Fugalaau

Faʻafefea ona tausi vavalaʻau i le fale: tulaga faʻaleleia, ata

O le toʻatele o tagata fiafia i le faʻatupulaia o fugalaau matagofie i le fale, ua latou aumaia se fale o le orchid, o loʻo mafaufau pe faʻapefea ona tausia lelei? O le a le mea e manaʻomia mo lenei mea?

Muamua, e tatau ona e faʻatulagaina se ituaiga o puipuiga mo le fale. E manaʻomia le tuʻuina i se nofoaga malulu mo le lua vaiaso, e ese mai isi fugalaau o le fale. E le gata i lea, e le tatau ona paʻu le la i luga o le laau, e tatau ona malolo atoa. I le taimi lea, e le manaʻomia e le fale faʻapitoa le faʻamaʻiina ma le faʻamalolo.

E faʻafefea ona faia se gaosiga o le orchid i le fale

Afai e na ona e aumaia se fale ile fale, ona e le manaʻomia lea ona toe suia. O le a lagona e le laau le lelei i lana lava mea mo ni nai tausaga. E na o le tatau lava ona faʻapipiʻiina se laau pe afai e tu i totonu o vaʻa sphagnum.

Fugalaau manaomia alu malie mai fafo o le ulo. I le taimi o lenei taotoga, e tatau ona e taumafai e le faʻaleagaina le aʻa. O nisi taimi e tatau foi ona e tipi le ulo.

O aʻa ua faasaolotoina mai le meaʻai, mago ma pala. Ona fufulu lea o mea uma i vai mama. O se orchid tuʻu i totonu o se fagu fou faʻatasi ai ma se meaʻai, faʻaopopo le eleele, seia oʻo ina faatumuina gaogao gaogao i le va o aʻa.

E faasa ona ufiufi le pito i luga o le fugalaau, e tatau lava ona i ai pea i luga. Faʻalu le palapala, tuʻu le fagu i le mea pogisa ma tuʻu mo ni nai aso.

E talitonu le au faifaatoaga o loʻo aʻafia le laau pe a uma ona faʻavasegaina, o lea e tatau ai ona togafitia i fugalaau faʻapitoa "faʻamalosi". E le manaomia e kulipi, o ia lava ua manuia feagai ma le atuatuvale ma faigofie ona faʻafetaui i tulaga fou, lea o loʻo manino le vaaia i le ata.

E le tatau ona fai le laʻau o le tochi ma fualaau oona e iniseti iniseti. Aua le faʻaaogaina le laau lea faatoa uma ona toe faʻaleleia.

O le a le ituaiga malamalama e manaʻomia mo se orchid?

A o tilotilo i se ata o se lanu felanulanuaʻi, e te mafaufau pea pe faʻapefea ona fatuina le moli saʻo mo lenei laau i le fale. O le mea moni, o le lumanaʻi o lona tupu aʻe ma le tuputupu ae e faalagolago i lenei.

I lalo o le malamalama masani, o le fugalaau o le a fiafia ai le mata i fugalaau matagofie, ma afai e le lava, o le a amata ona maua e lanu se lanumeamata lanu meamata, o le a amata ona amata, ma amata ona liu samasama.

Ina ia faʻafiafia le fugalaau i le ata, manaʻomia le faia o molie tusa ai ma tulafono faʻapitoa:

  1. O le inchid i totonu e atiaʻe lelei i le moli moli. O le susulu o le la o loʻo i ai se aafiaga le lelei i le togi. O lenei faʻaaliga e tatau ona amanaʻia pe a tausia se orchid i le fale.
  2. I le taumafanafana, e fautuaina e tuu le laau i se mea pogisa. E moni lava lenei mea mo le nofoaga lea e paʻu ifo ai ave vevela o le la ile laulaau.
  3. I le taimi o le tautoulu, e le manaʻomia le faʻaogaina o le inisiua i totonu o le fale. O le tele o le susulu o le la e faaitiitia, o le a amata ona vevela pana i le togi. Na amata ona ia totoina ni fugalaau fugalaau fou.
  4. Mo lenei fale, o le umi o le ao e sili ona taua. E tatau ona tumau pe a ma le 12 itula. Pe a faʻaitiitia le ao o le ao i le 10 itula, e manaʻomia le fausiaina o faʻamalama faʻailo. Mo lenei faʻamoemoe, e mafai ona e faʻaogaina pulu matagi o loʻo faʻaalia i le ata.
Eseesega ma eseesega o laʻau


Ua iloa ituaiga e tolu vailaʻau faʻapipiʻi, lea e manaʻomia ai se faigamalo o le vevela. E aofia ai igoa nei:

  • Dendrobiums.
  • Phalaenopsis.
  • Catley

Talu ai o le lauʻeleʻele o nei laau totō o vaomatua o vaomatua, e tatau ona tausia i le vevela e le silia ma le 32 tikeri. I le po, o le vevela e le tatau ona pau i lalo o le 18 tikeri. O le vevela i le aso e le sili atu i le lima tikeri.

