O le togalaau

Tarragon, poʻo Tarragona - i salati ma inu

Tarragon, poʻo Tarragon, o se laau e sili ona pele i le tele, e sili atu ona lauiloa i totonu o tusiga faʻavae o vao e pei o le tarutino Tarragon (Artemisia dracunculus) mai le lautele lautele o Wormwood o le aiga Astrovian (Asteraceae).

O le laufanua o tarragon e taua o Siberia i Saute, Mongolia. I totonu o le vaomatua o loo maua i Europa atoa (sei vagana ai matu), i Asia Itiiti, East ma Central Asia, Mongolia, Saina, Amerika i Matu, le Caucasus, faapea foi i le vaomatua-steppe ma steppe o Ukraine.

O le tarragon ua lauiloa e le tagata e pei o se laau-o-laau toto mai anamua. Mai aso anamua na totoina ai i Suria, ma o le igoa Suria o le laau "tarragon" ua faʻaaogaina e le gata i le tele o atunuu o sasaʻe, ae o loʻo i tua atu foi. I totonu o Europa i Sisifo, e pei o se togalaau ua iloa talu mai le Vaitau Tutotonu. O le Tarragon o loo taʻua i tusiga tusiaina a Georgian o le 17 seneturi, ma i Rusia o loo maua i le aganuu mai le 18 senituri. e taua o le "vao gaosi." I le taimi nei, o le tarragon e masani ona totoina i totonu o togalaau e pei o se laau vevela. I lo matou atunuu, e tele ituaiga o vao e fafagaina.

Tarragon, poʻo le taʻavale, poʻo le tarragon (Artemisia dracunculus). © dudlik

Faamatalaga o Tarragon

Tarragona, poʻo Tarragon o se vao vavalalata. Rhizome faʻatasi ai ma taʻalo lalo, mama, salu. O loʻo iai faʻamau i luga i luga ma le pito i luga, e oʻo i le 1.5 mita le maualuga. O laulaʻau o le laina ole laʻau, o le ogatotonu ma le pito i luga o le tino, o le pito i lalo e lua-tolu vaevaega. O fugalaau e samasama, i ato fofola, e aoina i tumutumu o le tumutumu tutotonu ma le pito i tua o paʻu i lalo o mea e le mautonu. O fatu e laiti, lanu, enaena.

Faʻatoʻaina o vao

O le tauragona e foliga mai e le mautonu i tulaga o le eleele, e ui lava e sili atu ona lelei lona ola i luga o eleele lafoaʻi, tamaoaiga ma susu.

E le mafai ona e tuʻuina i luga o nofoaga papaʻu e mafai ona susu ai laau. Mo ia, e tatau ona e tatalaina, ma malamalama lelei nofoaga. Ua totoina le tarragona i le tasi nofoaga mo le 10-15 tausaga.

Atinaʻeina o le Tarragon

E fautuaina le faʻaaogaina o tarragon i se auala vegetative - e ala i le faapipii ma le vaevaega o rhizomes. O le totoina o fatu, e pei o se tulafono, e le o faaaogaina, talu ai i laau totō e totoina e fatu, o le manogi e vaivai i le uluai augatupulaga, ma i le lona fa po o le lima o le a mou atu atoa ma o sina mea tiga e aliali mai.

I tulaga o le sone o le nonno-chernoemem, o loʻo faʻaaoga lelei le taina o le tarragon green. O loʻo faʻapipiʻiina i totonu o pusa pusa pusa ua tumu i se moli, o se mea lelei fua, e aofia ai vaega tutusa o le humus ma le peat, faʻatasi ai ma le faʻaopoopoga o se vaega itiiti o le oneone. I le tausaga lona tolu o Me - o le sefulu tausaga muamua o Iuni, e vavae ese ai le 10-15 cm le umi mai laau uterine ma totoina i pusa pusa i le loloto o le 4-5 cm ma le mamao i laina ma le va o laina o le 5-6 cm. . I le lona sefulu o tausaga o Iulai - o le sefulu tausaga muamua o Aukuso, ua totoina ai aʻa i se nofoaga tumau. O laau toto e tuu i se mamao o le 70-80 cm i le va o laina ma le 30-35 cm i se laina.

