O le togalaau

Hyssop officinalis - matagofie ma maloloina

E faigata le taʻuina o se itulagi ma se mafanafana ma le lelei o le tau, lea o le a leai se togafitiga faafomaʻi ma teuteu o le asopo. Tupuaga laʻau faʻapitoa o le aiga o Lamiaceae (Lamiaceae) ua tuʻufaʻatasia i se isi ituaiga - hyssop (Hyssopus) faʻatasi ai ma sui faʻapitoa - hyssop officinalis (Hyssopus officinalis).

Hyssop officinalis (Hyssopus officinalis).

O le tele o ituaiga o hyssop vao (hyssop vulgaris) e maua i Western ma Central Asia, faapea foi ma le Metitirani Metalia, lea e taʻu mai ai le nofoaga o lona amataga. O Hyssop masani i le vaomatua o loʻo salalau solo i Europa, i totonu o le mafanafana ma le vaʻaia o itulagi a Europa ma Asia o Rusia ma atunuu CIS.

O le suʻesuʻeina o ituaiga o hyssop ma lona faʻatoʻaga na mafai ai ona vavaeeseina le hyssop officinalis e avea o se ituaiga o meaola e aofia ai le tele o vailaʻau o loʻo i ai se aafiaga lelei i le soifua maloloina o tagata.

I le taimi nei, o le hyssop officinalis ua faʻatautaia i totonu o le falemaʻi faʻapitoa i Romania, Potukale, Suitiselani, Farani, Suetena, ma Siamani. I le tulaga o vai mago ma meainu malosi, o le hyssop officinalis e faatauina i falemaʻi i Rusia ma nisi o atunuu CIS.

Le tuufaatasiga ma mea aoga o le hyssop officinalis

Mo togafitiga faafomaʻi, faʻaaoga laulaau o le hyssop officinalis, aʻa ma le vaega pito i luga ulu o laau toto. Fufulu le laau i le paolo. O le mutia mago lelei lava o loʻo i ai se manogi manogi lelei. O le tofo o le mutia o se mea e sili atu, ma se tolauapiga mulimuli ane.

O aʻa ma le vaega o le fugalaau o le hyssop officinalis e aofia ai:

  • flavonoids, e aofia ai le hyssopine, diosmin, hesperidin, vicenin-2;
  • eletise taua, mai le 0.6 i le 2.0%; O vaega autu o le suauu taua o: geraniol, thujone, pinocamphone, carol, fellandren; lanu samasama lanumeamata; o ona vaega e maua ai le suauu taua o se manogi manogi ma se manogi faapitoa o le turpentine-camphor;
  • mea faʻamalosi, e aofia ai oleic, ursolic, chlorogenic;
  • vitamini - "C" (0.2%), vitamini o le vaega "B" (B1, B2, B6), "A", "E", "PP", "K", "D";
  • macro- ma microelements: potassium, calcium, iron, copper, manganese, seleni, chromium, boron, fluorine, chlorine, tungsten, flint;
  • tannins ma vailaʻau oona, ava malosi ma aldehydes; latou te aofia ai resins ma gum.

O vaega o vailaʻau o le hyssop officinalis organs e fuafua ai ona togafitiga. O a latou faʻamatalaga lelei faʻaalia ua faʻaalia:

  • ma faʻamaʻi pipisi;
  • i le avea ai o se tagata faʻamoemoe;
  • antipyretic;
  • antispasmodic;
  • faʻamaʻi faʻamaʻi maʻi.

O Hyssop officinalis e masani ona faʻaaogaina i le kenekolo, ma faʻafitauli o le hormonal, fomaʻi ma le gastrointestinal diseases (dyspepsia, constipation), anemia, ma le tele o isi maʻi ma faʻamaʻi. Lelei lelei.

O faʻamatalaga ma mea teuteu o le hyssop officinalis e faʻamalosia ai le fatugalemu o le tino, o lea e tatau ai ona faʻaaogaina ana sauniuniga, e oʻo lava i vailaau mo togafitiga, ma le faʻaeteete, pe'ā uma ona faʻatalanoa muamua le fomaʻi.

I vailaau faʻasoifua maloloina, o le hyssop officinalis e faʻaaogaina mo le bronchitis, laryngitis, asthma bronchial, neurosis ma angina pectoris, faʻatasi ai ma aʻafiaga rumati, e pei o se tonic, diuretic ma le anthelmintic.

O le antimicrobial property faʻatagaina le faʻaaogaina o le hyssop officinalis mo le purulent staphylococcal paʻu o le paʻu. Na fufuluina o latou mata, o le pepese na faʻaaogaina i le ituaiga o lapisi ma le uumi. I soʻo se mea, o le fufulu ma teuteu e faʻaaogaina mo stomatitis ma faʻamaʻi pipisi.

