O le togalaau

Fegalegaleaiga Faaleaiga: Pasili, Celery, Parsnip

O le auala pito sili ona faigofie e ola ai le pasili, e ui lava o le tele o faifaatoaga e mafua ai ona latou fiafia i lona aiga. O le faafitauli autu iinei o le vevelaina o laau i se taimi tatau. E sili atu ona faigata le maua o aʻa lelei o seleni. Ae o le parsnip - amio le lelei, e ui i lea, e le tupu lelei ona fatu.

Malulu, poʻo Seleti, poʻo Seleni (Umbelliferae)

Fegalegaleaiga faaleaiga

O le tekinolosi o le seleni, parsnip ma le pasili e tutusa. O le fua ma le lelei o fua o aʻa e faalagolago tele i le ituaiga. O aganuu aganuu ia. Ae i le tausaga lona lua ua na o le maua ai o fatu. I le ala, e le tatau ona aveese uma fua o aʻa, o nisi e mafai ona solo i totonu o le eleele, pe afai e puipuia mai roi, e puipuia i le tulaga o fulufulu mataga ma faaumiumi.

E taua tele le filifilia o le nofoaga sao mo le tuputupu aʻe. Tui ni parsnips, pasili, seleni i se la, vevela, ma le loloto o le gaosia o eleele mama. Vaʻa latalata i le eleele poʻo le faʻamaʻaloga o le susu, e le mafai e nei fualaʻau ona tutu. E tatau ona vavalalata ile tali ile palapala. Humus (1 pakete i le 1 sq. M) o loʻo taoto i luga o tumutumu i le taimi o le tautoulu, e le taliaina le folasaga o le vao fou. I le tautotogo, ua tumu ia pitonuʻu i le vao (0.5 l i le 1 sq. M) ma le superphosphate (30 g mo le 1 sq. M). Parsnip, pasili, seleri tali lelei i le fausiaina ma le lalaga pito i luga: ina ia maua ai fua lelei o le laau, e tatau ona e fafagaina se mullein i le faaiuga o Me ma i le faaiuga o Iulai o se afu o laau afu ma se aʻa umi (melilot, vao ma vao). O nei laʻau e mauʻoa i le potassium ma le phosphorus. E aoga foʻi le faʻaaogaina o fafie.

E mafai ona maua ni togalaau e sili ona maualuga pe afai o laau totō ma laau laiti e faʻaaogaina i taimi talafeagai. Faʻaaoga kopi faaopoopo i le lisi o le tautotogo. E le gata i lenei mea e le gata i le pasesa ma le seleni, ae o le parsnip foi, lea ei ai se tofo piquant. O vailaʻau faʻamaʻi mo le puipuia o meaola faʻamaʻi ma faʻamaʻi e le faʻaogaina i luga o nei fualaau totō, ma o laau totō lava, tuʻuina atu o suauu taua, faʻafefe ese o latou fili. E sili ona puipuia faʻamaʻi. A o leʻi lūlūina, e tatau ona togafitia le eleele ma fatu ma se vaifofo o le pati faʻatoʻa. E taua foi le matauina o tekinolosi taufaatoaga ma le fua o fua o faatoaga. O tagata o lenei aiga e le mafai ona faʻaaogaina i fanua faʻatasi ma isi.

Ona o le maualuga o mea o suauu taua, o fatu o le parsnip, pasili ma le seleni e faigata-e-tutusa, o lea ua latou susu ai mo le 3 itula aʻo lei luluina, suia vai 2-3 taimi, mago, ma ua totoina le moega pe a uma ona lulu. Ona sosoo ai lea, ina ia faatumauina ai le susu, latou te ufiufi ai se ata tifaga. E sili atu le lelei o le uuina o fatu i totonu o se ie susu seia oʻo ina selesele, ma totoina i le palapala.

