Fugalaau

Totoina vine

Ulufale

O le tele o fualaau aina ma fualaau vao, lea o le a amata ona avea ma mea eleelea ma laumei, e mafai ona faʻaaogaina o ni puipui.

O vaʻaia ma se faʻamalamalamaga manino e manaʻomia ai le faʻatagaina masani. O pa puipui e leai se tino mausali e na o le teuteuina, aveese le tupu tele o le le saʻo, tupu mai pupu.

E masani lava, e faʻaaogaina pe faʻaaogaina ni seleulu eletise e tipi ai puipui. Ua faʻaaogaina le faʻapipiʻi mo faʻalautele laʻau e pei o le laurela laititi, e pei o launiu e faaleagaina ai laʻau, faʻalavelave le foliga mai o le pa.

O le fafagaina o pa puipui e masani ona galo. Ma talu ai o laau i totonu o le pa puipui ua vavae ese mai le 30-90 cm, o latou aʻa e masani ona faalavelaveina le tasi ma le isi. O le mea lea, ina ia faatumauina le tuputupu ae masani o pa puipui, e fautuaina ia mulch le eleele i tausaga taʻitasi ma le palapalō lelei. Manatua e ala i le teuteuina o se laau, o loʻo e faʻaaogaina ai laulaau e gaosia ai fualaʻau, ma o ia ituaiga laau e manaʻomia tele le tausiga lelei.

Faʻataʻotoga o fale - o le faʻavaeina o laau afu ma laau, aemaise lava i luga o ituaiga, meaola eseese poʻo meafaitino - o se mataupu faʻapitoa i se tagata tomai faapitoa. Tatou te le mafaufau i ai iinei. Ae o le teuteuina o mataupu faavae e tutusa lelei lava ma laau mamago.


© Daniel Fuchs

Faʻavae muamua

O le taua o le teuteuina muamua o le teuteuga e le mafai ona sili atu ona maualuga, talu mai le foliga mai o le pa puipui e faalagolago i lona faatulagaina i luga o le lua muamua i le tolu tausaga.

E masani lava ona taumafai le au faifaatoaga e aua le totoina ni laau laiti mo le lua tausaga muamua, ae le saʻo lenei mea. E talafeagai le faia o se teuteuga o pa puipui ua totoina ina ia mafai ai ona vavave lo latou vave televave i le maualuga.

O le tele o vaega o le tuputupu ae o le eleele e tatau foi ona faaosofia, a le o lea o le faavae o le pa puipui o le a leai, ma o le pito i luga o le a mafiafia. O le tikeri o le teuteuina muamua e faalagolago ile ituaiga o laau.

Le lava aʻa

O le pa puipui na tupu e aunoa ma le malosi o le teuteu muamua. Faʻalogo lelei i le le lava o tuputupu aʻe toto.

O aʻafiaga aʻa

O le pa puipui, e matua teuteuina i le taimi o le totoina. O le iʻuga, na tupuga mai ai le tuputupu ae, ma le vaeluaina o tupu.

Fale puipui

O le galuega autu o sea pa puipui o le faia lea o se pa puipui, o se puipuiga poʻo se matagi. O le mea lea, o le pa e tatau ona i ai le maualuga manaomia, lautele ma le maualuga.

E leai se mea e manaʻomia mo le lautele o puipui malosi e sili atu i le 30-60 cm ma se faʻamuamua lelei. Manatua o le lautele o le pa puipui o loʻo galue malosi ma e tele atu avanoa i le togalaau.

O faʻatapulaʻa puipui e tatau ona i ai i taimi uma se lautele. Afai o se pa puipui, aemaise lava mai le vao, e sili atu lona maualuga nai lo lona faavae, atonu e le mafai e ona lala ona tetee atu i matagi malolosi po o le aisa.

Amata ona tipi le puipui mai le faavae, fuafua le lautele manaʻomia mo oe, ma agai i luga. E tatau ona lūlūina laulaʻau i le vao ina ia oʻo le pa i le pito i luga i le pa.

I totonu o puipui e sili atu i le 1.5 mita le maualuga, o le pito i luga e masani ona lautele atu nai lo le faavae, talu ai e sili atu ona talafeagai le galue ma seleulu i le maualuga o le lima ua faʻaloaloa ma lalo ifo i luga o le ulu. I le mataupu mulimuli, faʻaaoga se tulaga faapitoa.

O laau toto e fausia i le ituaiga o puipui e mafai ona vaevaeina i ni vaega se tolu e faalagolago i le teuteuina na faia i le lua tausaga muamua.


