O le togalaau

Toto vao ma vao

O a vao? Mo aʻu, o fualaau ia e masani ona mafaufau i ai (weeds, chicks, lulu le vao, vao o le vao, Cirsium arvensis, burdock big, etc.), ma le totoina o laau ua leai se usitai, ua tupu mai "fafo" mai fafo.

Puleaina le tulaga

O le taimi lava na ou aumaia ai se tamai togavao o le togalaau e galo ia te aʻu-ae le o le lanu lanumoana-lanumoana ma totoina i totonu o se nofoaga o le penumbra. E le pine, e mafai ona maua le galo-aʻu-aʻa ma fuga papaʻe ma piniki. Na matua faagaeetia lava au i le tilotilo atu i nei laau matagofie! Maʻeu se fiafia o ia i le taimi o le tautotogo o le tausaga na sosoo ai na latalata mai a latou uluaʻi fānau. A mavae ni nai tausaga, faʻagalo-aʻu-e le o faʻamautu ma le mautinoa i luga o le vaega atoa o le saite. Na tupu i le paolo, ma i le la, i fugalaau moega, i luga o se moega, i lalo o vao ma luga o se iliili. O le mea na tupu ua le mafai ona ou le mafai ona galo ia te aʻu-ae le o totonu o se fale faapalaga i nofoa faataavalevale i le taumafanafana ma le autumn.

Galo ia te au-leai (Aua le galo ia te au)

Ma faʻapefea ona amio le rudbeckia? Na o ni nai laau e lava mo le tele o laau toto e faʻaalia i luga ole laupepa. Rudbeckia e alu i fugalaau, saili i lalo o laau fua, e fetaui i le va o tafola i tafatafa o se vai teuteu. O se taunuuga o filifiliga faanatura, o le lua-lua hybrids foliga mai, ma luga o auala papa ma rockeries - tiny dwarf rudbeckia. Ou te lagona e pei o se tagata fai togafitiga, ma faaitiitia le numera o nei laau matagofie i le auala sili ona le alofa.

I se tasi taimi, ina ua ou faaali atu lau paʻu alpine i se uo, o se tagata fomai fai togafiti poto, o se mea na lei tupu. A aunoa ma le faia o se upu, na amata ona tosoina e lenei tagata alofa laau se uila e pei o le kilipa na ola latalata ane. Na o ni nai tausaga mulimuli ane, na ou iloa ai lona uiga ese. Ma e leai se mea na tupu ia te aʻu o le "Kerisimasi" matagofie o le a tumau i soo se mea e mafai ai. Malolosi malosi ma afaina i lau lanu mumu. Na teuteuina e le tuaoi ia lana papa. O lenei o le numera tasi lea o vao i le nuʻu atoa.

Rudbeckia (Coneflowers)

Talu ai nei lava, na i ai oʻu faafitauli i le vao, o ona foliga vaaia ua vevesi e se laisa vavalalata. Na ia paʻi mai ia i matou ao matou tuputupu aʻe i le togavao. Ona tuputupu ae lea o le laau ma ua lelei ona fetuutuunai i le moaina o le mutia ma se moa vao. O le malo na matua faʻaitiitia i le tele ma salalau i luga o le eleele, maua ai se teteʻe malosi i le solia.

Fiafia feverfew, Toga turiki, faʻamalosi (catchment), Brunner, afiafi muamua, pati afiafi a Matrona (Hesperis Matrona, o ia foi o se violē) ma logo e naunau e alu e moe. Soo se tagata e teu vine e mafai ona faaauau lenei lisi.

E tofu togalaau ma ona vao. O le mea lea, e toaitiiti tagata e talitonu o le asparagus (asparagus) o le a le pine ae avea ma au pe leai. I le autumn, o lanu mumu e paʻu i le eleele, faailogaina le auala i le faaputuga faapalaga. I le tautotogo, o pine e aliali i luga o lenei ala. E tupu mai asparagus e oʻo lava i le va o fale puipui. I ni nai tausaga talu ai, i le taufaaiuiuga o le autumn, na amata ona vave paʻu le vevela o le ea i lalo ifo o le zero, ma sa leai lava se kiona. Sa tatau ona ou faanatinati e ufiufi nisi o lauʻeleʻele ma mea faʻaogalelei. E oo lava i le tipiina o tilatila o vao, na ou tuuina i lalo o se fualaau talavou. Ona o le pulu, sa i ai foi se asparagus. I le tautotogo i luga o le eleele lafulemu na aliali mai ai le tele o lau laau, ma toe faamanatu mai ai le manava matagofie. O nisi taimi o fatu e paʻu faavavega i luga o se moega ma le pi. O iina e lagona lelei ai le saogalemu - e faigata ona latou matauina. Ma, i le ita o tagata uma, latou, faatasi ai ma laau, e pauu i totonu o se salati ma se pesini susu.

Laisy perennial

E le mafai ona e tuʻuina atu le avanoa e faʻaaogaina ai na aganuʻu e iai se vavalalata i le perisitua. O le mea moni, faʻamalositino maeʻaeʻa togafitiga, ae e tele taimi e manaʻomia.

Mafaufau i taimi e fitu e toto ai

O foliga teuteu o na laau totő ua taʻua o vao masani e vave tele ona puleaina i luga o le saite. O lo tatou mataala e faʻailoaina e lo latou "tupu" tupuaga (e masani ona e totoina fatu laau mai fatu na faʻatauina, e aofia ai mea e faaulufaleina mai, pe faʻatau mai i latou i laʻei matagofie mo tupe sili ona lelei). A maeʻa sina taimi, matou te maitauina o nei laau totō o loʻo i ai uiga leaga o aiga aiga - latou te amata ona vele. O lenei mea e faatatau i le laulaau paʻu lanu violē, o le fetolofi e felafoaʻi ma le lanu mumu-lanu violē poʻo lau lanu meamata, o le togalaau aina lanu violē, o le fulafula o le lili teuteu ma fuga laau ua afifiina, o miti eseese. O le taofiofi faifai pea e manaʻomia foi i luga o se paʻu manu e fetoʻai ma fugalaau faalua.

