Fugalaau

Lavater fugalaau: ituaiga, totoina ma le tausiga

O le tele o fualaau faiva e le manaʻomia se fesoasoani faʻapitoa e teuteu ai lau togalaau e aunoa ma se faʻalavelave ma le tausiga. O ia ituaiga o meaola e aofia ai fugalaau lavili, lea e avanoa mo le au fai togalaau i se tausaga faʻaletausaga ma le aganuʻu. E tele ituaiga o ituaiga o loʻo avanoa mo le faʻatau, lea e ono fesuisuiai i le maualuga o le maualuga ma le lanu o le mut. Matou te valaʻauina oe e suʻe uma faʻamatalaga talafeagai e uiga i fugalaau o le lavender: ituaiga, faʻatoaga ma tulafono tausi i le faagasologa o le ola mai fatu. O le a mafai foi ona e vaai i le tele o ata o lavea fugalaau i fugalaau, i rockeries ma i totonu o le aganuu.
Muamua, e aoga le faamaninoina o lenei laau teuteu e atoatoa mo le laufanua eleele, faapea foi ma vaega o togalaau e siomia e isi fugalaau ma teuteuga lanumeamata teuteu. E lagona le manaia i luga o balconies ma loggia. Ma le tausiga lelei, e mafai ona tupu aʻe o se aganuu i le potu ma se vaitau umi e ola ai.

Faamatalaga o le fugalaau Lavater ma lona ata

O le fugalaau lavater e maua mai i ituaiga eseese o ituaiga eseese o laau toto. O le faʻamatalaga muamua o le Lavater na tuʻuina mai e fomaʻi e igoa ia Lavater. O nei uso e toʻalua na le fiafia i togafitiga faʻaleaganuʻu, ae na suʻesuʻeina pea le eseesega o le fuga o la tatou paneta. Latou te faʻaaoga togafitiga faʻale-aganuʻu masani ma tausia i taimi uma ia mea faʻamalolo o laau eseese. Na latou maua se fugalaau matagofie i le vao i le konetineta o Europa, e le mamao mai Zurich. Ae ui i lea, na maua mulimuli ane e fomaʻi suʻesuʻe fugalaau tutusa i Amerika i Matu ma luga o le talafatai o Ausetalia.
E mafai ona e vaʻaia le ata o le fugalaau Laather i ituaiga uma o laʻau petal i le isi:
Ina ua maeʻa ona maua, na filifilia le aganuu, ma o le mea na mafua ai ona maua e le au fai togalaau ni ituaiga autu se lua: o le lavater lauiloa ma le fuga o le tausaga. E tusa ai ma le taua i le taimi nei, o le tausaga e taʻi tausaga le matua, lea e mafai mo le vaitau muamua o le vegetative tausaga ona mafai ona atiaʻe se aʻa malosi e alu i le 1 i le 1.5 mita le loloto ile palapala. O lenei mea e mafai ai e le aganuu ona toleni tusa lava pe sili atu le leaga o le tau i le taumalulu. O tupu muamua e tupu mai vave pe'ā uma ona faʻavaivaia le ufimata o le kiona. O le fugalaau e amata i le maeʻa o le vevela i luga o le eleele e seti i le 10-15 tikeri Celsius. Taimi o le fugalaau - seia oʻo muamua i le kiona. E i ai se igoa lauiloa mo le fugalaau - "Rose Rose". Faʻailoga i ituaiga ma lanu eseese.
O le isi ituaiga o fugalaau o Lavatera e eseese i le tuputupu ae e pei o le tausaga.

Lavatera tolu masina

O le isi ituaiga lauiloa e tolu-masina le lavatera, lea e tupu mai i fatu e ala i le lūlūina i le eleele poo le ituaiga o laau totō. I le avea ma tagata matutua, e oʻo atu le vao vao i le maualuga o le 120 cm ma ua ufiufi uma i pulu susulu. O lenei mea e maua ai le fale faapitoa mea teuteu.
Laʻau matagofie o loʻo faʻapipiʻiina i se mea malosi. I le pito i lalo, latou te i ai foliga o fua, o lanu lanumumu lanumeamata, lea e pei o le maualuga o le maualuga, e faateleina, faasolosolo malie e avea ma tafatolu. Ae ui i lea, a o latou tuputupu ae ma atiina ae, latou te liliu foi i ni fatuga o foliga fatu. O le matua o le matua o le vaomatua, o le sili atu lea o le lanu o lona tele vegetative. A oʻo mai laulaʻau lanumeamata lanumoana, e avea o se faailoilo ua oʻo i le taimi e faʻalauiloa ai se isi vaega o fualaau oona ma fualaʻau.
E mafai ona oʻo atu i le 12 cm le lautele o fugalaau e tolu-masina le matua. O le laʻititi pito i luga o le 7 cm. I le foliga, ua maeʻa le gramophone faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o gaʻo. Mai se mamao, o se laau talatala e mafai ona faigofie ona fenumiai ma le le mafaalua rosa. Valivali e mafai ona sau mai se paolo paʻepaʻe paʻepaʻe i le tele o lanu o pastel: lanu piniki, salmon, blue, lilac. Lavatera fugalaau o le matagofie o le paʻu ma le lanu lanu foliga matagofie. Na o le faamamafaina o lo latou matagofie uma, o fugalaau e totoina ma fualaau fugalaau e sili atu ona suamalie e tatau ona totō latalata ane.
Vaavaai i nei ata mo le tele o tausaga, ma o le a e malamalama latou te lei totoina se aga tutusa i luga o la latou upega tafailagi:

