O le togalaau

Rhododendrons i le Faatoaga: Tuputupu ae ma Tausiga

I tusi mai fafo, o rhododendrons e aofia i le vaega o laau totō o tutupu i le paolo ma le penumbra. O nei faʻamatalaga na malaga atu i tusitusiga Rusia. Ae ui i lea, o le totoina o rhododendrons i nofoaga lafoai e talafeagai i Europa i Sisifo.

Matou te taʻu atu ia te oe e uiga i le totoina ma le tausia o rhododendron i le totonugalemu o Rusia, i le mea e vevela ai le vevela ma vevela. O le ae maua foi fautuaga e uiga i le faʻalauteleina o rhododendrons, faʻaliliuga ma luga o laʻei, iloa auala e ola ai rhododendrons i le taumalulu, ma, ioe, e mafai ona e vaʻai i ata o rhododendrons i le togalaau ma le mamanu.

O nei laau e manaʻomia le vevela e le gata mo le tuputupu aʻe, ae mo le totoina o fugalaau. O le mea lea, e tatau ona e filifilia ni lafulaga matala ma se ata lafoia i le aoauli, ina ia le "mumu" le rhododendrons i le amataga o le tautotogo ma i ni tausaga e seasea tupu aemaise lava o taumafanafana vevela (e mafai ona e natia mo lenei vaitau). Mo ituaiga o meaola, o nofoaga uma e tatala atoa e talafeagai foi.

E faʻapefea ona toto le rhododendron

E pei o Roses, o rhododendrons e le fiafia i matagi ma tusi, o le mea lea e tatau ona puipuia le nofoaga mai ia i latou, ma i le itu i matu, e tatau ona puipuia puipuiga i totonu o ni fale poʻo ni togalaau tetele. I nofoaga matala, nofoaga e le puipuia, o taimi uma ma nisi ituaiga o meaola e pagatia i le taumalulu mai le mafanafana o aafiaga o le matagi.

O Rhododendron e mafai ona toto i tafatafa o laau ma laau lapopoa, ae ui i lea, e tatau ona manatuaina o papa e iai ni aʻa, e pei o le birch, linden, maple, willow, ma isi mea, e le talafeagai ma tuaoi. .

A o lei totoina le rhododendron, ia mautinoa e leai ni laau laumei e lata ane. E le fautuaina le totoina o nei laau totő ma roses - o loʻo i ai o latou manaʻoga eseese mo tulaga o le eleele. Rhododendrons i totonu o le togalaau o fualaau laʻau masani, ma o le i ai o le calcium i totonu o le palapala poo le falugaina e afaina ai i latou. O le mea lea, o le tulaga lona lua mo le manuia o le galueaina o lenei faatoaga o le faia lea o tulaga talafeagai ile palapala.

Auala e ola ai Rhododendron

O le nofoaga filifilia e tatau ona maualuga i luga atu o le laasaga aoao o le eleele ma e lelei le suavai (pe a uma, rhododendrons o laau o le mauga) ina ia le paʻu le vai i luga o le saite, aemaise i le amataga o le tautotogo i le taimi o le kiona ma le autumn i le timuga umi. A mafai ona faʻaaogaina le alavai, maʻalaʻau ma isi mea e aofia ai le lime. O nisi tagata fai togalaau latou te maitauina le malulu o nei mea toto e pei o se manaʻoga e faʻatumu ia laau, fatuina o se ituaiga laufusi. O le isi lea mea sese, aua o le tele o le susu e tau atu i le pala o le ua aʻa o laau.

