Laʻau

Ole Litocarium e le o le niu

E oo lava i le talaaga o le laau o le pama vine, o le lithocarium e foliga mai o se laau faapitoa. O le pama matagofie ma le lanu matagofie ma le lanu e le masani ai, e le na o le taua ma le tumau, ae e matua manaomia foi le tausiga. O lenei laau e le tali lelei i soʻo se faʻafitauli i le fausiaina ma manaʻomia le maualuga o le faʻamamafana, ae tuʻuina i le potu masani le vevela. O le laititi faʻamalosi e mafai ai e le lithocarium ona fetaui lelei i totonu o ni avanoa laiti.

Le matagofie lithocarium (Lytocaryum insigne).

Lithocarium - o se pine faʻapitoa

Faatasi ai ma le pusa ma le matagofie o le cirrus i totonu o pama i totonu, e faigata ona maua se fale sili ona lalelei nai lo le lithocarium matagofie matagofie. Ma e sili atu ona leaga, o lenei alofilima o lo oi ai se uiga le lelei. Mo nisi mafuaaga, o le lithocarium i totonu o lo tatou atunuu o loo manatu pea o se tasi o ituaiga o niu niu, e ui lava ua leva ona siitia atu laau i se ituaiga autasi. Masalo o le mafuaʻaga o lenei fenumiai o le fenumiai ma le suiga faifaipea o le igoa fatu o lenei laau mai popo i siaki ma microcellums, ma na o le taimi lava lena i le lomiga na taliaina i le asō. Ae o le lithocarium o se pama faapitoa lea e tatau ai ona talia le tutoatasi, ae le o faatusatusaga.

Lithocarium (Lytocaryum) o se laʻitiiti laʻitiiti o pama, e na o ni nai ituaiga meaola e faʻaaogaina i le aganuu. I le natura, e na o Pasila lava e maua i ai ma ua manatu o ni laau toto ma se vaega e vaeluaina.

O le ituaiga sili ona lauiloa o pama Weddel litocariumlea na taʻua i le taimi muamua o le niu Pipi (Lytocaryum weddellianum) E aofia ai le faatuina ma le olaola tele o alofilima. O le maualuga o lenei matagofie i le potu aganuu e faatapulaa i le maualuga o le 150 cm, ma o le lithocarium e mafai ona oo atu i ia tulaga i le na o le 2-3 tausaga. O le ogalaau e manifinifi, faʻatasi ai ma foliga o lau o anamua. Laua e oo atu i le 120 cm le umi e masani ona pupuʻu, faatasi ai ma le tele o vaega e sili ona manifinifi, faʻaputuina i se talavou, faʻapipiʻi malie ma punou i fao, maofa matagofie. O lenei laau e maua mai ai le lagona o se kiona vaalele, mamalu ma le maofa, faafetai i laina sili ona lelei o vaega laiti ma le augatasi atoa. O le lanu uliuli lanu meamata o le lithocarium e maofa i le emerald shimmer ma le susulu malamalama. O le susulu o le laititi e matua manifinifi ma sili atu le manogi nai lo le lanu o le lobes, lea e maua ai e le laau le faʻamaoniga sili atu. O le mea e sili ona ofo ai o lenei alofilima o se lanu siliva e le mafaufauina i tua o laʻau.

E le masani ai le foliga tutusa tutusa - matagofie lithocarium (Lytocaryum insigne) O le maualuga aupito maualuga e gata i le 2 mita, laulaua uumi (e oo atu i le 80 cm) e matagofie le punou i tafatafa, ma eseese i vaega sili atu ona faatulaga ma fausia ai se pale sili atu ona matagofie. Lela ma le petioles ua lilofia i filo lanu moana. O le lanu vaivai o laʻau lanu manulele ua tuʻufaʻatasia ma se tupe siliva.

Weddel's Litokarium, poo le Coconut Coconut's street planters.

I totonu o le fale, e leai se ituaiga o lithocarium e fuga.

A aunoa ma se faʻasesega, o mea uma o le lithocariums o solosolo ma e tatau ona faʻaalia i le vavae ese. E le pei o isi pama, e malu ma e faʻapitoa, e le afaina ai le mafaufauga o le avanoa ma e mafai foi ona mafai ona faʻatalanoaina lautele potu laiti. O le faʻataʻitaʻiina o pale crown ma le faʻaleleia o laʻau ua avea ai le lithocarium ma se tasi o faʻamaufaʻailoga sili ona lata mai nei mo ni mea e sili ona itiiti.

