Isi

Shield

O le paʻu, faʻapea foʻi ma le talipupuni sese, o se iniseti leaga lea e mafai ona afaina ai laau eseese. E iai se lamatiaga i se numera tele o laau i totonu. Ae maise lava, o le laurel, citrus fruits, oleadra, pama, ma le amaryllis e mafai ona mafatia.

Scabies (Diaspididae) o ni sui o le aiga o iniseti o le homoptera iniseti o le coccid suborder. O o latou tino e lapotopoto. Ma e maitauina e faʻapea o tamaʻitaʻi taʻitoʻatasi o loʻo i ai ni laʻei e pei o ni talipupuni masima i luga o le tino.

O le talipupuni sese o se sui o se isi aiga (Coccidae poʻo le Lecaniidae), ae o le mea lava lea e tasi o le faʻatonuga faʻatasi. O latou lapopoa e sili atu le telē nai lo le fua o iniseti, poʻo le, mai le 3 i le 7 millimita. O nei iniseti e leai se talipupuni, ma o fuamoa ma larvae e puipuia e le tino paʻu o le fafine.

Ma i talipupuni pepelo, ma talipupuni, o le eseesega i le va o tamaitai ma alii e tele lava. A uma ona avea le tamaititi ma tagata matua, ona taofi lea o le minoi, ma puipuia ai fuamoa o loʻo faʻapipiʻi i luga o le laau. E le o ni tane tetele, i le isi itu, e matua televave. I le taimi muamua, o lapopoa foi e telefoni feaveai, ae pe a latou pipii atu i le laau, o le a avea ma mea le mama ma ua i ai ni talita puipui.

Ituaiga o Scabies

I le natura, ei ai le tele o fuainumera o ituaiga iniseti e mafai ona afaina ai so o se fale. Ae e foliga tutusa lava le tasi i le isi, o le eseesega ua na o le lapopoa ma lanu.

  • lanu enaena - o le tele o taimi e aafia ai lenei iniseti: ficus, laurel, pama, camellias, fualaau suamalie, yucca, dracaena, boxwood, oleander, hibiscus ma isi laau;
  • cactus shield - O le toʻatele e fiafia e nofo i le cacti;
  • olive talipupuni - nofo i luga o se faʻataʻavalevale, laulau, camellia, rimoni, citrus, hibiscus, fafine gaʻo;
  • laʻau pama - E mafai ona afaina tele ai ni pama. O le tele lava o taimi, o nei iniseti e faʻaleagaina ai laulaau laiti o pama laʻau e leʻi fuga. Ma o latou foi e lamatia mo bromelia, togi ma isi laau vevela ua totoina i le fale.

O le a le lamatiaga o le fua o iniseti

Larvae, faapea foi ma tagata matutua, fafaga i le sua o le laau. O tamaʻitaʻi matutua e faʻapipiʻi faʻapipiʻi i luga o le laau ma taofi le faimalaga, ma maua ai le puipuia o larvae ma fuamoa. I na nofoaga na maua ai le iniseti o iniseti, e foliga mai o lanu lanumumu-lanumumu poʻo samasama foi. A maeʻa sina taimi, amata ona liu samasama lau, e le mafai ona tupu lelei ia pu, ma o le mea na afaina ai foi e faʻafefe ai le tumutumu. E toetoe lava a le tupu, ma o ona lālā e faasolosolo lava ona afaina, ma e le pine ae amata ona mamae le laau, ma oti ai.

O le faʻaumatiaina o nei iniseti leaga o se faʻavaitaimi o le taimi. O le mea e puipuia eo latou talita mai kemikolo.

Faailoga o faʻamaʻi (i fafo)

O nei iniseti leaga e faigofie ona vaʻaia. I fafo, latou te foliga mai o ni mea faʻapipiʻi laiti poʻo ni pulu lapotopoto o loʻo i ai foliga lapotopoto. Atonu o la latou lanu e eseese. O lea, e mafai ona valiina i lanu meamata, lanu samasama poʻo le lanu enaena. O le tele o taimi, latou te pipii i luga o veins i luga o laulaau i itu uma ma pito i totonu.

E taua le iloa o le iniseti o iniseti e maua mai ai se mea lilo. O lea la, afai o le laau ua pisia i le taimi nei ma e toetoe lava a le mafai ona iloa e tamaitai, o laulaau ua i ai i lenei laasaga ua amata ona pisi.

