Laʻau

Amorphophallus

Toto laau amorphophallus (Amorphophallus) o le aiga alofa (Araceae). E sau mai Indochina. O le igoa o lenei ituaiga e aofia ai upu Eleni, o le mea lea "Amorpho" o lona uiga o le "formless" ma le "Phallus" - "fanau, sosola." O le laau na taua tele talu ai ona o le foliga mai o le televave.

O lenei laau o se ephemeroid (puupuu-soifua). O le mea lea, o lona vaitaimi malolo e iloga i lona umi, ma e sili atu i le ono masina. I totonu o le eleele e totoina ai e ia se pu, lea e talitutusa lava i le tele i le vine, ma pe tusa ma le 5 kilokalama. O se lanu meamata, e pei o le mafiafia e pei o foliga vaaia o le ogalaau o le pama e tupu saʻo lava mai se mea faapipii. I luga o le ogalaau e na o le tasi le laupepa laupepa laititi. E valiina i se lanu lanumumu-enaena, ma i luga o lona tulaga o loʻo i ai ni lanu papaʻe. O le lau o le tripartite ma faalua pine. O loʻo i ai se petiole.

O le umi o le olaga o se fasi pepa laititi e na o ni nai masina. O lea, e tupu, e pei o se tulafono, i vaiaso mulimuli o Mati, ma i le ogatotonu o Oketopa o le a suia ai le samasama ma ua mate. O tausaga taʻitasi mulimuli ane, o le laʻau e tupu maualuga ma sili atu ona faʻateleina.

O le fugalaau e tupu pe a maeʻa le taimi o loʻo moe ma aʻo leʻi tupu se laʻau fou. E totogo le laau mo le tusa o le afa masina, ae e tusa lava pe leʻi tutupu aʻa fou, o le a taofi. I le taimi o le fuga, o le tele o le pulupulu e fai si laʻititi. Ma mafuaʻaga uma ona o le tupu aʻe ma le atinaʻeina o le fugalaau e maua ai le tele o meaʻai e maua mai i le pulumu. I lenei itu, a maeʻa le laau, o le a toe maua se taimi malolo puupuu (pe a ma le 3-4 vaiaso). A maeʻa, o le a amata ona tupu se laulau laulaau. E tupu o le vaitaimi o loʻo momoe pe a uma le fugalaau e toetoe lava o le tausaga (seia oʻo i le tautotogo e sosoo ai). Afai o le fugalaau e eleʻele, a maeʻa ona ola, o le fua o le a amata ona ola, e aofia ai laʻau oona o loʻo i ai fatu. Ma le isi, i le tulaga o le atinaʻeina o fua, e mate le tina. O lenei laau e taua foi o le "fugalaau fugalaau." E mafua ona e iai se manogi tulaga ese lea e talitutusa lava ma le manogi o se tino maliu o se maunu po o se iʻa pala. Ae ui i lea, o le manogi e le sau mai le umi mo na o le 1 pe 2 aso. O le mea lea, o le laau e faailoa ai iniseti eletise na tatalaina ai le fugalaau. Fugalaau tama, e pei o se tulafono, tatala i se taimi mulimuli ane nai lo fugalaau fugalaau; i lenei itu, e matua seasea ona tupu le ola o le tagata lava ia. Mo le faʻamalosiina, e tatau ai ia le itiiti ifo ma le 2 laau e amata ona fuga i le taimi e tasi.

Tausia ile amorphophallus i le fale

Malamalama

E manaʻomia le moli susulu, ae i le taimi lava lea e tatau ona faʻasalalau.

Tulaga o le vevela

I masina vevela, o le potu vevela masani e talafeagai mo ia. I le taimi o le malolo, e te manaʻomia le malulu (mai le 10 i le 13 tikeri).

Totogi

Manaomia le maualalo maualuga. E tatau ona faʻamamaina lelei le laau mai le sprayer.

E faʻafefea vai

A o faagasolo se vaitaimi o le tuputupu ae malosi, o le fafaga e tatau ona tele. I le taimi lava e tasi, aua le faʻafeiloaʻi le vai i luga o le pusa i le taimi o le faʻavaivai. Pe a oti laʻau, e tatau ona faaitiitia le vai.

