O le togalaau

Vaega o le totoina o pateta: sauniuniga ma totoina

O le mea sese autu o le amataina o faifaatoaga pe a totoina pateta o mea uma e le 'aina e tatau ona totō ma maua se fualaau aina. O le toʻatele e faia. Ma i le tautoulu latou te taufaamatau ai o latou lima pe afai e toesea le seleselega po o le siʻosiʻomaga e leai se mea e teli ai. O le mea sese lona lua o le totoina o se paluga eseese. O nisi vao e lanu meamata, ae o isi ua mamago ina ua le mafai ona iloa le mea o iai le vao. Ae o le mea pito sili ona tiga o le masetaina pateta mai le tasi pateta e oʻo ina matagofie, ma i le salati nai lo pusa e leai ni mea e pala. O isi fatu, i le isi itu, i le sua e pei o le lanumoana lanumoana, ma o le manogi e leai ni manogi ei ai se taimi ese.

O le maua o se fualaʻau maualuga o se uiga sili ona lelei e faalagolago i le faʻamoemoe o le pateta. Mo ituaiga taitasi o oloa gaosi o ona lava ituaiga e fafagaina. Fatu pateta.

  • Mai se fatu leaga e le o faamoemoeina se ituaiga lelei
  • Vaʻaiga o le patato
  • Faʻaleleia e le tagata lava ia meaʻai fatu
  • Faatauina mai o mea totō
  • Sauniaina o fatu pateta mo le totoina
  • Taimi o le totoina o patato tuber
  • Metotia ma fuafuaga mo le totoina o pateta

Mai se fatu leaga e le o faamoemoeina se ituaiga lelei

O lenei lauga tuai ma le faapuupuu e tali uma ai fesili o le amataina o fai togalaau ma i le taimi lava e tasi e faamamaina ai i latou i mea sese i le totoina o pateta. O le maua o se fualaʻau maualuga o se uiga sili ona lelei e faʻalagolago i le faʻamoemoe o le pateta: mo salakeke, vine, paluga pateta, soupeti ma le borsch. Mo ituaiga uma o oloa gaosi, o ona lava ituaiga o loʻo atiaʻe, lea e vaevaeina i ni vaega eseese o vaitau i taimi o mafanafana.

Vaʻaiga o le patato

E vaevaeina le patatoes i le umi o le vaitau tuputupu ae:

  • i le vave, faia le fua i le 80-90 aso;
  • vave vave, maua le seleselega tuber i le 100-115 aso;
  • alalaʻau, o lona fua e maua ai se vaitaimi e 115-125 aso;
  • i le leva o le taimi, faatasi ai ma se vaitau tuputupu ae i le 125-140 aso;
  • mulimuli ane, o le faʻavaeina o se fua o fatuga e sili atu i le 140 aso.

O le umi o le taimi mafanafana e fuafua ai le vaega o ituaiga o pateta, e sili ona lelei i totonu o le nofoaga. E leai se lagona e tupu ai le tuai o pateta i vaega o le taimi mafanafana e tumau i le 2-4 masina. Ae o le vaevaeina i ni vaega e le foia ai faafitauli o le lelei o le seleselega ma lona faaaogaina mo le sauniuniga o ipu eseese. I totonu o vaega taʻitasi, e tuʻuina atu le faamuamua i ituaiga eseese e eseese i le tamaoaiga (tofo, masini masini, lanu o le tino) ma uiga o meaola (fua, tausia o le lelei, foliga toto, tetee i meaola faalafua ma faamaʻi, ma isi). O ituaiga taitasi e tutusa lelei ma fatuga (fatu, laulaau, fugalaau, ma isi mea), e tusa ai ma le mea e mafai ona vavaeese ese ituaiga ma ese le eseese.

E sili atu i le 2000 ituaiga pateta na gaosia i le Russian Federation ma le CIS, ae e tusa ma le 200 ituaiga o vailaʻau ma hybrids o loʻo faʻaaogaina ma le faʻaaogaina i togalaau. E leai lava se eseesega lautele e le faʻalagolago i tulaga fesuiaiga ma eleele. Ma o le taimi atoa mafanafana e faʻatasi ma lau pateta fou i totonu o le togalaau na totōina ai ituaiga faʻatoʻaga e lua ma uiga o le tamaoaiga o loʻo manaʻomia i vaitau eseese (vave ile vaitaimi, ma isi).