Tausia le lithocarium i le fale

E le pei o le tele o isi pama, lithocariums e le manaʻomia se taumalulu mālūlū ma mo le taimi o totoe e leai se manaʻoga mo i latou e fatuina ni "faapitoa" tuutuuga, e pei o: fetuunaiga o le tausiga poʻo le toe faʻaleleia o laau e faʻamalama ai le moli. O le faapalepale i le vevela o le potu o le aoga sili lea o lenei pama. Ae tele taimi e sili atu ona leaga ma e taua tele pe a faʻatau. Lithocariums - o laau pama e taugata ma e seasea lava, e manaomia le maualuga o le vevela, ma i se nofoaga malulu e vave ona latou le maua ai le lalelei o laulaau. O le mea e lelei ai, o le totoina o togalaau o se mea fiafia, ma o le isi e faigofie ona faʻamautu.

Malamalama mo le lithocarium

O lenei mea e masani lava ona maua i ona pama faʻamalamalama, lea e lagona le lelei i le faʻasalalau o moli. Faʻasalaga le susulu o le la e le o se foliga malie, ae o laʻau laititi o lenei matagofie e le mafai ona faapalepale, ma o le paʻu leaga e aafia ai la latou lanu ma le fausaga. I le taumalulu, e le tatau ona fetuunai le moli mo le lithocarium, o le pama e le o matua mataalia i le taimi o le malologa, e masani lava e le tali atu i nai fesuiaiga laiti i le moli. Ae o le faapalepale e puipuia pe a tupu i luga o le windowsill, ae a tuu i totonu, e tatau lava ona faia le faasaʻoga, ma aumaia le ao ile 12 itula.

E sili atu le faʻaalia o lithocariums i luga o sulu i sasaʻe poʻo sisifo poʻo i totonu o fale e foliga tutusa ma i latou i le malosi.

Litocarium Weddel, poʻo le Weddel's Coconut (Lytocaryum weddellianum).

Faʻamafanafana mafanafana

O le tele o le vevela o le potu e fetaui lelei mo lithocariums ma e leai ni tulaga e le masani ai e tatau ona faia mo lenei pama. O lenei laau e fefefe i le pa'ū o le ea i le ea i lalo ifo o le 18 tikeri, o le laʻau sili ona lelei mo ona mea e manatu o se vevela mai le 20 i le 23 tikeri le vevela. Ae ui lava i le maualuga o le tau i le taumafanafana, e lelei lava le faaleleia o lithocariums, ae maise lava pe afai, e tusa ai ma lea, o auala mo le faamamaina e sili atu ona malosi.

O lenei pama e tatau ona puipuia mai faʻataʻitaʻiga, ae e tali atu i le ea, avanoa i le ea fou ma se lanu sili atu ona malosi ma le tuputupu ae tele.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

Lithocariums o ni aloʻau mama e fiafia i uiga o le eleele. Faʻasalaina, faia le mea e faʻamamago ai i luga o le palapala eleele. O le faʻamaluina o le eleele e mafai ona afaina. I le taumalulu, e faʻaitiitia le vaiinu, o le vaeluaga i le va o le faʻamalosia e faʻaleleia i le 1-2 aso pe a faatusatusa i le vaitaimi o le atinaʻe malosi. Mo lenei laau o le pama e mafai ona e faʻaaogaina naʻo le vai malulu. O le fua faatatau o le fafaga e 2-3 taimi i le vaiaso i le taumafanafana ma le afa e pei ona masani ai i le taumalulu.

Afai o le suālaʻau mo lenei alofilima e mafai ona manatu o se tulaga lelei, o lona uiga o le lithocarium faigata mo le malulu o le ea o le tele o faafitauli. O le maualuga o faailoga, o le sili atu ona matagofie ma maloloina o le pama o le ai ai. O le maualuga o le maualuga o le ea mo lenei laau o le pama e 60%. E mafai ona e faʻaleleia le maualuga o le vevela e ala i le faʻapipiʻiina o mea e faʻavasegaina ai le suavai, e faʻaaoga ai le auala e faʻatumu ai le fagu ma laʻau susu poʻo le galu (e aunoa ma le faʻafesoʻotaʻi o le vai i le pito i lalo o le ulo), ma faʻaauau pea ona faʻaleleia. O le pulupuluina o le mea sili ona lelei e sili ona afaina ai le matagofie o laulaau. Mo le suaina, e fautuaina e faʻaaoga vai inu.

E tatau ona e fufulu mama laʻau mai le pefu: e pei o le palm palm, e le fiafia le lithocarium i fesoʻotaʻiga ma laʻau. O se laʻau vaivai, susū ma faiga faʻapitoa, poʻo le faʻalauiloaina o le afi ma le puipuia o eleele e talafeagai lelei. Ae e tatau ona e faia ma le faʻaeteete.

