Laʻau

Ledeburia - motley siliva

Faatasi ai ma le teuteuina o lauulu i totonu o fetu, o lanu uliuli-siliva e le seasea. Ae o mamanu siliva matagofie i luga o laulaau o le laau tulaga ese Ledeburia e faigata ona fenumiai ma isi aganuu. O le foliga vaaia ma le tuputupu aʻe o le leburia e faʻapēpē faʻapipiiina faatasi ai ma lona le mautonu: o lenei mea faʻalelei e masani ona faʻatusatusa i vao e tusa ai ma le tumau ma le malosi. Le manaia, faʻaonaponei, ma laina mamā ma le motusia i fafo, ua fai mai le ledeburia o se tasi o mea sili ona mataʻina o laʻau.

Ledebouria lautele (Ledebouria socialis)

Totoga faaleaganuu ma lau muamua

O Ledeburia e le masani ai mo le tele o tausaga, o faigata ma le malamalama i lona amio amata ua maeʻa ma se suega faʻamaonia. O le mea e aʻafia ai le aiga Asparagus (Asparagaae) o le mea moni o le mea moni e mafai ona faʻaogaina ai aʻa ma pulu, ma o le mea moni e mafai ona faʻaogaina i totonu o fualaau i totonu. Peitai, e ui i lea, e lelei tele le mafaufau i ledeburia e pei o se mea e sili ona manaia - e le gata i lea, ae olaola e pei lava o tagata o le togalaau, ua faateleina le lautele ma le tele o "pupuni". O se fenumiai tele i lona tulaga e fesootai foi ma le mea moni e faapea, o le tele o ledeburia na faalauiloa atu i aganuu i totonu (aemaise lava, o ituaiga e sili ona lauiloa) na vavaeeseina mai le aiga Liliaceae. O le toatele e oo lava i aso nei latou te faailoa mai o le leburia o le aiga o Lily, ae ua leva ona siitia e le saienitisi le laau i le Sparzhevs ma suia lona tulaga.

Ledeburia (Ledebouria) faʻalauteleina i le tulaga o se pupuni, faʻaauau pea le lautele o le ie puipui. Pelu e laiti, e oʻo i le 2 cm le umi, e fausia ai le tele o aʻa paʻepaʻe paʻepaʻe. Pelu o loʻo i totonu o se ie puipui, lea e mafua ai le le malamalama atoa o se laau toto. E faasolosolo lava, na o ni nai laau e ola tele ina ia latou faatumuina uma le fagu i le "lane" ua tuufaatasia lelei o lau lanu matagofie. O fua o le leburia e masani ona faatusatusa i nusi. O laulaʻau e aoina i totonu o alavai, e matua pala. Lea laititi e le faʻavalea, e masani lava ona i ai se foliga masani ma se pale mausali. I le umi, latou te ausia le maualuga o le 13 cm, ae foliga mai e telē tele ma ofoofogia. O le vaega sili ona mataʻina o le leburia, o le mea moni, o la latou lanu. I luga o laʻau lanumeamata lanu meamata, o lanu ma fasi laumei e le mafaamatalaina o loo foliga mai, e maua ai le aafiaga o se mamanu "manu". I le avea ai o se tulafono, o lanu lanu meamata ma lanu enaena lanu meamata, o le vaega e sili atu i le lanu faavae ma maua ai le tele o le laupepa, ua tuufaatasia i le leburia. E ui lava i le mea moni e vave ona fausia e ledeburia ni vaega ma ni kolone, e fausia ai pupuni malulu, o laau taitasi i totonu o le "nest" e atiina ae lemu. I le tausaga, tasi le laburia e na o le 3 laupepa fou e maua ai.

O le vaitaimi o le fuga o le leburia e aofia ai le tautotogo ma le taumafanafana. Mai le ogatotonu o le papaʻe e tulaʻi mai i luga ma le malosi tele, o le vavave ma le uumi o paleni, ua faapaleina i se pulupulu matala o inflorescences. Faʻasalaga faʻasalalau o ledeburia (e oo atu i le 50 taʻi) faʻasolosolo matagofie ma laʻau matamata. Pink pe lanu paepae matagofie ma le limasefulu o le tusa ma le 0.5 cm e foliga mai e pala, ma o le fuga o ia lava e foliga mai e le lelei.