A e faʻatau le pateta, e tatau ona e mulimulitaʻi i ni tulafono. O se tasi oi latou e le o le faatauina mai o mea mai tagata faatau. Paʻu fatu pateta.

Faʻaleleia e le tagata lava ia meaʻai fatu

O le au fai togalaau masani e masani ona taʻalo a latou lava fatu. I le mauaina o tomai faapitoa ma le poto masani, e maua e tagata e gaosia fatu fatu pe a selesele pateta. Ina ia aloese mai le raznosortitsy e tatau lava ona faia se kopi. Afai, mo mafuaaga eseese, e le i faataunuuina, o laʻau masani e sili ona masani ai, o loʻo iloa i luga o le moega, o laʻau e totoe i autafa o le lua. E amata le seleselega i nei vao. Fatuga o fatu (e tutusa lelei, e le sili atu nai lo fuamoa moa, matua ola maloloina e aunoa ma ni mai fafo e ala i faamai, meaola faalafua, e aunoa ma ni manuʻa na maua i le taimi o le tausiga ma le faamamaina) e vave aveeseina mai le faamoega.

Suʻega filifilia ua vave tuʻuina atu mo le faʻamago ma le filifiliga mulimuli mo le teuina seia oʻo i le tautotogo. E mafai ona e fuafua muamua le aofaʻi o mea totō e manaʻomia. E masani lava i le 1 sq. 5-7 fua o pateta ma le mamafa o le mamafa o le 50 i le 70, o nisi taimi 90-100 g, ua totoina i sikuea mita. A maeʻa le seleseleina o le fatu, latou te amata ona maeʻa le seleselega. I le le mafai ona tuʻuina le fanua ae le fafagaina meaola faalafua, latou te aveesea pateta uma mai le moega o le fanua, e aofia ai mea laiti ma maʻi, faapea foi ma luga. Soifua maloloina i luga o le faapalagaina, ma le tagata maʻi ua susunuina, toe faafoi atu le palu i le fanua. Pe a faʻamoemoe le moega ua faʻamoemoeina mo le pateta, latou te amataina sauniuniga o le tau o le eleele.

Faamolemole ia matau o le faagasologa o le totoina o pateta mai fatu o loo faamatalaina i le tusitusiga Growing Potatoes mai Fatu.

Faatauina mai o mea totō

O tagata amataina i le togalaau e masani ona faatauina mai le tausaga muamua o le totoina o mea. A e faʻatau, e tatau ona e mulimulitai i le tele o tulafono.

  • Aua nei faʻatau mea mai tagata faʻatau.
  • Taumafai na o mea totō e totoina ai fatu mo faʻatoʻaga fatu.
  • O faʻatau taitasi e faʻatasi ma se faʻamatalaga puupuu o le ituaiga (fesili i le tagata faʻatau mo lea mea).

O le faʻamatalaga e tatau ona taʻu mai ai le vaega ma le igoa o le ituaiga pateta, o le itulagi (itulagi) o le faʻatoʻaga. Aso faʻatulagaina o le totōina ile laufanua lauʻeleʻele, le umi ole vaitau tuputupu aʻe, galueaina. Faʻaalia uiga o pipi i taimi o togafitiga vevela. Faʻafitauli i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Tausia le lelei. Afai e leai, aua le lamatia le faatauina o fatu. E mafai ona faʻaseseina oe.

I le i ai o le tagata faʻatau, ia faʻamalamalama le lelei o le mea na faʻatau ma lona talafeagai i le faʻamatalaga tusitusia. Siaki le laugatasia o le mea na faʻatauina, o le tele o le pateta (faatasi ai ma moa moa). O le lanu o fafo o le pele, o le foliga o le pusa. O le tulaga masani o le ocelli, o latou lapopoa, foliga (lautele, lautele, afaina, tasi, i vaega). A leai, o le a faʻatau sau faʻataʻitaʻiga.

