Fugalaau

Toa, toso e pei o se ata o se tagata ua i ai se agaga manua ma se taunuuga matautia ... ma e le gata.

O iinei matou te valaauliaina ai le tagata pele e faitau faatasi ma i matou ni vaega se lua mai le tala ia Leo Tolstoy "Haji Murat."

Hadji Murad Hadji Murad Engraving mai le 1851 lithography.

O le auala lenei e amata ai lenei tala:

"Sa ou toe foi mai i le fale i le togalaau. O le vaeluaga o le taumafanafana. Na faamamaina togalaau ma ua toeitiiti lava a mow rye.

O loʻo i ai se filifiliga matagofie o fugalaau i lenei vaitau: mumu, paepae, piniki, mea manogi, fugalaau suamalie; faʻaliliuga faʻamalosi; lanu paʻepaʻe ma se lanu samasama lanu samasama "alofa-le-alofa" faatasi ai ma lona manogi manaia; lanu samasama ma lona manogi manogi; lalac maualuga ma lanu papaʻe papaʻe; fusi paʻu; samasama, lanu mumu, lanu piniki, lanu violē, mataʻetaʻe; faʻatasi ai ma sina lanu piniki piniki ma se tamaʻi manogi manogi lelei; suauu manogi, lanumoana lanumoana i le la ma le talavou ma le lanumoana ma susulu i le afiafi ma lalo o le matua; ma le maaleale, ma se manogi manogi, vave faʻapala, fugalaau fugalaau.

Sa ou pikiina se tele o fugalaau eseese ma ou alu i le fale ina ua ou matauina i totonu o le alia se fusi manaia, i le fugalaau atoa, o le ituaiga o mea na tatou faaigoa o "Tatar" ma o lo o mitiina ma le faaeteete, ma o le moa e lafoina i fafo ina ia latou le faapipii ona lima i luga ia te ia. Sa tonu ia te au e tauina lenei pusa ma tuu i le ogatotonu o le fugalaau. Sa ou aʻe i totonu o le alia ma, ona ou oso atu ai lea o se fugalaau na goto i le ogatotonu ma le manaia ma le vaivai na moe ai iina, o se bumblebee, na amata ona tauina le fugalaau. Ae sa faigata tele: e le gata na toso mai le au mai itu uma, e oo lava i le sikafu na ou afifiina ai loʻu lima, na matua malosi tele lava na ou tau ai mo le tusa o le lima minute, ma le tataina tasi o fiva i le taimi. Ina ua iu ina ou to ese le fugalaau, ua uma ona ufiufi le ie i ieie, ma o le fugalaau e le toe foliga mai ua fou ma matagofie. E le gata i lea, i lona le faaaloalo ma le le mautonu, na te le fetaui ma fugalaau matagofie o le teuga. Na ou faanoanoa ona o le le aoga na ou faaleagaina ai se fugalaau na lelei i lona tulaga, ma lafo i ai, "Ae peitai, o le a le malosi ma le malosi o le olaga," na ou mafaufau ai, ma manatuaina taumafaiga ia ou te saeia ai le fugalaau. "E matua puipuia ma taugata faatauina lona ola. "

Ata na tusia e E.E. Lansere i le tala "Hadji Murad". "O Hadji Murad ma le au fasioti tagata e alu ifo mai mauga"

O le auala i le fale o se uila, na o le fanua o le chernozem ua suatia. Sa ou savali i se auala i luga o se auala pepese le pefu. O le fanua ua suatia sa avea ma tagata e ona fanua, lapoa tele, ma i itu uma e lua o le auala ma luga, e leai se mea na vaaia, sei vagana ai le lanu uliuli, ma le vevela, e le o iai le asu. O le suaina o le eleele e lelei, ma e leai se mea i totonu o le fanua ei ai se laau e tasi, ae le o se mutia tasi - o mea uma e uliuli. "O se mea faataumaoi ma sauā tagata ua faʻaumatia e le tagata le tele o mea ola eseese, o laau toto e tausi ai lona ola," Na ou manatu, o le leai o se mea ou te sailia se mea ola i totonu o lenei malae uliuli. I luma atu o aʻu, i le itu taumatau o le auala, e mafai ona ou vaaia se ituaiga o vao. Ina ua ou latalata atu, sa ou iloaina i le togavao le "Tatar" lea na ou filifilia fua ma lafo ese le fugalaau.
 
