Laʻau

Igoa Cactus, ituaiga ma tausiga i le fale

Cacti, pei o fale o le fale, na amata ona salalau i le fesootaʻi ma le oʻo mai o komepiuta fale. Ona o le toʻatele o tagata e talitonu e mafai e nei laau ona faʻaitiitia le faʻamalolo. Cacti i se tulaga aoao o ni tagata e le lelei le tausiga, ae e oo lava ia i latou e masani i mea ofoofogia o le tau ma le lamala e mafai ona maʻi ma mate pe a solia tulafono mo le tausiga. O lenei laau e le masani ai, o le mea lea e tatau ona ese mai le tausiga o isi laau i le togalaau fugalaau.

Nofoaga masani

O le fanau mai o cactus o Amerika. Ae latou te ola i vaega o le Aferika, Asia, e mafai ona e vaai i Europa. I le natura, e tele naua. Latou te fiafia e nofo i vaega ogatotonu o le kelope ma lagona lelei i Atenitina, Chile, Mekisiko. O le laau e tele ituaiga o meaola, o nisi o loʻo ola i vaomatua. E mafai ona latou vaaia i le talafatai o le Metitirani ma Black Seas.

Tulaga masanilea e fiafia ai cacti:

  1. Faʻasaʻo maualalo. O le tele o ituaiga tagata e filifilia nofoaga ma le maualalo o le suavai. Ae ui i lea, o nisi tagata latou te filifilia se maualuga o le susu, o lea e ola ai na o vaomatua i vaomatua.
  2. Eseesega o le tau. Sa masani ona lagona le paʻu o le vevela o loʻo tupu i toafa. O iina o le eseesega i le va o le ao ma le po e oʻo i le 50 tikeri.
  3. Faʻasaʻo le meaʻai. E masani lava ona tupu le cacti i eleele eleele, e fai ma faataitaiga, maʻalanu poʻo oneone e talafeagai, o le mea autu lava o le mea lea e vaʻavaʻa. Ae ui i lea, o nisi o ituaiga meaola e sili ona fiafia i fanua o le vaomatua.

Cactus Vaega

O nei laau totō o loʻo i ai le aano o le aano ma le paʻu paʻepaʻe. O lenei tulaga na faia i le faagasologa o le evolusione, e mafai ai e le laau ona fetuunaʻi i le leai o se vai.

Le puipuia o le gau o le susu i le cacti O loʻo i ai puipuiga faʻapitoa:

  • Nai lo le gaosia o laulaau.
  • Hair i luga o le epidermis.
  • Faʻapipiʻi paʻu.
  • Sue e aofia ai liu.
  • Lago malosi aʻa.

Cactus tausi

E faigofie ona tausia le cacti, ae e manaʻomia pea iloa nisi o mea taua:

  • O le vevela i le vaitau o le tuputupu aʻe e tatau ona faʻalelei. I le taumalulu, e tatau ona e tuu i se nofoaga manaia ma le vevela pe a ma le 12 tikeri, ae tusa lava pe 4 o le a leai se mea sese. Afai e leai se mafanafana tutotonu, ona lelei lea ona aveese le cactus mai le windowsill mo le po pe a malulu le tau.
  • Le malamalama. Taofi le cactus i se nofoaga susulu i le tausaga atoa. I le taumalulu, atonu o le a manaʻomia foʻi le moli faʻasalalau. I le vevela o masina o le taumafanafana, pe a tupu aʻe i totonu o se fale kiona, e tatau ona ufiufi le laau.
  • E tatau ona faʻaleleia le faʻaleleia i le tautotogo ma seʻia oo i le faaiuga o le taumafanafana, e masani ona faʻainu lelei le taimi e amata ai ona magoto le eleele. E sili atu i le vai i le vai mafanafana. E tatau ona taofi le taʻavale i le faaiuga o le tau mafanafana, ma faʻatasi ai ma le oʻo mai o le malulu o le tau, o le palapala e teuina e toetoe lava a susu, ma faʻamalolo e puipuia ai le vevesi o le cactus.
  • Ea. E le manaomia le sosoloina o le laau i le taimi vevela, o le tulaga autu o le i ai o le ea fou. O le mea lea, e sili atu le tuʻuina i luga o le faletito mo le taumafanafana.
  • Suiga O se cactus talavou e totoina i tausaga taʻitasi, o se matua - pe a manaʻomia. I le tautotogo, totoina i totonu o se ulo, lea e laʻitiiti tele nai lo le muamua.
  • Toe gaosia. O le tele o ituaiga o laau e faigofie ona maua e ala i le vavae. I le tautotogo po o le mafanafana, e ave ai ni meaʻai po o se tama teine. A o leʻi totoina, e taua le faʻaalu o le taimi mo le vavae e faʻamago. O tamaiti laiti e faʻamago mo ni nai aso, lapoa e manaʻomia 1-2 vaiaso. Ona tuʻu lea i totonu o se faapalaga e faʻavae i luga o peat. E mafai ona e faʻaaogaina se isi metotia, ona o le faʻalauteleina o le laau e fatu. O le vevela mo le germination e mai le 21 i le 27 tikeri.

Mo le puaʻa e fuga

O nisi cacti e fuga mai i se talavou. Ae ei ai nisi, mo se faataitaiga, prickly pear or cereuslea e matua faigata lava ona fuga. Ina ia mafai ona faʻaalia e le cacti a latou fugalaau teuteu, e tatau ona latou faia ni tulaga e foliga tutusa ma mea masani. E faʻapefea ona faʻafiafia le cactus i le fale?