Pe a faʻatuputeleina le tarragon e ala ile vaevaega, o le rhizome ao lei totoina e tipi i ni fasipepa ina ia tofu ma aʻa ma aʻa, ma totōina i se nofoaga tumau ma se nofoaga fafagaina 70 x 30 cm, ma faʻamalosia ai le suāsusu. O lenei auala o le toe gaosia e faʻaaogaina na o le tautotogo.

Vaʻaina o le vaomago. © Christa Sinadinos

Seleseleina vao

O le tauraki e seleseleina i le tolu i le fa taimi i le vaitau o le tuputupu ae, tipi laau i le maualuga o le 10-15 cm mai le palapala palapala. O le a amata ona vavaeina aloiafi i le tautotogo pe a oʻo atu i le maualuga 20-25 cm.

Faʻaaogaina o taʻavale

O lau o le tarragonia o loʻo maua ai le vitamini C, carotene, rutin, ma isi vailaau faʻasolosolo. I vao vao tarragon seia oo i le 0.7% o le suauu taua.

O le suauu taua ma le lanumeamata lanumeamata e faʻaaogaina i totonu o le faʻalauiloaina o mea taumafa mo le taumafa o le vineta, paluga, fulufulu, salting cucumbers, tamato, squash ma zucini, musigilua, kapisi tilo, fuʻe aʻau ma pears. O le Tarragon o se vaega o le pepe sina "Canteen", o le vai "Tarragon", o mea manogi eseese.

O le Tarragon e toetoe lava a le oona, o le uiga o le tele o sui o le ituaiga o vormwood, ma ei ai le manogi vaivai o le manogi, ma o se manogi malosi.

Fou Tarragon

O le lanu manogi lanu o le laau o se faleteuoloa o vitamini, aemaise i le amataga o le tautotogo. O tarragon e mafai ona faʻaaogaina e pei o laulaʻau i luga o le laulau, faʻapea foi ma faʻaopoopoga i salalaʻau uma o le tautotogo, sauga, soupese, okroshka, i aano o manufasi, fualaau faisua, ipu iʻa, susu. Laʻau fou e tuʻuina i totonu o se ipu i se taimi vave ao le i tuʻuina atu, mea mamago - 1-2 minute aʻo leʻi kuka.

Tarragon, poʻo le taʻavale, poʻo le tarragon (Artemisia dracunculus). © Jay Keller

Vaʻapa a le Tarragon

Ina ia saunia se sami faapalasami, ia tipi vave lauulu, tuu i totonu o fagu, faatumu i le vailaau ma kulupu. A maeʻa sina taimi, ona maua lea o se vaega malosi, lea e faʻaaogaina e avea o se taimi e faʻatau ai meaai.

E mafai foi ona faʻaaogaina le Tarragon i se foliga vevela, e ui lava ina faʻamago e leai se mea na te maua.

Faʻaaogaina o mea totino o tarragon

O le vaalele o le laau, o ona laulaau ma fugalaau e masani ona faaaoga e fai ma vailaau. Ua fautuaina e le fomai faasaienisi Tarragon e avea ma sui o le karotene ma le anthelmintic, faafetai i le tele o le totoga, e fesoasoani e faamalosia puipui o toto toto, ma e mafai ona faaaoga mo eseese gasegase eseese.

Tarragon, poʻo le taʻavale, poʻo le tarragon (Artemisia dracunculus). © Pedro Francisco Francisco

Taofia teuteu

O le tele o vao, vao eleelea, lanu lanumeamata lanumeamata e teu ai teuteuga i le gasologa o le vaitau, e sili ona lelei mo laau i tua o fugalaau.