Hyssop officinalis - o se laau taua o le meli (o le meli suamalie, o se tasi o mea aupito sili ona lelei i mea tau vailaau).

O mea laititi e masani ona faʻaaoga i mea manogi. I le kukaina, o le hyssop e faʻaaogaina e avea o se aganuʻu-o mea manogi. E faʻamalosia ai le lomiina ma faʻaosofia ai le manaʻo.

O fualaau o le hyssop ma laʻau i foliga fou ma malogo e faʻaaogaina e 'ai ai meaʻai malulu. E faʻaopoopoina ia faʻaleleia le tofo o salakeke o kukama fou ma tamato, muamua (soupeta pateta ma pi) ma vasega lona lua (fuamoa fuʻa, stews, zrazy). O Hyssop o se vaega o meaʻai suamalie ma le absinthe.

Hyssop officinalis fusion

Faamatalaga a Hyssop

Mo i latou e le lelei le iloa o uiga iloga o le isopo pe le faailoaina atu hyssop officinalis ma synonyms, matou te manatua e taʻua e tagata lenei laau:

  • lanu moana lanumoana;
  • St. John's wort blue;
  • susop;
  • vaʻaiga;
  • yuzefka;
  • hyssop masani (aua nei fenumiai ma ituaiga o le hyssop masani).

O le Hyssop officinalis o se laufanua laugatasi i lalo o le 20 -80 cm le maualuga.

O togafitiga faafomaʻi a Hyssop e taua tele. O aʻa autu o loʻo lalagaina i le tele o aʻafiaga lautele. O le tele o fualaau e fai ai se lush, fai sina sipiliina o vao. O faʻamau e foliga mai o le tino, tetrahedral, i le faavae latou te faʻamalosia.

O le nofoaga o lau o le hyssop officinalis i luga o atigipusa e faafeagai. O laulaau e laiti, sessile. O le lau o le laulaʻau e atoatoa lona mata, vaʻavaʻavaʻa, laina ole-lanceolate, lanumeamata lanumeamata, i itu uma e ufiufi ai le gaʻo, glandular villi, lea e faʻaaogaina ai i le vevela vevela o le suauu taua. O le tele o laulaau mai le pito i lalo i le pito i luga e laiti.

O le infoprescences o le hyssop officinalis e foliga tutusa, e masani ona tasi le itu, o loo i le pito i luga o laau. O lalo o loʻo i totonu o laʻau o lau, 3-7 tamai fugalaau i le ituaiga o afa-whorls sese.

Corollas o fugalaau e lanumoana, lanu viole, e le masani ona paʻepaʻe, piniki. Fugalaau e lua-lipped, fugalaau e tutusa. E tele taimi e faʻamalosi ai sikola, faʻalautele atu i tua atu o le laumei. O se fugalaau e tasi e ola i le 5-7 aso ona mou ese ai lea. O le fuga o fugalaau e faifai malie. O le fugalaau e amata mai ia Iuni ia Setema.

O le fua o le hyssop officinalis o se pa, o le fua o le ogatotonu. O fatu e laiti, e lanu enaena. Ripen i le afa lona lua o Aokuso - o le afa muamua o Setema. O le fuaina o fatu e tumau le 3-4 tausaga.

Hyssop officinalis (Hyssopus officinalis).

Ituaiga o Hyssop mo le ola i totonu o le atunuu

I totonu o le atunuu, o le hyssop officinalis e mafai ona tupu aʻe e avea o se aganuu-o le meaʻai-mea manogi, togavao teuteu ma le meli mo tagata tausi pipi.

Eseese o le hyssop officinalis mo se moega o fualaau faasaina

Mo le faʻamoemoega o le faʻaaogaina o vailaau togafitiga, meaʻai, ma le teas, e sili ona lelei le totoina o le hyssop faafomaʻi i le togalaau o togafitiga, i le mea latou te le faʻamafanafanaina ai ma, sili atu ona taua, aua nei faʻamalolo laau ma vailaau faʻasaina. Fautuaina mo le totoina o ituaiga eseese:

  • Otradny Semko;
  • Nikitsky paʻepaʻe;
  • Atunuu;
  • Le faʻamaʻi;
  • Lapis lazuli;
  • Hoarfrost ma isi.

O fugalaau e fuga i le lanumoana, lanumoana lanumoana ma sinasina.