© Holger Casselmann

Hedgerows e aunoa ma se tino mausali

Ma o nei pa puipui e mafai ona foliga matagofie. E le gata i lea, latou te manaʻomia le teuteuina ma le tausia lelei nai lo puipui. E tele laau totogo e pei o barberry, gaioiga. vao vao ma le cinquefoil, faʻapupulaina i se tulaga e leai se totogi, e mafai ona avea ma puipui lelei. Ua teuteuina, e pei ona masani ai ona totoina nei laau toto.

O laau e fugalaau i fugalaau tuai e tatau ona teuteu ma faia vave pe a uma ona tupu, ma o mea e fuga mai i le tuputupu ae faaletausaga e tatau ona vavaeina i le amataga o le tautotogo.

O laau e fua mai ma fuga i luga o lala tuai e tatau ona teuteuina ma faia mulimuli ane pe a pau le fua.


© Giancarlo Dessì

Teuteu le vaega muamua o laau.

O le vaega muamua o laau o loʻo faʻaaogaina i pa puipui e aofia ai laau toto, e pei o le hawthorn, privet, kiona, vine, mirabelle ma le selu, lea e manaʻomia ai le teuteu malosi pe a uma ona toto.

Muamua tausaga

A toto i le tautotogo, oti uma laau totō i le 15 cm mai le palapala. O lenei mea e faʻaolaina ai le faʻavaeina o puʻu malolosi ma le faʻaaogaina o le faʻavae.

Lua tausaga

O teuteuga malolosi e manaʻomia e faatumauina ai le tuputupu ae tele ma fatuina se puʻe malosi. O lenei teuteuga malosi lona lua ua mautinoa ai le faʻaauau pea ona fausia o se pa puipui. Afai e le lava le maualuga o laau, e mafai ona toe faia le taotoga i le tausaga e sosoo ai.

Tolu ma tausaga mulimuli ane

I le taimi lea, na o teuteuga teuteu e manaʻomia i le vaitau o le tuputupu ae. O le vaeluaga o lauulu e faalagolago i le ituaiga o laau ma, i se isi itu, i tulaga o le tau. O le tele o laau toto o lenei vaega e manaʻomia le mowing masani mai ia Aperila-Me ia Setema faatasi ai ma se vaitaimi o le 4-6 vaiaso e tausia ai i se tulaga mama.

O le vao, e pei o le honeysuckle matagofie, boxwood ma escalone, e aofia foi i lenei vaega. O a latou gaioiga e eseese ma na o tulaga ma le tikeri o le teuina i le lua tausaga muamua. O nei laau toto e sili ona totoina ia Mati-Aperila. Faʻasolosolo le laʻau autu ma itu i le tasi vaetolu. O le taotoga e toe faia ia Mati-Aperila o le tausaga na sosoo ai, pe a faʻauʻuina le tasi tausaga lona tolu. I le lona tolu ma tausaga mulimuli ane, ua vavae ese, pei o isi puipui o le vaega muamua.

Muamua tausaga

1 Totogi. A uma ona toto, tata uma laau toto i le 15 cm mai le palapala.

2 Iuni-Iulai. O vaega pito i luga e mama e faaosofia ai le alualu i luma.

Lua tausaga

3 Lagogo. Otioti le tuputupu aʻe autu o le tausaga talu ai i le afa, ma le itu pito i tua - i le va o le tele senitimita mai lala o skeletal.

4 O le taumafanafana. Taʻu itu o le itu i le pa.

Tolu ma tausaga mulimuli ane

5 I le amataga o le tautotogo. Toto le laau mai luga. Faaauau pea lenei taotoga seia oʻo ina oʻo i luga le maualuga o le puipui.

6 O le taumafanafana. Laʻau faʻapitoa i le 4-6 vaiaso ia tumau lelei.

Faʻasuina le vaega lona lua o laau.

O le vaega lona lua o laau totő o loʻo faʻaaogaina i totonu o pa puipui e aofia ai faʻamalosi faʻamalosi ma se mea e sili ona lelei. O nei laumei, fulufulu, hazel ma le tele o laau toto lauolaola, e pei o le forsythia ma le fuamū mūmū.

Muamua ma le lua tausaga

O le uluai teuteuina o laau i lenei vaega e le sili atu le malosi nai lo le muamua. Pe a totoina, faapuupuu le itu pito i luga ma le uumi itu o le lala lona tolu. Toe faia lenei faiga mo le tausaga e sosoo ai e faʻalavelave ai le atinaʻe o tuputupu aʻe faʻateleina ma faʻamautinoa le tumu o le pa i lala.

