O le togalaau

Tuputupuina o le dodecateon mai fatu Laʻau ma tausi Vaʻai ata ma faʻamatalaga

Dodecateon totoina ma tausi i le ata avanoa

O le aiga o primroses e tele, ma e masani lava o ona sui e matua ese lava. O se faʻataʻitaʻiga manino o se aiga e le fetaui i uiga masani o se laau matagofie i lalo o se igoa e le masani ai - dodecateon. O lenei lauiloa e iloga e fugalaau fugalaau e le masani ai ona aoina mai i luga o le maualuga o mea totino, e le mafai ona iloagofie e o latou mata, lea e foliga mai ai e fuga mai fugalaau.

O le Dodecateon e salalau: e maua i Chukotka, Kamchatka, i le talafatai o le Pasefika, i Amerika i Matu. O le igoa o le "faasaienisi" e sili ona faigata le suia na suia e tagata i le tele o upu tutusa: o le logo o le ekalesia, o le joker, le meteor, le steppe. O se tagata asiasi soo i mauga Alpine, o le laau ua faailogaina foi i le tagavai a le American Society of Rock Gardens.

Faamatalaga Dodecateon

O le aʻa o le aʻafiaga o le laau o loʻo i ai ni auala malosi. O se lipal basal o le 5-7 lanu lanumeamata lanumoana e foliga mai o le faafetai tele i o latou foliga faasolosolo solo, faasino i le pito i luga. E lapoa lapisi, mai le 3 i le 6 cm le lautele ma oʻo atu i le 30 cm le umi.

O fugalaau e le masani ai: i se tasi o mea e fai i le panic e mafai ona oʻo atu i le 10 fugalaau e felafolafoaʻi faʻasalalau mai le ogatotonu i luga o pedicels pupuu puupuu, ma faʻaoʻo lemu. O fugalaau e foliga mai ua paʻu. O a latou gaʻo e toe faʻafoʻi i tua, ma o faʻailoga autū ma isi e faʻamaeʻa le ata atoa.

O afea e fuga ai le dodecateon?

Ua pau le fugalaau i le amataga o Iuni ma ua toeitiiti 40 aso. Ata o petals - mai pale lilac, lanu piniki ma le lanu violē i le paepae. Aʻau, o le laau e fai ai se pusa pusa-pusa, lea e tele fatu laiti. I le ogatotonu o Aukuso, ua maeʻa faʻamaʻi ma amata le oti o vaega eletise. Na o ni nai aso e lava e tuu ai laʻau e mumu ma mago.

Atinaʻeina fafo o le dodecateon

O tuutuuga mo le tuputupu aʻe o le dodecateon e le lelei: o le laau toto e aʻafia i soo se eleele. O le mea e sili ona lelei e tupu ai, o se vaega o le paʻu vaivai e aunoa ma se la i le aoauli. E taua tele le mafai gafatia e faʻafeiloaʻi taimi o le lamala ma maualuga le kiona. Ae ui i lea, e le tatau ona e totoina le laau i suʻega, pe afai e te manaʻo e faʻateleina lona matagofie.

  • E tatau ona faʻamautu le faʻaleleia, ae masani lava, ina ia i ai pea le susu i le palapala.
  • O le eleele e manaʻomia le taʻe ma le mauoa i mea faʻalautele, e aunoa ma le faʻavaivaia o vai.
  • Tuuina atu e faapea i lalo o tulaga masani, o le dodecateon e tupu i le va o vao, e mate i tausaga taʻitasi ma fausia ai se palapala mafiafia, e le sili atu le manaia o le mulch i luga o le eleele. Taʻu le mutia po o le vaomago i totonu o le laau, o meaʻai laiti e totoe, e oʻo lava i nila mai le vaomatua o le a faia. O lea la e te faafaigofieina ai oe lava ile tausiga o le togalaau fugalaau: e te le manaomia le veleina masani o vao ma le tatalaina o le palapala.
  • E mafai ona fafagaina i le vaitau o le tuputupu ae o le lanumeamata lanumeamata ma paluga o meaola po o minerale o loʻo i ai le vailaʻau i le maualalo. A oʻo ina amata ona nonoa faʻamaʻi, e mafai ona e filifilia se fugalaʻau e aofia ai le potassium ma le maika. O nei mea e aoga mo le faʻaleleia atili o le fugalaʻau, ma o le paluga o le a saunia ai le fale mo se taumalulu lelei.

Ae ui i lea, o le laei pito i luga e filifili: o le dodecateon e susulu maualuga ma leai se gauai faaopoopo mai le tagata e teu.

Tuputupuina o le dodecateon mai fatu i le fale

E faʻapefea ona toto fatu o le dodecateon mo fatu

O le totoina o laau e amata i le faaiuga o Fepuari - amataga o Mati.

