Fugalaau

Mekonopsis - Himalayan poppy

Meconopsis poʻo lanumoana lanumoana poppy mo le lalelei ma lanu e le masani ai o petals o se fugalaau tele, latou te faaigoaina o le lanumoana lanumoana. I le tutusa o meaola o le fausaga o laau toto ma le fausaga o fafo o le fugalaau, e aofia ai le aiga poppy, e tasi i le ituaiga tutusa. O le tele o ituaiga meaola e tu i fafo i le ituaiga, ae o le meaola e sili ona lauiloa. Meconopsis grandis pe faaliliuina i le gagana Rusia - telefoniua lauteletetele, sili, Himalayan Blue Poppy. O le lanu e le masani ai o se fugalaau tele, e oʻo atu i le 10 inisi le lautele, na matuā fiafia ai tagata o Bana ma latou latou taliaina le laulau-lapopoa tele o le faailoga o le atunuu.

Mekonopsis. © Lotus Johnson

O meaola faʻapitoa ma le tufatufaga

Faʻasologa o mea fou (Meconopsis) e manaia i lona i ai o se vaega tufatufaina atu, lea e aʻafia ai foi uiga o mea totino. O le lauʻeleʻele autu o le faʻafefeteina o le Himalaya, lea e masani ai le silia i le 40 ituaiga o aiga. Totoga o le itumalo tufatufaina o Himalayan e iai lanu lanumoana-lanumoana, lanu mumu, lanu samasama, paʻepaʻe paʻepaʻe o le tele o meaola po o le aoina i fugalaau fugalaau. Ma e na o le tasi ituaiga o meaola mai le mea e masani ai - Mecopois cambrian (Meconopsis cambrica), filifilia le konetineta o lona tuputupu aʻe o le konetineta Peretania, e aofia ai Uelese ma Aialani. E le pei o le faa-Himalayan, e le mafai e le Igilisi ona fai fugalaau lanumoana ma lanu moana.

O le faapaleniina o le Himalayan o loʻo faʻatusalia e tagata lauiloa faʻamaʻapeʻapeʻa mai le 2 mita e oʻo i le vao o le 10-12 cm le maualuga. Latou te ola aʻe i vaomatua o vao vavao, i eleele malulu alpine. O le tele o mea masani i Nepal, Bana, i sisifo o Saina, sautesasae o Tibet. I le taimi nei, o lo latou tufatufaina atu ua faalauteleina i Ausetalia, Niu Sila, Iapani, Kanata, Alaska (USA), Europa i Sisifo, ma itulagi o le Rusia. Ole mea e taofia ai e vevela, ea vevela, timuga maualalo.

Tusi meconopsis tusi (Meconopsis betonicifolia)

O se isi mea e ese mai i le laʻau o le eletise o se laumei lanumeamata lanumeamata lapopoa, mai le totonugalemu o fugalaau taʻitasi (10-25 cm le lautele) poʻo se tasi poʻo ni nai fusi o le racemose poʻo le pasemea, e oʻo atu i le 10 puʻe, e tulaʻi i luga o paʻu maualuga. O le laau atoa, e aofia ai fugalaau, e ufiufi i se malulu vavave o le malulu, o nisi taimi e lanu enaena. O le lau o le lau o le rosette e toetoe lava atoa le lautele, agai i luga i luga o le ala e suia i le mamao. E vave vave ona fuga mai le lau o le lauconopsis, ma i le ogatotonu o Iuni, o teuteuga teuteu o fugalaau, togalaau, togavao poʻo togalaau papaʻe i nofoaga malulu. O le matagofie o le matagofie o le fugalaau e sili atu i le masina. O le laau toto e tupu i le pala ma i le mavae ai o ni nai tausaga o loo maua ai se laʻau matagofie. O aʻa mai le taua i fibrous. O ituaiga o Rhizome ua lelei ona atinaʻeina lala ua tafe i lalo o paʻu momoe, mai le mea e toto ai laau fou i le tautotogo. O le masini luga luga o loʻo mate i tausaga taʻitasi ma o se atinaʻe fou e tupu mai i le faʻafouina o pulupulu o loʻo i luga o le rhizome.