Ituaiga o le teritori i totonu

E ui i le mea moni e tusa ma le fa o lepela e maua i le natura, ae na o le tolu ituaiga o meaʻai ua salalau i le aganuu a le fale.

Ledeburia lautele (Ledebouria socialis) o le taʻitaʻi manino lea i totonu o ituaiga fale. Faatasi ai ma se maualuga tauagavale e na o le 10 cm, e tu i fafo ma laulaau o manu na aoina i le lautele o laupepa. O lanu auro e toetoe lava o le vaega atoa o lanu lanumeamata lanumeamata (ina ia amata ona foliga e pei o ni mea pogisa e ufiufi ai pepa siliva). O laulaau e faʻatauvaʻa, punou i luga o le arc, fausia ai se vevela mataʻitusi ma le vao vevela. O le umi o fugalaau fugalaau e foliga mai e le mafai ona vaʻai i laulaau ma punou i itu eseese. O le vavalalata o mea e tutupu i le lilac buds ma logo pulapula vavalalata o fugalaau e foliga mai e lagolago ai le lanu lanu o lanu meamata ma lelei atoatoa lelei ma le laau atoa, ma faamamafaina lona matagofie ma ona auiliiliga maaleale.

Ledeburia Cooper (Ledebouria cooperi) - o se foliga matagofie lava i se lanu 'eseʻese' lanu '' eseʻese ma laʻau mumu lanu. I le taimi o le fuga, e le mafai ona tilotilo ese mai lenei laau: lapoa tetele, e oo atu i le 25 cm le umi o fuga o meaola, e matua tele, e lima fugafulu fugalaau ma se lanu viola-lanu-piniki, se gaʻo vavalalata ma ni mea matagofie. O le alofatunoa ma le matagofie, o foliga mai e foliga mai e pupuʻu ma le mamafa i le taimi lava e tasi. Ae o laulaau o le laau e manao foi e faamemelo i ai. O le ausia o se maualuga maualuga o le 10 cm, o le fausiaina, lafoaʻi-xiphoid lau o loʻo faʻaalia ma faʻamaufaʻailoga faʻamalosi ma taimi umi, lanu viole lanu eseese ma le lanu lanu meamata. E pei lava o le lauusiusi o lenei ledeburia na tusia "i le laina"!

Lanu samasama Ledeburia (Ledebouria luteola) e na o le tasi lea o le leburia e faʻapipiʻi ai le siliva ma lanu samasama i lau. O se laau e iai ni laʻau papaʻu e faʻaputuina i luga o le papa e foliga mai e lanu, fiafia ma matagofie. O se tasi lenei o le lalata laititi ma se mea e le mafai ai ona tupu, ae o lau lanu susulu.

Ledebouria lautele (Ledebouria socialis)

Ledeburia Cooper (Ledebouria cooperi).

Ledeburia yellow (Ledebouria luteola)

Fale tausi mo Ledeburia

E ui i lona matagofie matagofie, o le laburia o se mea faigofie-e tupu ae e mafai ona faamalieina i sina mea itiiti. E talafeagai mo le amataina o faifaatoaga ma i latou e masani ona femalagaaʻi. O lenei aganuu e le manaʻomia tele lava ni laʻei pito i luga, e le pei o fua e faʻaleleia ai le malulu o le ea, lea e mafai ona e faʻagaloina e uiga i ledeburia. Ioe, ma o laau e manaʻomia se faʻalavelave faʻagata.

Malamalama mo le Pisa Fale

Ua faaalia e le laburia ona mamanu matagofie i laulaau na o le malamalama lelei. O le laau e le fefe i le susulu o le la (na o le aoauli, i le maualuga o le taumafanafana, e matautia) ma e sili atu le mataʻituina i le la susulu po o luga o le faamalama matala. E tusa lava pe itiiti le paʻu e aafia ai le susulu o mea i luga o lau. O foliga o le tuputupu ae o le leburia e faʻalagolago foi i le moli: o lenei aganuu faʻapitoa, mafiafia, sikuea sikuea i le malamalama susulu. O le umi o le ao e afaina ai foi le fausia o fugalaau.