Motley suiga (Faamasino o le fanua Variegata)

O loʻo i ai se isi vaega tele o laau totō e faʻataʻapeʻapeina le 'upega tafaʻilagi i le uiga tonu o le upu. Muamua o le mint. E televave le faatelevaveina o rhizomes. O ona uiga uma e iloga i galuega. E sili atu le lelei o le tuʻuina o le mint i soo se tulaga eli i le eleele pe faʻagataina ai le tatau ona atinaʻe ni teritori fou. E lamatia le mulumuluina o le palapala i le mutia, lea e oʻo lava i se vaega itiiti o le mite rhizome e ono faʻafuaseʻi ona muta. O le togavao faʻatoʻaga faʻatasi ma laʻau matagofie ma se fatufer (kanuper) e salalau foi. Mekasini lanu violē e le o tuaina. Na te taofia mea uma lava na o lona ala. I se taimi puupuu, e mafai ona liliu mai le oona o le Louis mai se togalaau siliva e teuteu ai i totonu o se faafitauli moni mo se fai togalaau.

Ae faʻapefea ona tauamiotonuina le amio a le togalaau "le faʻavalevalea" o ai, ma le matua, e amata moni lava i totonu o tuaoi? O le aurorodil lenei o Kanata, ma le tele o tagata aloaʻia, o le vaʻalele, frankincense ma le tele o isi aganuu.

E tatau ona maitauina le malosi o gaioiga o le rose ma nisi o laau teuteu. Latou te taumafai e manumalo i le tele o le teritori pe a mafai ai, e aliali mai i se mamao o le tele o mita mai le tina. Vaʻavaʻai pe o le a le malosi o le opo, ole a faʻatupulaʻia vave le tupu. O lona suamalie ma le tele o le tuputupu aʻe o fatuga e le mafai ona faʻatoʻa ese atoa mai le eleele. E umi se taimi e aumai ai le kukumba vale, o fatu ia e faʻasalalau ma se pulu i itu uma. O lenei laau e fiafia i ai tamaiti, ae o le toatele o tagata matutua latou te manatu o se foliga leaga. E le mafai i taimi uma ona tausia Sakhalin buckwheat (le Sakhalin mountain) i se tasi nofoaga. O lenei laʻau maualuga ma le fusi fetolofi e fai ai ni vao matua. E toatele tagata latou te iloa pe o le a le tele o le avanoa e maua e le artichoke a Ierusalema, e faʻalauteleina, pe afai e le faatapulaa i pa puipui na eli i le eleele.

Fugalaau Kuki (Squirting cucumber)

O le tele o fualaʻau sipuni, mo se faʻataʻitaʻiga, muscari (kiota), ata ma daffodils, fiafia ia i tatou i le tautotogo. A aunoa ma se gasolosolo taimi, latou te ola vave, ma o nisi taimi e vavalalata, fatuina se faafitauli e fesootaʻi ma le faaleagaina o nofoaga ua faʻapolopolo mo isi aganuu. E tatau ona aveese mai pusa e oʻo lava mai i irises ma isi mea faʻapitoa.

Ou te taofia le tuputupu ae o laau toto i se auala talitutusa, totoina i totonu o koneteina loloto i totonu o le eleele (e aunoa ma se pito i lalo po o ni alavai). O nofoaga faʻamalosi faʻapitoa e talafeagai foi, e faigata ai i le faʻamalosi ona alu ese.

O lea la, o le a le vao!

Ua teuteuina loʻu saite i nisi o laau e masani ona mafaufauina o vao. O lea, mo se faataitaiga, i autafa o se maa pito i luga, o nisi laau toto, e pei o se togatao e tafe, e foliga sili. Ae a vave ona fuga, ou te lafo vave atu i se faaputuga faapalaga. Maʻeu se fiafiaga i le ogatotonu o Aperila ma lana vaʻaiga fulufulu! Ua tofia o ia i se nofoaga laititi susulu latalata i le faitotoa. O Ivan da Marya e foliga matagofie, lanu vaomatua e tolu-lanu, salu o le fanua, logo (felafolafoaʻi ma pulu), cloves (grass and marsh), veronica laulauina umi. E faʻapefea ona le tuʻuina i latou i tafatafa o le fale? O le ai ai pea se nofoaga i tafatafa o le vai teuteu mo pigeons ma le aufusi o Iris. O le taimi lava na aumaia ai e "manulele" se mullein i la tatou saite. Talu mai lena taimi, e lua-mita mita sili ona taua o le togalaau. I le tausaga muamua o le ola o lenei laau, o le rosette o le siliva na lagona ai laulau ua aliali mai. E foliga mai o ia o se tamaʻi vevela o loʻo lafi i le mutia, lea ou te manaʻo e faʻasala i luga o le susu.

Coltsfoot

I le tele o laau toto, o le tele o laau toto o le natura masani e taua tele. O le mea itiiti lenei, o le budra e pei o le logo, o le tiara e pei o le fatu, o le paʻu o Europa, Veronica oak ma isi. E le gata ina latou matagofie i maʻa ma lalo o laau, ae latou te taofia foi le tuputupu ae o vao moni ae le tuu atu i latou i lo latou teritori.