O se vaʻa faʻapitoa faʻapitoa ua saunia mo le totoina, talu ai e le talafeagai mo le totoina o togalaau masani. O loʻo faʻapipiʻi faʻatau mea totō e faʻaleleia mo rhododendrons, ae mafai ona e saunia le paluga oe lava. Mo le faia o lenei mea, faʻafefiloi eleele eleele (loam), humus ma le solofanua e le faʻaaogaina sphagnum peat (1: 1: 3-4). E lelei tele le faʻaopoopoina o le faʻafefiloi o mea faʻafefiloi i le paluga. E le talafeagai le peat Lowland mo lenei faʻamoemoe, ona o loʻo i ai se fausaga efuefu lea e fesoasoani i le faʻamalosia o palapala. A aunoa ma le faaopoopoina o le loam, ma le malogo malosi, e faigata le susu ile palapala, o le a salalau le vai ile itu, ma o le a tumau le mago. O le meaʻai e tatau ona faʻamalolo (pH 4.5-5.5), gaogao, vaalele ma le vai-permeable.

O le totoina o lua e maua ai le paʻu papa (40-50 cm), ona o le fua o le laau e maua ai le fua, ma o le fuataga e fuafua i le tele o se matua matua, aua o le tele o laau toto e 80-100 cm.The mamao i le va o laau toto e fuafua ile paleni o le palealii o se matua matua ma ua fuafuaina e pei o le maualuga o le palealii o pale .

Rhododendron totoina

E mafai ona e totoina ni laau i soo se taimi o le tausaga, talu ai e tatau ona faʻatau faʻatau na o se aʻa faʻamau. Ae o le togafiti o le rhododendron e sili ona lelei i le amataga o le tautotogo ao lei fuga le fugalaau pe ua maeʻa. A e faʻatau mai fatu, faʻalogo i mea nei:

O le eleele i totonu o le ulo e tatau ona susu, ae le o le gaosia.

Afai o le ipu na aveeseina ma le faigata, o lona uiga o le masini i totonu na matua faʻatulagaina ma e tatau ona tipi i se manoa ma 'eli' le eleele i le tele o nofoaga i luga o le eleele, ae ia le paʻu le eleele.

E totoina le togavao i le loloto e tasi e pei ona i ai i totonu o le atigipusa, e leai se mea e faʻamalosia ai le ua. A uma ona totōina, ona toe faʻasusuina loa lea ma mulimulu i le peat, coniferous litter, paʻu pine. O le taofiga o laau toto e talafeagai, talu ai i le taumafanafana e puipui ai le aʻa mai le vevela ma faamamago, ma taofia ai foi le tuputupu ae o vao, ma i le taumalulu e mafanafana ai aʻa.

Rhododendron Care

Aʻo tausia le rhododendron, faʻaaogaina ma le lima ia le veleina o laau, e le mafai ona e tatalaina ma eli le palapala i lalo o le vao ona o le vavalalata o aʻa. E le talia le veleina o se eleʻele, o le mea lea, e tatau ona tuʻuina vai masani.

O le tausiaina o se rhododendron e aofia ai le suavai i le timu. Afai e faigata le vai, ona tatau lea ona faʻamamaina ile acidification ma le sulfuric, oxalic, citric poʻo acetic acid. E mafai ona faʻaititia le malosi o le vai e ala i le faʻafefiloi lelei o le paʻu sphagnum peat i le vai ma tuu le paluga e tu mo le 24 itula. E aoga le suʻeina o le vai i le afiafi e ala i le fufuluina, o lona uiga o le fafagaina mai le faʻafeinu faʻatasi ma se pusa i tafatafa o lau o le laau. I le vevela, timu vevela, faʻafefeteina o lauʻeleʻele e tatau ona faʻatulagaina.

Ia Aokuso, o le suavai e matua faaitiitia pe taofia atoa i timuga ina ia aua le faaosofia ai le tuputupu aʻe lua o togi. E tatau ona faʻamautinoa o le lime, dolomite, lefulefu ma isi mea e faʻapipiʻi ai le palapala e le mafai ona ulu atu i le aʻa o meaʻai. E tatau ona manatua lenei mea pe a filifilia fomaʻi, lea e le tatau ona aofia ai le calcium ma le chlorine.