I le itu i saute poʻo le itu i saute o le faamalama o le faamalama o loʻo lelei atoatoa mo ledeburia. O lenei lalelei e le mafai ona tuu i totonu, ae o le faamalama i sasaʻe po o sisifo o le a suitulaga ia te ia i se pine.

Faʻamafanafana mafanafana

O le Ledeburia e le mafai ona taʻua o mea malulu ma le vevela. O le vevela mo le tausia o lenei laau e tatau ona faʻalelei ma taofiofia. I le tautotogo ma le taumafanafana, o faʻamaoniga sili ona lelei e gata i le 21-24 tikeri (o le maualuga e sili atu ma le 25 tikeri e le manaomia), ma i le tautoulu ma le taumalulu e fautuaina le faʻaitiitia o le vevela i le 18 tikeri (o le tau maualalo e 16 tikeri). Ole maualuga o le vevela e mafai e le fale ona tuʻuina ile 8 tikeri le vevela. Ae i le malulu, o le a toesea ai le malosi o le laau.

I le taumafanafana, e mafai ona faʻaalia le ledeburia i le ea fou, i le faapaologa po o le togalaau foi. Ae i tua atu o potu o le a latou manaʻomia le puipuiga mai le vaʻaia ma le vaʻaia. O totonu o laau e le fefefe i faʻataʻitaʻiga.

Ledeburia faʻavaivai ma le faʻafefe

O le fufulu mo le aisa e faia lelei ma le faaeteete, tausia o se mautu, ae o le eleele mama susu. O le Ledeburia e faigofie tele ona pala, ma e oʻo lava i le le mautonu, ae o le faigofie tele ona mafai ona mafua ai le salalau o le pala i le pusa. O le mea lea, o le fausiaina o le laburia e faʻatino pe a fai o le pito i luga o le meaʻai (mai le 3 cm i le ogatotonu o le ulo) faʻamago i sina vai itiiti. Faʻateleina le faʻamamaina o le laau e sili atu le leaga nai lo taimi masani ma tau le lava. Afai e manaomia tele e le laau le tele o taualumaga masani, o ia lava o le a faailogaina oe i ona laʻau limu. I le taumalulu, o le suavai e faʻaititia e tusa ai ma le fua o le faʻamagoina o le soʻo. Ledeburia e le fefe i se matelaina atoatoa ma o le a ia faamagalo atu e misia i le fausua.

E le pei o le tele o fualaau i totonu, e leai se mea e manaomia e ledeburia ona saunia ai soʻo se vai manaia faʻapitoa. O le vai vai masani, lea na totoe mo ni nai aso, e talafeagai mo ia.

Ledeburia faʻaalia se teteʻe malosi e oʻo lava i le malulu vevela ma e le manaʻomia ni mea faʻafeʻau. Ae i le taimi lava e tasi, e le pei o le tele o vaomatua, e le fefe i le susu o laula po o le vai e oso i luga o ua o bulbs, e le manaʻomia ai le faʻavaivai.

E fautuaina le fufulu mama o lau o le laau mai le pefu.

Ledebouria Cooper (Ledebouria cooperi)

Fertilizers mo le Ledoburia

O fualaau mo lenei laau e seasea faaaoga, ona o le malosi o le tuputupu aʻe. Afai o le teriaia e atiina ae ma le malosi ma vave ona gaosia tamaʻi teine, ona mafai loa lea ona fai le laei. Afai e faʻagesegese le alualu i luma, ona amata lea mai le tautotogo seia oo i le faaiuga o le taumafanafana faatasi ai ma le taimi e tasi i le masina, o le fafagaina ua faia mo lenei aganuu.

Mo le laburia, faʻaaogaina fomaʻi faʻateleina faʻaaogaina i le tulaga masani, lea e fautuaina e le gaosi oloa i luga o le afifi. O le tele o laʻei e sili atu ona masani e mafai ona lamatia.