  • O fatu laititi o le dodecateon ua totoina i le eleele vevela ma le suavai. O le loloto o le faapipii e oʻo atu i le 1 cm. Latou te taumafai e lulu le tele o taimi, ae o loʻo manaʻomia pea le piki.
  • O le fagu e iai fatu e faʻamamaina mai le atomiser ma ufiufi i se tapuni malamalama poʻo se pusa palasitika. Faʻaauau le vevela o le 20-24 ° C seia oʻo i le faʻaleleia. E le gata i lea, o le vevela e mafai ona faʻaititia.
  • A uma ona lūlūina mo le lua vaiaso, ona faʻatuina lea e le laau laʻau muamua, e vave ona mate. E tatau ona e malamalama o lenei mea o se vaega o le tino, ma e leʻi oti lava. O aʻa e faʻaauau pea ona tupu tele ina ia mafai ai ona faʻamalo laʻau moni ma faʻaauau pea le alualu i luma. O le mea lea, aua e te popole, ae na o le faatalitali, ae le galo e susu le eleele.
  • A oʻo mai le laʻau i le taimi lona lua, o le ata e iu lava ina aveesea, ma taumafai e tuʻuina atu i le fale le malamalama e sili atu ona faʻasalalau. I lenei tulaga, o mafanafana mafanaʻe sasaʻe e sili ona talafeagai.
  • Pe a tuʻuina atu e le laau se pea o laulaau moni, e manaʻomia ona totoina totogo i ipu eseese. Fesoasoani ia oe lava ia i se vavae po o se nifo nifo e faʻaliliu ai aʻa faatasi ai ma se faaputuga eleele ma e le solia ai lo latou faamaoni. Vaʻaia le vai ma aua nei galo e mulimuli i laau totō ma le faʻaeteete faapitoa seia talia.

Dodecateon totoina ata

10 aso i le maea ai o le totoina, e mafai ona e faʻamafanafanaina i le faʻalavelave faʻapitoa mo fugalaau e faʻaleleia ai le tuputupu ae ma le faʻapipiʻi o fugalaau.

Ua totoina laau toto Dodecateon i le amataga o le vevela, i le faaiuga o Aperila - amataga o Me. Afai ei ai ni pulu malulu, o le a manaʻomia se ata o ata tifaga. Pe faʻatali seia oʻo ina lelei le tau.

Aʻo lei totoina, e faʻamalosia le faʻamalosi ina ia le afaina ai laau. 10-12 aso ao lei totoina, ave ipu ma laau i le auala ma masani ai i le matagi ma le la, ma aumaia i latou i totonu o le potu mo le po. I aso e gata ai, tuʻu se aso atoa e masani lelei ai i fafo.

Dodecateon toto i le eleele tatala ma tausia lelei

E faʻapefea ona toto le dodecateon i luga o le ata

O fatu laau e totoina i se nofoaga tumau i ni muai sauniuni. Totoina e ala i le vevesi, taumafai e toso malie le aʻa ma le eleele mai le tioata ma le laau i le tulaga lava e tasi, e aunoa ma le faalolotoina o le ua. Suavai lelei, susulu tele le eleele ile lua. Faʻamama le eleele i le humus poʻo le mutia vao.

O le mamao i le va o pu e itiiti ifo i le 10 cm. O kulupu o le 3-7 laau totō e totōina mamao mai le tasi ma le isi e matagofie. I le 10 aso muamua, seia oʻo ina maua aʻa, e tatau ona faʻafeinu vai i taimi uma ina ia le maua ai le susu. Ua faʻaitiitia le tausiga ile tausia o le tumama o le eleele mai vao leaga ma faʻainu vai masani. O nisi taimi, pe a manaʻomia, e mafai ona e fafagaina faʻamaʻi faʻasamaʻi po o vailaʻau faʻasaina faʻapitoa, e tusa ma le tasi i le masina.

Lauina o fatu o le dodecateon i luga o le eleele

E faʻapefea ona toto le dodecateon i le ata palapala

Tuuina atu e ola lelei le dodecateon ma vave ona atiina ae pe a totoina tuusao i le eleele avanoa, e toatele fugalaau fugalaau e fiafia e totogo le fugalaau. Taʻuina o le taimi i le eleele - mai le ogatotonu o Aperila.

O le moega ua saunia muamua, e sili atu i le tautoulu, o lea ua paʻu lelei le eleele. Latou te faʻatumu fagafaʻu loloto i se mamao o le 15-20 cm ma lūlū fatu ua fefiloi ma le oneone. O le a mafai e Sand ona faʻatagaina le lūlūina vave o le lulu Manatua o lau muamua e vave ona vave maliu, o lea aua e te le fiafia ma faʻatali mo le dodecateon ia "tulaʻi" i le taimi lona lua. Suavai 2-3 taimi i le vaiaso, ae aua le faatagaina le tafe ina ia le faia ai se palapala o le eleele. O lenei tulaga matautia e mafai ona puipuia e ala i le mulumuluina o le luga i se fasi manifinifi o le humus humu i le taimi lava e uma ai le luluina.