Pasili

O le luluina o fatu e faia i luma o le taumalulu po o le amataga o le tautotogo i muaga saunia. O fualaau e tatau ona vevela i le 8-10 cm ma e masani lava e le aveeseina ai laula. E naʻo le tulaga lenei, e mafai ona e maua ni aʻa maualuga. Pasili e le lelei, malulu. I se taimi muamua, e taua tele le tatalaina o le eleele ma vao.

O le seleselega e amata ia Aokuso, e faʻamaeʻaina aʻo leʻi oʻo i le malulu. O se vaega o aʻa o le togalaau e totoe mo le taumalulu mo le faʻaaogaina o le tautotogo, o le moega e mulimulitaʻi ma peʻa poʻo se lau vevela. O nisi o fua o le aʻa e mafai ona tuʻu mo le taumalulu e faʻamalosia ai laʻau. Mo lenei mea, o fualaau sili ona tele e filifilia, solo i se laʻau manogi ma totōina i totonu o fagu ma oneone paʻu poʻo le palapala le palapala.

Pasili (pasili)

Pasili tali lelei i le pitonuu ma meaʻai pei o tamato, asparagus, radish. O ituaiga o kulupu e sili ona lelei e faʻaaogaina e pei o ni laina i luga o laau faʻatoʻaga faatasi ai ma tamato tumatumu.

E 10 ituaiga o aʻa pakisi o loʻo aofia i totonu o le Setete Resitala o mea na ausia i le filifiliga ua faʻatagaina mo le faʻaaogaina. O nisi oi latou o se uluaʻi fualaau Sugar, ogatotonu o vaitau - Eastern, Isch Konika, Piquant, Harvest, Final; vave-late - Lyubasha; tuai ona matua - Alba ma Olomuncka.

Seleti

Maʻeu, e toʻatele faifaatoaga e talitonu e faigata tele le tupu maualuga o aʻa seleni. O le mea moni, e tatau lava ona e filifili le ituaiga saʻo ma e te le matauina tulafono faigata o le galueaiina. O le poto masani e taʻu mai ai i le ogatotonu o le laina, e lelei le puleaina o le ituaiga o diamant. Laʻau lapoa, lapotopoto aʻa faʻatoaga e oo atu i le 2 kilokalama e le toe fausia aʻa laiti. O ia aʻa e le maua ai ni meaola i totonu. I le faagasologa o le gaioiga, o le pulupulu e tumau i se lanu paʻepaʻe matagofie. O fua o le seleselega laitiiti (e oo atu i le 500 g) e maua mai ai le ituaiga Egor (ogatotonu o le vevela), Maxim (maeʻa le tata), ma le Root mushroom (ogatotonu).

E maua mai fualaʻau maualuga i le luluina o fatu i le amataga o Mati i totonu o koneteina. E muamua le susu mo le 3 itula i le vai mafanafana faatasi ai ma le faʻaopoopoga o le paluga o le potassium, ona fufulu, pulu ma faʻapalapala i luga o le eleele ua faʻasaina. Mai luga, o fatu e mama, e faʻapusa faʻapusa, e sausau i oneone, ufiufi i le tioata ma tuʻu i se nofoaga mafanafana. O fualaau ma 1-2 laulaau moni e maua i totonu o fagu ma ola i luga o se faamalama matala seia oo ina toto i luga o le moega. Tuʻuina masani le faʻasusu ma le lelei. E le manaʻomia le tuʻuina atu o laʻei pito i luga. O le a le totoina laau toto pe afai o Aperila o le a latou siitia atu i se faapaologa mata.

Celeri (Falesa)

O fualaau aina e totoina ile laufanua (6-7 lau). O le Seleti o se agamalulu malulu, ae sili atu le nanaina o laau mai afu o le tautotogo. Afai e aʻafia i latou, e tatau ona faʻafefeina laau i se vaifofo o sauniuniga epinextra. O seleni seleni e manaʻomia se nofoaga tetele, o lea e totoina ai laau e ala i le togafiti e faʻatatau i le 30x30 cm mamanu.