E masani lava, i totonu o se potu, e amata ona fuga le cactus pe a oʻo i le tolu pe fa tausaga. Mai lenei tausaga i luga, o tautotogo uma o le a latou fiafia ia te oe ia latou fugalaau matagofie. E mafai ona e iloa po o fea cacti e fuga i taimi eseese i le gasologa o le tausaga ma aoina se aoina. Ona leai lea o se malologa i le tupu aʻe o le cacti.

O le mealilo i le cactus flowering o le tele o laau toto e faatoa fuga mai i se tupu fou. Ina ia mafai ona aliali mai, e tatau ona maua le tausiga aupito maualuga i le taimi o le taumafanafana, ma i le taumalulu e faʻaleleia ai le toʻafilemu o le laau. E tatau foi ona maitauina o le faapipiiina o fugalaau e tupu i se mea e fai sina paluga.

Ituaiga o cacti ma o latou igoa

Lalo o ituaiga ia o le cacti tupu aʻe i le fale, igoa ma uiga pupuu o ituaiga eseese.

  • O le aporocactus e faʻatautaia e faigofie ona tupu. O fatu e tupu i ni nai senitimita i le tausaga, o le mafiafia o le 1 cm. I le tautotogo, o fugalaau e foliga mai, e tusa ma le 8 cm le lautele. E foliga lelei i se ato tautau.
  • Astrophytum Capricorn muamua ei ai le foliga o se polo uamea, ae o le matua e maua ai se foliga uumi. I le tau mafanafana, o fugalaau lanu samasama e foliga mai o le chamomile e aliali mai i luga o laau matutua e mafai ona ola e oʻo atu i le 15-30 cm. Faʻalagolago i le ituaiga, o loʻo i ai ni vavae saʻo pe faʻapipiʻi.
  • Peruvian Cereus e faʻaaoga mo le totonugalemu o le fale, e talafeagai mo le tuputupu ae o se kopi ese. O le aʻa e mafai ona oʻo i le 1 mita, ma i le taumafanafana e fuga mai fugalaau e oʻo i le 15 cm le umi. E tupu malie malie Monstroseus i se suiga leaga, lea e tosina atu ai le mafaufau.
  • Chamezerius Silvestri e tupu ma ola vave, i le amataga o le taumafanafana, fugalaau fugalaau i luga o le 8 cm.
  • Faʻaaogaina Strauss mo le mamanu totonu. Pe a oʻo i le matua, atonu e sili atu nai lo le mita le uumi. O le siliva e tuʻuina atu i lauulu paʻepaʻe ma meaʻai o loʻo i luga o le fogaeleele.
  • O le Echinocereus crest e fai ma koluma 25 cm le maualuga, e tupu i vao tuitui. Vaʻai E. Salm-Dika o fugalaau pupula matagofie.
  • O se fesuiaiga o Friedrich o le Mikhanovich Gymnocalcium po o le Taʻaleʻa Ulaula Uila. E i ai sana lanu lanu ua faapipiiina i se laumei lanu meamata. O lenei laau e manaia ma muamua.
  • Mammillaria bokasskaya i le tautotogo e fuga mai i fugalaau paʻepaʻe, faataamilo i le siliva siliva. O foliga vaaia o Mr. Wild e eseese naʻo foliga, ona o lona foliga o se foliga, e le o se taamilosaga.
  • O le Notocactus Otto o loʻo i ai ni vailaau faʻamalosi ma se foliga faʻapitoa. I le tulaga matua, o fugalaau e faia i totonu, o le lautele e oʻo atu i le 8 cm. O le ituaiga o Notocactus Leninghaus e sili ona tupu ae ona o se mea manaia lauulu, ao fugalaau i totonu.
  • O le prickly pear prickly pear e oʻo atu i le 30 cm, e i ai ni mea laiti e oso i fafo e se matau. E faalagolago i ituaiga, latou mumu pe paepae. O parsiketi e maua i le tele o ituaiga ma lapoa.
  • O le aʻoga laʻitiiti ma le afifi 5 cm le lautele e mafai ona fuga i le taumafanafana uma ma fugalaau manogi mumu i foliga o se pu. O le Rebucia senile o se polo e tusa ma le 10 cm le umi.
  • Trichocereus, maʻi i le matua, avea ma tagata mamalu, talu ai e fausia ai se koluma 1 m le maualuga. Ua tupu le tupu, ua faalautele. O le ituaiga Trichocereus Špaha e maualuga lona 1.5 mita pe sili atu.

Ua leva ona nonofo faatasi Cacti ma i matou i fale mautotogi, ae e seasea faʻaaogaina o se elemene taua o le teuteuga. Ae ui i lea, o nisi e alolofa i nei laau toto o loʻo mafaufau pea i lenei matafaioi. Mea teuteu e tatau puipuia oe mai tuituilea e avea ma se taufaamatau i tagata. Fufulu totigilima lima pe a fegalegaleai ma nei tagata toafa.

Mo i latou e mananao e aoina mai laau toto, o cacti o se vaega tumau ma eseese e faigofie ona seleseleina ma tuputupu ae. Aua e faigofie ona tausia ma totoina laau e le manaomia le masani ona susu, teuteu, toe totoina, pulumu, ma isi mea, e talafeagai mo i latou e le mafai ona mafaufau i lo latou fale e aunoa ma i latou, ma mo se tagata fai togalaau amata ma se tasi e le o fiafia i ai, ae manao i se tulimanu ola.

Cacti: o se vavega faʻalavelave