O le togalaau

Sorrel - Sour Yummy

O le Sorrel e sau mai Europa ma Asia, lea e tupu tele ai i le vaomatua. I le avea ai o se fualaau faisua vao, ua lauiloa tagata ulavavale talu mai aso anamua. I le lalolagi fuga - e tusa ma le 200 ituaiga. I le Vaitau Tutotonu, na amata ona totoina i togalaau aina.


© Jasmine & Roses

Sorrel Latina Rumex

Muamua na taʻua lenei laau e pei o se fualaau aina fua mai le senituri lona 12 (Farani). I Rusia, ua leva ona manatu le palasi o se vao ma e le o 'aina, na o seneturi talu ai na amata ai ona latou tuputupu ae i togalaau fualaau aina - o le masani ai o tagata masani po o le oona.

O tagata Rusia o loʻo i ai a latou pagota e le fiafia moni i lenei fualaau aina i luga oa latou eka, ae i le taimi nei, e tusa ai ma tagata tomai faapitoa, e aoga tele le ave o se fasi fanua mo le faila. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a na ona ona o le uala o se tasi lea o fualaau aina fua muamua. O lanu o lenei laau totino e tupu mai i le taimi e paʻu ai le kiona. E oo atu i le faaiuga o Me, ma o nisi taimi e oo lava i le taimi muamua, o laulaau talavou, e oo i le 10 cm, ua uma ona 'ai. I le taimi o le tuputupu ae e faʻaalu ai 4-5 vaeluaina i le 10-15 aso uma. E maeʻa le seleselega ia Iulai, pe a felafolafoaʻi laʻau ma faaputuputu le tele o le oxalic acid, lea e le aoga tele mo tagata.

I le tautotogo ma le amataga o le tau vevela, o laʻau laulaau e puleaina e le malic ma le citric acids; i laulaau talavou, e tele vitamini, aemaise C, minerale (iron, potassium), protein, ma sugars. I tala o tagata faʻapitoa, o loʻo taua ai le filati o se vailaʻau anti-sciatic hemostatic ma le hematopoietic efficacy.. Na maua ai o le sua o le oxalic o loʻo i ai se aafiaga faʻapitoa ma le faʻafefete. E moni, ua faʻamaonia e tagata atamamai e le tatau ona faʻaaogaina lenei fualaau aina: atonu e mafatia ai fatugaʻo.


© JoJan

Filifilia o se nofoaga ma le eleele mo sela

Sorrel - o se togalaau malulu, faʻafefe malulu i luma o le ufiufi o le kiona. O fatu e amata ona tupu i le 3 ° C, o laau e aliali i le aso 8-14 i le maea ai o le luluina. E atiina ae lelei i le uila. O le Sorrel ua totoina i se nofoaga e tasi mo le 4-5 tausaga, talu ai i tausaga mulimuli ane, o fua o le seleselega ma le lelei o oloa o loʻo faʻaitiitia.

O le maua o se fua maualuga i le amataga, i lalo o se togafiti, e tatau ai ona fesuiaʻi ma lelei le susu, ae aunoa ma se mea leaga, o le vaega mama o vao, aemaise o vao vao. O eleele sili ona lelei o loam ma sandy loam rich in humus. E mafai ona e tuputupu ae i luga o le eleele i luga o eleele suamalie. E manaʻomia le loloto o le suavai i le eleele e le sili atu i le 1 m mai le eleele. Ua tupu le mafanafana ma ua maua ai le maualuga o fua ile eleele eleʻele (pH 4.5-5), o le mea lea e le faia ai lenei aganuu.


© Marianne Perdomo

Sorrel lulu

Ua totoina le Sorrel i luga o le moega 12 cm le maualuga. I le autumn, manure po o le faapalaga (6-8 kg), superphosphate (30-40 g) ma le potassium chloride (20-30 g) e faʻapipiʻi i luga o le nofoaga o loʻo ola ai le filati i lalo o le suo i le loloto o le humus (1 sq.m) ) I le tautotogo, mo le luluina i le 1 sikuea mita, 4-6 kg o le manurele poʻo le faapalaga, 2-2.5 g o le ammonium nitrate, 3-4 g o le superphosphate, 1-2 g o le masima tiso. E mafai ona e faia urea (20 g i le 1 sq.m). A o lei luluina, e tatau ona mama le palapala..