Faʻafefea ona fafaga rhododendron

Faʻatasi ma se lua e sauniuni lelei, e le manaʻomia e rhododendrons le laʻei pito i luga mo le lua tausaga muamua. Mai le tolu tausaga, e tatau ona faʻaauau pea ona faʻatino nei gaioiga. Afai e te le iloa le auala e fafaga ai le rhododendron, matou te fautuaina oe e faʻaaoga a matou fautuaga.

I le amataga o le tautotogo, o le rhododendrons e fafagaina i le ammonium nitrate, aemaise lava pe a mulching i le paluga, ma i le taimi o le vevela, e faalua i le faatolu le suavai suamalie e pei o le Fertika Lux, lea e le maua ai le calcium.

I le taufaʻaiuga o Aokuso, ina ia faʻateleina le faigata o le taumalulu, e aoga tele le fafagaina o le sulfate. Fertilizers e faʻaaogaina i le pepa faʻapitoa. O le filifiliga pito sili ona faigofie mo le laei pito i luga o le faʻaaoga lea o fuālaʻau faʻamalosi e faʻaaogaina i le taimi.

O le aoga lua e fautuaina e nisi o tagata gaosi oloa e le tatau ona faia ina ia le faʻaosofia ai le tuputupu ae lua, ma le fafagaina o le sulfate sulfate e tausia.

I le avea ai o se tulafono, i tuafanua, o rhododendron e le afaina i meaola faalafua ma faamaʻi. Pau lava le mea e mafai ona matauina o le chlorosis, e fesoʻotaʻi ma le faateleina o le eleʻele o le eleele. O Chlorosis e foliga mai o le samasama o laulaau ma e faigofie lava ona soloia e le acidification o le meaʻai e ala i le faʻaleleia o vai i vai faʻamalolo. Ina ia aua le aumaia ni faʻamaʻi ma faʻamaʻi i lau 'upega tafaʻilagi, e tatau ona e siaki ma le totoa ia laau pe a faʻatau.

Rhododendrons i le taumalulu

A o leʻi oʻo i le taumalulu, e tatau ona faʻalauteleina le mafiafia o le mea e mulimulitaʻi ina ia puipuia le aʻa. Mo faʻataʻitaʻiga i le pito i tua o le autumn, ao lei amataina le taumalulu, e manaʻomia e le rhododendrons le vai-faʻaaogaina o le vai. Afai e totō ni laʻau faʻamalama i nofoaga avanoa poʻo ni ituaiga e le lelei le tau malulu i lo tatou tau, ona ufitia lea i mea e le o ni mea e lalagaina (lutrasil, spandbond, ma isi mea) ina ia le mu ai laau i le amataga o le tautotogo.


Mo le malupuipuia o rhododendrons i le taumalulu, e tatau ona faʻaaogaina se faʻamau mautu ina ia le motusia e le kiona lala o laau. A maeʻa le kiona, e tatau ona ufiufi i vao. I le tautotogo, pe a maeʻa maeʻa le palapala, ona aveese lea o le fale.

I le vevela i lalo ifo o le -1 ° C, o laulaau o rhododendrons e taʻitasi ua feliuliuaʻi i totonu o se pu. Aua e te popole, o le mea lea e puipuia ai le laau mai le vevela tele o le susu ma le manava, ma o le kiona e toulu e le mafai ona taofiofi i luga o le tipu, faaitiitia le ono mafai ona paʻu lala, ma "afifi" le aʻa.

Ata o rodendrons i le togalaau ma le faʻasologa o fanua


Rhododendrons e teuteuina i vaitau uma. O manatu a Evergreen e aumaia ai le fiafia i saute i le togalaau. O paʻu vevela ma laʻau matagofie e faʻailoaina e tusa lava pe leai ni fugalaau.


