Berries

Fugalaau togalaau vine ma togafiti tausiga o kuka

E tusa ma le 100 ituaiga o laumei, o le natura masani o le tuputupu ae o Europa, Asia, Aferika ma Amerika i Matu. I le CIS, latou te malamalama lelei i mea aoga o vine o se laau lanumoana, lea, e le gata i lea, ua ofoina atu i le manaia lelei.

Eseesega ma ituaiga o lanu moana

Blueberry (o ia - myrtle) e taatele i vaega Europa o Rusia, Siberia, ma le Caucasus. O le tele o taimi, o le vaomatua o se vaomatua lautele poʻo le faʻasalaga e aofia ai le vao mai le 15 i le 40 cm le maualuga, o lanu lanumeamata, lanu lanumeamata lanumeamata (o pito o laulaau o laʻau mumu) ma vine lanu-uliuli ma le lautele o le 6-10 mm amata mai ia Iulai ia Setema.

Wild vaomatua vaomatua e matua faigata lava ona fetuutuunai i tulaga o togalaau, e mafua ona o le malosi o aʻafiaga o ona aa i le totoina ma le maualuga o manaoga mo tuutuuga o le taofia, o le mea lea, o lona fua, e seleseleina i vaomatua.

Ma iinei togalaau togalaau, o se aiga e vavalalata mai i le vaomatua o le vaomatua o Europa ma, o le mea lea, e talitutusa lava le tofo i ai, i se isi itu, e atiae lelei i luga o se togalaau i totonu o le togalaau, e le o se mea sili ona faigata ma aoga tele.

O le tele o ituaiga o togalaau aina e mafai ona faamalieina soʻo se mea e fiafia i ai. O se tasi o lauiloa sili lanu moana - e oʻo i le ogatotonu o Iulai. O lona uiga e tele (pe tusa ma le 3 kalama) vine-suamalie suamalie ma sina manogi suamalie, e oo atu i le 9 kilokalama i le vao, o le tetee atu i le malulu (e oo i le -34 ℃), le maualuga ma le maualuga (1.6-2 mita).

Vasega blueberry herbertua tupu aʻe i le itu i matu o le Rusia, i le ogatotonu o le taumafanafana. E i ai fua lanumoana e ufiufiina i se paʻu lanu enaena, lapoa ma sina laititi. O fua maualuga ma le faigata o le taumalulu e foliga mai e ufitia i le mea moni e faapea o isi ituaiga e tatau foi ona maua mo le faaleagaina o le ituaiga, mo se faataitaiga, Chandler poʻo lanu moana ma tuu i lalo 3 mita mai le vao.

Blueberry Spartan

E fuafuaina e matua tele (e oʻo atu i le 5 kalama) vine o loʻo faʻatoʻa ia Aokuso, ma e foliga tutusa ma le bluecrop - e oo atu i le 9 kilokalama i le vao. O laau vao foi e tutusa lelei, e oʻo i le 2 mita le maualuga, ma o lo latou tetee atu i le malulu e maualuga atu - e oo atu ile -40 ℃.

Mo le vasega blueberries nelson O le umi o le taumafa (8-14 aso i le maea ai o le lanu moana) e masani lava, malosi le tuputupu ae o vao ma lautele, e pei lava o Spartan, lapotopoto vine o lanu uliuli lanumoana. O le tetee o le kiona e maualuga foi - e oʻo i -29 ℃.

Blueberry Caucasian i luga o mauga o le Caucasus e oʻo atu i le maualuga o le 1-2 kilomita, e ufiufi ai le laueleele o le vao ma le vaomatua. O lenei meaola e sili atu le maualuga nai lo le muamua - 2-3 mita, ma e tele meaʻai e tupu seia oo ia Aokuso, ae o le aoga o mea taumafa o vine o nei ituaiga uma e tutusa. Fualaau taʻitasi i le tausaga ma le tele, ae e le eseese i le faigata o le taumalulu.

Blueberry sunberry fafagaina i Kanata ma, e pei o ituaiga eseese o laulaau ua faamatalaina muamua, o se aganuu e 1 tausaga. E oʻo atu i le maualuga o le 1.5 mita ma e sili atu ona tele nai lo fua o vine masani (faʻatusatusa i le tele i cherries laiti).

