Laʻau

Cypress

O se aiga e le tele tele, e pei uila (Cupressus) e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le aiga Cypress (cupressaceae). O lenei ituaiga e tuufaatasia ai le 16-25 ituaiga (e tusa ai ma faamatalaga mai punaoa eseese) o conifers e faavavau. E maua i latou i nofoaga mafanafana o le itulagi i matu.

O lenei ituaiga o loʻo faʻatusalia e le gata i le umi (e oʻo atu i le 60 mita) ma faʻatautaia le tele o laau, ma le totoina o vao, e oʻo atu i le maualuga o le 5 mita. I luga o togitogi o loʻo i ai vaʻaiga faʻapitoa ma lau paʻu. Laititi laiti (leaflet), o le umi e le sili atu i le 6 millimita, e maʻeu ma e pei o ni taʻalo, latalata i le pana.

Inflorescences o le tane ma le fafine, ma e iai a latou vaʻaiga eseese i le va oi latou lava. Faʻailogaina o tamaʻitaʻi i luga o foliga o le tele o faʻavae i le foliga o se polo, e tutusa le tutusa ma le 0.8 i le 4 senitimita. E tasi le tausaga mulimuli ane, e amata ona latou faʻamaonia pe a maeʻa. Laititi (mai le 4 i le 7 millimita) fatu o loʻo i lalo o le telefaceted, paʻu mafiafia, o loʻo i ai ni apaʻau vaʻavaʻa vaeluaina-fua. O tamaʻi tamaititi o loʻo i ai foliga faʻalanu, ma o le tele o faʻailoga o loʻo i luga o latou luga.

Toeitiiti lava o ituaiga uma o lenei laau e totoina, ma na o le fale uila tetele (Cupressus macrocarpa). O lona lauʻeleʻele o le talafatai i saute o Kalefonia ma le Iunaite Setete. I le natura, e masani lava ona oʻo i le maualuga o le 25 mita, ae o loʻo i ai ni faʻataʻitaʻiga o le fasefulu mita le maualuga ma se pusa malosi tele, o lona lautele e mafai ona 2.5 mita. Ae peitai, pe a tupu aʻe i totonu, e oʻo atu i le 2 mita le maualuga o le uila. Ae o laau talavou laiti ei ai se pale laititi, colonin, ma o latou lala, e toetoe lava a faasolosolo saʻo agai i luga, ua i ai se faatulagaga tele. I totonu o se tagata faataitai, o le a paʻu lala i itu, e fesootaʻi ma le mea o loʻo tupu i luga o le tino.

E mafai ona atiina ae ni ituaiga ituaiga o laau faapena, o eseesega e le gata i le telē, ae o le lanu foi. O le sili ona lauiloa i totonu ia i latou o le "Goldcrest" lea ei ai nila lanumeamata ma se tinge samasama.

Cypress Care i le Fale

I totonu o togalaau ma paka, o le totoina o le perosi e faigofie, ma e le manaʻomia ai se tausiga faapitoa i lenei mataupu. Ae peitaʻi, afai e te manaʻo e totoina i totonu o se fale, ona e manaʻomia lea ona e saunia mo le mea moni o lenei mea e faigata tele, talu ai e manaʻomia e le laau ni tulaga e tutusa lelei ma ana mea masani.

Malamalama

Manaomia malamalama ae faʻasalalauina. Puipui le perosi mai le la susulu. O fesoʻotaʻiga o sasaʻe ma sisifo o loʻo talafeagai mo le faʻatulagaina, ae i le taimi lava e tasi e tatau ona faʻafeoloolo mai le aoauli o le vevela o le la. I le taumafanafana, e le tatau ona e tuʻu i tafatafa o le faamalama i saute, talu ona vevela tele ma susulu iina. I le leai o isi filifiliga, e mafai ona e tuu le laau i se mea mamao mai le faamalama, ae ui i lea, ia faaeteete ia lava le malamalama mo ia. I le taumalulu, o sea faamalama o le a sili ona taliaina. O se faamalama o le itu i matu o le a avea ma filifiliga pito sili mo le nofo ai i le taumafanafana, ae i le taumalulu e le mafai ona e tuuina le uila i sea nofoaga.

I le tulaga o le a leai se malamalama o le laau, o ona togitogi o le a faasolosolo lava ona faʻaloloa ma "liua lauulu". Afai e tele tele le malamalama i le isi itu, o le a liu samasama ma amata ona oti, ma o le a faʻagogo lala.

Tulaga o le vevela

I le taimi vevela, e manaʻomia se vevela o le 18 i le 25 tikeri. I le taumalulu, e fautuaina e toe fetuunai le perosi i se nofoaga malulu mai le 8 i le 10 tikeri. I le tulaga o le lamatiaga o le malulu i le po ua pasia, ona fautuaina lea o le laau ina ia siitia atu i le ea fou (togalaau, faapaologa). O le nofoaga e tatau ona puipuia lelei mai le susulu o le la ma le matagi.

E faʻafefea vai

E tatau ona faʻalelei le faʻatau. O le mea lea, i le taimi mafanafana, e tatau ona e filifilia se faiga faʻavaivai e le mafai ai ona faʻamago le eleʻele mo sina taimi puupuu, aua e mafai e lenei mea ona faʻaumatia le laau. E le tatau ona faatagaina le lolovaia, e pei ona i ai i lenei tulaga e ono aliali mai le pala i le aʻa.