Laʻau vevela vevela vevela

Ua vaevaeina le laau i ni ituaiga ituaiga, o lona igoa:

  1. Miltonia.
  2. Odontoglossums.

Maota e tatau ona faia mo se ituaiga orchid tulaga mālūlū. I le vaitau o le taumafanafana, e le sili atu ma le 22 tikeri le vevela i le aso, i taimi o le taumalulu e mafai ona fesuisuiai le vevela, i le va o le 12-15 tikeri.

Mata tioata

O ia ituaiga o vaovao e maua i se vateatea, e ola i luga o mauga ma maua igoa nei:

  • Dendrobiums.
  • Lelia.
  • Paphiopedilums.

O le laau e tupu lelei i le taumafanafana i le vevela o le 22 tikeri, ma i le taumalulu e le sili atu i le 15 tikeri. Toeitiiti lava o soo se ituaiga o solo, ola lelei i le falepe a le sili atu le vevela o le aso i le 27 tikeri, ma le 24 tikeri i le po 24.

Auala e faʻafefe ai vai i le fale

Ina ia mafai e le laau ona atiina ae lelei ma fiafia i mata i fugalaau matagofie, e pei o le ata, e taua tele le vai saʻo. I tulaga masani, e le tupu i le vai vai, e le mafai ona latou gafatia le susu mo se taimi umi.

O le mea lea, o le fafagaina o se orchid i le fale, e te manaʻomia i le auala tutusa e pei o tulaga moni o lona fale. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le fugalaau Phalaenopsis e fiafia i se mea susu susu, ma mo Oncidium, e tatau ona matua maeʻa lava. I se isi faaupuga, mo ituaiga uma o le orchid ma faʻamautu faapitoa.

I le faʻaopoopoga, o le malosi o le faʻavaivai e faʻalagolago i isi itu:

  • vevela
  • faʻafiafiaina
  • moli;
  • fausaga o le fagu;
  • tuufaatasiga o le sooga;
  • vaitau masani.

Talu ai o siaki o laau o le epiphytic, latou te mafai ona tatalia se oneone mago.

Ae peitaʻi, afai o le kulupu e taofi le faʻavainuina, latou amata vave ona mou vave, o laulaʻau e faʻafefeteina ma le le mautonu. Afai ei ai le tele o le susu, o aʻa o le a amata ona pala, o le puipui o le ie e ufiufi i le samasama. E manino lava le manino i lenei ata.

E manaʻomia le Orchid sasaa vai suamalie. O le mea pito sili ona talafeagai o le timuga o le timu lea e lelei ona nofo i le taumafanafana. I le taumalulu, e mafai ona faʻatulagaina le faʻafefete.

Afai e te totoina se fugalaau i le vai inu, ona tatau ai lea muamua-faʻavela. E tatau ona sili atu le vevela o le vai ile tolu tikeri.

I le tau mafanafana, o le suāsusu e faia i le tele o taimi i le vaiaso, ae le sili atu i le tolu. Ma naʻo le taimi e amata ai ona faʻagogo le pito i luga o le masini.

I le taumalulu, ua lava lea e faʻaleleia ai le laau i ni nai taimi i le vaiaso, pe a amata ona sosoʻo le pseudobulb.

Afai e tupu le fugalaau i totonu o se fagu, e faʻamalūlūina mai luga, pe afai i totonu o ato, ona sasaina lea i totonu o le vai mo le lima minute. O le tele o vai e tatau ona tafe atoatoa, e le tatau ona faʻavaivai.

Fertilizer manaʻomia

E tatau ona e fafagaina le laau pe a tupu lona tupu. Fertilizer e tatau ona faʻaoga tasi i le masina. O le mea sili ona talafeagai o:

  1. Greenworld
  2. Pepa.
  3. Bona Forte.

E taua tele le faʻaopopo le faʻamalaiga e tusa ai ma vaega o loʻo faʻaalia ile pusa. E le taliaina e le laau le tele o suauu oona i le palapala. Orchid e mafai ona mamae.