Totoina ma le asiasiga o fatu

I le fale, o le faatauina mai o pateta e totoina i se suesuega maeʻa pe a uma le fufulu muamua mai palapala (pe a tatau ai). I suesuega, o gasegase ua afaina, faaleagaina ma eseese i foliga vaaia (faataamilosaga, lapotopoto), o le lanu o le tino (paʻepaʻe, piniki, samasama) lanumoana, mumu, ma isi) ua vave ona teena. O fualaau o le pateta maloloina e fuaina i totonu o le (30-50 g), ala (50-80 g) ma lautele (sili atu ma le 80 g). O vaega mamafa taʻitasi i le lumanaʻi o le a sili atu ona faʻaleleia fatuga, o lona lava vave atinae, ma o le a faafaigofieina le tausia o togalaau ma a latou togafitiga. E le gata i lea, e mafai ona vaevaeina fatu tetele i ni nai vaega ao le i totoina.

Sauniaina o fatu pateta mo le totoina

Faʻalagolago i le tulaga o le pateta (fatu loloto, mata moe, pe o le va o mata e tupu aʻe, ae faʻamaeʻaina, ma isi mea), o le totoina o mea totino e faʻapitoa i sauniuniga mo le totoina ile eleele. O le moe i luga o tubers e faaosofia pe fagua i ni auala eseese. Vaʻai mata mata lanumeamata. O le sauniuniga o mea totō e mafai ona faʻaitiitia ai le taimi o le totoina o gaosiga i le taimi o le totoina, ma, o le mea lea, ia maua ai se fua muamua.

O le sauniuniga o mea totō e mafai ona faʻaitiitia ai le taimi o le totoina o gaosiga i le taimi o le totoina, ma, o le mea lea, ia maua ai se fua muamua. Germinated fatu pateta.

Malamalama malamalama

Faʻasalaga mata matala, o loʻo faʻapotoina fatu, o loʻo taua foi o le vevela malamalama. O laʻau pipi na saunia i luga o faʻamalama, i totonu o pusa manino, i pusa vine i le 1 'eleʻele i lalo ifo o le malamalama 20-30 aso ao le i totoina. Faʻasolosolo, e faʻamamaina le kulumu ma fuli. O le vevela i totonu o le potu e tausia i totonu + 12 ... + 17 ° C. O tubers e saunia e tatau ona i ai le faʻatoagaina o togalaau. E le mafai ona faʻaaogaina e fai ma meaai.

Totoina gaosiga

Afai e tatau ai, o le malamalama o le faʻamautuina o pateta ua faʻapipiʻiina ma le togafitiga o tubers e maua ai vaifofo ma vailaʻau faʻamaʻi e faʻafefeteina ai le tuputupu ae o mata ma puipuia mai faʻamaʻi faʻamaʻi. I luga o eleele palapala, e sili atu ona lelei le totoina o tubers e faʻaopoopoina i meaʻai. Faʻatinoga o loʻo faia i vaifofo eseese. O faifaatoaga uma ei ai ana lava metotia faʻamaonia o le saunia o mea mo le totoina ma masani ona faʻaaogaina. O loʻo tuʻuina atu i le tusiga ni ituaiga o fofo mo tagata e amataina le togalaau ma e le o se faʻamatalaga mo le faʻaaoga tatau.

1 auala. E tusa ma le 4-6 vaiaso aʻo lei totoina, e faʻafefete le fatu pateta mo le 20-30 minute i totonu o se vai vevela. I le mea e le tatau ai ona faʻataunuʻu ma le faʻatulagaga, pe a saunia ni fofo o le tele o vaega, e fautuaina e faʻaaoga le fomaʻi faʻapitoa o fugalaʻau crystallin, vuksal, lea e aofia ai le faʻaopoopoga i mea taumafa autu 8 microelements. 20-25 g o le fualaʻau ma le 1-2 teaspoons o le biomlobin le tuputupu ae o le tuputupu ae o mata ua solo i le 10 l o le vai. Totoga o le pateta ua gaosia i pusa i le 1 poo le 2 laulau. O pusa e ave i totonu o se potu pogisa mo le 2 vaiaso, ma le vevela o + 12 ... + 17 ° С. A maeʻa le lanu pogisa o le germination, pusa po o isi koneteina e iai ni fatu e faʻaalia mo le faʻaogaina o fanua.