O se ituaiga eseʻeseʻese o laʻau o loʻo salalau i Europa ma le Rusia - meconopsis nofoaga faʻapitoa (Meconopsis betonicifolia), faʻaalia ai le tele o ituaiga togalaau, ituaiga ma hybrids. Faatoa taʻua e le Faatoaga o le Himalayan poppy. O loʻo aofia ai foi le sua manogi, o le mea lea e aʻafia ai laau oona, ae le o nakoti.

Le faʻaaogaina o mea faʻapitoa i le laufanua lata ane

Meconopsis purpurea (faʻamama mumu), poʻo Meconopsis punicea (Meconopsis punicea). © Steve Garvie

I aso tuai i le umiaina patino, o tulimanu uma na taumafai e nofo ai i meaʻai. I aso nei, o loʻo tele atu ma tele atu vaega tetele o loʻo totoe mo vaega o faafiafiaga, malae taʻavale. O laʻau lanu meamata lanu meamata, lea e faʻapipiʻi faʻapipiʻiina, o loʻo i ai le faʻaleleia. Faʻasaga i tua o laʻau mowed, monoclubs, mixborders, togālaau papa. O le uiga le lelei, o ulu tetele o poppy-pei o fugalaau lanumoana ma isi lanu uliuli e fausia ai se uluai motu o le olioli. O pupuni lanu meamata lanumoana o lanumoana, lanumumu, moli, lanu samasama, lanu paʻepaʻe o laʻau mimita e le manaʻomia se paaga, ae i le faaiuga o le fuga, e faʻaitiitia ai a latou teuteu ona o le fetogiina o fugalaau ma laʻau, faʻamago mai le ogalaau o laau totō. O le mafuaʻaga lea e mafai ai ona faʻapipiʻiina i totonu o le fugalaau fugalaau faʻatasi ma se mea e masani ai, brunner tetele-taloina, lanu vela mafiafia (palachiseti, maunu ma isi), lea o le a ufitia ai le leiloloa o le fale. Mekonopsis foliga tele i le faʻatasi ai ma le faʻatauvaʻa, fern, cornflower, numera. Afai e aveeseina fugalaau ua fano i se taimi talafeagai, ona faʻalauteleina lea o le puaʻa seia oʻo i le faaiuga o Aukuso.

I totonu o le atunuu, mai ituaiga eseese ma ituaiga o meconopsis, e mafai ona e fatuina ni monobulu matagofie o le a fuga i vaitau eseese o le taimi mafanafana. Ona tuʻuina atu lea ia te oe se togalaau fugalaau matagofie i le taimi o le taumafanafana. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e filifili ituaiga ma ituaiga o mea nei:

Mekonopsis lautele (Meconopsis grandis). © vitenskapsmuseet Mekonopsis literalaceous (Meconopsis betonicifolia). © Kerry Woods Cambrian meconopsis (Meconopsis cambrica). © Jill Catley
  • Faʻasolosolo tele (Meconopsis grandis) e fuga mai ia Iuni. O fuga e tumau seia oʻo i le amataga o Aukuso. O fugalaau e lapopoa, lanu moana ma le lanu viole, e le masani ona lanu piniki ma papae, 10-12 cm le lautele. Faiga faʻapipiʻi tele-flowered. E faʻafefe susu ile -20ºС.
  • Mekonopsis (Meconopsis betonicifolia) e fuga mai ia Iuni-Iulai ma fugalaau lanumoana lanumoana e oo i le 10 cm le lautele. Fugalaau e tumau 2-3 vaiaso. E faʻafefe susu ile -18ºС. E tele ituaiga o ituaiga ma hybrids, e fesuisuiai i le tele ma le paolo o fugalaau.
  • Mekonopsis Cumbrian (Meconopsis cambrica) e fuga mai ia Iulai ia Aokuso. O fugalaau e moli, lanu samasama, e le mafiafia le mumu. Laititi e oʻo i le 4-5 cm le lautele. I totonu o le atunuʻu, e 1 le fugalaau ua faia i luga o le puipui, lea e talitutusa lava ma le poppy. O le fugalaau e faaauau pea i le taumafanafana. Faʻafetaia le maligi ifo ile -23ºС. E le pei o meaola muamua, e mafai ona tupu i le la, o le mea lea e masani ona faʻaaogaina i toga papa ma rockeries.

