Laʻau

Taka

Takka (Tassa) o se vao vavalalata na oʻo mai ia i matou mai Asia i Saute ma sisifo o Aferika. O lenei laau e le mafaamatalaina e mafai ona tupu ma atiina ae i lalo o tulaga eseese. E le fefe o ia e lua avanoa mo le tuputupu ae, ma paolo: savannas, thickets, forests. E mafai ona maua takka i luga o mauga ma luga o le sami.

O fugalaau rhizomes o le Fugalaau o loʻo faʻatusalia e se faiga faʻapitoa o le atinaʻe. O le eletise o le laau o loʻo faʻatusalia e laʻau lanu lanu lapopoa lapoa o loʻo i luga o petioles o loʻo i luga, o loʻo i ai se lipine puʻe. O se ituaiga fugalaau e sili ona tele, o lona maualuga e mafai ona ese mai le 40 i le 100 cm. Ae o loʻo i ai ituaiga mea e tutusa ma i latou e ola e oʻo i le 3 m. I luga o vaega laiti o le taʻaloga, e mafai ona e vaʻavaʻai i se lauulu lauulu, lea e faasolosolo ina mou atu i le tuputupu ae o le laau.

O le faʻamuamua o le laau o loʻo tuʻuina atu i le lanu matagofie ma le fausaga o le fugalaau. Faʻagasolo faʻamau mai lalo o laulaʻau lapopoa, o loʻo i ai ni faamalu e 6-10 fugalaau i luga o le moto. O nisi o ituaiga meaola e umi lava. O ia laau toto e maua ai fua - vine. Masalo o le fua o se atigipusa, ae o se vaega lenei o le mea totino. O lenei laau e tele fatu mo le faʻaleleia.

Aiga Tausi

Nofoaga ma moli

E tatau ona teuina le Takka i totonu o potu malulu i totonu o le fale, puipui mai le susulu o le la. Ina ia faia lenei mea, e sili atu ona lelei le filifilia o pupuni e faasaga i sasaʻe ma sisifo.

Lulu

Talu ai ona o le takka o se fale vevela, e tatau ona tausia le pulega o le vevela tusa ai. I le vaitau o le taumafanafana, e le tatau ona vavae ese le vevela mai faailoga o + 18-30 tikeri. I le amataga o le autumn ma le tau atoa o le taumalulu-tautotogo, e tatau ona faaitiitia le vevela i +20 tikeri ma tausia i lenei tapulaʻa. O le mea autu o le aloese mai le faʻaitiitia i lalo ifo o le 18 tikeri. O le fugalaau e fiafia i le ea fou, ae i le taimi lava e tasi e le gafatia ai aʻafiaga o faʻataʻitaʻiga.

Faʻamamaga o le ea

I lenei itu, o le taʻaloga e fai si laʻititi. E mafai ona leaga le fale laau i fale inu vevela, o lea e tatau ai ona susu i taimi uma i auala eseese. O le fufuluina o le suauu e tatau ona faaopoopo i ai ma tagata faʻalotomaualalo. E le gata i lea, e mafai ona e tuu se fugalaau fugalaau i luga o se fata lautele ma susu susu pe faalautele le ele. E le gata i lea, o le laau e mafai ona faatulaga le po "vai taʻele", tapunia i totonu o se potu e tumu i le vaʻa.

Faʻasa

I le vevela o le taimi, o le taʻaloga e manaʻomia ai le tele o faʻamafa. E tatau ona e mataʻituina le pito i luga, lea e tatau ona susu pe a magoto. I le oʻo mai o le tautoulu, e manaʻomia ona e faʻaleleia atili le fale. I le taumalulu, o le eleele i totonu o le ulo e mafai ona faʻamago mo le 1/3 o le voluma. I lenei tulaga, o le eleele e le tatau ona faʻamago pe faʻavaivai. Mo le faʻamaina, o se aganuʻu le faʻaaogaina o le vai malulu, sili atu ona puipuia ile vai malulu.

Le palapala

Mo le totoina o lenei laau e tatau ona faʻaaogaina ai se mea e manava ai ma le manava. E mafai ona e faʻaogaina alalaʻau faʻafefiloi faʻapipiʻi mo laʻau. Po o le tuʻufaʻatasia i lenei fuataga o le faʻafefiloi: fanua laupepa ma peʻa i le 1 vaega, eleele vaʻa ma le oneone i le 0.5 vaega.

