Isi

Aisea e malogo ai le vine?

O le taumafanafana na teʻa nei, na maʻi tigaina loʻu tovine. Muamua, o laʻau na amata ona mago i luga o le tasi togavao, ma i le aluga o taimi, na salalau le faʻamaʻi i le toetoe o faʻatoaga uma. Tau mai ia te aʻu, aisea e malogo ai vine ma o le a le mea e fai i ai?

E masani lava ona feagai le au fai vine ma le mea moni e vave lava ona amata ona vevela laʻau lanu meamata, ona pau loa lea. Atonu e mafua ona o le tele o suiga i tulaga tau fesuiaiga, o se taunuuga o nei vine e ono faigofie ona maua i faamaʻi eseese. O se tasi laau vao e mafai ona tafe ma faʻaumatia le tovine atoa, o lea e taua ai le amata togafitiga ile taimi.

O mafuaʻaga mo le faʻamagoina o lau vine

Aʻo le i faia le togafitiga o le vao, e tatau ona suʻe mafuaʻaga mafuaʻaga e faʻamago ai le vine ma o le a le mea na mafua ai le faʻaalia o siama ina ia taofia ai le toe faʻafouina o le tulaga. O laau toto e tupu aʻe i latū latitu e sili atu ona faʻafitia i faʻamaʻi. E mafua mai i le mea moni e tatau ona ufiufi mo le taumalulu. O le maualuga ma le maualalo o le ea e maua ai i lalo o lenei malutaga se siosiomaga manaia mo le atinaʻe o sigi.

O le puipuiga o vine e afaina foi i le le lava o le malamalama, vevela ma le susu po o le eleele e le filifilia.

Afai e susulu muamua laʻau ma faʻagogo, o le a faʻaalia ai le le lava o le vevela. E tatau ona fafagaina vine i fualaau oona pe fai ai foi le sua.

Faamai o vine, o latou togafitiga

O le veleina o lau o vine e faailoa mai ai o le laau e afaina pe pisia. Faatasi ai ma faamaʻi o le vao, o le taatele ma le matautia:

  1. Mildew. E ufiufi le laulaau i lanu samasama ma se paʻu paʻepaʻe i luga o le afifi. Togafitiga: pulupuluina o le Bordeaux i le va o le faʻavaeina o pulupulu ma le amataga o le fuga, ma i le amataga o le maʻi - "Rodomil Gold" (pe a tuʻuina atu e sili atu ma le masina e totoe aʻo leʻi seleseleina). Puipuiga: luluina i le va o vao vao.
  2. Oidium. I le taimi o se lamala, o le mea muamua e iloagofie ai luga o laulaau, ona maeʻa atoa ai lea, ma fufulu vine ma pala. Togafitiga: pulupulu i le fofo. Puipuiga: faamautinoa le lelei o le ea i totonu o le vaomatua ma le va o laau totō, vevela solo ma aveese vao.
  3. Gau pala. I tulaga o le maualuga o le susu, o laulaau e ufiufiina i se ufiufi fulufulu lauulu, lea e ave e le matagi i laau talatala. O vine e liu enaena ma pala. Togafitiga ma puipuiga: vavae ese ma susunu ia lau o maʻi, ma sulu le vao i se vaifofo o le 0.5 tsp. suauu i le lita o vai.
  4. Cercocosporosis. O le pito i lalo o laʻau e ufiufi i le paʻu olive, ma liu i vine. E maua e Berries se lilac ma ua malepe. Togafitiga: o loimata ma faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi, faʻamalo le vao ma le paluga Bordeaux.
  5. Rubeni. I le vevela vevela, o lanu mumu e aliali i luga o lau, mulimuli ane o le laulaau uma e mumu. Togafitiga: togafitiga ma fualaau faasaina Quadris, Fundazole.
  6. Alternariosis. O lauusiusi o laʻau e faʻamago, ma ua mate i le ogatotonu. Aʻo timuga, o loʻo foliga mai i luga o le pepa. Togafitiga: togafitiga ma fomaʻi sikoa Skor, Kolfugo super.