ina ia mafai ona toe faʻaleleia le filemu o loʻo i ai i togalaau a Iapani, o le paleni o se mea ofoofogia o le tamaoaiga o lanu ma foliga ma le malupuipuia ma le vaʻaia o mataupu faavae o le faʻatulagaina, e tatau ona taʻitaʻia e taʻiala autu e lua o le mamanu - o le tiute o faʻatusatusaga ma mea faʻapusa. I le tulimanu ua teuteuina i le faa-Iapani, e talafeagai le faaaogaina na o elemene teuteu ma mea e faaaoga e faatusa i le natura. Ma o laau ma maʻa e tatau ona faʻatusatusa le tasi i le isi: moni mo mea faitino taitasi e tatau ona i ai lona lava "counterweight".

Iapani togalaau a Iapani

Faalilolilo 9. Fausia ma Mats

Mo luga o fola, teuteuina o le terrace, fatuina o nofoaga mo le lauti po o le mafaufau loloto i le togalaau Iapani e le faʻaaogaina maa poʻo isi lavalava. O maa ma maʻa maa o ni "tagata auai" i totonu o faʻalapotopotoga. Ma mo le paina, e tatau ona suia i se mea aoga, ae faʻatusatusa i le natura, faʻavae laupapa. O faʻamalositino laupapa e lelei, mafanafana, ma maofa lelei lelei le faʻamaopoopoina o laau uma ma papa. Ma ia faʻaopoopo le faʻamaoni, faʻatau oloa i luga o falaoamata ma meaʻai e fai i luga o laupapa.

Faalilolilo 10. Faʻaaogaina fale faʻataʻitaʻiga

E tusa lava po o le a le faʻaeteete e te filifilia ai laau totō, e le mafai ona e faia e aunoa ma ni faʻailoga ma mea teuteu. O le faʻaogaina o se tasi o mea faʻataʻitaʻiga o le a sili ona taua i le toe faʻataʻotoina o le atemosifia moni o le togalaau Iapani - ma e le afaina pe o le a avea o se mea faigaluega atoa poʻo le faʻataʻitaʻiina, vaneina poʻo le teuteuga. O fanua masani o Iapani e le mafai ona mafaufauina e aunoa ma ni moli maa, pagodas poo fale ti, ni alalaupapa laupapa lanumumu e lafo i luga o se vaituloto. Ma afai i totonu o se tulimanu itiiti o le fausiaina o mea e gaoioi atoa e le talafeagai, ona fai lea o ata laiti e toe fai ai a latou ata, teuteuga teuteu ma pagodas o le a masani lava i totonu o le ata. O le mea e sili ona taatele o se moli maa, e talafeagai uma i le terrace, i le toga papa, ma i le vaituloto.

Iapani togalaau a Iapani

Faalilolilo 11. E lelei tele pulu i soo se ituaiga.

E le mafai ona mafaufauina se mamanu a Iapani e aunoa ma se afu toetoe lava a tutusa ma le leai o maa. O le faʻamalosi, ae o se manaia matagofie o loʻo ola i totonu o le togalaau o se miti mo tagata o loʻo nonofo i vaipanoa ma le malulu, e tusa lava pe amata ona maua le lauiloa i le taumalulu. Ae i le isi itu, o le olaola o popo e mafai ona faʻaaogaina sili atu le malosi, tuʻuina i luga o luga o le terrace poʻo le nofoaga e malolo ai, ae faʻaopoopo foi i laau totō ua totōina i le palapala e pei o se faʻaogaina.

Ae o le bamboo o le a talafeagai i lau tulimanu i le faa-Iapani, e le gata i se ituaiga "ola": o ituaiga mea eseese, mea teuteu ma mea fale mai le bamboo e taʻalo tutusa ma le taua. O se pakete fagu, mat, wattle po o le pa, pou, musika a le matagi, alalaʻau po o se vaʻa faʻaaoga e fai ma lagolago - e tele filifiliga.Ia mautinoa ia e ulufale i se tasi o elemene bamboo i le mamanu o lou tulimanu - ma o le a vave ona e lagona le sili atu o le faʻamalamalamaga o le 'au tusitala.

Iapani togalaau a Iapani. © Mary Warren

Faalilolilo 12. Vaʻaia pea

Ina ia fausia se tulimanu talafeagai i le faa-Iapani, lea e nofo filemu ai ma le ea, o minute uma e foliga mai e feaveaiina oe i le taimi ma le avanoa, e tatau ona tuuina atu le le totoʻa tausiga i laau ma teuteuga i lona atoaga. Faiga faa-Iapani e manaomia ai le le mautonu. O le taofiofi ma le teuteuina, tausia o foliga le lelei, laina mama ma le le mautonu o tulaga o maa ma alavai, aveesea o fugalaau ma lau vevela e manaomia ai se galuega tele. A aunoa ma lena, o taumafaiga uma o le a faigofie ona faʻaleagaina.