Isi

Thrips - auala e tau ai

Pests e pei o faʻasolosolo o se tasi o mea taatele. E mafai ona latou faʻaleleia uma mea tau faʻatoʻaga, mea teuteu, ma togalaau aina. E mafai e le thrips ona faʻaaogaina toetoe o soʻo se mea totō ma fafaga ai. O le mea lea, i totonu o greenhouses, e tetele, e le mafai lava ona faʻaumatia atoa lenei iniseti leaga. E talitonuina o loʻo lelei mea pe afai e teuina le numera i se tulaga e le faatagaina ai i latou e faaleagaina fualaau poʻo fugalaau (faʻalagolago i mea ua tupu).

Thrips (Thysanoptera) poʻo e pei foi ona taʻua i latou o vae-vae - o iniseti ia e laiti, ma e toetoe lava o soo se mea i luga o le paneta atoa. E tusa ma le 2,000 ituaiga, lea e vaevaeina i le toeitiiti 100 ituaiga eseese. O lea la, i le pito i tua o le Soviet avanoa e sili atu ma le 300 ituaiga o vaovao.

O le iniseti ei ai sona tino ua uma. O le mea lea, i le umi e mafai ona aʻafia ai, e fuafua i ituaiga, mai le 0.5-14 millimeters, ae mo le tele o vaega o le laʻau e 1 pe 2 millimita. Laʻau faʻalogo o le suʻi suʻisuʻi ituaiga. E toetoe lava o ituaiga uma o loʻo i ai ni vae vaevae tele o loʻo o gatasi. I luga o vae taʻitasi e 1 le nifo ma le 1 faʻatautau o vailaʻau faʻataʻitaʻi, lea e faʻatino ai le gaioiga o se ipu inu. O se iniseti e atiaʻe i le faasologa lenei: fuamoa, vavao, pronimfa, nymph, imago. E le gata i lea, o le tele ma le telefoni e tele tausaga.

O tumutumu matutua e sili atu le lanu o le tino, ma o le mea sili lava o lo oi ai se lanu uliuli, enaena ma le uliuli. O latou laumei e samasama-lanu paʻepaʻe poʻo le grayish.

E sili atu le faigata ona iloa po o fea ituaiga o meaola o loʻo i ai faapitoa, ona e laʻititi ma e iai ni fesuiaiga faʻapitoa. O le tele o taimi, o loʻo i ai ituaiga meaola e pei o teuteu, rosette, riki, pusa, dracaena, tapaa, ma isi.

E tele ituaiga o meaola, pe sili atu, o le fiaselau o loʻo manatu i ai e le o se mea leaga ma o ni faʻamaʻi matautia ia i togalaau. Thrips susu susu mai laʻau, fualaau, fugalaau, o loʻo molioʻo faʻamaʻi, ma faʻaleagaina foi le laau ma a latou faalilolilo. O le tele lava o meaola e taʻitaʻia ai se olaga faʻamalosi, ae o latou laʻau e sili ona fiafia ile atinaʻeina o vaega. O lea, na o luga o se tasi o laau e mafai ona maua ai se tele o meaola faalafua, ae o nisi taimi e le mafai ona maua le foo o le tufatufaga.

Faailoga mai fafo o le faaleagaina o laau

O meaola uma e lua ma iniseti matutua e fafaga i luga o laau toto (latou te suʻeina). I uluaʻi laʻasaga o faʻamaʻi, lanu samasama poʻo le lanu, afā, ma se mea faʻapitoa e foliga mai i luga o le laʻau po o petals. I le gasologa o taimi, o nei mea laititi po o taʻaloga e fusia faʻatasi. A maeʻa lena, o le vaega o le laau ua uma ona faaleagaina ua oti, ma o foliga vaaia e aliali mai. Ona i ai lea o le mamae ma le paʻu o laulaau. Fugalaau foi e leiloa o latou foliga teuteu ma paʻu i luma o le aso atofaina.