O le togavao o "Tatar" e aofia ai auala e tolu. Na vavae ese se tasi, ma, e pei o se lima na gau, o le vaega atoa o le paranesi na paʻu ese. O le isi lua e iai fugalaau i luga o taʻitasi. O nei fugalaau sa mumu, ae o nei ua lanu uliuli. E tasi le fatu na gau, ma o le afa o le laau, ma se fugalaau palapala i le faaiuga, tautau i lalo; o le isi, e ui lava ina sima i le eleele lanu uliuli, o loo pipii pea. E manino mai na feosofi uma le vaomatua i se uili ma pe a uma ona tulaʻi ma o lea na tu ai i tafatafa ane, ae o loo tu pea. E pei lava na latou tosoina mai se fasi tino o ia mai ia te ia, liliu i fafo ona mata, tipi lona lima, ma tilotilo mai ona mata. Ae o loo tu pea o ia ma e le tuulafoaiina i le tagata na ia faaumatiaina ona uso uma o siomia o ia.

"E maeu le malosi!" Sa ou mafaufau. "Na faatoilaloina e se tagata mea uma, na faaleagaina ai le faitau miliona o laau, ae e le fiu lava lenei."

Ma sa ou manatuaina se tala umi a le Caucasian, o nisi o mea sa ou vaai i ai, o nisi sa ou faalogo mai i tagata vaaitino, ma o nisi sa ou mafaufauina. O lenei tala, o le auala na amata ai i loʻu mafaufau ma mafaufauga, o le mea lenei "...

(Manatua o se tasi o igoa i le tala a Tolstoy "Khoji Murat" o le "Toa").

Plowman. Leo Tolstoy i luga o eleele eleele.

Ae pe faapefea ona maeʻa le tala "Haji Murat":

"O fili, o loo tamoe mai le togavao e tafe ai le vao ma le malae, ua latalata atu ma latalata atu. O le isi itu na taia ai Hadji Murad i lona itu tauagavale, na ia taoto i totonu o se alavai, ma na te lalagaina se fasi ie fulufulu mai i se au, ma faapipii le manua. Na ia vaaia le tagata malosi o Abununtsal Khan i luma o ia, ao ia uuina lona vae, ma uu lona lima i lona lima, faanatinati atu i le fili ma se tao i lona lima; na vaai i le alii matua vaivai ma leai se toto o Vorontsov ma ona foliga paʻepaʻe mata Na ia lagona le atalii o Iopu, sosoo ai ma le faletua o Sofiat, ona pulapula ai lea o ona mata, ma vaapiapi mata, o foliga o lona fili o Shamil.

Ma o nei manatuaga uma na ala mai i ona mafaufauga, e aunoa ma le aveesea mai ia te ia soo se lagona: leai se alofa, po o se ita, po o se manao. O nei mea uma e foliga mai e le taua pe a faʻatusatusa i mea na amata ma ua uma ona amata mo ia. I le taimi nei, na faaauau pea ona faia e lona tino malosi mea na ia amataina. Na ia faapotopotoina lona malosiaga mulimuli, na oso aʻe mai tua o le fusi ma sasaina se fana i se tamaloa na tamoe i luga ma taia o ia. Na pa'ū le tamaloa. Ona alu ese loa lea o ia i fafo o le lua ma alu atu loa se taavale solofanua, ma osofaʻi malosi, agai i fili. O ni nai mata na tafe mai, na ia osooso ma pau. O nisi leoleo na faanatinati atu i le tino paʻu ma se manumalo manumalo. Ae o le mea na foliga mai ia i latou e avea o se tino maliu na faafuasei ona osooso. Muamua, o se toto toto, e aunoa ma se pulou, seleulu le ulu ulu, ona oso ai lea o se tino, ma, uu se laau, na ia tu i luga luga. Na foliga mai sa fefe tele o ia na tu le au taaalo. Ae na faafuasei lava ona fusi o ia, ma oso ese mai le laau, ma mai lona maualuga atoa, e pei o se moa, ua pau i ona foliga ma ua le toe gaoioi.