Mai se tasi togavao o ituaiga vine, e mafai ona e aoina mai i le 12 kilokalama o fua i le tausaga! E ui i le mea moni o lenei ituaiga e le o lauiloa i Rusia, ae o le a tumau lelei lava i lo tatou tau, e aunoa ma le faatupuina o ni faafitauli i le totoina i le ogatotonu o le Rusia. E aʻafia ai ma malulu malulu ma maua ai se seleselega tele, e oʻo lava i tulaga faigata o le tau.

Laʻau pepa o le vine e tupu i Primorye, i le motu o Sakhalin, o Motu o Kuril, e fiafia i vao faʻasalalau ma vaeluaina ma, o nisi taimi, o vao tetele e 3-4 mita le maualuga. O lenei lanumoana e tupu tele lemu, e faaopoopo i le tausaga le 1.5-3 cm ma e le mafai ona fuga, e i ai le faigata o le taumalulu.

Fugalaau togalaau vine ma togafiti

I le taimi muamua na faamatalaina tala e eseese ituaiga o togalaau (blueberries)blucrop, Herbert ma isi mea) e tatau ona tupu, e mulimuli i tulafono faapitoa o le tausiga. E moni lenei mea mo le tulaʻi mai. Soo se tasi o nei tausaga e tatau ona totō i le tautoulu (sili ona lelei ia Oketopa), ma o le taumafanafana e sosoo ai latou te maua ai se fua.

A e totoina, ia maitau le nofoaga - e tatau ona susulu, ona o le leai o se vevela o le a avea ma suamalie o vine, ma i le taimi e tasi, pe afai e tatau ai, paolo.

O pits ma le diamita 150 cm ma le loloto o le 60 cm e tatau ona eliina i le nofoa. O loʻo faʻafefiloi peat i totonu o le masini e gaosia ai le palapala ile 2: 1. I le faʻaopoopoga, e mafai ona tuʻuina le paluga i le elerise eletise mo le faʻamalolo.

I le tulaga o le palapala mamafa, e fautuaina foi e faaopoopo ia lau o le lau o le laʻau ma le oneone i ni vaega laiti.

O le va fealofani i le va o laau toto e tatau ona 1.5 mita (fetuutuunai mo uiga o le galueaina o Herbert cultivars o loo faailoa atu i luga). Totoina o laau totő, afaina le eleele, ufiufi i se palapala o mulch ma le vai i le tele. Aʻo leʻi oʻo mai le fuʻa muamua, faʻatali se taimi puupuu - 2-3 vaiaso.

O le Chokeberry o se fualaau aoga tele foi ma le seleseleina, lea e faigofie ona totoina pe a totoina ma tausia i le eleele, ma mataituina ai ni nuances. E mafai ona e maua uma fautuaga talafeagai i lenei tusiga.

Faʻasaʻo fualaʻau

O le maualalo o le susu o le eleele o se mea taua tele! E tasi le masina pe a uma ona totōina, e faʻafeinu ai le laumei e faʻaaoga ai le solution acid acid citric. O le tuufaatasiga o le fofo e aofia ai le 10 lita o le vai ma le 1 sipuniti o "lemoni".

O le vavalalata ma le vai masani e tatau ona faia i se taimi umi e tumau pea le susu o le eleele i taimi uma.

Blueberry fugalaau

E tatau ona fafagaina togalaau faʻatoʻaga i meaola uma e lua i luga o chlorine (pe a oʻo i le vaitau) ma le organic (1 le taimi, i le taimi lava e uma ai le totoina o le autumn).

I le tulaga lautele, o le fua sili e faaleleia atili ai le lelei o le eleele mo laumei e pei o le tatalaina i le taamilosaga o le vao faatasi ai ma le faaopoopoina o se laulau o le laupapa (ie sili atu ma le 10 cm le mafiafia). O le mea leaga e fefiloi ma le palapala o le palapala, lea e afaina ai lona gafatia e taofi ai le susu. E le fautuaina le vavalalata o le tino e aloese mai le faʻaleagaina o se aʻa aʻa.

Blueberries i le taumalulu

O fualaau aina e manaʻomia tele le vevela e pei o currants, ma e tutusa lelei le puipuia mai le malulu o le malulu.

E tusa ai ma lenei itu, e pei foi o le vave o le tupu mai o blueberries (mai le afa 2 o Me), o le afaina mai le toe faafoi o pulu i le tautotogo e le matautia mo ia.

Tulutuluga tuputupu aʻe mai fatu

E mafai ona faʻaaoga le fatu ma fatu ma tipi. I le tulaga muamua, o fatu e maua mai e ala i le sasaina o fualaau aina ma ou tamatamailima ma agavale e faamago. A maeʻa ona tuu i totonu o se ipu ua tumu i le paluga o fanua ma peat (faatasi ai ma le tele, e pei ona i ai i le avanoa tatala - 2: 1).

