Laʻau

Tsetomium

O se fomaʻi e le faʻaleagaina i le tausiga, e pei gaioiga (Cyrtomyum) e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le aiga o louroid. I tulaga masani, e mafai ona maua i Oseania, Asia, faapea foi Amerika i Saute. O lenei ituaiga e tuufaatasia ai ituaiga o laau e 10. I le avea ai o se faʻatoʻaga o le fale, o le Cirthium sickle-shaped (Cyrtomum falcatum) ua tupu.

O lenei fernes oona e taua tele. E sau mai vailaʻau faʻasolosolo ma vailaʻau o Aferika i Saute ma Asia. Peitai, faatasi ai ma nei mea uma, o lenei laau e puipuia i le malulu, o lea i totonu o le itu i saute ua tupu i luga o le eleele. E le gata i lea, e lagona lelei le fern ma le maualalo o le suamalie i totonu o taulaga.

O lenei fern ei ai lapisi leaflets e mafai ona oʻo i le 35-50 centimita le uumi. E le gata i lea, o nei paʻu, paʻu o luga o lau o loʻo i ai foliga o le saber, ma o loʻo i le isi itu. O veins e tutusa, ma o le pito i fafo e susulu. O talavou cytomyomas e tupu tele lemu. I totonu o tagata matutua, o laau tupuʻe e ola i ni nai laulaʻau i le tausaga.

I se faleoloa fugalaau, o le tele o lenei laau, ua taʻua o le "Rochfordianum", e masani lava ona maua. O ona lau o loʻo i ai ni pito faʻamau.

Tausiga a le fale mo le gasegase

Malamalama

O lenei laau e malu puipuia, ae fautuaina e tuu i totonu o se nofoaga manaia, aʻo puipuia mai le la susulu.

Tulaga o le vevela

I le taumalulu, e fautuaina e tuu le faʻailoga i totonu o se nofoaga malulu (12-16 tikeri), ae mafai ona teuina i le tausaga atoa e oʻo lava i le vevela o le potu. E tatau ona mautinoa le eseesega i le vevela i aso taitasi (i le po e tatau ona sili atu le paʻu nai lo le ao).

E faʻafefea vai

O le faʻasalaga e tatau ona laʻititi le tausaga atoa. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga vai inu. Afai o le taumalulu e malulu le cirikomyum, ona faʻafefe lea e tatau ona faʻatinoina ma le faʻaeteete tele.

Totogi

O le laau e sili ona lagona le maualuga i le maualuga o le susu, ae e atiina ae masani ai i le ea vevela. E fautuaina ina ia sosolo le laulauina o laulaau.

Laʻei pito sili

O Fern e tatau ona faʻamaʻaina naʻo le taimi o le tuputupu ae malosi. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga se vaifofo vaivai o le faʻaaogaina o le suavai mo mea teuteu ma faʻamaina.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

E tatau ona faʻafetaui pe'ā tatau, pe afai e le toe aʻa aʻa i totonu o le ulo. Ia mautinoa e le o tanumia le ua i le palapala. Talu ai ona o aʻa o se mea faʻapipiʻi faʻapitoa e faia lelei ma le faʻaeteete.

Faʻafefiloi o le lalolagi

O le eleele talafeagai e aofia ai peʻa, oneone lapoʻa, faʻapea foʻi ma le laufanua. E fautuaina ina ia faaopoopo le sphagnum, paʻu, laulaʻau poʻo ni fasi malala.

Faʻatauga auala

O le auala pito sili ona faigofie o le vaevaeina o le togavao i le faagasologa o le faʻaaogāina i le amataga o le tautotogo. E toe gaosia lelei foi e le spores. Mo germination, spores e manaʻomia se vevela o le 20-22 tikeri, lea e tatau ona tausia i taimi uma. Ma e manaʻomia foʻi le malamalama faʻasalalau. O le faʻamaʻi pipisi e tupu pe a mavae ni nai vaiaso. A maeʻa ni nai masina, ona aliali mai lea o lau muamua, pe a maeʻa ona totoina fualaau i ni fasi vaega.

Faʻamatalaga ono tutupu

  1. Manuale Brownish po o fasi i le itu sese o le laulaau - masani lava. Faʻaalia i le taimi o le taamilosaga.
  2. Toeitiiti lava e le tupu, o laulaau e sili ona paʻu - manaʻomia le fafagaina poʻo le gafa.
  3. E i ai ni lanu uliuli i luga o le laʻau, ma o laulaau o loʻo i lalo e samasama, o loʻo i ai le galu i luga o le palapala - faʻaleleia o le suavai.
  4. O laumei e lanu samasama ma o latou lapataiga e enaena - sili atu le maualalo o le suamalie.