Laʻau

Veltheim - sulu afi

Le matagofie o laʻau ma laau totō; e maua i le itu i sasae o le pusa o Aferika i Saute. Bulbous, aiga lili, lelei le faʻaleleia i totonu o le fale.

O le igoa o le botani ua tuuina atu e faʻaaloalogia ai le tagata suʻesuʻe Siamani ma le failaʻau o Augustus Ferdinand, Count von Felt (von Velt, 1741-1801). Faatasi ai ma igoa e le masani ona lauiloa, e faaopoopo atu i le igoa faaonaponei o le "rocket rocket", o le vetheim foi ua taua o le "lili alumini."


© copykkeats

Genus Veltheimia (Veltheimia) totoa mai le 2 i le 6 ituaiga o laau o le aiga o le hyacinth e ola ae i Aferika i Saute. I le natura, o le vevelimia e tupu i luga o teritori, o le sami, filifili nofoaga malulu.

O lenei laau manaia matagofie e olaola i le taumalulu e mafai ona avea ma se aganuu lauiloa, pe afai o le lanu o ona aʻafiaga ma le umi o le fugalaau e mafai ona faamemelo e le gata i le vevela o le 10-14 ° C, ae faapena foi i se potu malolo masani. I aso malolo o le Kerisimasi po o sina taimi mulimuli ane, i luga o le paʻu uumi lanu moana e ufiufi i lanu enaena, e pei o se papa, o se taʻaloga apical o le pa'ū, vaʻititi-logo, pulumu mumu po o fugalaau fugalaau e tumau mo 2-3 masina pe a malulu malulu. I foliga vaaia, o le vetheemia e talitutusa lava ma Kniphofia, e lauiloa i le teuteuina o togalaau. O laulaʻau e aoina i foliga o se rosette, lanumeamata lanumeamata, oval-motu, vavalo i tafatafa o le pito. E faapitoa lava le matagofie o laau tuai ma nisi o gafa.

O laau tetele teuteu ua totoina e pei o se fagu i greenhouses ma potu.


© unforth

Faʻapitoa

Nofoaga

O le laau o loʻo i totonu o le malulu (+ 12C), potu faʻamalamalama lelei. Le tali le lelei i tusi.

Malamalama

Velthemia e fiafia i le malamalama susulu

Faʻasa

O le faʻasaga e masani mai le tautotogo i le taumafanafana, e faʻamapulaʻa faʻapulaaina i le taimi o le taotoga. A maeʻa, o le a faʻaitiitia le suavai, pe a maeʻa lau laʻau, faʻafefe le vai aʻo leʻi amataina le tuputupu ae

Faʻamamaga o le ea

Le tele o le maualuga o le susu

Tofiga

Faʻaleleia e pusi-tamaiti i le taufaʻaiuiuga o le taumafanafana poʻo le amataga o le tautoulu (sili atu - Setema), lea e vavae ese i le taimi o le gafa ma totoina i le tele o ipu, e aunoa ma le tanumia i le eleele. O le mea e masani ai, o fatu e fesootaʻi ma le faʻafefeteina o fugalaau. O se laau e tupu mai fatu e fuga i le 3-4 tausaga.

Suiga

Suiga i le lua tausaga, ia Setema. Pe a faʻavasegaina, siaki ma le faaeteete aʻa, aveese uma mago ma pala, ma totō le pulou ina ia tulaʻi i le tasi le tolu i luga o le fogaeleele. O ipu e tatau ona tele, e pei o laʻau e tele ona laʻau. O le faʻafefiloi o le eleele e aofia ai vaʻavaʻa, palapala laʻau ma oneone.

Tausiga

O le Veltheimia o se laau matagofie, ae ona o le mea moni e manaʻomia se mea lelei mo le tuputupu ae lelei ma le alualu i luma faamanuiaina, e le o se lauiloa.

Mo Veltheimia, i le taimi o foliga mai o totoa fou ma le faʻaalia o peduncles, latou te maua le malamalama lelei, e aunoa ma le susulu o le la. A maeʻa ona toto, o le laau pe a mavae sina taimi e alu atu i totonu o se malo malolo (e masani lava e amata lenei vaitau i le taumafanafana ma tumau seia oo ia Setema), e ave le laau i se nofoaga pogisa. O lau o le laau e faasolosolo malie lava. E oʻo atu ia Setema, o lau laʻau fou e amata ona tupu i totonu o le laau ma ua tuʻuina atu i se nofoaga lelei.

Veltheimia e fiafia i mea malie. I le aluga o laulaau fou (e masani lava e tupu lenei mea ia Setema), o le vevela e mafai ona iai i le lautele o le 20 ° C, e le sili atu i le 22 ° C. Peitai o Novema e faasolosolo malie lava ona faaitiitia i le 12-14 ° C, talu ai i le maualuga o le ea o le ea e matua faigata lava ona ausia le fugalaau. A oʻo i le va o le laau, o le potu e tatau ona i ai le vevela i le lautele o le 10-12 ° C. O le togavao o le laau e tumau pea le lanumeamata seia oʻo i le amataga o le taumafanafana.