Afai ei ai le tele o meaola faalafua i luga o le laau, ona avea lea o vaega taua ma le lanu siliva e iloagofie ai. I le tele o tulaga, o le curvature of shoots is noted. O fugalaau e mafai foi ona faʻaleagaina pe afai e afaina fugalaau. E mafai foi ona e vaʻavaʻai i luga o le mea o le laau ma uiga o mea faalilolilo o vao.

O le isi mea lamatia o nei meaola faalafua e mafai ona latou tauaveina ni siama e sili ona matautia mo laau toto. Mo le tele o vaega, o nei iniseti leaga o polyphages (mafai ona faʻapipiʻi i luga o soʻo se laau).

Taofiaga

Aua nei faatagaina le fale kuka poʻo le potu e maua ai le maualalo o le maualalo. Ua fautuaina e le au atamamai e faatulaga lelei le faʻafefe mo laau toto.

E tatau ona faia suʻesuʻega masani o laau mo faʻamaʻi. O lea la, i luga ifo o laulaau i le taimi o le faʻamaʻi, e mafai ona e vaʻai i vaega e leai ni apaau ma valiina i le paʻu paʻepaʻe po o le samasama. Latou te iloa auala e gaioi ma vave ai. Faʻataʻesuega maeʻaeʻa, o iniseti matutua e mafai ona lanu samasama poʻo le lanu enaena (o nisi ei ai ni aʻafiaga).

Ina ia faafaigofie ai le iloa o vaovao, ma ia faaitiitia ai a latou numera, e fautuaina e faaaoga ni mailei faapipii faapitoa-o lanu samasama po o lanumoana ia o tautau i totonu o laau.

E tatau ona manatuaina: o nei iniseti leaga e faigofie lava ona pasia mai le laau ua aafia i se mea maloloina e lata ane.

Auala e taulimaina ai togafitiga

Thrips o ni iniseti e sili ona puipuia i ituaiga eseese o vailaʻau.

O la latou gaioiga e matua televave lava. O lea, afai e tuʻuina i latou i se siosiomaga talafeagai mo i latou, ma e lava lea e mafanafana ai (20-25 tikeri), o le numera e faalua pe a uma le 4-6 aso.

Afai o meaola faalafua e vaaia i luga o se tasi o laau totino, ona tatau loa lea ona faia se suʻesuʻega maeʻaeʻa i isi mea uma, ia e latalata i ai.

Afai e mafai, taumafai e vavae le mea na pisia. Afai e te manaʻomia le tuʻuina atu mo lenei mea, ona e taumafai lea e faia ma le faʻaeteete, ona e mafai e le thrips ona paʻu ma faatalitali mo se taimi umi lava seia oʻo ina mafai ona latou faʻaleleia i se isi laau.

O nofoaga na maua ai mea na afaina ai, e tatau ona fufulu lelei, ma aua nei galo e aveese le pito i luga o le pito i luga o le masini pe a uma ona gaosia.

Aʻo le i faia faʻatautaia faʻatasi ma vailaʻau faʻapitoa, e tatau ona tuʻuina le fale i lalo o se vai. I le mea e te leʻi faia ni sauniuniga mo le gaioiga, e mafai ona e fufuluina le fale ma se faʻamaʻi tagamea faigofie ma se omomi. Ae ia manatua o lenei mea ua na o se amataga muamua, ma o le a le mafai ona aveesea uma mea faʻaleagaina.

Iniseti talafeagai:

  1. Vertimek - faia se fofo. O le mea lea, mo le 10 lita o le vai o le ae manaomia ai le 2.5 milligrams o le fualaau faasaina. Lafoa le laau ma ufiufi mau i se taga o le polyethylene. E faatagaina e aveeseina i le le itiiti ifo i le 24 itula.
  2. Actelik - 1 amipoule i le lita o vai. O le fofo o loʻo i ai se manogi manogi. Latou te manaʻomia le faʻapipiʻiina o le laau e ala i le pulumuina, ona tuʻu ai lea o se taga manino o le polyethylene ile pito i luga. A maeʻa le 24 itula, e mafai ona e aveesea.
  3. Faamaonia - o le tali e maua ai e manaʻomia le faʻamamaina o le eleele.
  4. Intavir - mo le 10 lita o vai 1 papa. Taulima le laau e ala i le pulumu, ona tuu lea i luga o se taga o le polyethylene. E tatau ona aveese pe a uma le 24 itula.
  5. Fitoverm - mo le 200 kalama o le vai, 2 milligrams o le fualaau faasaina. Taulima le laau i se pulumu ma tuu se pusa polyethylene bag manino ile pito i luga. E tatau ona aveese pe a uma le 24 itula.
  6. Agravertine - 500 milligrams o fualaau faasaina i le 500 kalama vai. Afai o le vevela e itiiti ifo nai lo le 18 tikeri, ona le aoga lea o le vailaʻau, aua e sili atu lona leaga i totonu o fatu laau. Taulima le laau i se pulumu, tuʻu se pusa polyethylene bag manino ile pito i luga. E mafai ona e aveesea pe a uma le 24 itula.
  7. Karate - 0.5 milligrams o fualaau faasaina ua ave i le 2.5 lita o le vai (o le amipoule e aofia ai le 2 milligrams).
  8. Karbofos - 15 kalama o le fualaau faasaina ua ave mo le 2 lita o le vai (ua faapipii pusa i le 30 ma le 60 kalama).

E tatau ona faʻagasolo le gaosiga pe a ma le 2 taimi. O le va o togafitiga e 1-1.5 vaiaso. O le mafuaʻaga lea ona o le tele o meaʻai e mafai ona tuʻuina iniseti, o vaimatua fou o le a faʻaalu sina taimi pe a maeʻa togafitiga muamua.

Fofo faʻapitoa i le taua faasaga i le vaʻaiga

O togafitiga faʻapitoa e mafai ona aoga faʻatasi ma sina mea leaga i le fale. I le tulaga lava e tasi, afai e leaga le afaina, ona le mafai lea ona e faia e aunoa ma ni vailaʻau faʻapitoa e ono mafai ona gaosia i totonu o le tino.

O lea, e mafai ona e faʻaaogaina teuteu o laau eseese. Mo se faʻataʻitaʻiga: fatu sinapi o Sareta, o le tapaa, telelandlandine, o le vaʻaiga o le vavao, pepa chilli, yarrow.

Recipes:

Faʻafeiloaʻi Marigold manuia lelei. Ina ia saunia, faaopoopo 1-60 g fugalaau mama i le 1 lita o vai. A maeʻa lena, tuʻu le atigipusa i luga o se afi laitiiti ma aumai i se vevela. O le kuka e le tatau ona sili atu i le 1-2 minute, pe a maeʻa ona faʻaosoosoina le broth mo le 3 aso.

Faʻasolosolo i totonu o le ie susu poo le sieve, e sasaa le susu i totonu o se fagu moli ma laulaau, fugalaʻau ma tumutumu o laau totõ o loʻo salalau.

O le isi meaʻai lelei o le tinikisi. Faʻasili pe fufulu lelei ni nai laulaau o le kālati ma sasaa uma i se ipu vai vevela. E tusa o se aso mulimuli ane, o le a faʻapipiʻi. O le a lalagaina i laʻau ma lau o laau faaleagaina.

Afai e le mafai ona sulu le fugalaau, ona maeʻa lea o le keleka ma tuu i tafatafa o le ala. Ona ufiufi lea i le paʻu palasiti mo le tele o itula. I le taimi lea, o le manogi o le kalaiki o le a salalau solo i totonu o le voluma ma amata ona gaoioi i mea faʻamaʻi.

E le gata i lea, i le tulaga o vailaʻau vailaʻau, i nisi o mea o le faʻatau faʻatau o Orius laevigatus, o Orius poʻo moa faʻatauvaʻa e faʻaogaina: o cucumeris Amblyseius, Amblyseius bark, Amblyseius degenerans.