Laʻei pito sili

A amata ona ola le fualaau fou, e tatau ona e fafagaina 2 taimi i le masina, e faʻaaoga ai meli ma mea faʻasaina (alternately). E tatau foi ona e manatuaina o lea ituaiga laau e manaomia ai se aofaiga tele o fulukalama. Ina ia mafai ona maua le masini i se taimi puupuu, o le a manaʻomia le lalaga o luga o le tino, ae o le faluga e tatau ona aofia ai le phosphorus, nitrogen ma le potassium, lea e tatau ona faia i se fua faatatau o le 3: 1: 2 poo le 4: 1: 1. Afai e lapoa le tui, ona fautuaina lea e sasaa atu le humus i totonu o le eleele na faatauina mai mo le aufaʻatasi (1 vaega). Aʻo leʻi faʻaaogā le faʻalea i le eleele, e fautuaina e tagata atamamai e faʻafeinu lelei.

Taimi e malolo ai

O lea ituaiga laau e manaʻomia ai se taimi umi. I sauniuniga mo le taumalulu, e mate laʻau uma. Mo lenei vaitau, e fautuaina e toe fetuunai le fagu fugalaau i totonu o se pogisa ma se mea manaia. Faʻaleleia le faʻaleleia o le tino. I le masina o Mati talu ai, e manaʻomia ona totoina fatu, e faʻaaoga ai ipu fou tetele mo lenei mea nai lo muamua. Afai o le pala na aliali mai i luga o le pusa, ona tatau lea ona aveese mai le eleele. Ave se naifi malosi ma vavae ese ma le faaeteete le vaega na aafia. Ona e manaʻomia lea e fai le gaioiga o le fasi keke ma le gaʻo ma tuʻu le pusa mo le 1 aso i le ea mo le faʻamamago. Ona mafai lea ona totoina le amorphophallus i se paluga fou o le eleele. E fautuaina le toʻatele o faifaatoaga e aua nei tuua le tubers i le teuina i totonu o le masini. A uma ona oti uma laʻau, e tatau ona e aveeseina ma le faaeteete ia fatu mai le koneteina, aveese le mea na fai mai ia i latou ma suʻesuʻe ma le faaeteete. Ona manaʻomia lea ona vavae ese le tama teine. Afai ei ai ni aʻa ma ni mea pala, ona tatau lea ona latou tipi i se naifi malosi. O meaʻai e togafitia i se vaifofo malosi o le potassium. A maeʻa lenei, e tatau ona teu fatu i se pogisa, mago ma mafanafana.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

O le faʻaopoopoga e faʻatino i le faaiuga o le vaitaimi o loʻo moe. Mo le saunia o le faʻafefiloi eleele, humus, peat, turf ma lau laʻau, faʻapea foʻi le oneone, lea e tatau ona faʻaaoga i tutusa tutusa, e tatau ona faʻapipiʻi.

Faʻatauga auala

E mafai ona e faʻaleleia e fatu, tamaiti, ma vaeluaina foi le pulou.

E masani ona faʻalauteleina e tamaiti. O le taimi e moe ai e amata ile maeʻa o lau laau. O le taimi lenei e tatau ona aveese mai fatu mai le fagu, aveese mai ia i latou le vaega atoa ma vavae ese le tama teine ​​nodules. E teuina mo le teuina i se pogisa, ma faʻagogo ma mafanafana (mai le 10 i le 15 tikeri) nofoaga (mo le taumalulu atoa). Faʻataunuʻuina o loʻo faʻatinoina ia Mati poʻo Aperila.

E mafai foi ona vaevae le pulu, ae na o le tasi lava e tupugo mai ai mea e talafeagai mo sea ituaiga taualumaga. E tatau ona manatua e le itiiti ifo ma le 1 ia fatugaini e tatau ona i ai i luga o tufatufaga taitasi. O le tipi e tatau ona matua faʻaeteete, taumafai e aua nei afaina ai fatugaʻo. O le isi, e manaʻomia ona e faʻapipiʻi pepa, ma mo lenei mea, e faʻaaoga ai le malala. Leave delenki i fafo mo le malogo mo le 24 itula. A uma lenei mea, totō i le faʻafefiloi palapala. O le faʻasaga ile taimi muamua e tatau ona faia ma le faʻaeteete.