2 ala. Afai e maua mai fatu tubers i totonu o le mea na faatauina mai, ona faʻapipiʻiina lea o kulupu uma (laʻititi, medium, large tubers) i se vaifofo e aofia ai sauniuniga e faʻateleina ai le germination o mata, faʻapipiʻiina o aʻa ma aʻafiaga e puipuia mai faʻamaʻi faʻamaʻi ma siama. 20-25 g o le fugalaau faʻapitoa e faʻafefeteina i le 10 l o le vai, 50-100 g o le fafie, 5 g o le copper sulphate ma le pine o le potassium (temporarily) (1-2 g). Bioglobin, rootin ma trichodermin (biofungicide) e faaopoopo i le fofo. O le faʻafefiloi e faʻafefiloi lelei. O suātini e felafolafoaʻi pe tuʻu ifo mo le 2-4 minute i pusa fofo sauniuni ma pateta. I le va o le 10-20 aso e sosoo ai, e suʻe ai fatu i le fofo sauniuni i le mavae o le 1-3 aso. Ma, faatasi ai ma le lava o atinae ma le lanuina o mata i luga o fatu, ua totoina i le eleele.

Faʻatasia le tuputupu ae o mata i le faʻaleleia o fanua. Germinated fatu pateta.

Paʻu o le aʻa o aʻa i luga o tupu

O nisi tagata fai togalaau e sili atu le totoina o fatu i le matala o le eleele ma se aʻa o aʻa i luga o le totogo. O lenei metotia e faʻatele ai le saoasaoa, mana ma numera o tubers i le lumanaʻi i luga o stoeta pateta. O le sauniuniga o fatu e faia i totonu o koneteina ma le susu susu e aunoa ma se avanoa i le malamalama. O se vaega o meaʻai o le coniferous, sawdust, e sasaa ai le peat i se laulau 2-3 cm i le pito i lalo o le palasitino poʻo ni atigipusa laupapa o loʻo ufiufi i se ata. E lava le faʻamamaina i se vaifofo vaifofo e saunia e tusa ai ma le auala ua taua i luga. E mafai ona e saunia fofo e faʻaaoga ai teaseti e 10 o le vai, 3 teaspoons o le nitrophosphate, Urea, poʻo le fugalaau oona. E le mafai ona sili atu le faʻamoemoe i le mafaufau. O le puipuiga mai faʻamaʻi faʻatoʻilaloina e faʻamaʻi faʻamaʻi, planriz, trichodermin ma isi meaola e ola ai le eleele, le soifua maloloina o le tagata ma meaola i totonu o aiga e faaopoopo i le vaifofo vai. O faʻapipiʻi totogo e faʻapipiʻiina i luga o le palapala faʻafefete. O laina mulimuli ane e vaeluaina, e pei o le muamua. O le laina pito i luga e tatau ona ufiufi i le afaina. Moisturize le meaʻai ina ua mavae le 4-6 aso. Ina ia puipuia le susu, o pusa e ufiufi i se ata tifaga ma faʻapipiʻi i totonu o potu e aunoa ma se avanoa i le malamalama. Faatasi ai ma lenei metotia o le sauniuniga, ua faataatia ai fatu pateta mo le totoina i le taimi lava lea ao lei totoina i le eleele, o le vevela i le ogatotonu o le 10-15 cm e latalata i le vevela o le meaola (i totonu + 8 ... + 12 ° C). Faʻapipiʻi aʻa e tupu mai i le 7-10 aso. I le oʻo atu i le aʻa o le 1-2 cm, e vave ona totō le fatu. O vavalaʻau ma mata tulimanu ua sauni mo le totoina ile 1.5-2.0 vaiaso.

Taimi o le totoina o patato tuber

E le lelei le vaʻaiga o le totoina o pateta i le lauʻeleʻele avanoa i se aso patino. O le tau e faalagolago i le tele o mea, ma i luga o le tele o tausaga, o le eseesega i le tupu mai o le tau malulu e leai se kiona e mafai ona eseese lautele (10-30 aso).
O le mea lea, i itu eseese, o le totoina o pateta e amata:

  • i luga o le amataga o se vaitau e leai se timuga e le o le timu e iloa ai le itulagi. E masani ona faʻaalia i kalena, lipotia i luga o televise televise, ma isi.
  • I le taimi e leai se malulu, o le totoina o tubers e faia pe a vevela le palapala i se laulau 10-12 cm i le 5 + + 7 ° C, ma mo le le totoina + 8 ... + 10 ° C, e le maualalo ifo le malulu o le ea nai lo le 10 ° C. O le totōina ma le totoina o mea totō e vave faʻavave le seleselega ile 1.5-2.0 vaiaso.