E faʻapefea ona ola i totonu o le fale vevela?

Faʻapenaina o le faʻasalaga e fatu fatu

E mafai ona e faʻatauina se faʻafefiloi o ituaiga eseese o meconopsis poʻo se ituaiga faapitoa o fatu kulupu i faleoloa faapitoa.

O le suaina e fai i totonu o koneteina i le faaiuga o Fepuari ma faʻaalia i le malamalama i totonu o se nofoaga mafanafana i totonu o le fale poʻo totonu o le greenhouse.

Faʻaleleia eleele

Le totoina o fualaau totō, se vaʻavaʻa, sina mea 'eleʻele, e manaʻomia le palapala lelei. E mafai ona tuʻuina tutoatasi e ala i le faʻafefiloi o le 1 vaega o le turf, lau laʻau ma le oneone ma le 2 vaega o le peat. O le faʻafefiloi e faʻamaʻiina i se vaifofo o le paluga faʻasalalau. O fale e togi i le pito i lalo ole pusa poʻo isi pusa e faʻafefe ai le tele o vai, ma alavai e faia mai i piliki piliki, meataalo laupapa ma isi mea. O se vaega o le sauniuni poʻo le faʻatauina o se vaega o le aquema e sasaa i luga.

Laʻau o mea faʻapipiʻi. © T. MA

Toto ma tausi lelei

O le faamasaniina o fatu meconopsis e maualalo, o le mea lea, ina ia maua ai ni fualaau aina atoa, o le eleele e faamaluina i se vaifofo o le sodium humate po o le novosil, aʻa. O le masini o loʻo i totonu o le atigipusa o loʻo salalau ma le faʻaeteete ma o loʻo totoina le fatu o fatu. Faʻasolosolo malie ile fatu ile fatu, ile 1.5-2.0 mm, pefu ma le vaitafe lelei ma faʻamamaina lelei le lūlū ile fana. Ufiufi i tioata po o ata tifaga, faʻapipiʻiina o se fale-mumu. O le fale e tuʻuina i se mea mafanafana i lalo o le malamalama, i totonu o se fale kiona vavalalata mai faitotoa.

O foliga vaaia e foliga mai i le 2-3 vaiaso. O le totogo o le kulupu e matua suamalie, e le faʻafeiloaʻi i fesuiaiga o le susu, e afaina ai i le "fuluuli" le maʻi funga. Pe a lūlūina i totonu o se fale kati mo faamoemoega faʻasolosolo, e mafai ona e faʻaaoga sauniuniga faʻatemika "oxychom". Muamua togafiti le pito i luga, e pei ona fautuaina. O le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina e matua faʻasaina i totonu o le fale. Pau lava le ala e maua ai togafitiga maloloina e puipuia ai le faateleina o le palapala ile eleele i totonu o le pusa. Mo totonu ole tulaga i totonu, e mafai ona e taumafai e salu mo sina taimi le fatu i se fofo o le biofungicide "phytosporin-M" po o le "planriz, Zh." Fagogo ma le faʻaeteete ma lūlū. O le vevela o le ea e +10 - + 12ºС. Tele vevela +13 - + 14ºС. Afai o le vevela e maualuga pe a ma le 1 ° C le maualuga, o le a feoti vao mamago. E faigata tele ona maua ni togafitiga maloloina, ae o le faʻaeteete ma le faaeteete e mafai lava ona mafai, aemaise lava i tausaga mulimuli ane e mafai ona faʻaleleia e le totoina o le tagata lava ia.

I le matua o le 3.0-3.5 masina (pe tusa ma le afa lona lua o Me), o se pusa e iai ni siaki laau e ave i le togalaau ma ola aʻe i le ea seia oo i le faaiuga o le taumafanafana. I le masina o Setema, ua totoina lelei laau toto i nofoaga ua saunia.

Afai o le totoina o loʻo faʻatinoina i se tasi masina, ona vaʻaia lea o le va i le va o le 25 i le 40 cm, faʻalagolago i ituaiga ma meaola. I totonu o togalaau poʻo se togalaau, e tuʻuina atu ai ni fualaau laiti e tusa ai ma le polokalame.