Pe a tutupu laau toto ma malosi atili, e totoina i luga o le saite. Mo faʻamoemoega o faʻatoʻaga, e faʻatagaina e faʻaaoga fualaau faʻamaʻi, lea o loʻo i ai nisi o aʻoaʻoga i le taumalulu i mea e faʻaaogaina.

Faʻapenaina o laumei e ala i le tipi

I luga o tipi o le a manaʻomia ai lālā e manaʻomia ona totoina i totonu o peat. O le taina e tatau ona faia i lalo o se ata tifaga.

I le maeʻa ai o le faʻagasologa o lenei faʻagasologa, ua tuʻuina atu le 'au i le saite. E leai se mea e tatau ona e faia i le tautotogo, ona o le lanu e tatau ona taumalulu.

Maʻi ma meaʻai

O ituaiga uma ma ituaiga o laumei (e aofia ai le togalaau atoa) e le o masani ai. Le puipuia o faʻamaʻi pipisi, pei o lanu paʻepaʻe, i le amataga o le fugalaau ma a maeʻa, o togavao e togafitia i ni faʻamalama manino o oloa faʻamemea.

Ae o lena manufeleleie le mafai ona fuaina ni fua e ono afaina ai le fua. E mafai ona aloese lenei mea e ala i le ufiufi o vao faʻatasi ma se upega nuanua felanulanuaʻi ma ni vaʻa laiti e faʻapipiʻi i luga o se faʻavae laupapa. I le auala, o togalaau vine mai se foliga masani e iloga foi i le leai o ni lagona oona i fua, e ui lava o le mea moni e leai ni vitamini i totonu.

Blueberries aoga aoga ma faʻailoga

O aoga aoga o laumei e avea ai ma se tasi o oloa sili ona lelei mo le faʻaleleia o faʻaaliga. E iai foi le tele o vitamini, aemaise lava C, P ma i latou o le vaega B. E le gata i lea, o suesuega talu ai nei ua faaalia ai le aoga aoga o le meaai lanumoana i lona gafatia e teena ai uiga o le matua, e pei o le leiloloa o le mafaufau, vaivaiga maso ma le vaaia o mea.

O le suasusu

Mo togafitiga faafomaʻi, e lua fualaau aina ma fualaau lanu e faaaoga. Mai le 50 kalama o vine mamago ma le 500 ml o vai, e mafai ona e saunia se mea teuteu ma inu i le aso atoa mo le puipuiga lautele.

Blueberry Flask

O se fusi o lau lanu lanu e fesoasoani i le taulimaina o fatu fatu - 1 sipunamu o le lau lauʻeleʻele e kuka i luga o se mumu mu mo le afa itula, ona faʻamamaina lea, faʻaputu ma ave i le taeao ma le afiafi i le ipu muamua.

O uiga faʻamalolo o le laumei e fesoʻotaʻi ma le mea faitino e mafua ona o le i ai i fua o polyphenols o anthocyanins, lea, o le valivali o pigments, ia maua fua i se lanu talafeagai. O le aʻafiaga o nei tino i luga o le tino o le tagata ua faʻaalia i le faateleina o le tino vaaia, toe faʻaleleia o mea e puipuia ai le toe faʻafoʻi o le tino ma faʻalauteleina lona lagona.

Lauti tipi

Mo le faʻaleleia atili o le faʻaaliga, ua fautuaina e le au atamamai e faʻaaogaina ia le itiiti ifo ma le 50 kalama o fualaau 'aina i aso uma i foliga fou pe malogo poʻo se vaega o teas. O le a manaomia le 100 kalama o vine mamago - ua sasaa atu i le 1 lita o le vai malulu, kuka i luga o le vevela vevela mo le 10 minute, ona faʻaogaina lea, faʻamama ma inu mo le 60 minute, faaopoopo lemoni, suka poʻo le meli.

E ese mai i le mea moni o le lauti e lelei mo le vaʻai, e fautuaina foi mo le maʻisuka e avea o se anti-inflammatory ma diuretic.

Blue pai

E le gata i le maloloina o le mumu, e pei ona e iloa, e lelei foi, lea e faʻaaoga lelei i le kuka. Blue pai o se tasi lea o faamaoniga sili ona malosi o lenei mea. O fualaau fou ma le aisa e talafeagai mo ia.