E tusa ai ma taunuʻuga o suʻesuʻega kemisi, ua lipotia mai e nisi o au suʻesuʻega o mea sili ona taua e aofia ai laau totō lanumoana, nai lo le paʻepaʻe ma le piniki. E tusa ai ma isi punaoa, o le maualuga o le tele o suauu taua i le taimi o le fugalaau e aofia ai ituaiga ma fugalaau paʻepaʻe, o le pito maualalo i fugalaau lanu piniki ma le vailaau i le lanumoana ma le lanumoana.

Hyssop i le mamanu

O tagata o le taumafanafana o loʻo faʻaaogaina se laau teuteu ma teuteu e fausia ai se pa puipui. Faʻailoga maualalo - mo taʻavale i luga, ala, fugalaau, puipui.

I totonu o le faʻafanua e faʻaaoga ai ituaiga:

  • Nikitsky paʻepaʻe;
  • Resitala o le taumafanafana;
  • Amethyst;
  • Filifili;
  • Pink fog;
  • Pink flamingo;
  • Le fomaʻi, faʻapea foʻi ma ituaiga e fautuaina mo le totoina i totonu o le falemaʻi.

Eseesega maliega, Pink, Malolo ma Pink flamingos ua tusia i totonu o le resitala a le Setete o le Rusia.

O ituaiga eseese uma o le isopo e talafeagai lelei i totonu o ni fugalaau mai laau o meaʻai-o le ola faatasi ma le mint, lavender, rosemary, oregano ma faʻaaogaina i le kuka.

I totonu o le fale mafanafana mo togafitiga faafomaʻi, i le togalaau o le fale talavai, ua lava le totoina o ituaiga hyssop officinalis e lua i fugalaau lanu eseese. Afai e tausia e tagata e tausia le paluga, o le numera o ituaiga eseese e le afaina: oi latou uma o ni meaola lelei tele ma tosina ai tagata eletise.

Falemaʻi moe i le hyssop officinalis.

Hyssop faʻatoʻaga

O ituaiga uma ma ituaiga o isopo e matua le lelei lava laau toto. I le natura natura, e masani lava ona latou faia ni laasaga, nofoaga papago, mauga papaʻe. O le aganuu o le malulu ma le taumalulu-malulu, faʻafefe.

Pe a tupu aʻe le hyssop officinalis i totonu o togavao i le taumafanafana, e sili atu ona lelei le vaʻaia o laʻau, eleele lafoaʻi, le faʻaituau poʻo sina pene, ma e le mafai ona faʻafeiloaʻi vai vai ma vai. Faatasi ai ma le tausiga lelei i se tasi nofoaga e mafai ona ola e tusa ma le 10 tausaga. A maeʻa le 5 tausaga o faʻaaogaina, latou te manaʻomia le toe faʻafouina e ala i le faʻaogaina o auala.

O manaoga ole tausiga a Hyssop

E mafai ona ola Hyssop i soo se mea i le togalaau, ae e manaʻomia le malamalama. I totonu o le paolo, o le mea o loʻo i totonu o suauu taua e faʻaitiitia ai le faʻaitiitia.

O Hyssop o se fale e sili ona manaia i tulaga o le tausiga.

  • E le afaina le aganuu i faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi, ae mafai ona maʻi mai le tele o le faʻasusu ma le fafaga.
  • Manaomia le veleina i se tauleʻaleʻa ma teuteu fuālaau totogo.
  • Faatasi ai ma le teuteuina masani, e totogo lelei le laau, lafo i fafo moligaʻo fou ma pu.
  • O lālā fuga o le fugalaau ua faʻagogoina ma faʻaaogaina i le teas ma le teuteu.
  • I le taumalulu, e seleseleina le vaomatua, ma tuu maualuga (15-20 cm) pamu i luga o le eleele.
  • Aʻo lei latalata le vao, o le palapala pe a uma ona faʻamafa.

Hyssop faʻateleina

O loʻo faʻaleleia Hyssop e fatu ma vaeluaga o laau ma vao.

Hyssop faʻapipiʻi fatu

Mo le faʻalauteleina o fatu, o fatu o le hyssop e mafai ona faʻatau pe saunia mo latou lava.

Faatasi ai ma le seleselega tutoatasi, o le lanu enaena o laau ua mou atu ua tipi ma faataatia i luga o pepa. A maeʻa maeʻa, pisi pusa, ma fatu e faigofie ona lulu i luga o pepa. O fatu e tumau pea le aoga mo le 4 tausaga. E afua mai Hyssop mai le tausaga muamua o le ola, ae o fatu e talafeagai mo le toe gaosia, e amata mai i le 2 tausaga le matutua.