Veltheimia e faʻafeinu i le vaitau o le tuputupu aʻe (mai le ogatotonu o Setema seia oʻo i le aso Fepuari) vave, lua i le tolu aso pe a uma ona faʻapala le pito i lalo. E tatau ona faia lelei le fufulu ma sili atu le maualalo, aua e le manaʻomia le vai e paʻu i luga o le pulufana, aemaise i le maualalo o le vevela (10-12 ° C). A maeʻa le laau, latou te faʻaauau pea ona suavai, seia oʻo ina matutu. O le riki o loʻo totoe i totonu o le ulo ma tuʻu i se mea pogisa ma o le meaʻai e tausia lelei le susu. A oʻo mai pine (e masani lava ia Setema), toe faʻafefe.

E le taua tele le suavai.

Veltheimia e fafagaina i foliga o laʻau seia oʻo ina liua lanu samasama i 4 vaiaso uma ma se faʻalaʻau tuʻufaʻatasi e aunoa ma le gaʻo.

Veltheimia e totoina i le lua tausaga, ia Setema. Pe a faʻavasegaina, siaki ma le faaeteete aʻa, aveese uma mago ma pala, ma totō le pulou ina ia tulaʻi i le tasi le tolu i luga o le fogaeleele.

O le fua mo le faʻaaogaina o loʻo faʻaaogaina ai le turf, le palapala palapala ma le oneone i le aofaiga tutusa. I le pito i lalo tuʻu le alavai lelei, e le itiiti ifo i le 1/3 le maualuga o le ulo. Pots faʻaaoga lautele.

Veltheimia faʻalautele e fatu, pulu.

O fatu e afaina mai le faʻafefeteina. E laʻititi le fatu, 5-6 mm, e aoina fatu pe a maeʻa. O se laau e tupu mai fatu e fuga i le 3-4 tausaga. I le V. Capensis, o le tupugo e tupu i le lima o ona tausaga. O fatu e totoina i le tautoulu, i le oneone susu po o le peat ma le oneone, e laʻititi ifo i le 2-3 mm. Faʻaauau le susu ma faʻamalosi i taimi taʻitasi le faʻafefe o le pusa. O fatu e ola i le lua i le tolu vaiaso.

I le taimi o le faʻatulagaina ia Setema, o le a vavaeeseina puluvaga e afua mai i le pusa momoe. Faʻasalaga fasi pepa faʻafefiloi i le malala moli, faʻagogo. Ua totoina i totonu o se mea e fai ai le pito i luga o le eleele. O le sui mo le totoina o pulufana o loʻo faia i luga o pepa, eleele masima, peʻa ma oneone (2: 1: 1: 1).

O aʻafiaga ono tutupu

E le fuga le laau

O le mafuaaga e maualuga tele le vevela. Mo le fugalaau sili ona lelei, e manaomia e le laau se vevela o le 10-12 ° C.

Meaola

Veltheimia vaʻa (Veltheimia bracteata) poʻo le Veltheimia flowering (Veltheimia viridifolia).

O le pulou e lapotopoto, paʻepaʻe po o sina lanumeamata, e ufiufi i fua o le tausaga talu ai. Lafoaʻi 30-45 cm le umi, 8 cm lautele, lanu meamata, rosette, fusipaʻu, faʻasaʻosaʻo, vaʻavaʻai i tafatafa o le pito ma gaogao i le vaeluagalemu. I luga o se pononcle e oo atu i le 60 cm le maualuga, o se tulaga (sultan) e atiaʻe mai le 30-40 e toetoe lava a le mafai, leai se lanu, piniki, e le tatalaina ai fugalaau.

E tele ituaiga eseese ma ituaiga:

Lulu laumei - faatasi ai ma le fugalaau-lauulu lanumeamata.

Veltheimia mafai (Veltheimia capensis).

Homeland - Aferika i Saute. E tupu i luga o mauga, o sami, i nofoaga malulu. I le aganuu talu mai le ogatotonu o le 18 senituri. Bulbous laau toto. O le pulu moli e faʻafefiloi i le palapala, peina-foliga poʻo le oval, e oo atu i le 7 cm le lautele. O ona fua i fafo o le mimiti, lanu enaena poʻo le lilac. O laulaau e lanu meamata, e masani lava ona iloa i lalo, e oo atu i le 30 cm le umi, 10-12 cm le lautele, ovalu-vavalalata, e tafe i tafatafa o le pito, faatasi ai ma ni pupuʻu umi, faʻafefete i le ape pe faʻapipii i totonu o se pulou. O fugalaau o loʻo paʻu, e aoina i se faʻailoga o le tamoʻega i luga o se uila e leai se ila e oʻo i le 50 cm le maualuga. Pedicels i le vaega pito i lalo ma lanu mumu-lanu enaena. O le perianth o le lauulu vavalalata, e toetoe lava o le laupapa, e oo i le 4 cm le umi, o lona faavae o le mumu mumu, o le pito i luga e samasama-lanumeamata.