I totonu lisi o manaʻoga mo le paluga mea taua (mo se foliga ma le lautele o le 20 cm) e aofia ai:

  • 250 grams o falaoamata o saito
  • 150 kalama o pata,
  • 2 sipuni tele powred suka,
  • 1 fuamoa moa
  • 3 punetini o vai aisa,
  • se pine o le masima.

O le tuufaatasiga o le faatumuina e aofia ai:

  • 500 kalama o laumei,
  • 1 apu
  • 150 kalama o le suka
  • afa o lemoni (faatasi ma le sua ma le sua),
  • afa o le sipuniti o le kinamona,
  • 2 sipuni tele o le pateta pateta.

Matou te saunia le paluga i se mea e gaosi ai meaai, faʻaaoga le pusi "fagu uʻamea" - lulu le falaoamata, faʻapipiʻi le paʻu ma masima, faʻapipiʻi le gaosiga mo le 10-15 sekone, faʻapipiʻi le pata i totonu o ni nai pusa mai le pusaaisa, suʻe le pata i le falaoamata i ni mea laiti, fefiloi.

A maeʻa, pe a uma le tuʻufaʻatasiga, faʻaopopo le vai aisa (o lona aofaiga e ono fesuisuiai e fuafua i le falaoamata, e taua le maua o se susu ma le gaogao e pei o se taunuuga). Tatou te aoina le paluga maeʻa i totonu o se faaputuga, afifiina i se ata tifaga ma tuʻuina atu i le pusaaisa mo le itiiti ifo i le 60 minute.

Saunia o le faʻatumu:

Ua oʻo i le taimi e kuka ai le faʻatumu - ave se vailaʻau loloto, lea matou te faʻafefiloi ai le lanu vine ma le suka (e manaʻomia pea ona e faʻaopopo sina vai i le lanu viole fou), ma aumai le taʻavale i se vevela ile vevela vevela.

A o mafanafana, matou te tago i le apu e faʻaaogaina ai se fatulaʻau, ma faʻaopopo le fatu i le lanu vine ma le faʻamafanafana. I le maeʻa ai o lenei mea, matou te tuʻuina atu ma le manuia le faʻatumu i vaega o lemon, o lenamon ma le suauu na faʻafefe i le vai malulu (70-100 ml), faʻamalosia uma lava.

A uma le kuka, tuʻu le paluga e faʻapipiʻi pe a ma le 10 minute - e tatau ona vele. A uma ona faʻatumu, e tatau ona e aveese mai le vevela ma faʻaliliu.

Laʻau teuteu:

Matou te alu i le fausiaina o se pailati: vaevae le paluga i ni vaega se lua, e aofia ai le 2/3 ma le 1/3 o le aofaiga atoa ma taʻavale i fafo le lapoa e tasi i le siliva laʻitiiti nai lo le tele o le moa, e tusa ma le 5 mm le uumi. Matou te taoto ma faʻafefete le paluga i le pepa, tipi ese meaʻai mai pito, ma faʻatumu i le faʻatumu lea ua lava le taimi e malulu uma ai.

Mai le meaʻai ma le vaega itiiti o le paluga, faʻapotopoto faʻatasi, matou te taʻavale le 'eleʻele ma tipi i ni fasi' eseʻese 1-2 cm lautele. O le a latou galulue e faʻapipiʻi se laulau i le pito i luga o le pai, lea e faigofie ona fai pe afai e tuʻuina atu i fafo i le mamao e tasi mai le tasi, e tutusa ma le lautele o fasi pepa taʻitasi, o le mea lea, siʻitia le uila ma le uʻamea, tuu le isi pito i luga. Oti ese vaega sili atu o le paluga, tataʻi pito o fasipepa i le faavae ma seti le keke e tao ai mo le 40 minute i le vevela o le 180 ℃ seia oʻo ina aliali mai se mea. E lelei tele le keke i se tulaga mafanafana ma i se mea manava.

Blueberry jam

Mo le faia o le launiumeri, e te manaʻomia le 1 kg o fualaau aina ma le 1.5 kilokalama o le suka. Matou te fufulu ma faamamago le fasi vine, kuka i totonu o se mea faʻafefiloi fefiloi ma le suka, ona tuu lea i totonu o fagu vailaʻau ma tuʻu i totonu o le pusaaisa mo le teuina.

O lea jam e puipuia uma ai faamanuiaga masani o fualaʻau, talu ai latou te le o feagai ma togafitiga vevela.