Eseesega o meaʻai mo le ola mai fatu

O le filifiliga sao o le ituaiga laau e sili ona faafaigofie ai le tausiga mulimuli ane o le togalaau. Matou te fautua atu ia e aʻoaʻo e uiga i ituaiga sili ona lauiloa o le lavateva mo le ola mai fatu i fualaau aina ma ala i le luluina i le eleele.
O le ituaiga sili ona lalelei ma le malulu-o le Lavater "Pretty Woman", o lona uiga o le tuputupu vave vave ma le matagofie o le fugalaau ma le tele o lanu o le pulupulu. O le totoina o le mea e sili ona lelei. Ae ui i lea, i lenei auala e mafai ai ona e tuputupu ae i se gaioiga Barnsley, o se laumei tele o lanu ma foliga o le taamilosaga. O se mea uiga ese o le i ai i luga o le tasi togavao o le tele o ituaiga eseese e fatuina ai le lagona o se laau o le rose. Tuu le lavender ruby, lea e maua ai lona igoa ona o le lanu mumu lanu mumu o fugalaau ma le vavalalata tele o pupuʻu ma le maualuga o le vaomatua, e le tu ese mai lou mafaufau.

O se laʻau matagofie lenei e mafai ona teuteu ai soʻo se laufanua. Mo i latou e fiafia i uiga vavalalata ma le vaʻaia, lanu piniki ma le paʻepaʻe ua fautuaina mo le tuputupu aʻe o le mea e sili ona lelei, o uiga iloga o le lanu uliuli o le maualuga o le maualuga ma le manogi o pulupulu pastel.
Eseese "Tanagra" ua vaeluaina ma e mafai ona faʻaaogaina e avea o se fualaau lauusiusi. O le maualuga o le ogaumu e le sili atu i le 0.5 mita, ma o le lautele o le puaa e 5 cm. Faʻatasi, o se vailaʻau mūmū ma se lanu matagofie. O ia laau laʻau papae e papaʻe papae e taua o le "Mont Blanc", ma afai e te manaʻo e faʻafefe le lanu o lanu ma se paolo lanu moli, ona faʻatauina lea o le Silver Cap lavatera ituaiga.

Tuputupu ae e afifi mai fatu: pe faapefea ma le taimi e lulu ai

O le tele lava i totonu o togalaau taʻitasi ma faʻatoʻaga faʻatoaga tetele, o loʻo faʻaaogaina le metotia o fatu. Ina ia maua se taunuuga sili ona lelei, e tatau ona e iloa: auala e totoina ai le tanoa, ma le taimi e fai ai. Totoina o aso i nofoaga puipuia eleele e tele lava ina faalagolago i luga o le tau o le itulagi ma le vaitau fuafuaina o le fugalaau. Afai o le mamanu o le fugalaau e tatau ia Me, ona tatau loa lea ona toto le lavate i le amataga o Mati. O le lūlūina muamua o fatu e faʻatagaina foi ina ia mafai ai ona ola tele laau totō.
A o leʻi lūlūina, e tatau i le lavater ona saunia ni pusa eseese mo ituaiga taʻitasi, o le a mafai ai e oe ona sili atu le matagofie o lau mamanu mo le lumanaʻi, ma mafaufau i le nofoaga o fugalaau e tusa ai ma la latou lanu. O le mea lea, oe lava e mafai ona filifili pe a e totoina fualaau mo tipu i totonu o le fale. Aua nei vave faia lenei mea, aua o meaʻai e faigofie lava ona faʻagasolo i le pumoomoo o itula. Ae o lenei faafitauli e mafai ona foia ma le fesoasoani o le malamalama atili.
O le tuputupu aʻe mai fatu i se metotia o fatuga e le manaʻomia ai le tele o taumafaiga. I le avea ai o se tulafono, faʻaleleia fugalaau i totonu o koneteina i le loloto o le 1 cm. E vave ona vave tupu - pe a mavae le 5 - 7 aso. Aua le faʻamalosiina fua. Aʻau i le vaega o le lua paʻu o laʻau moni i potopotoga eseese e oʻo i le 5 inisi le lautele. O le a lava lea mo le atinaʻeina o se aʻa malosi. I le taimi o le totoina o fualaau aina, Lavater e manaʻomia 3 ofu pito i luga ma se vaeluaga o le 2 vaiaso i le va o taʻitasi. O le uluai fafagaina o le a faia i le 10 aso pe a uma ona pikiina fatu.
O le faʻaleleia atili o le lavatera e manaʻomia ai le faʻatulagaina o taimi i le eleele. E masani lava ona faia lenei mea pe a uma ona pasia le kiona. Filifili se nofoaga manaia ma se laasaga talafeagai o le malamalama i taimi uma o le ao. Ua saunia vaʻaia lea e faʻaopoopoina ai humus ma minerale faʻatoʻaga mo fugalaau. Ua matua malulu vai. Ua faʻasaʻo le laau mai le ipu ma tanu i se maualuga o le 5 cm i luga aʻe o le sepals. O le sua i totonu o le 10 aso talu ona totoina ua tele aso.