I le malulu o le ea o + 10 ... + 12 ° С, patipati pateta i le 20-25 aso. A oʻo i le maualuga o le vevela i le + 18 ° C - i le 12-13 aso. O laau talavou e mafai ona tatalia se faʻaitiitia puupuu ile taimi ole vevela o le ea ile -1.5ºС. O le faʻaitiitia o le vevela o le palapala i le -1.0 ° C e mafua ai le oti o fatu. O le mea lea o le faaiuga: o vave tulaʻi mai e le aoga. Latou te faatuai le tupu mai o fualaau mo le 30 aso. O le faʻavaeina o le maualuga o le maualuga e amata i le + 11 ° C. I le vaitau o le tuputupu ae, o le maualuga o le vevela o le eleele mo le tuputupu ae tele o le pateta o le + 16 ... + 19 ° С. Maualuga maualuga o latou atinaʻe. Paʻu ile lauʻeleʻele i le afiafi e faʻafefete ma mulumuli.

O le totōina o fatu pateta e fai i auala eseese, e faalagolago ile ituaiga o palapala.

Metotia ma fuafuaga mo le totoina o pateta

Faʻalagolago i le ituaiga o palapala, tulaga o le tau, o le totoina o fatu pateta e faia i auala eseese.

O auala sili ona taatele 3:

  • lamolemole i pu ma mea faapipii (faigofie ma faalua),
  • selu faatasi ma le faateleina o le eleele palapala,
  • vaʻavaʻa i nofoaga matutu.

Aʻo leʻi amataina le totoina o pateta maualuga, ia faitau faʻasalalauga lautele mo le totoina o tekonolosi meaʻai (laulau).

  • Faatasi ai ma le vavaeeseina o le tele o le pateta mai le mamao mamao, e mafai ona latou fesuisuiaʻi, ae le sili atu i le 3-5 cm. O ituaiga uma e totoina seia maeʻa le eleele atoa ma tumutumu pito i luga e tatau ona mulimulu.
  • Faʻamasinoga mo le faʻamalosia o moli e masani lava ona i ai mai le itu i matu i saute.
  • Faatasi ai ma soo se metotia o le totoina, e tatau ona faatumauina le mamao i le va o laina ma tubers i se laina, fautuaina mo vaega eseese o pateta.
  • Ia tausia pea le loloto o le totoina, lea e faalagolago i ituaiga o palapala,
  • O le faʻamaʻiina e mafai ona talia naʻo se auala patino e totō ai ma pe a totoina faʻatau mea laiti.

Faʻatekonolosi faʻapitoa mo le totoina o le pateta o le pateta.

Uluaʻi fua o pateta pateta:

  • Le mamao i le va o laina, pito i luga 45-50 cm
  • Le mamao i le va o fatu i se laina o le 25-30 cm
  • Toto toto totoina:
    • eleele mama, 10-12 cm
    • mamafa mamafa, 8-10 cm
    • mamafa mamafa 4-5 cm

Vaitaʻaga o le popo o le vaitau o vaitau:

  • Le mamao i le va o laina, pito i luga 50-60 cm
  • Le mamao i le va o fatu i se laina 30-35 cm
  • Toto toto totoina:
    • eleele mama 10-12 cm
    • mamafa loma 08-10 cm
    • mamafa mamafa 04-05 cm

O le umi o le taumafa o le pateta:

  • O le mamao i le va o laina, faʻaogaina 60-70 cm
  • Le mamao i le va o fatu i se laina o 35-40 cm
  • Toto toto totoina:
    • eleele mama 10-12 cm
    • mamafa loma 08-10 cm
    • mamafa mamafa 04-05 cm

Sprores pateta.