Auala e faʻafefe ai talita puipui ma talipupuni

A oʻo lava i le tasi le talita puipui e maua i luga o le laau, e tatau ona vave aveeseina mai isi. E le gata i lea, ia mautinoa e siaki na fugalaau fale o loʻo i tafatafa o se vaomatua.

A maeʻaeʻa ona avea ma tagata matutua, latou te faia se talipupuni e puipuia lelei ai i latou mai iniseti. Ae ui i lea, e mafai ona aveeseina lima mai le fugalaau ua afaina. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e saunia se fofo ma se suga o le cotton (o se tamai pulumu vaivai). Vata ua faʻamamaina i le fofo. Ona tatau loa lea ona fufulu uma i laupepa taʻitasi i itu uma, ma aua neʻi galo e gaosia ia gaʻo.

A maeʻa togafitiga faʻapitoa (faʻamamaina o iniseti matutua), e tatau ona sosolo i se iniseti. E le gata i lea, o le mea e tu ai le laau ma tu e tatau ona togafitia i se vailaau. Ma aua nei galo e uiga i luga o le faamalama, aua e ono iai ni vaega o lenei iniseti.

O le tauivi o se talipupuni sese e sili atu ona faigofie, talu ai ona ua le maua ei latou se talipupuni uʻamea. E mafai ona faʻaumatia atoa e ni iniseti.

O na laau totő o loʻo i ai laʻau lapopoa o se lapoa tele, e sili atu ona faigofie le fufulu mai iniseti iniseti. E lava le siakiina o le laau ma aveese pepe iniseti. Laʻau faʻatasi ma lau laʻau vaivai e toetoe lava a le mafai ona faʻaumatia nei iniseti leaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le iniseti o iniseti e mafai ona faʻaumatia asparagus poʻo le faʻasalaga.

Fautuaina iniseti i le tau faasaga i taliga pepelo ma inumaga iniseti:

  1. Bankol - o lenei uiga o le fesoʻotaʻi-o le toto o loʻo i ai se manogi manogi ma faʻaleagaina le susu ma faʻamaʻi faʻamaʻi.
  2. O le mea oona o se faʻafesoʻotaʻi-inisinia o loʻo faʻaalia e le tele o gaioiga o gaioiga.
  3. O le Actellic e iloga i lona aoga. E taua le mafaufau o loʻo i ai se manogi malosi, ma o le mea lea e le fautuaina ai le gaosia o laau i potu tapuni.
  4. O le gaioiga o se fesuiaiga tele o alaleo. E mafai uma ona fufulu le laau, ma aumai i le eleele. O le mea lea, e mafai ona e faʻamagoina le laau i lalo o le aʻa ma se iniseti e solo i totonu o le vai, peitaʻi pe a oʻo i se maualuga e le sili atu ma le 30 senitimita. E ala i le aʻa, ua salalau atu Aktara i totonu o le laau, ma ua afaina i meaola faalafua.
  5. Mospilan - o loʻo i ai se faʻaoga lelei i le laau. E mafai ona gauai le fualaau faasaina i itu uma. Ma pe a uma lena, o le iniseti o le iniseti e tufatufa atu i le fugalaau atoa, ma o loʻo aofia ai i vaega na e leʻi faʻasaina.

E tatau ona togafitia togavao e tusa ai ma faatonuga o loʻo tuʻuina i le vailaʻau. E masani lava, i ni nai aso pe a uma le togafitiga muamua, e ono manaomia le lona lua talu ai o meaola faalafua na i ai i le taimi o gaioiga i luga o le fua o goto, faapea foi i le au o laulaau, atonu o le a amata ona toe fanafanau.

I le faaopoopo atu i nei iniseti, e mafai ona e pamu le laau ma le 96% ava malosi. E tatau ona faʻaaogaina se pulu moli moli. E aoga le mafaufau e mafai e lenei mea ona susunuina laʻau, o lea mo oe e amataina e tatau ona e suluina ni laupepa se lua ma mataʻituina pe faapefea ona tali le laau. O laulaʻau e susu sina mea itiiti, pe a maeʻa le mea e tatau ona faʻaalu.

O loʻo i ai se fuainumera tele o suʻega a tagata. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona togafitia laau toto i le kalama poʻo le sipuni, vai o le pepa, o se vaifofo o le suka celandine ma isi. Ae peitai, e mafai ona faʻaaogaina faʻatasi ma se metotia e gaosi ai masini. Ae afai ei ai le tele o leoleo, o le a le mafai e nei tupe ona taulimaina le galuega.