O le togalaau

Matou te tupu fugalaau

Leleti o se oloa taua tele ma fofo. O ona aʻa ma laʻau o loʻo i ai le amino acids asparagine, tyrosine, carotene, acidic nicotinic, o elemene, o suauu taua (i aʻa e tutupu i le 10, i laulaau e oʻo i le 30 mg /%). O vaega uma o le laau e faaosofia ai le manaʻo. Leleti e mauoa i vitamini - o mea ia B vitamini (thiamine, riboflavine), vitamini K, E, provitamin A ma le acid ascorbic. I le faaopoopo atu i minerale, seleni e aofia ai le glycoside, choline, polotini, ma isi. Apiol e maua ai se tofo faapitoa i seleni. I se tulaga aoao, afai ei ai lau lava togalaau, o le a le avea ma se agasala le tupu aʻe le seleni. O mealilo uma o lona gaosiga o loʻo i lenei tusiga.

Seleti i le togalaau.

Celery (lat. Apium) o se fualaau aina fualaau aina a le aiga faʻalialia. E tusa ma le 20 ituaiga na tufatufa i konetineta uma. O le Celery aupito sili ona lauiloa e faʻapitoa (faʻaleleia) (Apium Graveolens) - o se vaomatua e oʻo i le 1 mita le maualuga. I le tausaga muamua e fai ai se rosette o laulaʻau ma aʻa laau, i le lua tausaga na fuga ai le laau.

Sapalai o le eleele mo le seleni

Faʻapipiʻiina i le selesele fatu e ala i le totoina saʻo i le palapala poʻo fualaau. O tagata sili ona lelei e muamua atu o le kāpeti, kukama, pateta.

O le faiga o le Peraimeri e aofia ai le paʻu ma le loloto o le suaina. A maeʻa le seleseleina o muamua muamua i le taumafanafana ma le tautoulu, o le eleele e togafitia i se auala faaleleia pe vaʻaia foi le vaʻa. E aofia ai le lua paʻu ma le autu o le suaina i le loloto o le 27-30 cm.

E faʻaopoopoina faʻasusu faʻamaʻi ma minerale mo le suotosina. Pe a tupu aʻe aʻa seleni, e faʻaaogaina fugalaʻau i lalo o le aganuu muamua. O le fualaau o le vevela, fuluʻi ma fugalaau faʻasusu e 100-120 kg / ha. O togafitiga o le tautotogo e aofia ai le vevesi, lafoaʻi ma le totoina o togalaau faʻatasi ma le taʻavale tutusa.

Lauina o seleselega mo fatu

O fatu laiti o lenei aganuu e le o aofia i totonu o le eleele, talu ai ona o latou ola i le malamalama, ua na o sina mea itiiti lava ua lolomi i luga. Malosiaga ma seleni e ufiufi i tioata poo afifi palasiti ma tuʻu i se nofoaga mafanafana (20-25 ° C).

E totogo lemu le Seleti: o pine e tulaʻi i le 10-20 aso. I lenei taimi uma, e tatau ona susu pea le eleele, pe faʻapipiʻiina pe faʻafeinu i totonu o se pani.

A maeʻa le faʻaleleia o falesa, ona tuu lea o le koneteina i se nofoaga malulu (14-16 ° C). Pe a lua pe tolu laulaau, o le a vevela pe totogo foi laau toto, toto i pusa i se mamao e 4-5 cm.

O fualaau launiu e faʻafeinu pe a tatau ai ma fafagaina i fualaau faʻapitoa.

Totoina o laau i luga o le eleele

O fatu o le Celery e totoina i fanua tatala i le afa lona lua o Me. O lenei aganuu e matua malulu, e mafai e laau toto ona tatalia gutu i -5 ° C. Ae peitaʻi, o le malulu o le weather i Me (lalo ifo o le 10 ° C) e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻavae i le tausaga muamua o le olaga (celery - biennial). Ona le maua ai lea o ni petioles lelei, e oo lava foi i le totoina o togalaau. O le maualuga o le taumafanafana mo le tuputupu ae ma le atinaeina o le seleni e 18-22 ° C.

O lenei aganuu e fiafia i le eleele, malamalama, lafoaʻi ma lafulemu ma le le mautonu pe fai sina tali. O le mea sili ona lelei muamua o le kapisi, tamato, leki, kukama ma pateta. E le mafai ona e totoina le seleni i luga o moega lea o loʻo tupu ai isi laau faʻamalosi i luma o lenei mea: kāloti, pasesa, parsnip, dill.

O le eleele ua saunia i le tautoulu: eli i le loloto o le 20-30 cm, faaopoopo 3-4 kilokalama o le humus poo le faapalaga ma le 20-30 g o le superphosphate double i le 1 sikuea. m, ma i le tautotogo - 30-40 g o le faʻaaogaina o minerale faʻapitoa.

O fatu o le Celery e totoina i se mamao e tusa ma le 10 cm ma vavae 40-50 cm.

Green seleri.

Faʻasologa Falesa

Faʻasa

O le Seleti o se aganuʻu malie, ma e tatau ona masani ma tele (e oo i le 5 lita i le 1 sq. M). O le lalolagi faataamilo e matala ma vele.

Thinning

A o tuputupu ae le totoina, vevela, aveese laau vaivai. O le mamao mulimuli i le va o laau e tatau ona 15-20 cm mo laʻau ma petiole seleri ma 25-40 cm (fuafua i le ituaiga) mo aʻa.