Blueberry compote

E mafai ona e kukaina fualaau suamalie, togiina i le 700 glama o le vine, 300 kalama o sipuni suka (35%) ma faaopoopo le 1 lita o le suavai i lenei.

E faigofie le fua: e fufulu suamalie, sasaa i totonu o ipu, sasaa i le sua vevela vevela, tapuni ma pasteurized i le vevela o le 85 ℃ (afa lita lita mo 15 minute, 20 lita).

Blueberry Muffins

O mea aoga:

  • falaoamata o saito (150 kalama),
  • pata (70 grams),
  • fuamoa egg (3),
  • kulimi mumu (30 kalama),
  • suka (50-70 kalama),
  • masini suauu (30 kalama),
  • taofi paʻu (5 kalama),
  • vine vine (100 kalama).

E tatau ona fuga le suka, kulimi mumu ma yolks, faʻafefiloi nei vaega ina ia faʻaumatia fatu laiti. Faʻamamaʻa muamua se fasi suauu, faʻaliliu laitiiti, ona liligi lea i totonu o le faʻafefiloi faʻamatalaina i luga, faʻaauau pea ona luluina.

Faʻamamaina i lalo o le vai malulu, faʻagogo ma faʻapipiʻi i totonu o se pusa tasi i luga o se solo, o fua ua sauni mo le falaoa i le kulimi sana. O vine ua gaosia o loʻo tuʻuina i totonu o se pusa o loʻo faʻafefiloi, faʻaali malie, tataʻi le falaoamata ma taofi paʻu. E faʻaauau le faʻaauau seia oʻo ina avea le fatu ma se lanu susulu, faʻatasi loa ona aveese le lumanaʻi o le a tupu.

Faatumu fagu ipu i le afa. O le taoina e fai i luga o se apa tao i totonu o se ogaumu ua vevela i le vevela o le 180 ℃ mo le 25 minute. Aʻo leʻi faʻauluina, fufuluina le uʻamea paʻu i luga o laʻau mumu taitasi - ua saunia le ipu.

Blue vine Wine

O le uaina o le keke e manaomia ai le 4.5 lita o le vai vevela, 3 kilokalama o vine, pe tusa ma le 2 kilokalama o le suka (o le suamalie o le uaina ua maeʻa ona faalagolago i lona tele) ma le 300 tone o le meli (e fautuaina e faaaoga fualaau aina po o linden).

Matou te saunia lanu vevela, fufuluina, faʻamago ma tatui ona fua. Matou te tuʻuina mea uma i totonu o se pusa e 10-lita, faaopoopo le 3 lita o le vai vevela ma nonoa le ua i le gau. 4 aso o le vaa e tatau ona tu i totonu i le potu vevela 20-25 ℃, ona tatau lea ona fufulu le vai.

O le isi, matou te faʻaaogaina le suka ma le meli i le 1.5 lita o le vai vevela ma faʻaopoopoina le 2 vai na maua i totonu o se ipu mama. A maeʻa le fausiaina o le vai, o le uaina e totoe i le vevela i le vevela mo le 25-30 aso. Ona sasaa atu lea e aunoa ma se palapala i totonu o se ipu mama, toe fai i se loka vai, ma, i le taimi nei, ia lelei mo le 60 aso.

Pe a oʻo mai le taimi, faʻaaoga le siphon, faʻamago le uaina, vavae ese le vaʻa ese, ma sasaa i fagu, lea e tatau ona faʻamaufaʻailogaina ma teuina i se tulaga faʻasaga. Mo le teuina, e sili atu ona filifili se potu pouliuli, mago, ma malulu.

Blueberry Pies

O pulu vine e lelei foi. Ina ia saunia i latou e te manaʻomia:

  • 500 kalama o falaoamata o saito
  • 30 kalama o le fefete
  • 1 ipu vai
  • 1 fuamoa
  • 50 kalama o le susu susu
  • 2 teaseti o fualaau suamalie
  • 80 kalama o le suauu moli,
  • 2 sipuni tele o le pateta pateta,
  • 1 kg o laumei.

Uu le paluga pei ona masani ai, faatali seʻi oʻo i luga, ma taamilo i luga 20 taʻavale. A maeʻa ona oso aʻe buns, ona matou faia lea o se mea malolo i totonu ia i matou, matou te faatumuina i fua.

Ma le isi, matou te faatalitali mo le tulaʻi mai o tama, fusi i latou i pito i se fuamoa po o le yogurt ma tuu i totonu o le ogaumu, vevela i le 200-225 ℃, tao mo 10-15 minute.