Totoina Lavatera fatu ile eleele

A oʻo ina totoina lenei laau totō, e mafai ona toto i le tautotogo. Mo lenei mea, ua totoina le lavatera i le eleele i le amataga o Me i lalo o le mataupu. E faia ni faʻailoga i nofoaga o le lūlūina ma fatuina fatu i le loloto o le 1 cm. I le pito i luga o togalaau, e aoga le faatumuina i le humus lemu poʻo le faʻafefiloi ma le laufanua togalaau. Sasaa tele ma ufiufi i se ata tifaga ma lava le susulu o le susulu o le la. E mafai ona aveese le mea e ufiufi ai pe a uma ona oʻo atu laau i le maualuga o le 5 cm. I le taimi lea, o le togavao muamua o loʻo faʻatautaia ma le faʻaofiina o faʻamalaʻau ma le faʻamalamalamaina o laʻau.
E manaʻomia le faʻaleleia pe a faʻapala le palapala i le loloto o le 5 cm. O le puaʻa e amata i le 30 aso talu ona maeʻa. O ata o loʻo i lalo o ata ia o le solo, lea na tupu e ala i le totoina saʻo i le eleele e aunoa ma se togalaau

Tausia o le lavater i le tuputupu ae o le faagasologa

Pe a totoina laufanua i luga o le togalaau, e te le manaʻomia ni tomai faʻapitoa faʻapisinisi ma tomai. O lenei laau le lelei e mafai ona ola i luga o soo se mea, e tusa lava pe le lelei le fuafuaina o eleele palapala. Na te taliaina le lamala ma le le lava o le vevela. E na o le 10 - 12 tikeri o le vevela e lava mo le fuga.
O le tausiga autu mo le lavater o le tatalaina lea i taimi uma le palapala ma aveese vao. E ui lava o lenei mea e sili ona mamana ma o le taimi o le tuputupu aʻe o le vegetative e matua afaina ai le tuputupu ae o vao, i le amataga o le atinae, e manaʻomia e ia lau fesoasoani i lenei tauiviga mo se nofoaga i le la. E sili ona lelei le tuʻufaʻatasia o le galueaina, aveeseina o vao ma le faʻasusu. E le manaʻomia ona faʻafefeteina togālaau i aso taʻitasi. O le tasi o vai inu e lava 1 le taimi i le 7 aso. I le vevela o le tau, e mafai ona faʻafeinu vai faaopoopo pe a manaʻomia.
I le faagasologa o le tausiga o Lavater, aua nei galo e uiga i ofu talafeagai i taimi talafeagai. Afai e te manaʻo e maua ni laau manaia i le tele o pulupulu, ona tatau lea ona e mulimuli i se tulafono faigofie. I le amataga o le tuputupu ae, e manaomia e le laau se aofaiga tele o okeni ma le eletise ina ia mafai ai ona atiina ae se malosiaga malosi ma le malosi. A maeʻa le fuga o le lavater i le maualuga o le 50 cm, e tatau ona faʻaititia le aofaʻi o le nitrogen ma faʻaopopo i ai mea maualuga o le manganese, potassium, magnesium ma le phosphorus. O nei elemene e fesoasoani i le faʻapipiʻiina o fugalaau ma le atinaʻeina o se lanu paʻu sili ona paʻu.
Pe a totoina ni fugalaau, e totoina le toto laau i le eleele i se mamao e 20 cm mai le tasi. A lūlūina faʻatasi ma laʻau Lavatera, e tatau ona teuteu ese fugalaau i le mamao lava e tasi i le taimi o le atinaʻeina o le vaega lona lua o laʻau moni. E le mafai ona totoina ni laau e le manaomia i se isi mea.
Mo ituaiga eseese o le lavatera, e pei o le ata, o fausaga lagolago faaopoopo atonu e manaomia e tumau ai le foliga matagofie o le vao.