Fertilizer

E talafeagai le fafagaina o meaʻai mai le amataga o le tautotogo i le ogatotonu o le autumn faatasi ai ma le faalua o le taimi i vaiaso uma. I le taumalulu, e le manaʻomia e le fugalaau le fuga. Mo luga o laei, e mafai ona e faʻaogaina le afa faʻaititia o le fugalaau fugalaau.

Suiga

Taka na o le taimi lava e tatau ai. E sili atu le faia o lenei mea i le tautotogo, pe a faʻamalosia atoatoa le aʻa. O le mana o le potoa fou e le tatau ona sili atu nai lo le taimi muamua, a leai o le fugalaau e mafai ona "sasaa". E tatau ona tausia lelei le faʻavaeina o le alavai.

Taka fugalaau fuga

O auala autu o le gaosia o le takki o le faʻaleleia o fatu ma le vaeluaina o le rhizome.

Faʻataʻitaʻiga Rhizome

Mo le faʻaleleia e le rhizome, e muamua ona e tipiina le vaega faʻamaonia o le fugalaau. Ma le isi, e tatau ona vaevaeina le rhizome lava ia i se naifi malosi i le numera manaomia o vaega. Ona faʻafefeteina lea o vaega tipi i le malala ma faʻagogo i le aso. A maeʻa lenei mea, o le tulaʻi i le eleele malamalama i totonu o ipu e faia e tutusa ma le tele o tufatufa.

Fanauina o fatu

Pe a totoina fatu, e tatau ona muamua saunia. Mo le faia o lenei mea, o fatu ua faʻafefiloi i le vai mafanafana, vevela i le 50 tikeri, mo le 24 itula. O fatu e totoina i eleele palapala e oʻo i le centimita le loloto. Ina ia faatumauina le susu mai luga, e tatau ona ufiufi laau toto i le polyethylene poo le plastik. O le vevela o le palapala lea e totoina ai fatu e tatau ona le itiiti ifo i le 30 tikeri. E mafai ona aliali mai le lanu i le vaitau mai le 1 i le 9 masina.

Maʻi ma meaʻai

O le fili autu o le taamilosaga o se apogaleveleve. E mafai ona faʻaolaina oe mai le faaleagaina e nei tupe pe afai e te faʻaaogaina acaricides e togafitia ai le fale. Faʻateleina le suāsusu, e ono tupu le pala i luga o le laau.

Ituaiga eseese o takki

Leontolepterous Tacca (Tacca leontopetaloides)

O ituaiga siliva aupito maualuga o na mea. I le maualuga o le 3 mita, e tele ona laʻau, o lona lautele e oʻo i le 60 cm, ma o le umi e eseese i totonu o le 70 cm Green green-purple flowers hidden under two large light green bedsreads. O faʻamafanafanaga i lenei ituaiga o meaʻai e tupu i le 60 cm, e iai se foliga umi, maʻila. O le fatu o le fua lea o le fugalaau.

Atoatoa Lepa poʻo White Bat (Tacca integrifolia)

O lenei fugalaau matala na faimalaga mai Initia. E mafai ona iloa i ona lau lautele, lanu felanulanuaʻi, e tusa ma le 70 cm le umi ma le 35 cm le lautele. I lalo o le lua futu lanu papaʻe 20 cm le tele o fugalaau e mafai ona eseese lanu: lanu uliuli, paauli, lanu viole. O faʻamaumauga i lalo o le kiona-paʻepaʻe, e pei ona taʻua ai, e manifinifi. Fuga-foliga ma umi lava (e oʻo i le 60 cm). O le fatu e galue o se fua.

Tacca Chantrier poʻo Black Bat (Tacca chantrieri)

O lenei laau faʻamalosi mai i le vaomatua o se aiga vavalalata o tacifolia. Ae tusa lava pe i ai se mata e leai se poto masani, e mafai e se tasi ona matauina le eseesega i le va o nei meaola. O le maualuga o lenei ituaiga o takka e i le va o le 90 ma le 120 cm O laʻau manogi e lautele ma gaugau i le faavae, o loʻo i luga o petioles umi. O lenei laau e mafai ona oʻo i le 20 fugalaau. E i ai la latou lanu enaena mumu-lanu enaena ma o loʻo vaʻavaʻai e le paʻu pogisa paʻu i foliga o pepe pe o apaau o paʻu.