Tolu ma tausaga mulimuli ane

I le vaitau o le tuputupu ae, ia tumau pea foliga o le laau ma se lauulu. Iuni ma le faaiuga o Aokuso - o le amataga o Setema - o le taimi sili lea mo le faaluaina o le kopa, o le faaiuga o Aokuso - mo se tasi. A oʻo loa ona oʻo le laau i le maualuga, ia amata ona fusi o latou ulu.

O fualaau toto o le ituaiga Forsythia e tatau ona teuteuina vave pe a uma ona tupu ma toe amata (laʻititi) ia Aokuso.

Muamua tausaga

1 Totogi. A maeʻa ona totō, faʻapupuu le lala ma le malosi itu o lala i le tasi vaetolu.

Lua tausaga

2 Taʻele. Faʻasolosolo le laʻau autu ma itu i le tasi vaetolu.

Tolu ma tausaga mulimuli ane

3 Iuni-Iulai. Faʻasala i lala o le itu e fausia ai se laau e pei o le kesi.

Teuteu le vaega lona tolu o laau.

O le vaega lona tolu o laau totő e faʻaaoga mo puipui e aofia ai faʻasalaga ma le tele o isi vao vao. Pe a totoina i latou, fai sina paluga, e le mafai ona taofiofia itu itu e faaosofia ai le fausia o ni itu laau fou.

Aua e te paʻi i meaʻai autu seʻia latou oʻo atu i le maualuga e manaʻomia. Trimming mo le lona lua ma tausaga mulimuli ane e aofia ai na o le tuʻuina atu o le manaʻoga e manaʻomia ile tupuga mai fafo.

O faʻataʻitaʻiga e manaʻomia le teuteuina na o le tasi pe faalua i le tausaga; e masani lava e tasi le teuteuga ia Aokuso e lava. Ae o le malosi o laau toto i le ogatotonu o le taumafanafana e faʻafefe. Ina ia faatumauina o latou foliga, fai se lua lauulu - ia Iuni ma le faaiuga o Aokuso.

O fugalaau ma fualaau o nisi o pa puipui e matagofie foi i foliga vaaia, aemaise i le cotoper and pyracantha, o lona tuputupu aʻe e toe ola pe a uma ona tupu. Laʻau tuputupu aʻe laʻititi aʻo latou atinaʻe i le faaiuga o Iulai-Aokuso ma aua nei paʻi atu i fugalaau ua fugalaau ina ia mafai ai ona nonoa fualaau aina ile autumn.

Muamua tausaga

1 Totogi. Pe a totoina, faʻapipiʻi faasolosolo faʻasolo i fafo itu o lala. Faʻavae le lagolago.

2 Iuni-Iulai. Otioti lala o le itu, ma tuu atu i le laau le foliga manaomia. Tui laau ao latou tuputupu ae.

Lua ma tausaga mulimuli ane

3 Iuni-Iulai. Faʻasaga itu o le itu i le mea e manaʻomia. Tui i luga laau. Faʻasolo le autu autu ile maualuga o le maualuga.

Faʻasolosolo tuai

O nisi ua le amanaiaina pa puipui ua lautele ma umi. E sili lava le vavaeina o ia puipui ma toto laau laiti. Ae ui i lea, o nisi laau e tali lelei i le teuteuina lelei, e masani ona faʻaaoga e toe faʻaleleia ai laau. Ae nai lo le teuteuina, o laau totō uma lava e na o le tasi le itu o le pa puipui e faʻaumatia uma lava. A mavae se tausaga pe lua, toe fai lenei taotoga mo le isi itu. I taimi uma lava, o lenei teuteuga e tatau ona faia ia Aperila-amataga o Me, i luga o laau toto, i le tau faaiʻele o le taumalulu, pe a latou malolo. O lea la e mafai ona toe totoina laau i le maeʻa o se teuteuga malosi, tuʻuina atu ia i latou le tele o laʻei ma le fausiaina.

O lenei metotia e fetaui mo le vavalo, holly, cotoneaster, pyracantha, Pontic rhododendron ma le tele o isi laau toto.

Lisi i meafaitino:

  • C. Brinell - Tausiga - faʻaliliuga mai le Igilisi e le A.P. Raevsky, faʻaliliuina e le Ph.D. Fualaau Faʻasaina F.A. Volkova MOSCOW "LALOLAGI" 1987