E seasea ona faʻaaogaina fatu. O lea ituaiga amorphophallus e amata ona ola ae faatoa mavae ni nai tausaga.

Pests ma faʻamaʻi

I le avea ai o se tulafono, o lenei laau e puipuia i meaola faalafua, ae o le aphid poo le apogaleveleve e mafai ona nofo i se laulaau laititi. Afai e matua tele le suasusu, ona oʻo mai lea o le pala ile tubers.

Afai e amata ona vego le lau, o lona uiga o le laau e le lava le malamalama pe o le vai inu e matitiva. Afai o le lanu o le laupepa e maua ai se eseesega tele, ona faʻaalia ai lea o le leai o se malamalama.

Toe iloiloga ata

O ituaiga autu

Amorphophallus cognac (Amorphophallus konjac)

O le foliga o le pusa e pei o se polo lanu, ae o lona lautele e 20 simita. O le laʻau o le laʻau e oʻo i le 80 inisi le umi, o loʻo valiina i le lanu olive vao, ma o loʻo i luga o le fogaeleele le malamalama ma le pogisa. O lapisi o Cirrus-lalagaina e valiina i se lanu lanu meamata. O le umi o le ponuncle e mafai ona ese mai le 50 i le 70 senitimita. E i ai le veli, e mafai ona oʻo i le umi i le 25 i le 30 senitimita. O le umi o taliga e oʻo atu i le afa mita, ma i le taimi o fugālaʻau, e mafai ona vevela i le 40 tikeri. E i ai se lanu mumu-lanu violē po o le paʻu. E i ai se manogi sili ona manaia. O lenei laau, pe a tupu aʻe i le fale, e masani ona fuga, ma o ona fua e le faia.

Amorphophallus bulbous (Amorphophallus bulbifer)

O le pulumu ei ai le foliga o le leoleo, ma o lona lautele e oʻo mai i le 7 i le 8 senitimita. E 1 le laʻau o le petiole, e oʻo atu i le 100 centimita le umi. O loo i ai se lanu olive matagofie, ma o ni ata o se paolo malu o loo i luga o lona fogaeleele. O le laulau laulaʻau ua vaevaeina i ni vaega, tripartite, ma i lona tulaga o loʻo i ai se pulu. I le avea ai o se tulafono, o le umi o le puipui e le silia le 30 centimita. Ma o le umi o le pito i luga e 10-12 sima. O loʻo i ai se lanu enaena lanumeamata, ma o lanu piniki o loo i luga o le fogaeleele. O le lapoʻa e sili atu le umi nai lo le pulu. A ola aʻe i totonu, e pei o se tulafono, e le fua mai le laau, ae na o le fuga.

Amorphophallus Rivera (Amorphophallus rivieri)

O le maualuga o le tuber e mafai ona ese mai le 7 i le 25 senitimita. O le laʻau pepa o le Petiole e oʻo ile 40 i le 80 centimita. I luga o lona laufanua o loʻo i ai se mamanu o lanu enaena ma le paʻepaʻe. I le lautele, o sea ituaiga e tolu fusi e oʻo atu i le 100 centimita. O vaega e vaevaeina ai le lau o loʻo vaeluaina. O vaega lona lua-faasologa e faasolosolo malie i le foliga ma maua ai se taperi i le pito i luga. O loʻo iai veins vevela o lanu meamata. O le maualuga o le ponuncle e mafai ona oʻo i le 100 inisi. O le umi o le lautele e 30 centimita. O le ufiufi e susulu i luga o le pito, o lona pito i luma o loo valiina i le lanu meamata. O le faʻavaa e 2 taimi puupuu nai lo le pulu. I le avea ai o se tulafono, i lalo o le fale i totonu, e na o se laau e fuga, ae le fua mai fua.