O le Sorrel e totoina i le amataga o le tautotogo, taumafanafana po o le taimi o le taumalulu. I le tautotogo, latou te amata totoina i le taimi lava e matua ai le eleele mo le totoina (Aperila 15-20). I le taimi nei, ua lava le susu i luga o le eleele eleele maualuga, lea e mautinoa ai le fatuina o le fatu o fatu. O fatu e tatau ona i ai se lua tausaga le ola.

A o leʻi lūlūina, ua faʻanofoina mo le lua aso. Toto i le eleele susu i le loloto o le 1.5 cm, i se mamao e 15 cm i le va o laina ma le 4-5 cm i le va o fatu i se laina. O le luluina e sili atu ona lelei i le mulch peat. O fualaau e masani ona tupu i le 2 vaiaso talu ona lūlū fatu. Aʻo leʻi oʻo i le faʻapipiʻiina o fualaau aina, o le moega e ufiufi i le paʻu palasitika, ona tupu mai lea pe a uma le 3-5 aso. A maeʻa ona tupu, e vevela laau i le mamao e 10 cm mai le tasi. I le amataga o le totoina o le toto, e maua ai le seleselega i le tausaga lava e tasi..

I le taumafanafana, latou te totoina ia Iuni-Iulai i le maeʻa o le seleseleina o fualaau faisua vave (radish, lettu, aniani ma laau). I le taimi o le taumafanafana vela, o le sorrel e taupulepule e maua se vaevaega ao leʻi oʻo i le taumalulu ma maua ai le maualuga o fua i le tautotogo o le tausaga a sau.

O le luluina o le taumalulu e faia i le taufaʻaiuiuga o le autumn (Oketopa-Novema) ina ia le tupu aʻe fatu ao lei amataina le malulu o malulu. E mafai ona maua le seleselega i le tausaga a sau. E tatau ona e iloa pe a lūlūina i le taumalulu, e masani lava ona paʻu laau, ma o se taunuuga, e maualalo le fua. O le luluina o le taumalulu e fautuaina i eleele oneone i vaega ei ai le vaʻaia (Estonia, Belarus, Lithuania, Latvia).


© arpent nourricier

Sorrel Care

E manaʻomia e Sorrel masani le fafaga. I le maualuga o le vevela ma le maualalo o le eleele, e tupu ai se laʻau laulaau ma e vave ona fuga le laau, lea e aafia ai le lelei o oloa. O le faʻasusu vai e masani lava e talafeagai i le taimi o le tau totogo.

Ina ia le faʻaitiitia le tulaga lelei o oloa, o le a vave ona faʻaaogaina ia pusa e faʻaalia.

I le amataga o le tautotogo, ao lei amataina le tuputupu aʻe o le vavalalata, e tatau ona mulumulu le palapala, tatala ma ia faia ni ofu se lua, tolu-tolu ma mullein e fafa 6 taimi ile vai, faatasi ai ma le faaopoopoina o le phosphorus ma le fomaʻi (10-25 g i le pakete o le vaifofo).

I le autumn, compost poʻo humus e faʻapipiʻi i le vavae (4-5 kg ​​i le 1 sq. M) e mulumulu ai le rhizomes. I le tausaga lona lua i le tautotogo, e faʻaaogaina ai le faʻaaogaina o mineral: 15-20 g o Uria, 30-40 g superphosphate, 15-20 g o le potassium chloride i le 1 sq.m.

Sorrel Harvest

O le mafanafana e amata ona seleseleina pe afai e fa i le lima laʻau o le masani masani o loʻo faia i luga o laau. Laʻau e tipi i le naifi 3-4 cm mai le eleele, ia faʻaeteete e aua nei faʻaleagaina le fatu o laau. Aʻo lei seleseleina, e vele le sorrel, ma a uma le seleselega, e faʻamaʻalo le vavae. E mafai ona e aveese le malala i le taeao. Tipi laulaau i le taimi o le taumafanafana 4-5 taimi.

Pe a amata le fatuina o fugalaau fugalaau, ona taofi lea o le seleselega, ma vavae ia uʻamea ina ia le vaivai ai laau. Ina ia faʻaleleia le gaosia o iʻa pe a maeʻa lau laau, e tatau ona fafaga faʻatoʻaga i le faʻafefiloi o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻatasi ai ma le maualuga o le nitrogen. I le tau vevela, o le laei pito i luga e sili ona lelei i le foliga o le vai, i timuga - e mafai ona mago.