Falemai Mekonopsis Care

Mekonopsis - laau malu-faapalepale. O laau matutua e faigata tele mo timuga ma vevela vevela. Ae mo le tele o ituaiga meaola, o le susulu o le la ma eleele matutu-o le ea e leaga. O le mea lea, e filifilia le penumbra mo manu laiti, ma faʻamalamalama lelei i le taeao.

Mekonopsis. © S. Rae

I le maualuga o le matutu, o le suālaʻau lelei ma le faʻaleleia lelei o mea e manaʻomia e fatu ai le malulu o le ea. Afai o le ituaiga e maualuga lona maualuga, e mafai ona e faʻaogaina mea laiti mo le faʻamalosi. I le tausaga muamua, o faʻasalalauga e maua ai se siʻitaga laʻititi ma manaʻomia ai meaʻai faaopoopo.

I le vaitau o le tau vevela, e faalua ona fafagaina le meaʻai i le tausaga muamua: aʻo lei tupu ae ma le masina ao lei oʻo i le taumalulu. Amoni sulfate (ammonium sulfate) e faʻaopoopoina i le pito i luga luga, lea e gaosia ai le eleele, lea e taua tele mo meconopsis. Ole fua ole laei pito i luga e le tatau ona sili atu i le 20-25 g / sq. m sikuea. E le mafai ona e fafagaina ma mulch plantings o meconopsis faʻatasi ai ma fugalaʻau faʻasaina ma fafie.

Mekonopsis o vaitau taumalulu-o laau toto, o le mea lea, latou te le manaʻomia ni fale faʻapitoa mo le taumalulu. Ua lava i le taimi o le tautoulu pe a uma ona faʻataʻotiina le papa eleʻele e mulumulu ai i laupapa laupapa po o le lau laau lauusiusi ola maloloina. I le autumn, e teuteuina ai talo e tusa ai ma le ituaiga o peonies (i lalo o le aʻa). Mai le paʻu momoe o laʻau o lalo o le laʻau, o laau talavou fou e aliali i le tautotogo. Mai le tausaga lona lua, o laau ola ola vave, tele puaa amata, o le faʻavaeina o taʻavale laiti.

O le isi tausiga o le faapaleniva o le vai (e le sili atu ma le 1 le taimi i le masina), o le fafagaina e sili atu nai lo le faasusu ma vaeluaina laau i le tautoulu.

Faʻaleleia faʻamalosi o meconopsis

O le faʻamalosia o le faʻavaveina o meaʻai e faʻatino e ala i le vavaeina ma le vaevaeina o le vao. Ina ia aua nei e popole i popolega le talafeagai i le fale, e sili ona lelei le faʻaaogaina o le vegetative e ala i le vaevaeina o le vao.

A vaeluaina le vaomatua, e tatau ona mataʻituina se tulaga taua tele: o le vaovao vao e vaeluaina pe a malolo. I le amataga o le tautotogo, i le vave lava o le kiona po o le tautoulu. I le itu i saute, e leʻi muamua atu nai lo le afa lua o Setema, i le itu i mātū i le faaiuga o Aukuso. O le toe gaosia e na o le vevela, timuga susu.

Mekonopsis. © Ian Foss

Ina ia maua mai le delenok, eli lelei le togavao, lulu ese le palapala. Vaavaaia ma aveese faʻamaʻi tuai, aʻa ma mamanu lalo. A maeʻa le asiasiga ma sauniuniga, ona vaevaeina lea o le vavao ina ia vavaeese ai vaega e 1-2 pepe faʻafouina poʻo se tamaʻi talavou. Delen mekonopsis na totoina i nofoaga na saunia muamua. I le vaiaso muamua, o laʻau talavou togavao, mataʻituina lelei le susu o le palapala. O le malologa o le tausiga masani.

O le tipiina o siakikeke e ese mai le vaevaeina o le vao i totonu o le togavao ole tina e le ootia. Ma e na o tama talavou e vavaeese. O loʻo tuʻuina atu i fafo i totonu o se fale e faʻaogaina ai se fale-vaʻai mo le faʻaleleia o le taumafanafana ma i le tautoulu po o le vaitau o le tautotogo e totoina ai.