Totoina pateta i luga o se laufanua lamolemole

I luga o eleele o loʻo totoina e lava le suavai-manava ma manava, e mafai ona e totoina pateta saʻo i totonu o pupu poʻo uʻu. O le lua ua eliina le 8-12 cm le loloto i se laina laina 50-70 cm. Faatasi ai ma lenei metotia o le totoina, e mafai ona faʻaaoga nisi polokalama.

Auala eletise faʻatasi ai ma le vaʻa tutusa laina i luga o le saite.

Faʻamau faʻalua mai laina e lua.O le mamao i le va o laina i totonu o le lipine e 40 cm, ma i le va o lipine e 80-90 cm. I le laina, e totoina fatu i le 30-40 cm e faʻaaoga ai le siakiina o fatu i laina ole lipine. O se fuafuaga manaia o le fausiaina o le suavai o loʻo faia i totonu o le faʻamau i le va o laina, ma o le eleele mai le laina-laina e faʻaaogaina mo le tumutumu. E taʻitaʻia le mauga ile 8-10 aso ma vao leaga e leai se taimi e tupu ai. O vao ma isi mea otaota e lafo i totonu o vaʻavaʻa lautele, ma faaopoopo faʻamaʻi i le tautoulu. Latou te le eliina le palapala, ae le gata i le loloto o le 10-15 cm. O le tausaga e sosoo ai, o lenei laina vavalalata e avea ma laina autu lua-laina. I le tulaga o le faʻamaumauga o le tausaga talu ai, o loʻo i ai se lautele lautele.

I luga o se laufanua mafolafola, e faigofie ona faʻaoga se faʻafanua faʻapitoa e tulaʻi ai. E sili ona talafeagai mo le totoina o le tuai ma ituaiga o pateta.

Potato Combs

I luga o se laufanua, e 15-20 cm le maualuga o laʻau e faia i se taʻavale. O le va o le 50-70 cm o loʻo i le va o tulimanu. E seasea lava, o le totoina o pateta o le a sili atu ona solo i vao vao. I luga o tumutumu ia faia ni pu e totō ai tubers. O lenei metotia o le totōina e fautuaina i itulagi ma le lava lelei o le natura ma i nofoaga e maualuga ai le vai. E le gata i lea, e fautuaina foi i eleele mamafa, talu ai ona o lemu lemu ma malulu i lalo. O le gasegase e umi atu i luga o laʻau, lea e faʻaleleia ai le fesuiaiga o le ea, lea e fesoasoani i le faʻaleleia atili o le faʻapipiʻi.

I le ala! I aso tuai ma le taimi nei, i le tele o nuʻu ma nuʻu i le taimi o le fatuina o fatu, e faʻaleleia le fesuiaiga o le ea e ala i le tosoina o le palapala ma se masini poʻo se naifi. O meafaigaluega e pipii i luga i luga i luga i le itu i tafatafa ane o le vao, faʻagasolo laʻitiiti ina ia le faʻaleagaina ai le stolons.

Faʻatoʻa Toto

I nofoaga laugatasi ma i luga o le lapalapa o eleele, e sili atu ona lelei le totoina o pateta i vaimea. Faatasi ai ma lenei metotia, o le itiiti ifo o le susu e leiloa i totonu o laau; o le tele o le faasūsū e mafai ona faaitiitia. Ole lua e loloto ile loloto ile 2-3 cm le loloto, e fautuaina mo le totoina o fatu. Ulutala pito i luga ma se palapala palapala, e le maualuga atu nai lo le pito o le fagu. Faatasi ai ma lenei metotia o le galueaina, e tatau ona mulumulu le palapala seia oʻo ina uma ona lilo le palapala i luga.

Auiliiliga e uiga i le galueaina o faatoaga pateta ua tusia i le tusiga: Vaega o le totoina o pateta: tekinolosi tau faatoʻaga.

Isi auala e totoina ai pateta

I le faaopoopo atu i le tulaga masani, o le aufaatoaga o aso nei e ofoina atu se fuainumera tele o metotia muamua o le totoina e fesoasoani e aveese ai se pateta atoatoa mai se vaega laitiiti: i lalo o se ata uliuli, i lalo o vaovao, vaovao, pusa, pusa, ato, pakete, i pusa, ma isi.