O lapotopendor rhododendrons e matagofie e le gata i le taimi o le fugalaau, ae faapea foi pe a maeʻa ona o foliga mama o le vao ma laʻau matagofie matagofie. I le autumn, e toe tosina atu ai le vao ma le matagofie lanu o le laʻau. I nisi o ituaiga, e avea ma lanu samasama, i isi - lanu samasama, ma o isi foi e laei i le ulaula o le autumn, e feilafi ma le tele o lanu mumu-lanumumu.

O le mea lea, o le tali sili ona faigofie, ae le o le faigofie "faigofie" o le a tulaʻi mai ma le saoloto e faatulaga vaega. Vaega o rhododendrons i le mamanu o le laufanua ua filifilia e tusa ai ma le lanu o fugalaau, faapea foi le foliga ma le tele o laau. O le numera aupito sili ona lelei o laau i totonu o le kulupu e tolu i le fitu; i vaega tetele, e mafai ona faateleina le numera o laau. E le tatau ona e totoina ituaiga eseese ma lanu eseese ile vaega. O le feteenaiga o le a "fasiotia" le fugalaau mataʻina. O fua taua o nei laau toto e foliga lanu foi.

O le mea lea, e le foliga mai o le 'eleʻele e foliga mai e leʻo foliga mai, e eseese ituaiga ma laʻau o le vao e tatau ona filifilia.


I le taimi lava e tasi, ua totoina i le muaʻi laʻau, e pei o rhododendron ma ona ituaiga eseese, sosoo ai ma ituaiga o le ituaiga o Kalinka, ona sosoo ai lea ma ituaiga ma ituaiga eseese. Pe a fatuina ni vaega ma ni meaʻai, aua le faʻafefiloi laau taʻitoʻatasi ma taʻitoʻatasi.


I le filifilia o le lanu o fugalaau, o le taofiofi e tatau ona faʻaaogaina, o le mea lea e le toe maua ai se fesuiaiga le talafeagai. Vaavaai i ata o rhododendron ua totoina i totonu o le togalaau - o loʻo i ai la latou lanu matagofie. I ituaiga eseese, o le lanu e mauʻoa i lanu piniki, lanu viole, ma lanu violē. Lanu mumu, samasama ma moli o evergreen rhododendrons e le o le taumalulu io tatou tulaga (sei vagana ai iunite), talu ai e tatau ona latou lanuina i ituaiga o meaola vevela. Afai e te fiafia i lanu samasama ma le mumu, o le a latou aumaia ituaiga eseese i lau togalaau. O lea la o le lanu laititi o oe ua le maua, o le a le.


E lelei tele le faaopoopo atu i nei togalaau faʻatasi ma conifers e foliga tutusa ma rhododendrons. E tatau ona tuʻuina atu i paina ma vaipuni. Laʻau ma thuja e lelei naʻo le itu i matu mo puipuiga mai matagi ma i se mamao tele. Ma e le gata o se ata lafoia mai ia i latou, ae faapena foi i le papa o le aʻa, lea e "paʻu" le aʻa o le pakiaka o rhododendrons.


Talu ai ona o le rhododendrons e fiafia i le maualuga o le suamalie, ua totoina lelei i tafatafa o vaituloto ma vaipuna, pe a fai mea e sili ona lelei i le taumafanafana.

I fafo atu, o rhododendrons e masani ona faʻaaogaina i le togavao o le heather, i le mea oi latou o soloists autu. O le mea e leaga ai, o lenei filifiliga e le talafeagai mo i tatou, talu ai o Hate ma erica - o laau e le mo la tatou tau.

Ae o laumei, lingonberries ma blueberries ua fetaui lelei mo togalaau "hate" faapena. E le gata i lea, o le tele o ituaiga o blueberries e matagofie tele le lau o le autumn. O isi vaitausaga, e pei o le tomonia marigold ma le pulu lipano, e lelei foi i le faʻatasi ma rhododendrons. Aua nei galo e uiga i ferns, o lona vai o le a faʻaopoopo le faʻatusatusa i le laʻau o rhododendrons.