Laʻei pito sili

Latou te fafaga faalua i le vaitau: lua vaiaso talu ona tulaʻi ma tolu vaiaso mulimuli ane. I luga o laei pito i luga o le seleni, e tatau ona ola le potassium, ma laʻau - nitrogen ma le potassium i le tutusa tutusa.

Laʻau seleni seleni

E seleseleina le seleni a Petiole. Mo le faia o lenei mea, o le petiles e totogo i le palapala 2-3 vaiaso aʻo leʻi seleseleina. O se taunuuga, e le gata ina mama le petioles, ae sili atu ona leaga, o le ita e aluese.

Seleseleina

E selesele le seleni lanumeamata lanumeamata pe a manaʻomia. I le tautoulu, aʻo leʻi faʻamaisa, ua matua vavae ese, mago pe mago. E amata ona seleseleina le seleselega Petiole ia Setema. O aʻa e totoina i le amataga muamua, e amata ia Setema, ma ia Oketopa atoa. Ua vaeluaina laʻau, ma o fatu e teuina i le vevela o le 2-5 ° C.

E mafai ona totō ni fatu laau i totonu o pusa ma ola ai lauusiusi i le taimi atoa o le taumalulu.

Maʻi ma meaʻai

O le kalesi e aafia i faʻamaʻi pipisi e mafua mai i gaʻo, siama ma siama, aemaise lava i le tausaga muamua o aganuu, faʻapea foi i le taimi e teuina ai.

O le lalagaina o laulaau seleni e sili ona taatele. Lanu samasama-enaena e aliali i luga o lau. O mea afaina e faʻapogisa ma ufitia i le uʻamea-lanu enaena. O lenei faʻamaʻi e faʻasalalauina e fatu, o le mea lea, e fautuaina e tuʻuina i totonu o se vai mafanafana (1: 300), faʻatofu i le fofo mo le 30 minute ona tuʻu lea mo le tolu itula i le vevela o le potu i lalo o le vevela.

O le umi o le pala e afaina ai laulaau seleni ma petioles. Muamua, e foliga mai lanu enaena, ona faʻapipiʻi ai lea o tino lanu uliuli i vaega ua aafia. O le maliega o le taumalulu i luga o vaega oti o laau totõ e faʻaliliuina e fatu. O loʻo iai le faʻamaʻi i luga o laau totō i le taimi o fatuga. E fautuaina e fufuluina laau laiti faatasi ai ma se vaifofo o le sulfate copper (0.5 kilokalama o le sulfate amea o le a faataapeina i le 100 l o le vai, o le vaifofo ua faʻaseseina i le suauu). O le Celery e sosolo i le malulu o le tau ma toe fai pe a maea le 2-3 vaiaso. E le tatau ona suʻeina laau matutua.

E foliga mai o le pala e le minoi e foliga mai o se maʻi mumu lanu enaena i laulaau seleni. O lenei faʻamaʻi e taatele i le maualuga o le maualuga o le timuga, ma e aliali mai foʻi ma se vaʻa mafiafia. E tatau ona aveese otaota mama ma faamama lelei le nofoaga.

I le taimi o le teuina, o aʻa o seleni e afaina i le pala. I le puipuia o le salalau o ituaiga meaola ninii, e tatau ai ona faʻamalosi le faleoloa ma tausia le vevela pe tusa o le 0.5 ° C.

O leisilesi o nisi taimi e afaina ai i se uʻamea. O ona laʻau e faʻaaogaina i aʻa, o le mea lea latou te faʻaleagaina ai i taimi o teuina. Pe a oʻo mai lenei meaola, o le a vavaeina laʻau talavou i le pefu o le hexachloran.

Mea aoga o seleni

O mea aoga o seleni e le mafai ona fuafuaina. Leleti faʻagasolo malie le faagasologa o le soifuaga, talu ai o se seti tulaga ese o protein, vitamini, meaola ma minerale o loʻo i totonu o loʻo faʻamautinoaina le mautu o sela o le tino.

Lele Root

Leleti e faʻamafanafana meatotino - o le seleni e faʻaaogaina e togafitia ai faʻalavelave faʻalavelave e mafua mai i le gaioiga. O le suauu taua i totonu o aʻa ma aʻa o seleni, e faaosofia ai le puleaina o le sua oona. Lelesa ua aofia i le lisi o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. E faʻaleleia ai le masima masima, ma e sili ona fautuaina mo tagata matutua.

O sauniuni a le Celela e faʻaaogaina e faʻatonutonuina ai le gaioiga o le ate ma fatugaʻo, ma faʻaleleia ai galuega tau feusuaiga. E faʻaaogaina foi e pei o fualaau momoe, faʻamaʻi, faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi, vailaau mo meaʻai, mo le puipuia o le atherosclerosis, faʻamautuina o le metabolism, e pei o le anti-allergic. E faʻaaogaina le suamalie Celeri e togafitia ai urolithiasis, pe a fai o gasegase gastrointestinal, o se fofo mo allergies, diathesis, urticaria, ma isi.

O le faʻaauau ona faʻaaogaina o le seleni suamalie e faʻamamaina ai le toto ma fesoasoani e faʻateʻaina le tele o faʻamaʻi paʻu (mo le sili atu le aoga, e fautuaina e faʻafefiloi le sua seleni i falaoa ma meaʻai suamalie). Afai e pasi lau seleni suamalie e ala i se suʻi meaʻai ma faʻafefiloi i le tutusa tutusa ma le pata uamea, o le ae maua se vailaau e mafai ona faʻamalolo ai manua, gaʻo, mumu ma afi.

E te ola lauulu i lau eria? Faasoa atu lou poto masani i faʻamatalaga i luga o le tusiga poo le matou Fono.