Faʻamāina ma toe faʻafouina le leburio

O nei auala uma mo le laau e faʻaititia i le aveeseina o ni paʻu mago. Faatasi ai ma le leai o se mea teuteu o le leburia (e le masani ona muamua atu nai lo le 8-10 tausaga), o le laau ua vaevaeina ma toe faafouina, aveeseina pito sili ona matutua.

Ledeburia le totoina ma le soʻo

O le itiiti ifo o le totoina o laau, o le sili atu lea: o le suiga o koneteina mo le ledeburia e tatau ona faatoa faia pe afai e tatau ai, faatasi ai ma le atoatoa o le avanoa o le pusa. O le taimi sili ona lelei e mai le 1 le taimi i le 3 tausaga.

O le eleele mo le leburia e filifilia e le sili ona māmā ma sili ona mataga. O se mea faʻapitoa e talafeagai mo ledeburia. Afai e te faia le mea e te sui ai, ona faʻafefiloi lea o le palapala ile palapala ma le oneone i se fua faatatau o le 2: 1: 1.

Mo le laburia, e taua le filifilia ma le filifilia o koneteina. O le laau e masani ona tupu i le lautele, tupu aʻe i le itu, o le aʻa o le mea e papaʻu. E na o le lautele, ae o ipu maualalalo ma ipu e lava le avanoa e avanoa ai avanoa e talafeagai mo lenei aganuu. O le aofaʻi o taimi e faʻatupulaʻia tele, mai le 5 i le 10 cm.

Pe a faʻavasegaina, o le leburia e tausia le maualuga o le loloto e oo i le 1/2 le maualuga o le pusa. E fautuaina le tuʻuina o se alavai i le pito i lalo o le tane.

Ledeburia faʻamaʻi ma faʻamaʻi

E naʻo le pala ma le faʻamaʻi pipisi e fesootaʻi ma le tausiga le talafeagai ma le susu o le susu o loʻo faʻatusalia ai se lamatiaga i ledeburia. I nofoaga o loʻo aʻafia ai agaifanua faʻamaʻi ma i fafo, o nisi taimi e aʻafia ai le laau i aphids ma fualaau aina.

Ledeburia lautele (Ledebouria socialis).

Ledeburia fausiaina

O nei laau matagofie e mafai ona faʻaleleia e ala i le vaeluaina o nusi tele i ni vaega poʻo le vavaeina o laau taʻitasi ma totoina i totonu o koneteina fou, poʻo fatu.

O le luluina o fatu o le leburia e faia pe a uma ona aoina i le oneone oneone oneone, sina sina susu ma e le ufiufi ai ile eleele. Ae a faʻapea o le koneteina o loʻo ufiufi i le tioata poʻo le ata ma faʻamalosi i aso taitasi, e mafai ona faʻamoemoeina laau toto pe a uma le 2-3 vaiaso. O le alualu i luma o le totoina o laau e manaʻomia ai le tausiga lelei. Ole maeʻa e faatoa maeʻa pe a maeʻa le 4-8 vaiaso.

O lenei laau e na o ni nai laulaau e maua mai i le tausaga, ae o le a vave lava ona vave faʻapipiʻi teine. A vavaeese pupuvaga, e "aoina" i tafatafa o le pito o le pupuni, e aunoa ma le faaleagaina o le vaega atoa. Talu ai e tupu tele le laburia, e sili atu le vavae ese o tamaiti i naifi malosi. Pe a totoina, e tanumia le togi i le afa. A o lei maua ma tuputupu aʻe lau laulaau amata, e teuina le laau i lalo o se pulou. I tulaga masani, o tamaiti vavalalata o le laburia ua siitia malie, tatala le malutaga mo le tele o itula i le aso ma faʻagesegese lemu le taimi o le vaalele. Pe a vaevaeina le vaega i le 2-3 vaega, e le manaomia ia lapataiga: latou te vaevaeina le ie i le lima po o se naifi, taumafai e fai se mea e le afaina ai laau "ogaoga" pe a mafai, ia vave ona totoina i totonu o pusa ma ola ai e pei o laau matutua.