Faatasi ai ma le amataga o le vaitau o le taumalulu, ua itiiti ifo le suavai. O le mea lea, o le suāsusu e naʻo le maeʻa lava pe a uma le mumu. Ae ui i lea, i se mafanafana mafanafana, e tatau ona e faʻafeinu i le auala tutusa e pei o le taumafanafana.

Totogi

O lenei laau e le fiafia i le maualalo o le susu. O le mea sili ona leaga mo ia, o le ea lea e le mautonu i masini faʻavevela i le taumalulu. Ina ia faʻalauteleina le faʻamamaina, e fautuaina e sosogi le pafi i le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le aso. Ma e le o tele ni laau tele e mafai ona faʻaputuina se vai vevela uma ina ia mafai ai ona faʻaleleia le faʻamalolo, ma le tumama.

Teuteu

Pe a tupu aʻe i le togalaau poʻo totonu o le paka, e mafai ona faigofie ona teuteuina lenei laau, ma tuʻuina atu ia te ia ituaiga sili ona ofoofogia. Afai e ola le cypress i totonu o se fale mautotogi, ona le tatau lea mo ia. O le mea moni e faapea, i lalo o ia tulaga e tupu malie lemu ma e leai se uiga tele. I le vavae ese o se lala tele, o le ae faamemelo i le paʻu paʻu.

Faʻafefiloi o le lalolagi

Talu ai o telefoni lapopoʻa e sili ona fiafia e ola i tulaga masani i matafaga ma papafaga, ona ia manaomia lea o le eleele talafeagai. O le mea lea, o le eleele e talafeagai mo lea mea e tatau ona vaʻavaʻa, faʻamaʻi (pH 4.5-5.5), ma sina sosolo itiiti foi. E tatau foi ona i ai ni tamai maa ma oneone. E mafai ona e sasaaina oneone, peʻa ma tamaʻi tamai maa i totonu o le eleele ua saunia mo le conifers i se fua faatatau o le 3: 0.5: 1: 0.5. E manaʻomia le faʻaleleia o alavai lelei i le pito i lalo o le tane, lea e fautuaina ina ia faia i le omea lautele.

Fertilizer

I le vaitau o le tautotogo ma le taumafanafana, e manaʻomia e le faleoloa ni laʻei pito i luga. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga se faʻapitoa faʻapitoa mo conifers, ma faʻaaoga e tusa ai ma faatonuga i luga o le afifi.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

O laau talavou e tatau ona toe totoina i lea tausaga ma lea tausaga, ao lei amataina le vaitaimi o le tuputupu ae malosi. Tupulaga matutua ua totoina ma itiiti ifo. O laau tetele e le toe suia, ae latou te suia le pito i luga i tausaga uma.

E tatau ona faʻatinoina ma le faʻaeteete lenei faʻatinoga ma e sili atu le faʻagataina oe lava ile toe faʻaleleia. Ina ia faia lenei mea, ia aveeseina ma le faaeteete aʻa mai le potoa tuai ma se masini eleele ma tuu mea uma i se mea fou. Liligi le tele o le manaʻomia o le faʻafefiloi o eleele. Faamolemole ia matau o le aʻa aʻa e tatau ona tumau pea le le aoga ao faagasolo le gafa.

Faʻatauga auala

E mafai ona faʻalauteleina le Cypress e ala i le tipi poʻo fatu. O seleni e gaosia i le faaiuga o le tautotogo. Semi-lignified apical puʻu ua teuteuina. Mo le faʻaaogaina o se tamai fale kosi faʻatasi ma peʻa e fefiloi ma oneone. Ina ia faʻaitiitia le taimi o aʻafiaga, e mafai ona togafitia faʻamaʻi ma aʻa poʻo le heteroauxin aʻo le i totoina. O le faʻaleleia atoatoa e masani lava ona tupu pe a mavae le 8 vaiaso.

O le tuputupu aʻe o le pafi mai se fatu e sili atu le faigata, aua o le tele o ana fualaau e le mafai. Ina ia mafai e fatu ona totogo, ua fetogi. O le faia o lenei mea, ua tuʻuina i se nofoaga e tumau ai pea le malulu o le 2 i le 3 tikeri. E tatau ona latou nonofo iina mo le 8-12 vaiaso. O le luluina e faia i le tautotogo, ona o lenei mea o le paluga o le peat ma le oneone ua faʻaaogaina. O fatu e na o sina mea itiiti lava e loloto i le eleele, ona tuu lea i totonu o se fale vevela vevela.

Maʻi ma faʻamaʻi

O meaola faalafua o le Cypress e seasea lava. Afai e te matauina se paʻu po o se apogaleveleve e tuu i ai, ona e manaʻomia lea ona faʻaaogaina i se vailaʻau i se taimi vave (mo se faʻataʻitaʻiga, phytoerm or actellik).

E mafai ona maʻi se laau pe a solia le tulafono mo le tausiga. O lea la, o le a vave ona tali atu pe a fai e iai se mea e faʻafefe ai le suavai, eleele maualalo, malamalama tele, le talafeagai le palapala, faʻapea foi le faaleagaina o aʻa. I lenei tulaga, o lala o le laau ua mamago, samasama o nila, ma ua nenefu. I se numera tele o mataupu, e le mafai ona malamalama i le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le perosi i le taimi, ma e vave ona maliu. Ina ia aloese mai lenei mea, taumafai e vave fausia le laau i tulaga sili ona mafanafana ma tausia.