Na te leʻi gaoioi, ae na lagona lava. Ina ua osofaʻi atu le uluaʻi Haji-Aga ia te ia, na ia lavea i luga o le ulu ma se paʻu tele, na foliga mai ia te ia na lavea o ia i luga o le ulu ma se samala, ma na le mafai ona ia malamalama po o ai na faia lenei mea ma pe aisea foi. O lona iloa mulimuli lea o fesootaiga ma lona tino. Na te le toe lagonaina se mea, ma na solia ma fasi e fili se mea e leai se mea e tutusa ma ia. Haji-Aga, o le laa i lona vae i tua o le tino, faatasi ai ma le lua fasipolo, tipi ese lona ulu ma le faaeteete, ina ia aua nei pisia ai le toto, ma fuli i lona vae. Na tafe mai le toto mai i laʻau o le ua ma le uliuli mai le ulu ma lolovaia le mutia.

Ma o Karganov, ma Haji-Aga, ma Ahmet-Khan, ma leoleo uma, e pei o se tulimanu i luga o se manu feoti, na faapotopoto i luga o tino o Hadji Murad ma ona tagata (Khanefi, Kurban ma Gamzal sa fusifusia) ma, tutu i luga o pafu laau i le vao, sa malie talanoa, na latou manumalo i lo latou manumalo.

O pogisa, lea na paʻu lemu i le taimi o le fana, toe puʻe muamua, muamua vavalalata ma isi i le pito mamao.

O le oti lea na faamanatu mai ai ia te aʻu e le fale nutimomoia i totonu o se togalaau suamalie. "

Matou te talitonu o le a faitau e le aufaitau le taua o se nofoaga e nonofo ai tagata i totonu o le afioaga o mea ola uma ma laau i le lalolagi. I le taimi nei, pe a fai o tagata e itiiti ifo le taufaasese ma le tagata lava ia, e sili atu ma faʻalogo lelei ia latou lava ituaiga (tatou te le o talanoa e uiga i le alofa faʻamalosi mo le tasi) - e fia faʻalavelave tagata i luga o le fogaeleele na mafai ona alofia. Maʻeu le faʻaleleia o le faʻaogaina o le malosi faaletagata pe ana fai e le tele naua tagata e afaina tagata i le lalolagi, talu ai o tagata agavaa tele o loʻo feoti. Ma e le o la latou masei ona tosina atu i latou i ni uiga le taua. O le mea na tupu i le vaitamoa e tutusa lava: e le manaʻomia ona e taulimaina e pei o se mea leaga faʻaleagaina, ae ia faʻapelepeleina ma tuputupu ae i soo se auala, ona o ona togafitiga faʻamaʻi faavavega. Ae sili atu i lena mea i le isi mataupu.

Spiny Thistle (Carduus acanthoides)

E mafai ona tatou faaopoopoina le manatu e faapea, e pei ona faaalia i le talaaga, o suʻesuʻega faasaienisi, o upu sili ona taua, ata faatusa - e le oʻo mai i le mafaufau o le tagata e toatasi. O lea i la tatou tulaga: e le gata na vaaia e Tolstoy le faailoga i le vaitui. E oo lava i aso anamua, na vaaia e tagata i lenei matagofie o le matagofie ma se tauagafau lilac o se agaga taua lea e oo lava foi i tiapolo na fefefe, talu ai o le laau na taofia lona foliga ma le tauleleia lelei ina ua uma ona teuteuina le laau. O le mafuaʻaga lena na sosoʻoina ai le matagofie o fugalaau e sili ona taua i soo se mea. Faatasi ai ma Scots, o le faatusa lea o le luʻitau ma le taui, i luga o le konetineta o loo avea ma faailoga o le lototele ma le puipuiga, ma i Saina e faatusaina ai le malosi ma le umi.