Leleti o se fualaau suamalie ma o le tau vevela e manaʻomia le fafagaina masani. E fetaui lelei mo eleele e maua ai le maualalo o le suauu ma le eletise.

I le faaiuga o Aokuso, e talafeagai le aveeseina o laʻau pito i luga ina ia mafai ona tatala le ua i le malamalama ma le ea, ma pe a oo mai le tau malulu, e tatau ona ufiufi tupua ma seleselega i vaovao po o vaovao e puipuia aʻa laau mai le malulu. O le mea e faanoanoa ai, e seasea faasaoina i le eleele i taimi o le taumalulu leaga, o le mea lea, ua eliina ma teuina i totonu o le fogafale poʻo le faʻaaogaina o le lauusiusi. Laititi laiti ma laulaau ua tipiina. I totonu o le pito i lalo, ua tuʻuina fualaʻau aʻa i totonu o pusa ma ufitia i le oneone i le ua.

O se auiliiliga aoga - seleni ei ai sona aoga aoga i le tuputupu ae o kapeti ma le falesa, ma e mafua foi i ona foliga o le tino, e faʻaleagaina ai meaola mai nei togalaau. O le au failaʻau o le faʻatoʻaga faʻatoʻaga e ola fugalaʻau ma kapisi i faʻatoʻaga faʻatasi.

Parsnip

O le mea pito sili ona taua o ituaiga parsnip e fausia ai fualaau faisua ma laʻau paʻepaʻe poʻo le kulimi suamalie, manogi manaia ma le manaia lelei.

O le parsnip o se agamalulu malulu, o lona uiga ua totoina fatu i le taimi tutusa e pei o le pasili. O le fufuluina o fatu i le gasologa o le aso o le a faʻaleleia ai le fatuina o fatu. Ona faʻamagoina lea ma lūlūina i le loloto e le sili atu i le 1.5 cm. O se vao ma mea totō e ufiufiina i se ata tifaga e faʻamautinoa ai le faʻalauteleina o le eleele, a leai o le fatu e le mafai ona tupu.

Parsnip e tupu lelei i luga o laufanua lanu moana po o oneone oneone suavai ma suavai masani. Mo ituaiga eseese o aʻafiaga o aʻa, e tatau ona totoina le eleele. O lenei fualaau aina e le aoga le fafagaina o le faʻamaʻi faʻamaʻi: o aʻa o le aʻa o le a le lelei le teuina. I le vaitau o le tuputupu ae, e taua tele le faaluaina o laau totō ina ia le mafai ai e le pito i luga o aʻa ona tupu le lanu meamata i le malamalama.

Parsnip (Pastinaca)

O le seleselega i le taufaʻaiʻuina o le autumn ae leʻi amataina le malulu mausali. Afai o le kiona muamua e tupu i le amataga o Setema, o parsnips e ufiufi e pei o le seleni. O fualaau toto e lelei ona teuina i totonu o le fale. O se vaega o aʻa laau mo le faʻaaogaina o le tautotogo e mafai ona tuʻu i totonu o le togalaau, mulched with peat or leaf dry. I le tautotogo, e faʻaaogaina fua o fualaau aina aʻo lei amataina le tupu o laulaau.

I le vevela o le tau, o le paʻi i se laumei lanumeamata i totonu o suauu taua e mafai ona mafua ai mumu i luga o le paʻu, o lea ia tausia lelei le laau.

O aʻafiaga o fua o le lelei tele e maua mai i ituaiga fou o parsnip - White Stork, Culinary, Heart. Ua lauiloa e sili atu nai lo le mea tuai ma le mea sili.

I le parsnip e mafai ona e 'ai e le gata o fualaʻau' aina, ae o laulaau foi, o aʻafiaga laiti ma e oʻo lava i fatu. E faʻaaogaina i le kukaina e pei o se faʻavasegaina mo soupisi ma meaʻai autu, iʻa faʻafefe.