© Marianne Perdomo

Tofiga

O le Sorrel e tupuga mai i fatu ma vegetatively. O le moega ua saunia i le tautoulu. I luga o eleele vaivai mo le eliina (suatia), e faʻaaogaina ai le faʻamalositino poʻo le mineral i le fua faatatau o le 6-8 kilokalama, superphosphate 20-30 g ma le potassium chloride 15-20 g i le 1 m2. O le luluina e mafai ona faia i ni faaupuga se tolu: amataga o le tautotogo, taumafanafana ma aʻo leʻi oʻo i le taumalulu. O fua e sili ona lelei i le vaitau o le totoina o le tautotogo, lea e faia mai le aso muamua o aso e sefulu o Aperila seia oo i le faaiuga o le masina. Toto i se ala masani, ma tuu ai se mamao i le va o laina o le 15-20 cm. I laina, o le luluina e faifai pea, o fatu e totoina i le loloto 0.8-1.0 cm. I lalo o tulaga lelei (maualalo le eleele) e aliali mai laau i le 8-11 aso. O le taimi lava e sili ona lelei ai laina, latou te tatalaina le palapala i le laina vaʻa, ma le vaiaso pe a maeʻa le faʻaleleia o fualaau aina, o le a vele ese ia laau, ma tuʻu ai i latou i le mamao o le 5-7 cm mai le tasi.

O le taumafa o le taumafanafana e faia i le II-III tausaga o Iuni. Afai e vevela le taumafanafana, e tatau ona faʻamalulu lelei le eleele (i le loloto o le 12 cm) lua aso ao le i luluina. Faatasi ai ma se vaitau o le lūlū malulu (Oketopa - amataga o Novema), o fatu e totoina i se loloto loloto (0.5-0.8 cm) nai lo le tautotogo. Lafoaʻi e aofia ai le tatalaina o le eleele, aveeseina o vao ma faʻasusu. I le tausaga muamua o le ola o le ola i le taimi o le tuputupu aʻe o le vaitau, e tatalaina le eleele 3-4 taimi i le loloto o le 4-5 cm. I le tausaga lona lua o le olaga, o fualaau o le tautotogo e fafagaina i le faʻamalaʻau poo le minerals (15-20 g o le ammonium nitrate, 20 g superphosphate ma le 5-10 g masima i le 1 m2). Ona matala lea o le eleele i le loloto o le 10-12 cm, ma faʻaeteete lelei le faʻamaina o le faʻamalolo.

I le vaitau o le tuputupu ae, e seleseleina laulaʻau i ni nai taimi, 15-20 aso uma. A maeʻa le tele o le seleselega, e faʻamalasea vavae ma, pe a manaʻomia, faʻafeinu. 20-25 aso aʻo leʻi oʻo i le iʻuga o le vaitau tuputupu aʻe, e taofi le seleselega o laʻau; o fuga lauulu e aliali mai i le vaitau o le tuputupu ae ua aveesea. Ina ia maua mai fatu, o lau fugalaau e totoe ile 6-8 laau o le tausaga lona lua o le olaga. O le a latou maua le aofaiga talafeagai o fatu e faʻafouina ai laau totō. Ina ia maua vave le gaosiga, e faʻaaogaina fale puipui - i le tautoulu, faʻapipiʻi faʻapipiʻi i luga o le moega, ma i le lua tausaga o Fepuari, latou faʻalautele le ata i luga o latou. I lalo o fale ata, o laau toto e maua ai oloa gafa 12-15 aso muamua atu nai lo le avanoa. Laʻau 3-4 tausaga o le ola e mafai ona faʻaaogaina mo le faʻasaina. I le autumn, latou te eliina i fafo i le eleele, faʻafeiloaʻi i le teuina ma teuina i le vevela o le 0-2 ° C. I le faaiuga o Fepuari, latou te eliina i le eleele o le fale lauʻeleʻele, lelei le susu ma a maeʻa le 20-25 aso e faia ai le uluai seleselega o le lau. Afai e mafai e le vaega o le greenhouse, e mafai ona tanumia ia laau i le eleele i le tautoulu, i le taimi lava e uma ai ona faʻaleleia. O lenei mea o le a mafai ai e oe ona fufulu lauulu i le taimi atoa o le taumalulu, lea e sili ona taua.


© Wayne Cheng

Maʻi ma meaʻai

O se tasi o faʻamaʻi masani o le taulasi o le palapala pala.. Ina ia mafai ai ona puipuia lenei faʻamaʻi, faʻaaogaina le vevelaina o fatu. O le taua tele i laulaau o le vavalalata mafua ai laʻau laʻau ma aphids. Ina ia faʻafetaui nei faʻamaʻi, o le sorrel e faʻapipiʻiina i le teuteuina o le tapaʻa ma le mafuʻu ma faʻaumatia mea na totoe o le seleselega.