Litocarium Weddel, poʻo le Weddel's Coconut (Lytocaryum weddellianum).

Fafagaina o le lithocarium

O lenei laau o le pama e le lelei le tali atu i le tele o meaʻai ma e manaʻomia le fafagaina lelei. E sili atu le filifilia o faʻalavelave faʻalavelave faʻafefiloi mo pama ma faʻamalosia le fua o le fualaau o fualaau oona i le taimi e tasi i le masina (poʻo le afa o le dose 1 le taimi i le 2 vaiaso). I le autumn ma le taumalulu, e le taofia le laei pito i luga, ae o le fua o le faʻamalolo e faʻaititia i le 2 taimi.

Teuteu lithocarium

Soo se teuteuga mo lenei pama e matautia ma e le manaomia. Faatasi ai ma ni faʻafitauli po o se lalagaina o laulaʻau, e vaʻaia ma le faaeteete le veu, ma tuʻu ai se vaega o le tipi i luga aʻe o le ogalaau.

Lisi o le Lithocarium ma le soʻo

Mo lithocariums, e tatau ai ona filifili le eleele lelei ole fefiloi mai totonu o mea sili ona māmā ma aupito manava. O le vailaʻau oona e tatau ona le faaituau i le gaioiga o le tino. Afai e te faia le eleele, ona faʻafefiloi lea o vaega tutusa o peat, humus, lau lau lauʻeleʻele ma le oneone ma le lua faʻaititia o eleele eletise ma ia mautinoa e faʻaopoopo le malala muʻa i le masini.

Lithocariums latou te le taliaina le totoina lelei o le toto ma ua lafoina le laau i totonu o se koneteina fou pe afai e tatau lava, faatasi ai ma le masani ole 3-4 tausaga, faatapulaa na o le suia o le pito i luga o le masini i punavai uma. E sili atu le faʻapupulaina o le gafatia ina ia mafai ai e le aʻa ona lava le avanoa mo le atinaʻe mo le umi taimi.

Pe a faʻapipiʻi i le pito i lalo o le koneteina, e tatau ona faataatia le maualuga o le alavai.

Litocarium Weddel, poʻo le Weddel's Coconut (Lytocaryum weddellianum).

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi o le lithocarium

O le Lithocarium ua manatu o se togalaau talafeagai. Faatasi ai ma le le faʻaeteete, e na o moli mūmū mūmū o loʻo lamatia i ni pama. E malosi le lotovaivai e taulimaina meaola faalafua e ala i le fufuluina o laulaau, e tatau ona vave amata togafitiga ma iniseti.

Talu ai ona o le vavalalata i laau toto ua aafia, o le lithocarium e mafai ona mafatia mai iniseti iniseti ma mealybugs.

Tetee masani ona tuputupu ae:

  • o foliga vaaia o lanu enaena i laulaau i le maualalo o le manogi o le meaʻai poo le ea vevela;
  • paʻu, paʻu o laulaʻau e le faʻafefeteina;
  • pogisa o lau, lanu suiga i le malulu;
  • lanu samasama o laulaau ma le le lava o le fafagaina, faʻavaivai i le vai malosi poʻo le faʻamago mai le palapala;
  • laulauina o laulaʻau i le tele o le malamalama ma le vevela faʻatasi ma le ea malulu;
  • o foliga vaaia o laulaau ile laulaau i taimi o vevela poʻo vai malosi tele.
Litocarium Weddel, poʻo le Weddel's Coconut (Lytocaryum weddellianum)

Faʻafouina o le lithocarium

E pei o le tele o pama, o le lithocarium e mafai ona faʻalauiloaina na o fatu. Ae o le tau maualuga o nei laau toto e mafua mai i le mea moni e na o fatu fou e mafai ona faʻaaoga e maua ai pama. A o leʻi lūlūina, e tatau ona faʻasusu i se mea e faatupuina ai le tuputupu ae. O le eleele e filifilia le malamalama ma faʻamaʻiina, totoina le laulauina i le loloto o le 1 cm. Ina ia mafai ona tulaʻi pupuʻu, e tatau ona tuʻuina atu ni lauʻeleʻele ma vevela vevela mai le 26 tikeri Celsius faʻatasi ai ma le vevela maualalo, le malamalama sili ona susulu. Ua aveeseina lelei fale mai le vao. O le suaina o pama e tatau ona faia pe a uma ona fausia le lautusi muamua. E lava ni pusa tetele e iai le diamita o le 10-12 cm e vave filifilia mo laau laiti.