Lauina o fatu ile laufanua

I totonu o laufanua mafanafana, o fatu o le hyssop e totoina i le eleele e aunoa ma le faʻamalosia ia Me poʻo le amataga o Oketopa. Ua saunia le eleele e pei ona masani ai i lalo o laau toto uma. O le totoina saʻo o fatu i totonu o le eleele, e vevela ai laau pe a oʻo atu i le maualuga o le 8-10 cm, ma tuu ai le mamao o le 15-20-25 cm i le laina, ma le va o laina 45-50-70 cm.

Fatuina mai fatu

O Hyssop i le taimi o le faʻaleleia o fatu e masani lava ona tupu e ala i fualaau. O fatu laau e totoina i le faaiuga o Fepuari - amataga o Mati i le saunia o le susulu malamalama, eleele faʻamamaina. O le luluina e faia i totonu o le loloto o le loloto senitimita, e tu i le 5-6 cm. O le fata e ufiufi i se ata tifaga, e faʻatulagaina ai tulaga o le koli. A mavae le 2 vaiaso, ona aliaʻe mai lea o laau o le hyssop. O fualaau i le vasega pepe e tupu i totonu o le 2 masina, o nisi taimi e itiiti ifo. O le gasegase o le fatuga pe a maeʻa le 7-10 aso, faʻateleina le mamao i le va o laau toto i le 5 cm poʻo le totoina i ni atigi pusa eseese. Pe a fatuina laau e 5 laʻau moni, e totōina laau totō ile eleele pe a uma le 15-20 cm.

Fatuga o le hyssop officinalis.

Hyssop faʻalauteleina o laau

Laʻau

O 'otiʻoti 10-15 cm le umi e tipi i se mea maoaʻe i le tautotogo po o le mafanafana mai lala lanumeamata o le vasa basal. O vave togavao o loʻo togafitia i se nofoaga ua saunia poʻo se moega, muamua na eliina ma ua lava susu i se aʻa. Mo le lelei atili, e ufiufi le uta i se pusa tiogo paʻu poʻo se ata. O le aʻa aʻa ua fuga i le tausaga na sosoo ai. O isi tausiga e tutusa lelei ma laau matutua o le hyssop.

Bush division

Toe faʻaleleia e tufatufaga o le faigofie. E masani lava, i le 5 tausaga o le totoina, toe faʻafouina le hyssop e ala i le totoina. O se tagata matua i le taimi o le totoina o le tautotogo ua vaevaeina i ni vaega. Ua filifilia talavou. O vavaevaega uma e tatau ona i ai se vaega o aʻa ma se taʻausaga faaletausaga. O le faʻaleleia o eleele e faia i vaʻa papaʻu, faʻafeinu. A maeʻa ona faʻafefiloi le vai, mulch ma soʻo se tamai mulch.

Hyssop Care

  • A o le tapunia le tele o le eletise, e faʻagasolo ona faʻagasolo lelei laau.
  • O le faʻasalaga e faia i le 2-3 vaiaso i le faʻamagoina o le eleele papaʻe pito i luga o laau laiti. O isi vaiinu e faia ile taimi malogo. O sina vaega itiiti o le susu e lava mo laau toto. Latou te onosaia le lamala ma le filemu.
  • Afai e tatau ai, o fualaau laiti e fafagaina faʻatasi i le masina ma le faʻamalolo atoa (nitrofos, nitroammophos ma isi). O se tasi o laʻei pito i luga e mafai ona suia e ala i le faʻaofiina o fafie. Talu ai ona o le aʻa o le isopo e taua tele, ona oʻo lea i le 2 i le 3 tausaga le matua, e mafai ona e alu e fafaga tasi. E le gata i lea, o laʻei pito i luga e tatau ona faia aʻo lei fuga. I le faʻatinoga, e fafagaina le hyssop pe'ā tatau pe a tupu aʻe i eleele palapala.

Faʻaaogaina o le hyssop officinalis mo le faʻaaogaina o fale

Mo avanoa i fale, ua vavaeina aloiafi o le isopo, amata mai le 2 tausaga. O le umi o le tipi tipi e 10-15 cm. E na o laʻau lanumeamata lanumeamata e tipi. Lignified or lignified e le fetaui. Paʻu, faʻapipiʻi i luga o laulau, i totonu o se potu vevela poʻo se mea e faamamago i le vevela o + 35 * ... + 40 * C. I le maualuluga o le vevela o le vevela, o le a toesea ai o latou uiga faʻamalolo. O se laau mamago lelei e tumau pea le lanumeamata, o se manogi manogi, ma se mea oona.