Ae, o se vavega ofoofogia o le Natura: e fatuina ai ituaiga o mea ola ma laau toto lea e faigata i nisi taimi ona malamalama ai se tagata. Mo se faataitaiga, i le lotu Kerisiano e le mafai ona latou mauaina se "mea matuitui" o se nofoaga agavaa. O le vaitui na tupu ai feeseeseaiga i totonu o tagata lotu, ona o lenei laau e le manao e faaali atu le lotomaualalo - o le tulaga manaomia autu o soo se tapuaiga. O lea, i le faa-Kerisiano, na latou tuuina atu ai se fugalaau faapiʻopiʻo i le taufaaleaga ma na ia faailogaina foi o se faailoga o le leaga ma le agasala, ua molia i le ita tele i le mama. I le tala faasolopito o le Tusi Paia, o le laau tuitui e foliga mai o se faailoga o le faasalaga a le Atua mo agasala a Atamu: ... "E fetuuina le lalolagi mo oe, e te ai ai ma le faanoanoa i aso uma o lou ola: o le a tupu ia te oe vao tuitui ma vao tuitui, e te aina foi vao o le fanua." I ata faa-Kerisiano, na liua le vao tuitui i se faatusa o le lototele: o ata o le toatele o maturo maturo paia na totoina lala o se laau tuitui. Ae ui i lea, na faaauau pea ona faʻaauau pea ona faʻaalia e le mamalu o le aulotu mai le malo o Flora, ona e tele naua mea taua (tusi, faʻamaoni ma mafaufauga). O le mea lea, i togafiti taufaasese mai lea taimi i lea taimi, o lenei taua talatala, lea na mafai ai ona faatupuina se osofaiga i auauna a Satani, na amanaiaina o se auupega sili ona mamana. Na talitonuina o le togatao e puipuia ma le mautinoa mai mea leaga ma mata leaga, togafiti taufaasese ma le pogisa. Ma o ona lala na tautau i luga aʻe o faitotoʻa o le fale ua faʻamaonia ai le nonofo o tagata i le puipuiga mai agaga leaga.

O le vao tuitui. Ata mai le "Flora o Siamani i Ata" (Carduus acanthoides.) Ata o le "Flora o Siamani i Ata"

E tele tala, faʻamatalaga faʻasolopito e uiga i le taua o le vaitui i mataupu tau militeri. Matou te le nonofo i luga ia i latou; e faigofie ona maua i le Initaneti. O le a tatou fai atu ua avea lenei laau ma se tupua o Scots mai nisi taimi mamao. O le Poloaiga a le Toa (IX senituri) na amataina, lea na toe fuataiina i le 17 senituri.

O le tagavai o le Poloaiga o se fetu e fa-ata ma le foliga o se vaitui i le ogatotonu ma faatasi ai ma le mitamita vale i luga o le tagavai: "E leai se tasi e faatiga ia te au ma le le faasalaina." Sa i ai foi le toe faaluaina o le Poloaiga, o se filifili o le faasologa o le ua i fugalaau fugalaau fugalaau i luga o le pito i luga ma le pito i lalo.

I le heraldry, o le tagavai a le malo o le lototele ma le malosi i foliga o se auʻau ma se lanu mumu laulaau ma fugalaau lauulu lanumeamata e lua (e pei ona e iloa, o nisi oi latou) o Sikotilani, Peretania Tele, ma Nova Scotia (itumalo o Kanata).