A ola aʻe laau ma ola i le 5-7 cm, e tatau ona vele ma gau, ma tuu ai se mamao o le 5 cm i le va o fualaau. Ma le mea mulimuli, o le mamao mo tagata matutua matutua e tatau ona tuu i le itiiti ifo ma le 10 cm, toe totoina le tele o vaovao i se isi nofoaga.

Faʻaolaina o Dodecateon e ala ile vaevaega o le vao

O se auala faatauvaa, taugofie ma aoga e faʻateleina ai le dodecateon o le vaevaeina o le vao. O faasalalauga faʻasalalau e faʻalauiloaina i le tautoulu, i le faaiuga o Setema - amataga o Oketopa, po o le amataga o le tautotogo - ia Mati. E lava le na o le eliina o se laau mai itu uma, ia aveese ma le faaeteete mai le eleele ma tipiina ma le faaeteete i se naifi malosi i ni vaega ma le lua i le tolu mea tuputupu ae taitasi. Ona faʻaogaina lea o togavao, e tusa lava pe oti se tasi o le taʻavale.

Totoina i le masani masani i vaieli saunia. I le pito i lalo, e manaia le tuu o ni nai lima o humus, lea o le a avea ma sapalai o meaʻai mo le tele o tausaga. O le aʻa o le ua le tanumia, tausia le tulaga tutusa o le totoina. Faʻasaina tele. O le mamao i le va o vao e itiiti ifo i le 10 cm.

Taimi e malolo ai

A maeʻa ona toto, i le ogatotonu o Aukuso, e alu le laau ile taimi malolo. E oti le eleele ma sauniuni mo le taumalulu. A o faagasolo lenei vaitau, e le tatau ona taofi le faʻamamaina: o le aʻa e faʻaauau pea ona teuina i meaʻai mo le isi vaitau. O le fofo aupito sili ona lelei o le mulumuluina o le totoina ma le humus poo le peat ma le totoina o fugalaau fugalaau fugalaau e fefiloi ma le oti oti o ie pupuni e puipui ai le fasi uila. O le tele o faila fugalaau e vave mafaufau i lenei taimi, totoina le teuteuina o le eleele lanu lanumeamata i lenei nofoaga.

Eseesega o le dodecateon ma le faʻamatalaga ma le ata

Dodecatheon alpine Dodecatheon alpinum

Dodecatheon Alpine Dodecatheon alpinum photo

E pei ona taʻu mai e le igoa, o le nofoaga masani o lenei ituaiga o mauga Alpine e tusa ma le 3.5 km. O fugalaau e fuga mai ia Iuni ia Aokuso ma fuga lanu piniki ma 4 peti e tafola. I totonu o se tasi o palicine i luga o se pononcle e tusa ma le 30 cm le umi, e oo atu i le 10 fugalaau e i ai. O fugalaau e laiti, e oo i le 2.5-3 cm le lautele. O lau o le basal rosette e puupuu, e tusa ma le 10 cm.

Cleveland Dodecatheon Dodecatheon clevelandii

Cleveland Dodecatheon Dodecatheon clevelandii

E tupu i luga o le talafatai o Amerika i Matu i le vaomatua mai Kalefonia i Mekisiko. O le lanu matagofie e tosina ese ai mata mai mea mamao: o le eseesega o le lanu uliuli lanu violē o le pedicels ma le ogatotonu o fugalaau ma lilac maʻi ma petasama samasama.

Dodecatheon jeffreyi

Dodecatheon Jeffrey Dodecatheon jeffreyi photo

O le lanu lanu moana-lalac o loʻo faʻafeoloolo lelei e lau laʻau lanu matamata tetele. I luga o pedicels uumi (e oo atu i le 50 cm) o loʻo i ai le tele o meaola o fugalaʻau tetele ma fusi uʻamea. Nofoaga paʻepaʻe o fugalaau e paʻu ile lanu samasama-enaena.

Dodecatheon dentate Dodecatheon dentatum

Dodecatheon dentate Dodecatheon dentatum

O lenei meaola e fiafia tele i nofoaga susu: o le talafatai o le vao, o le talafatai o vaitafe, vaituloto. O le mea lea, pe a tausia le dentode dodecateon, e tatau ona manatuaina e tatau ona sili atu ona faʻafeinu ma sili atu. O le vao e faʻatusatusa, e le sili atu ma le 20 cm. O fugalaau sinasina-paʻepaʻe o loʻo malulu lelei i le lanu uliuli ma nofoaga lanu samasama e faʻalauteleina ai ni aʻa maualuluga po o cloves, o le mea lea e maua ai le igoa.