O le mafuaaga lena o le sui, aʻo leʻi faʻaopopoina le tonisi e te manaʻomia fufulu i vai mama. O le fufulu ma le pito i luga e tatau ona sui i vaiaso uma.

Fertilizers fuafuaina mo isi ituaiga o fugalaau e le fetaui mo laʻau. Leai se mea e fafaga ai le laau i le taumalulu ma pe a malolo.

E faʻafefea ona faʻamalosi le togi?

Toe gaosia "Tamaiti". O le "fanau" o loʻo avea ma ni laau fou e mafai ona aliali mai ai ituaiga ituaiga o orchids. O nei itu itu e masani ona aliali i totonu o laau toto ma le maualuga maualuga o le eletise.

A oʻo mai "tamaiti", e fautuaina e faʻapipiʻi le togi i le tele o taimi. A uma ona ola le "fanau" ma maua aʻa, e mafai ona vavae ese, togafitia i le malala ma totoina i se isi ipu.

Ituaiga faʻalauteleina e ala i le taoto. Mo le faʻaleleia, tuʻuina, lea e maua i na o fugalaau alofa, e faʻaaogaina. Ina ia galue, o le ae manaʻomia le faia o se tamai falemafaʻi e tu saʻo i luga aʻe o le vaega o le mea. Ona e manaʻomia lea ona susu susu ma faʻamali seʻia toe amata le fafagu o le fatuga moe.

Afai e leai ni lau laʻau, e tu i luga i le taamilo i totonu o le greenhouse, e tatau ona vevela pea, faʻaleleia e le aunoa. Pe a ma le 30 aso, o le a ala mai fatuga moe. O le a tutupu mai laau laiti, lau lanu meamata ma aʻa.

A oʻo ina maua lelei aʻa laiti, e vavae ese ma le faaeteete mai ata tetele, faʻasaina ma totoina i totonu o se tamai ulo. Leai se mea e tatau ona vave aveeseina le laau mai le fale koli. Tu i luga iina mo ni nai aso.

Auala faʻaleleia fua

E talafeagai mo soʻo se ituaiga o orchid. O aʻa o le fugalaau e vaevaeina i ni vaega, o ia mea uma e lua pseudobulb. O lenei metotia e naʻo le faʻapipiʻiina o lapoʻa tetele.

Ua aveese le fugalaau mai le ulo. O aʻa ua vavae ese ma le faaeteete mai le eleele. Rhizome tipi i ni vaegalea e tumau ai pea ni nai pusa.

O le fasi pepa e fuga i le malala. O le faʻaaogaina o vaega taitasi e faia eseese. O fugalaau fou e tatau ona faasusuina ma faʻasalalauina i aso uma seʻia oʻo mai le laau i ni vaʻaiga fou ma lau. O le a avea lenei ma faʻamaoniga faaopoopo e amata ona tupu le tochid.

Tausiga o Orchid i le fale pe a uma ona fuga

Afai e malolo le fugalaau i totonu, e le tatau ona vai. Ua lava le mataʻituina o lona tulaga, le lanu o laulaau ma isi vaega. O le a manaia i le taimi nei ona fai se ata o le fugalaau, ona faʻatusatusa lea o lona setete fou ma le tuai.

O lenei ituaiga o puipuiga e manaʻomia mo le siakiina o meaola faalafua, ma le isi taua e faasaga ia i latou. Lua vaiaso o le a pasi ma e mafai ona tuʻuina le togi i le faamalama, e tatau ona faʻaaoga i le la. E mafai ona e amataina se vai mama i le laau.

O le fanua o le iʻuga o le fuga, pe a maeʻa maeʻaeʻa ma faʻapipiʻi le paʻu, o oti i lalo o le faavae ma tape. A oʻo ina faʻamaʻaʻaina, o le meaʻai e sili atu ona itiiti. I le taumalulu, e faʻafefeteina kulimi i le tasi taimi i aso uma e 30, e tele taimi e faʻapipiʻi ai le laau i le masina.

E tatau ona ou fai atu afai e te manaomia le toe totoina o se fugalaau, o le lumanaʻi e amata ona fuga, ma lau lanu lanumeamata, e tatau ona e tuu le fagu i se isi nofoaga.

I le mataupu, a oʻo ina tupu, o le a amata ona maanuminumi ma amata le lanu samasama, ona tapunia loa lea o le pulou, o le ipu foi manaʻomia e toe fetuutuunai. O le a amata ona toe ola.

Le aotelega, mea uma o loʻo i luga. Afai e te tausia faalelei au togi i le fale, e mafai ona e fiafia i taimi uma i le vaaiga o nei fugalaau matagofie i le fale.